CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Raportul summit-ului NATO de la MADRID. De ce Putin este considerat inamicul numărul unu al Alianței NORD- ATLANTICE


De ce Putin este inamicul numărul unu al NATO

Nu era de așteptat nicio surpriză de la summitul Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), care sa încheiat la Madrid joi, 30 iunie, scrie https://www.blick.ch/fr/news/monde/le-bilan-du-sommet-pourquoi-poutine-est-lennemi-n-1-de-lotan-

NATO a devenit din nou o alianță anti-rusă, al cărei obiectiv prioritar astăzi este să contracareze această țară „care constituie cea mai importantă și directă amenințare la adresa securității Aliaților și a păcii și stabilității în zona euro-atlantică”.

Suedia și Finlanda, care au ales să renunțe la neutralitatea lor pentru a se alătura Alianței, au fost acceptate. Turcia, care a cerut concesii de la acești doi nou-veniți cu privire la primirea refugiaților kurzi, a obținut promisiuni și și-a ridicat dreptul de veto asupra aderării lor.

Trei țări au fost în centrul tuturor discuțiilor: Ucraina, Rusia și China.

Ucraina: lacrimi, promisiuni și arme

Dacă promisiunile îi angajează cu adevărat pe cei care le fac, cele treizeci de țări membre ale NATO (în curând vor fi 32 cu Finlanda și Suedia) sunt acum atașate inseparabil de soarta Ucrainei.

„Patronul” celei mai puternice coaliții militare din lume, președintele american Joe Biden, a reiterat: „Acest război nu se va încheia cu o victorie a Rusiei în Ucraina”. Și toți liderii Alianței au cântat același refren: sprijinul lor pentru această țară asediată va dura „atât cât va fi nevoie”, cu scopul, pe măsură ce luptele progresează, de „reconstruire a armatei ucrainene” și dotarea acesteia cu arme grele. esenţială pentru a se opune armatei ruse. Nicio referire, însă, la trimiterea de trupe terestre.
În intervenția sa de la distanță la summitul de la Madrid, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a insistat asupra distrugerilor masive comise de bombele și rachetele rusești. Prezenți la fața locului, cei doi frați Vitali și Wladimir Klitschko au emoționat publicul vorbind despre mama lor care este rusoaică și care rămâne în Ucraina cu riscul vieții.

„Vom face totul pentru ca Ucraina să nu fie învinsă”, a repetat Joe Biden. Rămân trei subiecte: viitoarea reconstrucție a țării care va fi dezbătută la conferința de la Lugano din 4 și 5 iulie; capabilitățile reale ale armatei ucrainene și pierderile umane.

In prezent,Ucraina și NATO au un destin comun chiar dacă această țară nu este membră a Alianței și, așa cum ne-a amintit președintele francez Macron, „articolul 5 privitor la asistența reciprocă a statelor membre nu i se aplică”.

Rusia: cea mai importantă și directă amenințare pentru Occident

Nu mai este un război rece SUA-URSS și nu este un război deschis, dar este un duel de cea mai mare intensitate care poate degenera în orice moment.

NATO a devenit din nou o alianță anti-rusă, al cărei obiectiv prioritar este astăzi să contracareze această țară „care constituie cea mai importantă și directă amenințare la adresa securității Aliaților și a păcii și stabilității în zona euro-atlantică”.

Președintele francez a amintit, în cadrul conferinței de presă, că „NATO este și o alianță nucleară”, dovadă că această confruntare se poate transforma într-un incendiu. În termeni mai simpli, inamicul numărul unu al celor 30 de șefi de stat sau de guvern ai țărilor membre ale Alianței se numește Vladimir Putin.

Această postură este foarte riscantă. De asemenea, promite să fie foarte costisitoare, având în vedere angajamentele țărilor membre de a cheltui mai mult pentru apărarea lor și planul NATO de a înființa o forță de reacție rapidă de 300.000 de soldați în loc de 40.000 câți erau până acum.

De asemenea, aceasta îi privează pe europeni de o autonomie strategică reală în raport cu Statele Unite, chiar dacă Aliații neagă acest lucru și dacă declarația finală recunoaște că „NATO și UE joacă roluri complementare, coerente, care se întăresc reciproc în sprijinul păcii și securității internaționale. […] pentru că valoarea unei apărări europene mai puternice și mai performante contribuie pozitiv la securitatea transatlantică și globală și care este complementară și interoperabilă cu NATO”.

Următorul summit este deja un program în sine: va avea loc în 2023 în Lituania, mai aproape de amenințarea rusă.

O enigmă, o preocupare și o provocare: China

„China își arată ambițiile și urmează politici care sunt împotriva intereselor noastre, a securității și a valorilor noastre. Aliații vor lucra împreună pentru a aborda provocările sistemice pe care le pune China pentru securitatea euro-atlantică, rămânând în același timp pregătiți să lucreze cu China în mod constructiv pentru a obține o mai mare transparență reciprocă.”

Această propoziție preluată din noul concept strategic 2022 adoptat de NATO, este un avertisment care va irita cu siguranță chinezii, piața naturală a materiilor prime rusești.

Pentru NATO, axa Moscova-Beijing există într-adevăr.

Dovada, este această altă propoziție a conceptului strategic:

„Rusia și China stabilesc acum un parteneriat strategic și conduc o ofensivă autoritară împotriva ordinii internaționale bazate pe reguli.”

Prin urmare, întrebarea este dacă cea mai puternică coaliție militară din lume are mijloacele pentru a-și susține afirmațiile. Mai ales că țările emergente importante, precum India sau Indonezia (unde summitul G20 se va întruni pe 15 și 16 noiembrie în prezența lui Vladimir Putin) își arată dezaprobarea față de acest război din Ucraina, pe care îl văd drept un „conflict european”.

NATO nu-și mai ascunde teama față de Rusia și China. Problemă este că în viața reală, frica este rareori un bun sfătuitor.

01/07/2022 - Posted by | analize | , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Articolul este interesant. Sunt dezvăluiri surpriză. De fapt adversarii sunt Rusia și China. La care se vor atașa și alții. Alianța NATO joacă un pocăr în care cacialmaua este permisă. Declarații fără acoperire, supraestimare a resurselor și capacităților armate.care ar dori să sperie adversarul declarat al NATO. Asta nu se întâmplă cele două state SUA și RUSIA se cunosc foarte bine și nu este cazul să se prea sperie una de alta, dar este important să sperie și mai ales să specule micile țări combatante fără voie în acest război.
  Ce se va întâmpla în final? Clar un război nuclear nu va avea loc, dar negocieri da. Să vedem cine cum va plusa la joc. Deocamdată nu deține nimeni cărțile cheie pentru o victorie decisivă.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 01/07/2022 | Răspunde

  • Ce este clar și incontestabil este faptul că NATO este mult mai bine înarmat și are armament superior celui rusesc. Războiul din Ucraina a relevat că Rusia a aruncat în luptă armament învechit care e pe cale să se epuizeze și el.
   Evident armamentul nuclear nu poate intra în discuție decât sub aspect persuasiv, numai că Occidentul nu poate fi speriat prea ușor.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 01/07/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: