CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

 RUSIA a anunțat retragerea trupelor sale de pe Insula Șerpilor, susținând că acestea și-au îndeplinit „sarcinile care le-au fost încredințate”


 

 Ministerul rus al Apărării a anunțat joi retragerea trupelor sale de pe Insula Șerpilor, susținând că acestea și-au au îndeplinit „sarcinile care le-au fost încredințate”.

Din punct de vedere istoric, Insula Șerpilor a fost teritoriu românesc până când a fost cedată în 1948 Uniunii Sovietice, care a folosit-o ca bază radar, relatează BBC.

Insula Șerpilor devenise simbolul războiului, datorită rezistenței ucrainene, după celebra replică ”Russian warship, go f*** yourself !”.

Mică insulă din Marea Neagră a devenită celebră în primele zile ale ofensivei ruse când un soldat al micii garnizoane ucrainene care o apăra a trimis să se ducă ”la dracu” nava rusă care le ceruse grănicerilor ucraineni să se predea.

În cele din urmă, soldaţii ucraineni din Insula Şerpilor s-au predat, dar actul de bravură a devenit emblematic pentru rezistenţa ucraineană.

 Această insulă strategică din largul Odessei, situată la 45 de km. de România, în dreptul Deltei Dunării, fusese cucerită ușor de Rusia, dar ulterior luptele s-au intensificat în zonă, iar ucrainenii au vizat-o regulat de lovituri cu drone și rachete, consemnează https://mobile.francetvinfo.fr.

”În cursul nopţii (de miercuri spre joi – n.r.), ca urmare a unei operaţiuni militare încununate cu succes prin efectuarea unor lovituri cu rachete şi tiruri de artilerie asupra Insulei Şerpilor, inamicul şi-a evacuat în grabă rămăşiţele garnizoanei cu două nave rapide şi se pare că a părăsit insula. În prezent, Insula Şerpilor este cuprinsă de un incendiu, se aud explozii”, a menţionat un comunicat al Comandamentului de Operaţiuni Sud al armatei ucrainene.

The Guardian și BBC notează că rușii au susținut că retragerea a fost un ”pas de bunăvoință” pentru a facilita transporturile de cereale exportate de Ucraina.

”La 30 iunie, ca un pas de bunăvoință, forțele armate ale Federației Ruse au finalizat sarcinile atribuite pe insula Zmiinyi și au retras garnizoana staționată acolo.

Această decizie nu va permite Kievului să speculeze pe tema iminentei crize alimentare, referindu-se la imposibilitatea exportului de cereale din cauza controlului total al Rusiei asupra părții de nord-vest a Mării Negre.

Acum, cuvântul revine părții ucrainene, care nu a eliberat încă coasta Mării Negre din apropierea țărmurilor sale, inclusiv apele portuare. Forțele armate ale Federației Ruse continuă operațiunea militară specială în Ucraina, se arată în comunicarea oficială a Ministerul rus al Apărării.

Ministerul rus a adăugat că mișcarea a arătat că Rusia nu împiedică eforturile ONU de a organiza un coridor umanitar pentru a exporta produse agricole din Ucraina. Miercuri, Rusia a declarat că este pregătită să colaboreze cu Națiunile Unite pentru a combate riscurile unei crize alimentare globale, în urma unei conversații între ministrul de externe Serghei Lavrov și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, dar nicio măsură concretă nu a fost anunțată la acel moment.

Șeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, Andrii Iermak, a declarat joi că forţele ruse s-au retras de pe Insula Şerpilor, un avanpost strategic din Marea Neagră, relatează Reuters.

”KABOOM! Nu mai există trupe ruseşti pe Insula Şerpilor. Forţele noastre armate au făcut o treabă grozavă”, a scris Iermak pe Twitter.

De ce s-au retras rușii de pe Insula Șerpilor? ”Acesta este probabil un rezultat evident al livrărilor de arme NATO către Ucraina.Livrările recente de rachete HIMARS și Harpoon au făcut insula tot mai greu sau costisitor de apărat pentru Rusia” a explicat expertul miliar Rob Lee într-un mesaj pe Twitter.

”Fotografii recente de pe Insula Șerpilor ar sugera că forțele ruse au distrus unele echipamente sau clădiri înainte de a pleca. Ucraina susține că au fost folosite obuziere ucrainene 2S22 Bohdana 155 pentru a ținti insula. Cel mai semnificativ aspect este că retragerea rușilor ar putea deschide ușa exporturilor de cereale ucrainene de la Odessa, lucru critic pentru economia Ucrainei și pentru aprovizionarea globală cu alimente” a mai explicat acesta , reluat de https://observatornews.ro/extern/de-ce-sau-retras-rusii-de-pe-insula-serpilor

În cursul operaţiunii de eliberare a Insulei Şerpilor, desfăşurate în mai multe etape, forţele ucrainene au distrus o staţie radar rusească, mai multe sisteme de rachete şi tunuri antiaeriene Panţîr-S1 şi alte echipamente instalate de trupele ruse şi au ucis un număr neprecizat de militari ruşi.

Propagandiștii ruși de război (bloggerii militari Rybar, Kotenok) au confirmat retragerea de pe Insula Șerpilor, invocând printre alte motive și trimiterea de sisteme de artilerie franceze Caesar (obuziere auto-propulsate) la Odessa. Este o victorie foarte semnificativă pentru Ucraina și aliații săi occidentali” a comentat și jurnalistul rus Leonid Ragozin.

”Ministerul rus al Apărării a numit decizia retragerii un gest de bunăvoință care va dezminți afirmațiile Ucrainei că Rusia blochează exporturile de cereale, potrivit TASS. Mai urmează și alte gesturi de bunăvoință?” s-a întrebat Leonid Ragozin care susține că nici propagandiștii ruși nu iau în serios explicația oficială a armatei ruse că retragerea este un gest de bunăvoință. 

Această decizie nu va mai permite Kievului să facă speculaţii asupra unei crize alimentare iminente spunând că este imposibil de a exporta cereale din cauza controlului total exercitat de Rusia asupra nord-vestului Mării Negre”, a afirmat Igor Konaşenkov.

De la invadarea Rusiei pe 24 februarie, transporturile de cereale ucrainene din porturile sale de la Marea Neagră au fost blocate, iar milioane de tone de cereale sunt blocate în silozuri, scrie https://alephnews.ro. Moscova spune că sarcina de a îndepărta minele din porturi pentru a elibera rutele de transport revine Kievului și afirmă că sancțiunile occidentale împotriva sa agravează situația.

Rusia și Ucraina reprezintă aproape o treime din livrările globale de grâu, în timp ce Rusia este, de asemenea, un exportator global cheie de îngrășăminte, iar Ucraina este un exportator major de porumb și ulei de floarea-soarelui.

Ministerul ucrainean al Apărării a publicat o înregistrare video în care prezintă bombardamentele asupra Insulei Șerpilor care au dus, în opinia forțelor de apărare ucrainene, la evacuarea soldaților ruși de pe insula poziționată strategic în Marea Neagră.

30/06/2022 - Posted by | PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. au venit ucrainienii cu ceva rachete de nevoie au pecat futui de rusi

    Apreciază

    Comentariu de dr. Sergiu Fendrihan | 30/06/2022 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: