CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Mii de burse din partea statului român pentru elevii români de școală generală din Ucraina


 

 

 

5500 de elevi români de școală generală din Ucraina vor primi burse din partea statului român

Pentru al treilea an consecutiv, elevii români care învață în clasele I-III din Ucraina vor fi sprijiniți de România cu o bursă anuală. Astfel, pentru 5500 de copii, statul român va asigura burse de studiu în valoare de câte 1000 de lei.

Despre acest aspect a vorbit secretarul de stat al Departamentului pentru Românii de Pretutindeni (DRP) Ovidiu Burdușa.

Programul de acordare de burse elevilor etnici români din Ucraina, demarat în 2018, reprezintă un proiect strategic pentru România, păstrarea identității lingvistice fiind o prioritate pentru Guvernul român. În anii 2018-2019, au fost acordate 5645 de burse elevilor etnici români de clasa I și a II-a, cu domiciliul în Ucraina care studiază în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă, înscriși în anii școlari 2017-2018 și 2018-2019.

În anul 2019, numărul burselor acordate a crescut de la 1645 (2018) la 3700. Proiectul se află în al treilea an de implementare, iar în acest moment, se lucrează la Hotărârea de Guvern pentru suplimentarea bugetului DRP în vederea acordării de burse elevilor etnici români înscriși în anul școlar 2019-2020 (…)

Pentru anul acesta, estimăm aproximativ 5500 de elevi de etnie română din Ucraina care vor beneficia de burse de studiu în valoare de 1000 lei/anual. Vorbim aici de elevii etnici români din Ucraina înscriși în clasele I-III în anul școlar 2019-2020”, a declarat secretarul de stat într-un interviu acordat BucPress.

Ovidiu Burdușa a precizat că acest sprijin oferit de statul român a contribuit la creșterea numărului de români care doresc să își înscrie copiii în școlile cu predare în limba română sau cu studiul unor materii în limba română ca limbă maternă din Ucraina, relatează https://infoprut.ro.

Întrebat dacă există un plan de extindere al proiectului acordării burselor pentru elevi și pentru profesori sau educatori, secretarul de stat al DRP a răspuns că intenționează să extindă programul în Serbia și în Ungaria și că în prezent se discută la nivelul DRP și al Ministerului Educației și Cercetării din România să fie inițiate programe de stagii de formare dedicate profesorilor români din Ucraina.

Publicitate

13/06/2020 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: