CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Laszlo Tokes se suceste gratios:”Nu dorim independenţa secuimii, suntem loiali statului român”


Laszlo Tokes o dă la întors: Nu dorim independenţa Secuimii, suntem loiali statului român

Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes neagă că ar fi incitat la manifestaţii de stradă pentru obţinerea autonomiei maghiarilor.

Spune că mitingurile sunt perfect legale şi că nu preşedintele Traian Băsescu nu i-a încurajat niciodată, ba chiar a fost nepoliticos, atunci când a spus că ungurii nu vor avea autonomie.

„Este o interpretare greşită că eu am vorbit de independenţa Ţinutului Secuiesc, este vorba de autonomia acestuia.

Noi contrar celor din Kosovo nu dorim independenţă, ci vrem autonomie. Chiar domnul Băsescu a propus cu ani în urmă autonomie pentru Kosovo”, a declarat europarlamentarul UDMR Tokes Laszlo, la Realitatea TV.

Acesta neagă că ar fi incitat la manifestaţii de stradă: „Este o exagerare. Nu am lansat niciun fel, ci fiind vorba despre instrumentele care ne stau la îndemână, am spus că putem ţine o demonstraţie pe stradă în ultimă instanţă, deoarece dreptul la adunare este dat de Constituţie.

 Cred că premierul Emil Boc nu a fost informat bine, noi ne ţinem de prescripţiile legalităţii din ţară noastră, suntem cetăţeni loiali ai României.

În toată Europa există autonomii democratice. Mitingul este un instrument legal de a ne exprima protestul. O vom face dacă este nevoie în mod paşnic, dar nu cred că ne va fi nevoie, având în vedere că mâine vine aici preşedintele Traian Băsescu şi putem cădea de acord.pe anumite chestiuni. Domnul preşedinte este un adevărat om de stat, este un european, îşi poate da seama ce este permis în Europa.”

Tokes a criticat atitudinea duplicitară a UDMR: „Are un discurs ambiguu despre autonomie, vorbeşte altfel către români şi altfel către maghiari, nu trebuie luaţi în considerare.

Nouă ne spun că sunt de acord în privinţa autonomiei, că sunt de partea interzicerii minieritului cu cianurii, dar atunci când fac declaraţii în faţa majorităţilor, spun altceva.”

Vicepreşedintele Parlamentului European a dat şi exemple: „Nu vorbesc în nume personal, ci sunt preşedintele CNMT, o organizaţie cu statut juridic şi exprim voinţa unor largi mase populare ale maghiarilor.

Pe de altă parte chiar şi programul UDMR conţine ca scop principal autonomia de trei trepte ale maghiarilor din România. Există în Europa chiar în statele membre ale Europei Unite care au statut de autonomie teritorială etnică. Nu dorim nimic din ceea ce este acceptat în Europa.

Tirolul de Sud, insula Aaland din Finlanda, limba suedeză din Finlanda este a doua limbă oficială a ţării. Chiar potrivit regionalismului şi subsidiarităţii, Ţinutul Secuiesc are dreptul să devină o regiune aparte, pe baze istorice.”

Tokes a insistat pe ideea că maghiarii nu vor independenţă: „Noi respectăm în întregime integritatea statului român, nu vrem independenţă şi secesiune. Statutul aparte al Secuimii ar fi şi pentru folosul românilor.

 Vă implor şi mă adresez politicului românesc: aveţi o prejudecată faţă de autonomie. Trebuie să ne înţelem şi să purtăm un dialog. Nu putem săvârşi autonomie fara de sprijinul Parlamentului.”

Pastorul reformat a insistat că nu a fost încurajat de preşedintele Traian Băsescu: „Domnul preşedinte nu a dat niciun semn de sprijin, ba dimpotrivă, a fost chiar nepoliticos atunci când ne-a spus că nu va fi niciodată autonomie.”

Tokes a lansat şi un apel: „Rog şi România să recunoască independenţa statului Kosovo, deoarece nu intră în contradicţie cu legile internaţionale.”

surse: Realitatea.net si Cugetul.ro

Vineri, 23 Iulie 2010

25/07/2010 - Posted by | POLITICA, PRESA ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.