CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Rusia s-a prăbuşit topul anual al prosperităţii, realizat de Legatum Institute din Londra.


 

 

 

 Indexul Anual al Prosperităţii pe glob (Prosperity Index 2016), un top anual realizat de Legatum Institute din Londra, care include  149 țări ale lumii, arată că Rusia s-a prăbuşit în acest clasament de pe poziţia 58 în 2015, pe locul 95, pierzând 40 de poziţii, fiind astfel vizibil efectul embargourilor şi al războaielor comerciale şi militare duse de această ţară cu vecinii şi statele dezvoltate, anunță mold-street.com.

 Cu Dodon în fruntea Președinției, R.Moldova a ajuns la nivelul Rusiei, respectiv pe locul 96 în clasament, coborând patru poziţii comparativ cu anul precedent.

Şi alte state postsovietice  s-au prăbuşit în acest clasament. De exemplu Belarus de pe locul 63 a ajuns pe 98, Ucraina de pe locul 70 pe poziţia 107, Azerbaidjanul de pe 71 pe 103.

Din spaţiul postsovietic cea mai prosperă naţiune este Estonia (locul 26), întrecând state precum Cehia sau Italia.

Estonia este urmată de Letonia (locul 37), Lituania (locul 42) şi Kârgâzstan (locul 77). Ultima a ajuns cea mai prosperă naţiune din spaţiul CSI, depăşind naţiuni mai bogate precum Kazahstanul sau Rusia.

România în schimb se menţine pe locul 50.

Clasamentul nu ia în calcul numai banii deținuți de o națiune ca singur factor reprezentantiv de prosperitate, ci mai mult decât atât, sînt comparate 104 variabile ce includ indicatori clasici precum venitul pe cap de locuitor și numărul de persoane angajate cu normă întreagă, dar și alte date relevante.

Variabilele sunt apoi împărțite în nouă subindici: calitatea economică, mediul de afaceri, guvernarea, educația, sănătatea, siguranța și securitatea, libertatea personală, capitalul social și mediul natural.

Indicele de prosperitate Legatum este un clasament anual elaborat de Institutul Legatum, o divizie a firmei private de investiții Legatum.

Clasamentul se bazează pe o varietate de factori, inclusiv bogăția, creșterea economică, educația, sănătatea, bunăstarea personală și calitatea vieții.

În clasamentul din 2016, au fost analizate 149 de țări, iar Noua Zeelandă  a devenit oficial cel mai prosper stat din lume, luând locul Norvegiei care ocupase timp de 7 ani consecutiv acest loc şi care a coborât acum pe locul al doilea. 

Pe poziția a treia s-a situat Finlanda, urmată de Elveția, Canada, Australia, Olanda, Suedia și Danemarca.

Marea Britanie, în ciuda Brexitului, a avansat de pe pozitia 15 în anul 2015, pe locul 10 în clasamentul pe anul trecut. 

Pe locul 9 se situeaza Danemarca, cu standarde înalte în ceea ce priveşte nivelul de trai, şi cu un scor ridicat in privinţa securitatii si sigurantei, iar Suedia a trecut de pe locul al 5-lea pe locul al 8-lea, pastrând totuşi un scor ridicat în ceea ce priveşte calitatea economica si guvernarea.

Informații detaliate despre indexul de prosperitate Legatum, clasamentele și metodologia sunt disponibile la http://www.prosperity.com.

Surse:

https://www.realitatea.net/topul 

https://www.mold-street.com

 

Publicitate

13/08/2017 - Posted by | POLITICA | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: