CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

U.E. se adaptează la criza energetică provocată de invadarea Ucrainei de către Rusia și permite revenirea la producerea energiei pe bază de cărbune


Va mai aduceti aminte de propaganda privitoare la încalzirea globala și de cauza principala a ei?
Ei bine, s-a contramandat…
Nu, nu incalzirea ci cauza!
Dupa ce ani de zile ne-au impuiat capul cu problema emisiilor de carbon și mai ales a principalului vinovat (carbunele de orice natură) acum s-au refacut calculele. Si ce au descoperit cercetatorii nemți?
Că a fost o greșeală desființarea industriei carbunelui ca și cea a energiei atomice.
Se pare ca gazul rusesc nu este chiar asa de „green” cum s-a crezut inaintea razboiului din Ucraina.
Carbunele este mult mai bun, poate fi facut să nu polueze, nu mai produce reziduuri si mai ales este ieftin și-ți dă o senzație de independență energetică,așa că „la loc comanda”
Da, dar ce te faci cu idioții de pe Dîmbovița care s-au întrecut in zel si au distrus absolut tot, bazindu-se pe gazul din import (evident n-au hotărît ei nimic, au primit mutarea în plic) ?

Nu va vine sa credeți? Ei bine, citiți aici si va minunați :

https://www.cnbc.com/2022/08/12/well-have-to-burn-additional-coal-in-the-short-term-cfo-of-rwe-says.html.

O mină de lignit reactivată în Germania

Uniunea Europeană se adaptează la criza energetică amplificată de invadarea Ucrainei de către Rusia și permite revenirea la prodcerea energiei electrice pe bază de cărbune, a anunțat vineri șeful politicii de mediu Green Deal, Frans Timmermans, citat de Politico și https://www.g4media.ro.

”Nu există tabu-uri în această situație. Istoria a luat o altă turnură și trebuie să ne adaptăm la această schimbare istorică”, a spus Timmermans.

Este o schimbare istorică pentru UE, dat fiind că Bruxelles-ul și statele membre trecuseră în ultimii ani la o politică agresivă de de-carbonizare a sistemului energetic. Renunțarea la cărbunele extrem de poluant a dus însă la creșterea prețurilor la energie.

Acum însă, pe măsură ce Rusia folosește gazele naturale ca pe o armă politică, dat fiind că e responsabilă pentru o treime din gazele utilizate în Europa, UE permite revenirea la cărbune.

Frans Timmermans a anunțat în martie a.c. că UE va adopta legislația necesară pentru ca statele membre să poată utiliza în continuare cărbunele.

Cam în aceeași perioadă, spre supărarea activiștilor climatici, Comisia Europeană a aprobat includerea gazelor naturale și a energiei nucleare pe lista investițiilor din tranziția spre decarbonizare. 

Între timp, mai multe state membre, printre care Italia și Polonia, au anunțat deja redeschiderea unor centrale electrice pe cărbune

Germania – cea mai mare economie a Europei – a decis să reactiveze unele dintre centralele sale electrice pe cărbune pentru a compensa lipsa de gaz rusesc.

Gigantul energetic german RWE va arde cărbune suplimentar pe măsură ce exporturile de gaz rusești scad.

Alex Kraus, directorul financiar al companiei energetice germane RWE a declarat joi pentru CNBC că va arde mai mult cărbune pe termen scurt – dar insistă că planurile sale de neutralizare a emisiilor de carbon în viitor rămân în vigoare și în viitor, până în 2040.

Greenpeace a descris cărbunele drept „cel mai murdar și cel mai poluant mod de a produce energie”.

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a declarat săptămâna trecută că țara și-a redus deja dependența de cărbunele rusesc cu cel puțin jumătate în ultima lună, deoarece Uniunea Europeană a fost de acord să interzică importurile de combustibil din Rusia.

Comentariile lui Michael Muller vin în timp ce țările europene se străduiesc să consolideze aprovizionarea cu energie, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

Potrivit Eurostat, anul trecut Rusia a fost cel mai mare furnizor atât de produse petroliere, cât și de gaze naturale al UE, dar și-a redus semnificativ fluxurile de gaze naturale către Europa, după ce națiunile occidentale au impus sancțiuni Kremlinului ca urmare a invaziei neprovocate a Ucrainei.

„RWE sprijină în mod activ guvernul german sau guvernele europene în gestionarea crizei energetice”, a declarat Muller pentru Joumanna Bercetche de la CNBC. „Așa că, de asemenea, aducem înapoi o capacitate suplimentară de cărbune pentru a gestiona această situație.”

Acest plan va presupune ca trei dintre centralele electrice pe bază de lignit ale RWE să fie readuse la rețea de la începutul lunii octombrie. RWE spune că lignitul, cunoscut și sub numele de cărbune brun și considerat deosebit de dăunător pentru mediu, „rămâne un partener de încredere până în prezent. ” Acesta adaugă că RWE Power – care se concentrează pe generarea de lignit și energie nucleară – extrage milioane de tone metrice de cărbune în fiecare an.

Toate cele de mai sus reprezintă un obstacol pentru afacerea cu sediul central din Essen, care a spus că vrea să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2040.

Cărbunele are un efect nociv asupra mediului și Greenpeace l-a descris drept „cel mai murdar și cel mai poluant mod de a produce energie”. Arderea cărbunelui produce o mulțime de emisii potențial periculoase, inclusiv dioxid de carbon, dioxid de sulf, particule și oxizi de azot.

„Sperăm că ceea ce se întâmplă în prezent este… o problemă pe termen scurt în care trebuie să găsim securitatea aprovizionării”, a spus Müller de la RWE.

„Și de aceea, doar din perspectiva unui cetățean corporativ, simțim că este de datoria noastră să sprijinim guvernul german în refacerea capacității pe termen scurt – dar pentru a fi foarte clar, asta nu ne schimbă strategia”, a adăugat el.

„Deci, în timp ce [pe] termen scurt trebuie să ardem cărbune suplimentar, trebuie să fie clar că trebuie să existe o accelerare a dezvoltării surselor regenerabile, astfel încât să îndeplinim în continuare… țintele pe termen mediu și lung.”

Joi, RWE a raportat câștiguri pentru prima jumătate a anului 2022, venitul net ajustat fiind de 1,6 miliarde de euro (aproximativ 1,66 miliarde de dolari), comparativ cu 870 de milioane de euro în prima jumătate a anului 2021.

Compania a declarat că a investit aproximativ 2 miliarde de euro în extinderea portofoliului său ecologic în prima jumătate a anului 2022. „Investițiile totale vor ajunge la peste 5 miliarde [euro] până la sfârșitul anului 2022”, a adăugat acesta.

Producția de energie electrică din surse regenerabile a fost cu aproximativ 20% mai mare în această perioadă comparativ cu prima jumătate a anului 2021, a spus acesta, invocând condițiile de vânt îmbunătățite și capacitatea crescută.

Cărbunele a marcat ultimii 200 de ani ai omenirii și ne-a ajutat să trecem la Epoca Industrială, dar cărbunele nu ne-a marcat doar trecutul, ci va fi în continuare important și în viitor.

Ce țări europene depind cel mai mult de cărbune o arată ponderea procentuală a cărbunelui în mixul de electricitate. În Polonia vorbim de 70%, în Cehia este de 50%, în Bulgaria de 49%, în Germania de 30%.

Care este situația în România?

În 2020 puterea instalată a cărbunelui în sistemul energetic național a ajuns la 4.590 MW și a produs aproximativ 17% din energia electrică utilizată la nivel național.

Termocentralele din România au o medie de vârstă de 44 de ani, cea mai veche fiind Paroșeni, pusă în funcțiune în 1964, și cea mai nouă unitatea 2 de la termocentrala Craiova, din 1989.

Bineînțeles,Valea Jiului și bazinul carbonifer Oltenia ar putea beneficia de investiții, după ce Uniunea Europeană și-a revizuit programul energetic, în urma invaziei Rusiei în Ucraina. Întrucât Europa este dependentă de gazul rusesc, autoritățile de la Bruxelles au permis revenirea la producerea energiei electrice pe bază de cărbune, punând astfel o pauză politicii de mediu Green Deal.

Ar fi prea mult să ne așteptăm la o revitalizare a acestor zone, dar poate ar fi fezabilă o stopare a declinului.

De noua politică a UE ar trebui să profite cei doi coloși din zona mineritului: Complexul Energetic Oltenia (compania care are concesionate minele din bazinul Olteniei, plus cele trei termocentrale pe lignit: Turceni, Rovinari și Craiova) și Complexul Energetic Hunedoara (care are concesionate minele de huilă din Valea Jiului, dar și centralele de la Deva și Paroșeni).

Aceste mari companii din energie au probleme financiare, au nevoie de eficientizare și se vor mai face disponbilizări. Unele sunt în insolvență, altele au acumulat datorii mari, iar altele au primit ajutoare de stat ”cu cântec”.

În februarie 2021, Comisia Europeană a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de sprijin acordate de autoritățile române Complexului Energetic Oltenia sunt conforme cu normele UE privind ajutoarele de stat acordate întreprinderilor aflate în dificultate.

În ianuarie 2022, Comisia Europeană anunța că aprobă un ajutor de restructurare de până la aproximativ 2,7 miliarde euro pentru Complexul Energetic Oltenia.

15/08/2022 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: