CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Minciuni ordinare privitoare la istoria poporului român în manualele de istorie din Ungaria şi în şcolile din Harghita, Covasna şi Mureş


 

 

 

Imagini pentru români cu tricolor la frunte

 

 

 

Minciuni sfruntate despre poporul român în şcolile din Ungaria şi Transilvania

 

În cele ce urmează prezentăm în rezumat concluziile unor istorici din România care au avut ocazia să asiste la o oră de “Cultură şi civilizaţie a românilor” desfăşurată la Liceul “Nicolae Bălcescu” din Jula, Ungaria.

O primă constatare a fost aceea că elevilor li se inoculează faptul că românii au sosit în Ungaria în trei valuri. Toţi erau iobagi, veniţi în căutarea unei vieţi mai bune. Doar macedoromânii erau mai înstăriţi. 

Manualele de istorie neagă practic existenţa unei continuităţi a românilor pe meleagurile ungare, prezentându-i doar ca minoritate imigrantă, ajunsă abia în secolul al XII-lea.

Este bine să se ştie că primii profesori de la Liceul “Nicolae Bălcescu” din Jula, înfiinţat în 1949 şi în prezent singurul liceu cu predare în limba română din Ungaria, au fost etnici maghiari aduşi din România!

De altminteri, şi alte cărţi neagă prezenţa românilor pe aceste meleaguri înainte de secolul al XVII-lea.  

Românii sunt prezentaţi drept imigranţi, acceptaţi de comunităţile de maghiari şi de saşi iniţial la marginea satelor.

Ulterior au acaparat localităţile prin colonizare şi politici de “repopulare”, pentru ca apoi, alături de sârbi, să aibă un comportament antimaghiar.

Totodată, cărţile de istorie pe care le folosesc ungurii vorbesc rar despre românii din ţara lor şi, când totuşi o fac, ei sunt prezentaţi exclusiv ca iobagi, negându-se de pildă ferm că Iancu de Hunedoara şi Matei Corvin au fost români. 

Aceleaşi cărţi susţin că ungurii sunt cel mai vechi popor din Transilvania, fără să vorbească despre continuitatea poporului român din Ardeal.

În ceea ce priveşte raportarea comunităţii româneşti din Ungaria la tezele tendenţioase vehiculate, ele sunt în general preluate şi considerate drept reale, deşi din punct de vedere ştiinţific reprezintă minciuni sfruntate.

Fenomenul este, ce-i drept, identificabil mai cu seamă în mediul rural, în strânsă legătură cu puţinătatea nivelului de educaţie al populaţiei, scrie Voicu D. Rusu în

În timp ce în şcolile din Ungaria elevii de etnie română învaţă că ar fi urmaşii unei populaţii migratoare, în școlile statului român, elevii maghiari sunt educați să dorească moarte României…

La Liceul Palo Imre din Odorheiu Secuiesc, școală de stat din România, finanțată din bani publici, copiii maghiari au învățat pe 4 iunie care este harta Ungariei Mari,consemnează ziarharghita.ro.

Deputatul de Mureș, Marius Pașcan,  a adresat în urmă cu un an  o interpelare ministrului Educației Naționale.

Blogul https://www.dantanasa.ro/ a redat  textul acestei interpelări:

„În unitățile de învățământ „purificate etnic” se studiază o istorie denaturată, ostilă poporului român…

Se știe demult că, în unitățile de învățământ purificate etnic, în care elevii maghiari învață după o programă originală proprie, se predă o istorie denaturată în raport cu realitatea și ostilă poporului român.

Această istorie este bazată pe teoriile lui Roessler, conform cărora românii au venit din Balcani, în secolele XIV–XV, şi s-au manifestat ca un „factor perturbator” al ordinii maghiare, fiind nevoie de eforturi pentru civilizarea „păstorilor seminomazi”.

Este negată originea daco-romană a poporului român, susținându-se că românii au venit în Transilvania la 400 de ani după venirea ungurilor, organizați în cete de păstori seminomazi, care au avut nevoie de măsuri de coerciție pentru a se putea încadra într-un stat organizat.

Așadar, românii ar fi o rasă inferioară provenită din niște venetici, urmași ai unor nomazi barbari și păstori care au migrat cu turmele lor de prin Macedonia și Albania.
Această istorie li se predă elevilor maghiari, fără ca vreo autoritate a statului român să intervină.

Aceste aberații au fost susținute și de Delegația maghiară de la Paris din 1920, când s-a încercat să se amâne cât mai mult semnarea tratatului de pace care ar fi dus la recunoașterea Unirii Transilvaniei cu România.

Șeful delegației de la Budapesta, contele Albert Apponyi, a pus la dispoziția marilor puteri ample memorii în care apăra cauza Ungariei.

Notele părții maghiare au încercat în permanență să inducă ideea că românii sunt o rasă inferioară, incapabilă să guverneze şi greu guvernabilă.
Această istorie li se predă elevilor maghiari, fără ca vreo autoritate a statului român să intervină.

Aflăm, în acest sens, din „Ziarul Harghita.ro” (http://ziarharghita.ro/cum-sunt-educati-copiii-maghiari-contra-constitutiei-romaniei) că, „la Liceul Palo Imre din Odorheiu Secuiesc, școală de stat din România, finanțată din bani publici, copiii maghiari au învățat, pe 4 iunie, care este harta Ungariei Mari.

Cu multă implicare cadrele didactice au explicat copiilor că, de fapt, zona în care sunt ei e a Ungariei și că România ar fi fost mult mai mică și ar trebui pe viitor să fie mult mai mică.”

Vă întreb, vi se pare firesc ca într-o școala din România elevii să fie educați să nu recunoască granițele teritoriale ale statului român, să-i considere pe români inferiori și „ocupanți” care „le-au furat pământul” maghiarilor?!

Să fie învățați că trebuie să lupte pentru reîntregirea Ungariei Mari?!
Este de neacceptat așa ceva! Adică, tocmai cadrele didactice devin complice la politica separatistă și de dezbinare etnică, prelungind și rezonând cu mesajele politicienilor maghiarimii în interiorul unităților de învățământ.

Iată un exemplu și un argument edificator pentru explicitarea efortului mobilizator al politicienilor maghiarimii de separare a elevilor români de cei maghiari în procesul educației de la grădiniță până la învățământul superior.
Vă solicit, domnule ministru, să vă faceți datoria și să dispuneți un control de urgență în respectivele unități de învățământ „purificate etnic”, pentru a verifica după ce programă școlară și ce manuale se desfășoară procesul de învățământ.

De asemenea, dacă veți găsi, ca din întâmplare, manuale de istorie provenite din Ungaria și fără nicio legătură cu programa școlară oficială, vă solicit să mă informați cu celeritate ce măsuri ați dispus?

Sper să nu vă împiedicați în acest control de parteneriatul cu UDMR care susține actuala guvernare, gândiți-vă doar că în această funcție s-au aflat înaintea dumneavoastră Octavian Goga, Spiru Haret, Nicolae Iorga, Titu Maiorescu și mulți alții, care reprezintă făclii ale nemuririi neamului românesc.

Ei nu și-au trădat niciodată propriul popor.

 

Deputat PMP de Mureș,
Marius Pașcan”

Publicitate

03/09/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , , ,

6 comentarii »

 1. Este clar …Sabotarea din interior a Romaniei …
  Avem guvern și guvernanti esecrabili…
  din această cauză,acești udmr-iști și ai lor ,calcă efectiv in picioare …pe romani in propia lor tară!
  Se spune intr-un articol că ponta a apreciat și recunoscut steagul secuiesc??¿
  Dacă sunt puși in functii de STAT persoane care nu au habar de nimic…
  Singurul oficial pregătit și cat de cat nationalist, a fost Traian Băsescu!
  In rest toti pe ploconeli,jefuit ,semnari și renuntări la teritorii ,privatizari de….”alegisar prafu”..buzunarul meu să-l umplu….URGIE….NU STIU CUM…MAI SUNTEM CA TARĂ!?
  DOAR DUMNEZEU DIN CER,NE MAI POATE SALVA!😢

  Apreciază

  Comentariu de G.Herea | 04/09/2019 | Răspunde

  • Fino-ugrii nu niau facut nica nauă.Și ni intereseaza șe fac iei colo cu hungaria lor fino-ugria lor mari.Finougrii nus dusmanii molilor(moldavilor).

   Apreciază

   Comentariu de Carp Moldav | 05/09/2019 | Răspunde

   • Fino-ugricii chiar nu au făcut nimic rău moldovenilor?
    Habar n-ai, pune mâna pe istorie şi învaţă că pământul Moldovei a fost supus ungariei până în 1359 când s-a declarat independent de coroana ungară. Mai învaţă şi că după 1359, au fost nenumărate războaiele între unguri şi principatul Moldova.
    A fost prietenie mare, nu-i aşa, între unguri şi moldo-vlahi !
    Vezi ce se întâmplă dacă nu-ţi cunoşti istoria, spui năzbâtii !

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 06/09/2019

 2. Finizii nus dușmanii molilor(moldavi).Nau facut rau nișodată niamului molii,și nam intrat în conflict cu ei.Deși na ni intereseaza șe fac ei.Na ei sînt dușmanii nastri ci dușmanii nastri sînt romanii(vlahii).

  Apreciază

  Comentariu de Carp Moldav | 05/09/2019 | Răspunde

  • Duşmanii cui sunt românii?
   Încă n-.ai aflat că modovenii şi muntenii erau numiţi de slavi „vlahi”. Moldova era numită Ruso-Vlahia, iar Muntenia- Ungrovlahia.
   Citeşte ce scriau Grigore Ureche, Miron Costin şi Dimitrie Cantemir despre moldoveni, munteni şi ardeleni.
   Până una alta, am să- ţi spun că Ştefan cel mare numea în scrisorile sale diplomatice Moldova cu numelele de „Cealaltă Valahie”.
   Mai învaţă „moldavule”şi lasă mizeriile alea propagandistice ruseşti care tâmpesc de cap basarabenii, învăţându-i că ar fi fraţi cu ruşii şi duşmani cu românii.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 06/09/2019 | Răspunde

 3. Nu-i prost cel ce maninca 7 piini ,este vinovat cel ce I-le baga in traista.

  Apreciază

  Comentariu de Silvia Cândea | 08/05/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: