CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

CÂT DE PERICULOASĂ E DE FAPT RUSIA ȘI CÂTE RĂZBOAIE POATE PURTA ÎN PARALEL ?


Analist militar: „Nici măcar o invadare a Moldovei nu e posibilă”!

Rusia şi-a făcut un obicei din a ameninţa pe oricine, însă mulţi se întreabă dacă are şi forţa să-şi ducă ameninţările până la capăt.

Analistul militar Hari Bucur-Marcu consideră că Rusia nu poate deschide alte fronturi în paralel, după ce a aruncat în lupta cu Ucraina tot ce avea mai bun; (https://timpul.md)

Rusia arată cu degetul spre toată lumea, iar oamenii lui Putin, în frunte cu fostul preşedinte Dmitri Medvedev şi cu liderul Agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, nu au ezitat să ameninţe ţări membre NATO, din România şi până în Marea Britanie. Ruşii sunt nemulţumiţi de faptul că toate aceste state susţin Ucraina şi nu o dată au ameninţat cu repercusiuni dintre cele mai dure.

Analistul militar Hari Bucur – Marcu nu crede însă că ameninţările Moscovei vor depăşi acest stadiu. În opinia sa, Rusia nu ar fi capabilă să poarte un alt război în paralel cu cel din Ucraina. Mai mult, Rusia ar fi acum vulnerabilă în faţa unui atac din altă parte, după ce Putin a trimis tot ce avea mai bun în Ucraina, inclusiv trupele care staţionau în estul ţării şi asigurau graniţele de acolo. Azi, un atac din partea unei ţări precum China sau Japonia, altfel improbabil, i-ar găsi descoperiţi pe ruşi.

CÂT DE PERICULOASĂ E RUSIA, DE FAPT

„Din punct de vedere militar, nu există riscul ca Rusia să treacă la vreo acţiune militară ofensivă de invadare a altui stat din Europa. Acum, nici măcar o invadare a Moldovei nu este posibilă. Iar în ceea ce priveşte statele membre NATO ar fi cu totul alt tip de război decât ceea ce vedem în Ucraina. Ucrainenii au avut la dispoziţie numai opt ani în care să se pregătească şi s-au pregătit în stil european, euroatlantic. Le-au lipsit însă armele occidentale, pe care au început să le primească doar de când a venit Trump.

Dar vă daţi seama că pentru Rusia un război cu ţările membre NATO ar fi totuşi altceva, iar şansele ruşilor ar fi undeva la zero. Deci nu se pune problema că am putea asista la încă o Ucraina. Dacă ar fi să mai invadeze alte ţări, ruşii s-ar îndrepta eventual spre Asia Centrală, dar acum nici măcar de asta nu e cazul”, spune Marcu.

România este în acest moment în siguranţă, la fel ca toate ţările NATO. Deşi ruşii ameninţă Estul continentului, nu au niciun argument, adaugă analistul. „Ruşii nu au pe unde şi nici cu ce să atace. De pe mare cu ce să atace? Cu ce nave le-au mai rămas pe acolo şi le ascund după Insula Şerpilor să nu le lovească ucrainenii? Nu văd cum ar putea să ameninţe România sau alte ţări din flancul estic”, explică el.

Nici ameninţările cu folosirea armelor nucleare nu vor fi puse în practică vreodată, crede Hari Bucur-Marcu.

„Dacă voia, Putin putea folosi arma nucleară din prima zi şi apoi să declanşeze războiul generalizat nuclear şi să se termine cu civilizaţia umană pe Pământ. Nu a făcut-o. De ce să facem noi ca şi în povestea cu drobul de sare. Da, e adevărat că există descurajare nucleară în sensul în care nimeni nu vrea să supere o putere nucleară care ar putea apela la armamentul său nuclear, mai ales Rusia care are armele capabile să distrugă întreaga planetă fără niciun fel de problemă. Întrebarea este de ce ar face-o, pentru că automat ar fi distrusă şi Rusia”.

NU E TIMPUL NEGOCIERILOR

După aproape cinci luni de război, negocierile de pace dintre cele două părţi sunt ca şi inexistente. Asta deşi în primele săptămâni, delegaţii ale celor două ţări s-au întâlnit şi au purtat câteva discuţii. Acum, spune Hari Bucur Marcu, nimeni nu se gândeşte la negocieri.

„Fazele sunt foarte clare. Unu este oprirea focului. În momentul de faţă nu vor ruşii să oprească focul sub nicio formă pentru că nu şi-au atins obiectivele. Ei vor face asta doar dacă vor reuşi să mai ia o parte din teritoriul Ucrainei şi să zică că este al lor. Ori asta nu se poate. A doua, din punct de vedere politic, după 9 mai, asta este intenţia lor, să radă de pe faţă pământului Ucraina. Ei şi-ar dori ca ucrainenii să nu mai aibă niciun loc în lume, iar asta înseamnă distrugere în continuare. De ce s-ar opri dacă vor să-şi distrugă duşmanul? Ori, dacă nu se opreşte focul nu se poate face niciun fel de negociere. Tipul asta de negociere de teritorii contra pace merge în Orientul Mijlociu unde a fost practicat fără succes, nu e o normă internaţională treaba asta. În contextul actual este inacceptabil ca cineva să recunoască un acord de pace în care Ucraina ar fi nevoită să cedeze teritorii că să fie lăsată în pace”, a concluzionat expertul.

În atare situaţie, războiul va mai dura luni bune, dacă nu cumva chiar ani. Asta şi pentru că, deşi unii analişti spuneau că Rusia este deja epuizată, în realitate lucrurile nu stau deloc aşa. Armata rusă nu duce lipsă de muniţie şi chiar dacă ţara începe să fie afectată de sancţiuni, dispune încă de mijloace pentru a purta un război greu şi de lungă durată.

„Când e vorba de muniţie, de artilerie, bănuiesc că ruşii pot să regenereze ani de zile muniţia de artilerie. Până când nu le distrugi fabricile de muniţie nu ai ce să le faci, ori asta e greu pentru ucraineni”, mai spune Hari Bucur-Marcu.

Nici speranţele Occidentului că ruşii vor da înapoi din cauza pierderilor suferite pe câmpul de luptă sau din cauza sancţiunilor nu sunt întemeiate, crede analistul.

CÂT ÎŞI MAI PERMITE PUTIN RĂZBOIUL DIN UCRAINA ?

Pe de altă parte, Marcu a răspuns şi la întrebarea cât ar mai putea Rusia să continue acest război. În opinia sa, deşi are probleme economice, Rusia dispune de suficientă muniţie şi poate continua ostilităţile fără să-şi epuizeze resursele.

„Pe ruşi nu îi interesează pierderile. Ăsta este eroismul, în opinia lor, ei spun că luptă pentru patria-mamă. E un comentariu greu de înţeles. Mentalitatea rusului este cea de supunere faţă de conducătorii lor. A, că mai moare câte unul dintre ei, asta este! Nimeni nu se aşteaptă la vreo revigorare a vreunui patriotism rusesc anti Putin. Să fim serioşi nu sunt condiţii pentru aşa ceva. Nici de schimbare politică, nici de mişcare de mase de oameni care sunt împotriva războiului. Până şi în America mişcările anti război în anii 70 au apărut la ani de zile după ce începuse războiul din Vietnam. Nu au apărut imediat, la câteva luni de zile. Iar noi suntem totuşi în patru luni de zile de război, a cincea lună acum. Realist, nu sunt condiţii de a prefigura vreo încetare a războiului sub presiune populară din partea populaţiei sau naţiunii ruse”, subliniază Hari Bucur-Marcu.

Nici sancţiunile, în actuala formă, nu îi obligă pe ruşi să dea înapoi. Din acest motiv, Hari Bucur-Marcu consideră că sancţiunile ar trebui să fie mult mai dure şi să izoleze practic Rusia, până la sufocare.

„Sancţiunile au fost date cu scopul de a provoca pierderi economiei Rusiei şi de a-i determina să-şi schimbe opţiunile. Sigur, în subsidiar, toată lumea se aşteaptă ca efecte colaterale ale sancţiunilor să fie şi deznădejdea populaţiei. Doar că în realitate ruşii o duc oricum rău, nu e ca şi cum acum începe să le meargă rău pentru că sunt sancţionaţi. Mai repede au probleme occidentalii, pentru că aceste măsuri au un cost economic şi pentru cei care le-au dat. Însă chiar şi aşa, trebuie mers înainte şi merită făcut orice în acest sens. După părerea mea, Occidentul a făcut până acum prea puţine pentru Ucraina”.

01/07/2022 - Posted by | analize | , , , ,

4 comentarii »

 1. N-aș zice că este așa. Rusia a folosit armament expirat din garanție pentru că Ucraina nu se preta la mai mult. Putea fi bătută oricum, cum poate fi bătută în continuare.
  Ce cred eu că îi interesează pe ruși sunt următoarele mișcări ale NATO implicarea ofensivă supra teritoriului rus, motiv suficient pentru o ofensivă majoră asupra statelor membre NATO
  Nu uitați că istoria a dovedit că Rusia poate rezista destul de mult până să ridice steagul alb. Iar în privința cantității de armament cred că are suficient pentru fiecare țintă NATO în parte.
  Cine ia în derâdere o situație complexă o face în paguba lui. Sau proverbul românesc-”Cine râde la urmă râde mai bine”-Înțelepciunea ar trebui să conducă la răbdare și prudență, fără vorbărie de bodegă.

  Apreciază

  Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 01/07/2022 | Răspunde

  • Așadar, d-ta ești de părere că o țară care are economia ceva mai slabă decât economia Italiei și militar este mult în urma SUA și a NATO, va râde la sfârșit ?
   La care sfârșit? Cumva la sfârșitul imperiului său?

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 01/07/2022 | Răspunde

   • Posibil să fie și așa dar nu este o certitudine. Rusia are totuși o economie destul de buna pentru a susține un război lung. Estimările lăsa de dorit pentru că evaluările economice cu tentă politică au valoare mediatică dar nu sunt valabile pentru un calcul al realității.

    Rusia poate pierde acest război dar nu în aceasta etapa. Este mult prea devreme. Ucraina deocamdată nu progresează abandonul unei insule nu este o slăbiciune s-ar putea să fie o strategie, pentru că nici Ucraina nu o va putea apăra în schimb Rusia este exonerată de blocada comerțului cu cereale, putând cere la schimb alte concesii. Mai vedem.

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostriceanu | 01/07/2022

   • EST MODUS IN REBUS…Rușii s-au retras de pe Insula Șerpilor, ei spun că în semn de bunăvoință și ca să permită exporturile de cereale din Ucraina. Realitatea e ușor diferită, ucrainenii au atacat constant radarele și lansatoarele de rachete rusești instalate pe Insula Șerpilor. Se pare că diferența a fost făcută de tehnica occidentală, mai precis de lansatoarele americane HIMARS și rachetele Harpoon.

    Aceasta ar fi o primă înfrângere majoră a rușilor în războiul din Ucraina, au fost alungați dintr-o poziție fundamentală strategică, indiferent de eforturile pe care le-au făcut să o păstreze. Pentru România chiar este o veste bună.
    Așadar, oricât am suci-o, tehnica militară rusă chiar nu este la nivelul la care pretinde Moscova, nu au putut să apere Insula Șerpilor.

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 01/07/2022


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: