CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O scrisoare-avertisment adresată poporului român de un profesor sârb de istorie


Foto: profesorul sârb Miodrag Stanojevic.

 

 

În lipsa unei reacţii ferme româneşti, un istoric sârb “îi pune la punct” pe extremiştii maghiari.

Să citim în cele ce urmează un text scris de profesorul sârb de istorie Miodrag Stanojevic, din Voivodina, cunoscător al limbii române, în care acesta prezintă magistral adevărul despre istoria ungurilor și despre pretențiile lor absurde, demonstrând încă o dată că somnul politicienilor naște duşmani şi trădători pe pământ românesc.

Aflat în urmă cu ceva vreme în trecere prin Satu Mare, acesta a transmis redacției cotidianului local, Gazeta de Nord Vest, o scrisoare cu următorul conţinut:

 

    Vă propun un exerciţiu de imaginaţie…

 

Ce s-ar fi întâmplat dacă:

    – un român ar fi dat foc la Budapesta unei păpuşi reprezentându-l pe Kosuth Lajos

    – un turist german ar fi incendiat la Tel Aviv o păpuşă reprezentându-l pe David Ben Gurion (n.r. primul premier al Israelului) sau pe Golda Meir (n.r. de asemenea premier al Israelului)

    – un ungur din Vojvodina ar fi incendiat la Novi Sad o păpuşă reprezentându-l pe Milos Obilic, eroul naţional al sârbilor de la Kosovopolje.

    Meciul Steaua – Ujpest : la intrarea în România, suporterii unguri aflaţi în tren au afişat “Transilvania aparţine Ungariei”, iar pe stadionul Steaua din Bucureşti au afişat românii = ţigani.

Acelaşi scenariu:

– ce s-ar fi întâmplat dacă Ujpest ar fi jucat la Beograd cu Partizan sau Steaua Roşie.

    Oare ar fi avut curajul ungurii să afişeze mesajele “sârbii = ţigani sau Vojvodina aparţine Ungariei”?

    Nu, nu ar fi îndrăznit, iar dacă ar fi fost atât de tâmpiţi să o facă, în aceeaşi seară ar fi cinat în Infern.

    De ce îşi permit asta în România? De ce nu îşi permit acelaşi lucru în celelalte ţări unde au minorităţi maghiare şi revendicări revizioniste, adică Slovacia, Serbia, Ucraina?

    Simplu, pentru că ei ştiu (aşa cum au menţionat în “Traseul Legendelor Sătmărene)” că românii sunt “un popor paşnic, binevoitor şi primitiv” şi, completez eu, un popor “imbecil de tolerant”.

Totodată ei ştiu că slavii (din Slovacia, Serbia, Ucraina) nu sunt aşa. Şi nu îşi permit.

Afirm cu tărie că nu există nicăieri în lumea civilizată o ţară care să acorde atâtea drepturi unei minorităţi alogene cum acordă România minorităţii maghiare.

Şi totuşi nu vor fi mulţumiţi niciodată, sâcâindu-vă perpetuu (ca un ţânţar în miezul nopţii) cu aceeaşi pretenţie imbecilă: autonomie.

    Tupeul lor se manifestă şi prin faptul că ei consideră ca fiind similară pretenţia lor de autonomie teritorială în România cu cea a catalanilor din Spania, ignorând cu bună ştiinţă marea diferenţă: catalanii sunt băştinaşi în Spania, pe când maghiarii sunt alogeni asiatici în România.

   Pe lângă “valahi puturoşi”, maghiarii vă mai numesc şi “mămăligari”.

Îşi permit asta în ţara voastră.

Sunt derutat şi confuz, neputând înţelege cum este posibil să nu existe în rândurile poporului român, “paşnic, binevoitor şi primitiv” un profesor de istorie altruist care să explice ungurilor ABC-ul istoriei lor efemere:

  – în anul 700 sunt menţionaţi în cronicile coreene ca fiind nişte nomazi primitivi care jefuiau prin nordul Coreei şi estul Chinei.

– în 896, şapte triburi maghiare şi trei triburi de turci khazari, fugărite din stepele Asiei de către pecenegi, se stabilesc în Panonia (locuită atunci de slavi, valahi, avari, germanici), în total 225.000 de nomazi sub conducerea lui Arpad.

Prima lor preocupare după stabilirea în Panonia a fost jaful (logic).

Incursiunile lor sângeroase s-au desfăşurat în toată Europa, ajungând până în Spania, până când Otto I cel Mare i-a umilit la Lechfeld în 955.

– Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) unifică triburile ungureşti şi le creştinează. Totodată începe şi procesul de maghiarizare agresivă a populaţiilor din jur: germanici, valahi, slavi, acest proces fiind de fapt esenţa strategiei de supravieţuire a acestui mic popor migrator asiatic în Europa.

Personalităţile proeminente ale istoriei lor nu au fost unguri: Matei Corvin, Petofi Sandor (Petrovici Alexandar – sârb, părinţii lui nu cunoşteau limba maghiară), Kosuth Lajos – slovac, precum şi majoritatea regilor Ungariei.

  În 1910 un istoric maghiar recunoaşte că doar 10% din unguri sunt urmaşii celor şapte triburi maghiare stabilite în Europa în 896, restul fiind populaţii maghiarizate de-a lungul timpului (valahi, germanici, slavi).

De fapt cum ar putea un ungur blond din zilele noastre să fie urmaşul cetelor mongoloide venite în Europa în secolul IX ?

Ceea ce trebuie accentuat este faptul că începând de la Ştefan cel Sfânt şi până la dispariţia regatului ungar în 1526, Transilvania nu a făcut parte niciodată din regatul ungar, fiind întotdeauna voievodat autonom.

– Înfrângerea maghiarilor de la Mohacs din 1526 în faţa turcilor şi cucerirea capitalei Buda în 1541 are ca urmare dispariţia de pe harta Europei a regatului ungar. Partea occidentală a Ungariei a fost anexată de Imperiul Habsburgic, iar restul, inclusiv Buda, devenea paşalâc turcesc.

  Transilvania rămânea principat independent sub suzeranitate otomană.

– După respingerea asediului otoman asupra Vienei (1683), Imperiul Habsburgic ocupă teritoriul fostului regat ungar şi Transilvania, anexiunile fiind  recunoscute prin tratatul de la Karlowitz (1699).

   – În 1849 Kosuth Lajos proclamă Ungaria stat independent, dar intervenţia habsburgică şi ţaristă înăbuşă această pretenţie.

– În urma pactului dualist din 1867, Ungaria devine regat în cadrul imperiului Habsburgic (numit din acel momentimperiul Austro-Ungar), având constituţie proprie şi o oarecare autonomie.

– În 1918, în urma înfrângerii din primul război mondial, imperiul Austro-Ungar se destramă, Ungaria devine stat independent iar Transilvania alege să se unească cu România.

Trebuie să subliniez imbecilitatea revizioniştilor unguri.

Cum pot susţine că Transilvania a aparţinut Ungariei 1000 de ani, când regatul Ungariei a dispărut din 1541 până în 1867, perioadă în care a fost paşalâc sau provincie habsburgică, în timp ce Transilvania a fost voievodat autonom de la Ştefan cel Sfânt (997 – 1038) până în 1699 când devenea provincie austriacă (ca şi Ungaria de altfel).

Deci Transilvania şi-a pierdut independenţa în 1699 şi a aparţinut până în 1918 Imperiului Habsburgic, nicidecum Ungariei (care din 1526 până în 1867 nu a existat).

    – În 1940, în urma Dictatului de la Viena, o parte a Transilvaniei a fost cedată (pentru prima dată în istorie) Ungariei.

 

 

 

Asa arăta România în 1941 (în limba rusă), după ce fusese sfârtecată de ruși, unguri și bulgari, înainte ca generalul Ion Antonescu să preia frâiele armatei române și să dea ordinul reîntregirii...

Harta: Aşa arăta România în 1941, după ce fusese sfârtecată de ruși, unguri și bulgari, înainte ca generalul Ion Antonescu să preia conducerea Armatei României…

Până în 1944, când revine României, ce au făcut ungurii în Transilvania?

Ce ştiau mai bine: au ucis valahi şi evrei, consideraţi rase inferioare.

Gena lor asiatică i-a ajutat pe unguri să devină cei mai zeloşi executanţi ai teoriilor rasiale naziste, golind practic Transilvania de evrei.

 

                                iunie1941

Placuță comemorativa din Ip.

Plăcuță comemorativa la Ip, în Transilvania.

  

 

  În perioada 1940 – 1944, timp în care Transilvania a aparţinut Ungariei, populaţia evreiască de aici a scăzut cu 90%, marea majoritate fiind trimisă de către autorităţile maghiare către lagărele de exterminare naziste.

La fel s-au purtat şi în Serbia odată cu invadarea alături de germani a Iugoslaviei în 1941.

În încheiere, ca să sintetizez relaţia dintre băştinaşii valahi şi alogenii unguri, îmi îngădui un scenariu:

Un ungur pribeag bate la uşa unui valah. Acesta, ospitalier, îl primeşte în casă. Îi întinde masa, oferindu-i ce are mai bun în cămară.

Ungurul, în timp ce se ospătează, pune ochii pe nevasta valahului (frumoasă, bineînţeles) considerând că ar fi normal ca după ospăţ valahul să îi ofere şi un desert, adică nevasta.

Indignat de faptul că după ce s-a săturat, valahul nu-i oferă şi nevasta, ungurul îi trage o palmă zdravănă valahului şi încă una.

Înainte ca mămăligarul să se dezmeticească, ungurul fuge pe uliţă strigând din toţi rărunchii: săriţi oameni buni, că mă omoară valahul, sunt o victimă.

    Aşa că, valahi, fiţi înţelegători şi daţi-le şi nevasta, dar vă avertizez că nu le va ajunge.

    Următoarea lor dorinţă va fi casa voastră.”

Profesor Miodrag Stanojevic

 

Publicitate

03/09/2019 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , ,

107 comentarii »

 1. Aceste date istorice de ce nu au fost cuprinse în manualele școlare? Noi ăștia mai în vârstă știm foarte puține lucruri, iar tinerii nici atât! Mulțumim domnule profesor pentru lecția de istorie! 👏

  Apreciat de 1 persoană

  Comentariu de KIRILA | 11/05/2020 | Răspunde

 2. Am plans, biata Transilvania!Sper sa nu se intample niciodata aceasta autonomíe absurda ce o doresc ungurii! Ei sa isi vada de tara lor!Multumesc pt acest minunat adevar!

  Apreciat de 1 persoană

  Comentariu de Mariana | 11/05/2020 | Răspunde

 3. Cred ca profesorul are dreptate,UDMRar trebui scos in afara legii și desființat pentru promovarea de acte anticonstituționale și antiromânești.

  Apreciat de 1 persoană

  Comentariu de Misu | 11/05/2020 | Răspunde

  • Adevărat, unguri trebuie scoși din Romania iar daca acest lucru nu se poate macar nu ar mai trebuii tolerat nimic în legătură cu ei. Eu personal daca as fi la conducerea țării în secunda 2 as da ordin de pregătire intensa pentru război contra Ungariei, acest neam trebuie stârpit sunt niste vagabonzi jefuitori

   Apreciază

   Comentariu de Cosmin | 02/12/2022 | Răspunde

 4. Mulțumim domnului profesor poate le mai deschideți ochii și istoricilor români dar mai ales politicienilor ei sunt care le fac jocul ungurilor că de este democratic.Si tot datorită lor oameni fără demnitate și fără să cunoască istoria poporul este atât de umilit.

  Apreciază

  Comentariu de Blanaru Mariana | 11/05/2020 | Răspunde

 5. Este f.bine și complet redactată poziția ungurilor permanent agresivă cu toti vecinii,In special cu romanii mult prea toleranți !!

  Apreciază

  Comentariu de Serban. Vasile | 11/05/2020 | Răspunde

 6. Nu sunt ungur. Sunt român.
  Eu zic că decât să ne uităm în gura lui dom’ profesor Miodrag ar trebui să citim măcar Wikipedia. Ne-am da seama imediat că profesorul Miodrag ori nu există și este pur și simplu un articol provocator, ori e profesor de biologie, nu de istorie. Citiți istoria ungurilor din Wikipedia și apoi suprapune-ți -o cu datele spuse de dom’ profesor. Să spui că la anul 700 hunii prădau prin Coreea de Nord și estul Chinei este nu neadevărat ci aberant….

  Apreciază

  Comentariu de Alexander | 12/05/2020 | Răspunde

  • eu zic sa dispari din site ul ca ca nu esti roman ci ANTI-ROMAN du-te cu wikipiadia ta cu tot la cei cei comploteaza impotriva statului, poporului roman…………………. a aaaaaaaaaa si o intrebare in wikipia ta ai citit despre ATROCITATILE UNGURILOR IMPOTRIVA ROMANILOR ???? „drag” ANTI-ROMAN ce te dai roman” ????????????????????????

   Apreciază

   Comentariu de MARIA MARIA | 22/08/2021 | Răspunde

 7. Frumoasa expunere.am 70 ani IAR LA scoala nu am invatat asta istoricii nostri stiu ASA de CE in cartea de istorie nu scrie mimic.foarte urat at trebuie so ungurii s stir asta.

  Apreciază

  Comentariu de Carmen ion | 12/05/2020 | Răspunde

 8. Un articol foarte documentat.
  Bravo! Domnule profesor sunteti mai roman decât conducătorii României.

  Apreciază

  Comentariu de Strugariu Vasile | 13/05/2020 | Răspunde

  • Adevarat, am copilarit in Raionul Stalin, azi Judetul Brasov. Bozgoreii nu se jucau cu noi copii romani fiindca nu-i lasau parintii. Bunicii mei maramureseni fugiti den calea Urgiei Hortyste-Fasciste din Ardealul Cedat, stiau ungureste. Astfel au vorbit cu noi in casa ungureste ca sa invatam sa ne putem juca afara cu toti copiii.Una doua iti raspundeau ” nem tudok romanul ” cu toate ca stiau f. bine romaneste. Cand veneau parintii de la munca si ii gaseau jucandu-se cu noi, ii si luau la bataie. Saracul Loti ce o mai incasa pt. joaca cu noi romanii veniti in vacanta la bunici din Bucuresti

   Apreciază

   Comentariu de Iulian | 16/05/2020 | Răspunde

   • La București impuneau maghiarii copiilor lor să nu se joace cu copiii români?! 🤔

    Apreciază

    Comentariu de Paul Baicu | 22/09/2020

 9. Trist dar adevărat, ne mănâncă creierii zi de zi aici în Ardeal, Bucureștiul nu vede, ii promovează, nemernici pe nemernici, am ajuns sa ne fie silă de de un stat care își bate joc de neamul sau, ce mai poți spune… am întrebat un copil de 5 ani de ce nu-l vad la joaca în fata blocului? e bolnav?,
  -eu nu ma joc cu copii de romani, a răspuns.
  Ce a auzit și cât timp în casa aceasta progenitura, ca să răspundă asa la 5 ani
  Alte popoare ii călcau de mult în picioare, jucau pe ei.
  Rușine ROMANI

  Apreciază

  Comentariu de Dorin | 13/05/2020 | Răspunde

 10. Mulțumim Dle Profesor,
  Tot respectul pentru cursul de istorie scris,
  Asa atitudine corectă nu am văzut la niciun
  „ALES”, al poporului român.
  Curios si totodată dureros, de ce nu a scris niciun istoric român despre asemenea file de istorie.
  Tot respectul meu, pe vecie!!

  Apreciază

  Comentariu de Cristi Zuzu | 13/05/2020 | Răspunde

 11. Da este trist…noi nu avem nici o Tara suntem triburi care ne face de ris pe toata Europa si in Lume…eu cred ca Romanii au mincat mincare foarte Toxica si le au murit celulele din Crier …eu sint nascut acolo si am fugit pe timpul lui Ceausescu la birsta de 17 ani ….va spun un secret la toti Rominii schimbati Dieta si Geniul care trieste in fiecare om o sa va ajute imense de mult. Mamaliga SI BRIZA este toxica si omoara NERONII DIN CREIER.

  Apreciat de 1 persoană

  Comentariu de Mike 561 914 y706 Reut | 13/05/2020 | Răspunde

  • E de crezut că dumneata care ai plecat dintre noi la vîrsta de 17 ani, nu ai o țară și nici nu știi carui neam aparții…
   Noi cei rămași avem o țară , iar aceasta se numește Romania. Dacă nu ai știut, ai aflat acum de la mine.
   Faptul că suntem răbdători și toleranți e semn de civilizație, nu de barbarie și nici de tribalism cum spui dumneata , un roman înstrainat.
   Ce ai spus acum e urmarea faptului că ai înghițit fără să gîndești lkozincile propagandei antiromanești.
   Ca tine vorbesc dușmanii, nu prietenii romanilor.
   Asadar, nu mai spune că ”noi nu avem o țară”, dacă dumneata nu ai , fiindcă ești un înstrăinat.
   Încearcă să nu mai răspîndești printre străini vorbe proaste si minciuni despre Romania.
   Sunt de ajuns scornelile experților in propagandă neromani care vor să ne sfîșie țara…

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 13/05/2020 | Răspunde

  • Domnule Mike, ca Mihai nu aveti dreptul sa va numiti,
   Noi ăștia „mamaligarii”, am rămas in țară, nu din lipsa unor resurse, ci pentru ca suntem puternici, ne descurcăm si traim cu mandrie in tara asta chinuita, pentru simplu motiv…!
   O iubim, ne iubim nația si ne place sa trăim aici, intre AI NOSTRII, nu intre străini!
   Brânza si mămăliga a fost hrana acestui neam, din vremuri stravechi, este o traditie, de aceea suntem normali la cap, cei ce nu au mancat aceste doua alimente, au neuronii in levitație si celulele moarte!
   De Decebal si Dacia, ați citit!
   Se pare ca nu, de aceea nu aveti moștenirea spirituală de a fi român!
   Nu ne duceți lipsa si nici grija!
   Stati acolo, unde vă este locul, intre straini, așa veti fi primit si aici, tot ca strain…… de ȚARĂ!
   Sănătate!

   Apreciază

   Comentariu de Cristi Zuzu | 15/05/2020 | Răspunde

 12. Da este trist…noi nu avem nici o Tara suntem triburi care ne face de ris pe toata Europa si in Lume…eu cred ca Romanii au mincat mincare foarte Toxica si le au murit celulele din Crier …eu sint nascut acolo si am fugit pe timpul lui Ceausescu la birsta de 17 ani ….va spun un secret la toti Rominii schimbati Dieta si Geniul care trieste in fiecare om o sa va ajute imense de mult. Mamaliga SI BRIZA este toxica si omoara NERONII DIN CREIER.

  Apreciază

  Comentariu de Mike | 13/05/2020 | Răspunde

  • E de crezut că dumneata care ai plecat dintre noi la vîrsta de 17 ani, nu ai o țară și nici nu știi carui neam aparții…
   Noi cei rămași avem o țară , iar aceasta se numește Romania. Dacă nu ai știut, ai aflat acum de la mine.
   Faptul că suntem răbdători și toleranți e semn de civilizație, nu de barbarie și nici de tribalism cum spui dumneata , un roman înstrainat.
   Ce ai spus acum e urmarea faptului că ai înghițit fără să gîndești lkozincile propagandei antiromanești.
   Ca tine vorbesc dușmanii, nu prietenii romanilor.
   Asadar, nu mai spune că ”noi nu avem o țară”, dacă dumneata nu ai , fiindcă ești un înstrăinat.
   Încearcă să nu mai răspîndești printre străini vorbe proaste si minciuni despre Romania.
   Sunt de ajuns scornelile experților in propagandă neromani care vor să ne sfîșie țara…

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 13/05/2020 | Răspunde

  • Cred ca voi nu aveți neuroni din naștere. Și înainte de a scrie în românește învață ortografia limbii române.

   Apreciază

   Comentariu de Lelia | 15/05/2020 | Răspunde

 13. Are foarte multă dreptate. Cauza pyr csre s-a ajuns aici este aceea că politicienii nostri nu au niciun dram de patriotism, sunt ” mămăligarii” pe care îi dotesc ungurii.

  Apreciază

  Comentariu de Dionisie | 13/05/2020 | Răspunde

 14. O lectie de istorie, care trebuie introdusa in manualele scolare spre stiinta tinerelor generatii care trebuie sa afle despre urgiile care au incercat brava populatie din Transilvania… Despre tacerea unor istoricilor de-ai nostri, somn usor (au studiat la farafregventa) vise placute… Treziti-va pana nu-i prea tarziu.

  Apreciază

  Comentariu de Alexandru Viman | 15/05/2020 | Răspunde

 15. Păcat că românii au fost maghiarizați și nici macar nu știu, dar multi etnici maghiari sunt români la rădăcini.oricum ar fi cred că maghiarii cu cap responsabil nu pun botul la prostii pt că au văzut cum sunt tratați în Ungaria mai mult decât atât UDMR nu este nici măcar un partid dar cu ajutorul prostiei și trădătorilor politicieni o organizație care nu este partid face jocuri in Romania,ar trebui luat de la unguri lucrurile bune de expl.perseverenta lor faptul că au făcut ceva drumuri mai bune etc și ei să fie mai toleranți pt că jigodiile politice indiferent de naționalitate vor privi doar la binele lor personal.

  Apreciază

  Comentariu de Albert | 15/05/2020 | Răspunde

  • Toti pun botul la bani si sunt multi bani in joc. Si cum e foamete mare si acolo ca mai peste tot la noi in tara, Pe sintagma ” sa vina cine o veni dar noi s-o ducem bine caci o viata are omul ” vor face mult rau Romaniei. Vinovati sunt GUVERNANTII NOSTRI CORUPTI SI PUSI NUMAI PE MAGARII SI FURTISAGURI, GUVERNANTI FARA COLOANA VERTEBRALA. Partidul asta de boangheni nici nu l-as lua in seama. Cum sa vina la guvernare cu mine, cand ei se declara straini in tara noastra. Poate in Ungaria sa fie primiti, dar si aceia ii scuipa de cum apar pe acolo.Cert este, ca totul este din cauza guvernantilor nostri care si-au batut joc de tara si de poporul lor. Au distrus si au furat tot.A ramas doar saracia. NU UTATI JUMATATE DIN POPULATIA TARII ESTE PESTE HOTARE si din cauza cui? Pe acelasi sistem de magarie romanesc si UDMR-ul a creat in Harghita si Covasna foamete si lipsuri, Numai ca arata cu mana spre guvernele de la Bucuresti.

   Apreciază

   Comentariu de Iulian | 16/05/2020 | Răspunde

 16. Avem conducatori lasi si tradatori . Istoria le va strivi progeniturile

  Apreciază

  Comentariu de Jhon jhon | 15/05/2020 | Răspunde

 17. Mulțumesc doar in numele meu. De ce? Pentru ca asa suntem toți Valahi. Nu vrem să știm sa fim uniți în fața parazitilor care muscă din noi in fiecare secunda, „sub diferite forme”.

  Apreciază

  Comentariu de BALAGEL Nicolae Tudor | 17/05/2020 | Răspunde

 18. Tare de tot.Pot sa dau un exemplu sa se auda si sa se inteleaga ca au fost in Romania si romini demni.Iata despre ce exemplu vreau sa vorbesc : in 1940 dupa dictatul de la Viena ungurii au ocupat parte din Transilvania in acesta zona aflindu-se si com.SALVA din NASAUD Intimplarea a facut ca ia venire in sat a noior autoritati maghiare,singurul ungur din SALVA Ie-a primit cu pine si sare.A fost ultma lui zi in care a mai putut umbla in ambele piciore intregi.De atunci (SONKEREKY)ca asa la chemat nu numai ca s-a folosit toata viata de cirje ,dar a dat intr-o amnezie totala,uitind sa mai vorbesca bozgoreste. Asta s-a intmplat la SALVA me si pot sa spun cu mina pe inima ca daca cumva le trece prin minte si altor SONKEREKY sa vina la noi sa ne fure padurile si palinka ,in cel mai fericit caz patesc ca in exemplul dat.

  Apreciază

  Comentariu de Ioan Valentin | 18/05/2020 | Răspunde

 19. O lecție de istorie cum doar un profesor , prieten al Romaniei, poate să o susțină!
  Lecție care ar trebui predată și guvernanților noștri, politicienilor noștri ….
  Mulțumesc Domnule Profesor !

  Apreciază

  Comentariu de Silvia Terpovici | 26/05/2020 | Răspunde

 20. Felicitari domnule profesor, cu atat mai mult ca nu sunteti roman.Bravo! Poate ca o sa se implice si cei de la noi care tac si nu au curajul sa rosteasca adevarul istoric asa cum o faceti dumneavoastra .Asta va onoreaza ca om si va legitimeaza ca istoric in ochii mei.O ardeleanca va multumeste pentru curajul de a scrie adevarul ascuns de prea mult timp.Stiam cate ceva din ce ati scris de la parintii mei si ma bucur pt confirmare.Sanatate si asteptam alte scrisori istorice de la dumneavoastra.

  Apreciază

  Comentariu de Dana Muresan | 23/06/2020 | Răspunde

 21. Felicitari Domnule Profesor pentru prezentarea adevaratei istori a tinuturilor care reprezinta Transilvania,lectie pentru acualele si urmatoarele generatii si atentionare pentru acele glasuri care incearca sa mistifice istoria.

  Apreciază

  Comentariu de Ion Basgan | 17/08/2020 | Răspunde

 22. Mulțumim profesorului sârb, Miodrag pentru prezentarea istoriei Ardealului. Istoricii români preferă să-și păstreze catedrele și funcțiile în loc să scrie istoria Ardealului, urmând astfel exemplul nobililor români din Transilvania care ar fi trebuit să lupte pentru poporul român, dar ei au preferat să-și schimbe numele (să-și maghiarizeze numele) pentru a-și păstra averile,

  Apreciază

  Comentariu de Dumitru Stefaniga | 14/09/2020 | Răspunde

 23. Respect ptr adevăr. Am amintiri cutremurătoare trăite și povestite de tatăl meu amenințat fiind cu arma la spate să pună caii la căruță și să îi urmeze pe horti și nemți în Sarmașu unde sa format un convoi de căruțe pline cu evrei și sub amenințarea armelor s-au deplasat prin satul Sărmașel iar la ieșirea din sat pe o coastă au fost dați jos din căruțe evreii, și au fost obligați să-și sape propriile gropi după care au fost împușcați bărbați, femei,copii,împinși apoi în gropi și astupati cu pămînt de cei care i-au împușcat. Nu sînt cuvinte ptr cei care au comis aceste acte fără imaginație.,,îmi poveste tatăl meu că după ce animalele care ia executat și astupat cu pămînt cadavrele nu au fost toți morți văzînd cum se mișca pămîntul pus peste ei cutremurător „

  Apreciază

  Comentariu de Ion gheorghe | 08/09/2021 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: