CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Biserica Ortodoxă Sârbă lansează minciuni la adresa Bisericii Ortodoxe Române in legatură cu Protopopiatul Dacia Ripensis din Timoc


 

Atac mincinos al Bisericii Ortodoxe Sârbe împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Motivul: Protopopiatul Dacia Ripensis din Timoc

 

 

30_irinel_backa_parintele_bojanDupă ce atunci când la 1830 Regatul Sârb a devenit stăpân peste zona Timocului, Biserica Ortodoxă Sârbă a preluat cu forța sau a distrus cele peste 80 de biserici românești și cele 17 mânăstiri construite de domnitori români, acum, în anul 2016, aceeași Biserică Sârbă are impertinența să amenințe Biserica Ortodoxă Română (BOR) că rupe relațiile cu aceasta, pe motiv că românii/vlahii din Timoc construiesc biserici și se întorc la biserica mamă, transmite corespondentul Romnaian Global News din Timoc.

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe a Serbiei a lansat un comunicat oficial, in urma recentei adunari care a avut loc la Belgrad, in perioada 14-25 mai 2016.

Comunicatul in cauza face referire, intre altele, la relatiile dintre Biserica Ortodoxa Sarba si Biserica Ortodoxa Romana.

Agentia de stiri Lacasuri Ortodoxe (lonews.ro/) pune la dispozitie, în premiera, traducerea randurilor speciale ale comunicatului, care privesc in mod direct Patriarhia Romana:

„S-a luat nota, despre faptul că relațiile dintre Biserica Ortodoxă Sârbă și Bisericile Ortodoxe surori sunt deosebit de bune, pe deplin în spiritul unității și sinodalitatii Bisericii, cu o singură excepție nefericită – Patriarhia Română, ai cărei episcopi și clerici, deja de mai multi ani – într-o manieră non-canonica și opusa spiritului iubirii frățești – patrunde sub jurisdicția Bisericii Ortodoxe Sârbe, în estul Serbiei, în special în regiunea Timoc.

Dupa ce mai multe adrese din trecut și alte căi de atac, din păcate, au ramas fără succes până în prezent, Sinodul a solicitat, încă o dată, Bisericii Române, să înceteze imediat această practică, fiind una distructivă pentru Biserică; în caz contrar, problema va fi abordată în cadrul Sfantului si Marelui Sinod Panortodox, iar în cazul în care această practică anti-canonica va continua chiar și după Sinod – Biserica Ortodoxă Sârbă, cu durere sinceră, dar pentru binele Bisericii – va fi forțata să rupa toate relațiile liturgice și canonice cu Biserica Ortodoxă Română”.

Comunicatul este semnat de Episcopul Irineu de Backa, Purtător de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Sârbe.

Obrăznicia hoțului care strigă „Hoțul!” nu este nouă în luările de poziție ale Bisericii Ortodoxe Sârbe (BOS).

Un astfel de comunicat și amenințări cu ruperea relațiilor cu BOR au mai fost proferate de BOS. Biserica Ortodoxă Română a răspuns cu înțelepciune dar ferm, apărând dreptul românilor/vlahilor din Timoc la liturghie în limba română și la întoarcerea la Biserica Neamului.

Același drept îl au sârbii din România, drept pe care BOR îl respectă și România ca țară europeană îl garantează.

Biserica Ortodoxă Sârbă este cea care prin campanii violente a obligat sutele de mii de români/vlahi din Timoc să-și sârbizeze numele și s-a ajuns astfel la situația absurdă în care în acte acești români au un nume sârbizat, iar în viața de zi cu zi folosesc numele românesc.

Acțiunile antiromânești ale Bisericii Ortodoxe Sârbe sunt dublate de acțiunile autorităților sârbe care refuză să dea autorizații pentru construirea bisericilor românești pe care comunitatea română/vlahă le solicită.

Evident aceste acțiuni se petrec și ca urmare a calității profesionale slabe a unora dintre diplomații trimiși de România în Serbia, multe din acțiunile acestora putând fi suspectate că sunt mai degrabă în interesul autorităților și Bisericii Ortodoxe Sârbe decât în apărarea Bisericii Ortodoxe Române din Timoc și a comunității românești.

Atacurile consulului general al României la Zaicear, Iulian Nițu, împotriva Părintelui Boian Alexandrovic, pot fi încadrate ușor în acestă categorie.

Amenințările cu moartea împotriva Părintelui Boian, hărțuielile poliției și securității sârbe împotriva preoților români și liderilor români/vlahi din Timoc, amenințarea cu dărâmarea în forță a bisericilor românești sunt câteva din metodele de intimidare și represiune pe care autoritățile sârbe încurajate de Biserica Ortodoxă Sârbă le prectică pentru a împiedica pe cei circa 300.000 de români/vlahi din Timoc să se întoarcă la Biserica Neamului și la utilizarea limbii române în slujbele bisericești.

Dacă în acest fel crede Serbia că se poate integrea în Uniunea Europeană se înșeală.

Chiar dacă agentura sârbă din România (formată inclusiv din băieți cu ochi albaștri care au colaborat cu securitatea iugoslavă înainte de 1989 și cu cea sârbă după) încearcă cu disperare să convingă diplomația română să treacă peste genocidul cultural pe care Serbia îl face în Timoc, este greu de presupus că se vor găsi atât de mulți trădători la București pentru a face acest lucru.

 

 

 

 

02/06/2016 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. In opinia mea nu-i nimic nou.Comportamentul sirbilor a fost intotdeauna execrabil fata de romanii din Timoc.Autoritatile de la Bucuresti ,propaganda de tip comunist vrea sa scoata in evidenta bunele relatii cu sirbii.Dupa 1918 n-au fost prea bune.La lucrarile pacii de la Paris Versailles ( 1919 ) sirbii au cerut marilor puteri Banatul in intregimea lui.Doar opozitia vechementa ,fara echivoc a lui Ionel Bratianu a dus la rezultatul fericit.Marile puteri nu ne-au acordat atunci intreg Banatul pe motiv ca „tunurile romanesti s-ar auzi prea tare la Belgrad”

    Apreciază

    Comentariu de papillon | 02/06/2016 | Răspunde

    • Dupa 1918, sarbii au pretins periodic Banatul romanesc.In plus, au dus o politica de deznationalizare fata de romani asemanatoare cu cea promovata de Rusia, Bulgaria sau Grecia, iar rezultatele acestei politici se vad astazi in toate aceste tar – Elementul romanesc e pe cale de disparitie totala…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 02/06/2016 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.