CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

2 august 1940 – Stalin a semnat decretul imperialist de inființare a Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.


 

 

 

Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) (1940 – 1991).

 

 

 

 

Steagul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM)
 Steagul Republicii Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RSSM)

 

Pe 2 august 1940, Stalin  a decretat inființarea Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești.

 

 

 

Fără nici un fel de consultare cu locuitorii regiunii situate între Prut și Nistru, dictatorul sovietic Iosif  Stalin a semnat un decret abuziv , prin care se constituia pe o parte din pamântul românesc ocupat cu forța de Armata Rosie, Republica Sovietica Socialista Moldovenească (Република Советикэ Сочиалистэ Молдовеняскэ) scrie publicația  https://www.facebook.com.

Marea majoritate a teritoriului pe care a existat Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM) a fost parte a Principatului Moldova.

În 1812, partea răsăriteană a Moldovei  (numită începând cu acel an Basarabia) a fost cotropită de Imperiul Rus.

Pacea de la Bucureşti încheiată în 1812 între Imperiul Rus şi Imperiul Otoman a consfinţit acest fapt, scrie http://istoria.md/articol/ Republica_Sovietică Socialistă Moldovenească 

Până în 1917 Basarabia a fost o gubernie a Imperiului Rus, fără a avea reprezentare în procesul legislativ sau executiv.

 

 

 

 

 

 

eroii basarabiei | CER SI PAMANT ROMANESC

 

 

Odată cu izbucnirea  Revoluţiei din 1917 în Imperiul Rus, mişcarea de eliberare naţională a luat un nou avânt în Basarabia.

Nou-alesul Sfat al  Ţării a proclamat pe 15 decembrie 1917 Republica Democratică Moldovenească .

În urma retragerii dezordonate în ianuarie 1918 de pe frontul din Carpaţi a unor unităţi militare ruse, în care corpul de ofiţeri fusese înlocuit cu activişti bolşevici şi anarhişti, în Ungheni, Chişinău şi Tighina au avut loc nenumarate crime și tâlhării. Neavând unităţi militare proprii, Sfatul Ţării a facut apel la armata română, care după ce a eliberat oraşul Tighina de ultimele rămăşiţe ale bandelor de soldați ruşi dezorganizaţi, s-a retras înapoi peste Prut.

La 24 ianuarie 1918 Sfatul Ţării a proclamat independenţa Republicii Democrate Moldovenesti, pentru ca pe 9 aprilie 1918 să proclame cu 86 de voturi pentru, 3 împotrivă, 36 de abţineri şi 13 absenţe (din totalul de 148 de deputati), unirea cu România.

Transnistria 

 

Teritoriul cuprins între râurile Nistru si Bugul de Sud, cuprinzând oraşe ca Movilău (Moghiliov Podolski), Bershad’, Iampol, Râbniţa, Birzula, Nani, Dubăsari, Golta, Tiraspol, Ovidiopol, Odessa şi Oceacov, a avut de-a lungul secolelor o componenţă etnică mixtă.

În evul mediu românii moldoveni reprezentau circa 1/2 din populaţia sa destul de mică, restul fiind ucraineni şi tătari nohai (un trib al tătarilor din Crimeea). Începând cu sfârşitul secolului 17 acest teritoriu a intrat în administrarea directă a Imperiului Otoman, unde era cunoscut sub numele Yedisanul de Vest.

În 1792 el a intrat în componenţa Imperiului Rus  , ceea ce a dus la o schimbare radicală a componenţei sale etnice: tătarii au fost obligaţi să plece, iar nobilimea rusă a primit vaste teritorii nepopulate.

Astfel au venit multi ţărani şi colonişti ruşi, ucraineni şi evrei. În 1917-1918 românii moldoveni erau majoritari doar în sate situate la mică distanţă de râul Nistru.

 

 

 

harta rass moldovenesti | CER SI PAMANT ROMANESC

 

 

 

 

Pe 12 octombrie 1924, Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS) a înfiinţat o republică autonomă, Republica Sovietică Socialistă Autonomă Moldovenească (RSSAM), în componenţa RSS Ucrainiene, pe o parte din teritoriul dintre râurile Nistru şi Bug, republică în cadrul căreia românii (moldovenii, conform terminologiei oficiale sovietice) constituiau circa 40% din populaţie.

Propaganda sovietică a dorit cest lucru sperând că astfel se vor  crea condiţii pentru  atragerea românilor basarabeni, deja aflaţi în România, spre RSSA Moldovenească.

 

 

 

 

DOCUMENTAR: Pactul Ribbentrop – Molotov – infamia redesenării ...

Protocolul Adiţional Secret al Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat între URSS şi Germania nazistă la 23 august 1939 (foto), a dus la trecerea la 28 iunie 1940 prin ultimatum (din partea guvernului URSS) şi cedarea (din partea Consiliului de Coroană al României) a teritoriilor dintre Prut şi Nistru (Basarabia), dar şi a Bucovinei de Nord şi a Ţinutului Herţa, în componenţa URSS.Dupa ultimatumul URSS, Armata Rosie a ocupat Basarabia si s-a trecut rapid la o grabnica reorganizare administrativa, iar la 11 noiembrie 1940 Basarabia a fost reorganizata deja teritorial in raioane, dupa model sovietic.

Pe 2 august 1940 Stalin semna decretul abuziv de inființare a Republicii  Sovietice Socialiste Moldovenesti

Basarabia, fără jumătatea de nord a judeţului Hotin) şi fără sudul său (Bugeacul sau Basarabia mică) , plus o parte a RSSA Moldoveneşti (corespunzătoare teritoriului actual al Transnistriei) au fost incluse în RSS Moldovenească, nou-înfiinţată la 2 august 1940.

RSS Moldovenească şi a devenit o republică unională separată în cadrul URSS, cu drept teoretic de secesiune.

Intre luna iulie a anului 1940 si decembrie 1953, aproximativ 340.000 au fost deportate de catre sovietici din teritoriul romanesc anexat de catre URSS, multi dintre cei deportati facând parte din fosta administratie de stat românească.

In total, după Rudolf Joseph Rummel, aproximativ 2.344.000 de persoane, in mare parte români, au fost deportate din teritoriile anexate de URSS în dauna României,
in 1940 din care 703.000 au fost ucise.

Aceasta reprezinta o medie de 620 de persoane pe zi sau 18.600 pe luna, ceea ce inseamna aproximativ un tren de zece vagoane sau un convoi de camioane pe zi

La 22 iunie 1941 România, aliată cu Germania, a  intrat în război cu  Uniunea Sovietică şi a eliberat până la 26 iunie 1941 Basarabia şi Bucovina de Nord.

La 27 iunie 1941 Antonescu a ordonat armatei române să continue înaintarea peste râul Nistru în teritoriul sovietic, ocupând astfel şi Transnistria.

În februarie-august 1944 Uniunea Sovietică a recucerit Basarabia şi a organizat din nou RSS Moldovenească.

După lichidarea structurilor statale româneşti (primării, prefecturi, judeţe, etc.) sunt formate altele după modelul sovietic (siviete săteşti, orăşeneşti şi raioanele), toate subordonate organelor partidului comunist (bolşevic).

În fruntea fiecărui raion au fost instalaţi primul secretar al comitetului raional al Partidului Comunist (PC), ajutat de secretarul doi şi secretarul trei (responsabil de ideologie şi propagandă).

Perioada stalinistă: deportările şi persecuţiile

Mulţi locuitori români din Basarabia care nu s-au refugiat în România, după ce armata URSS a preluat controlul asupra acestui teritoriu  au fost capturați de către forţele de securitate sovietice; un procent ridicat dintre ei au fost împuşcaţi sau deportaţi, fiind învinuiţi de ”trădare” și  colaborare cu cu românii şi germanii.

Autorităţile sovietice au vizat mai multe grupuri socio-economice, datorită situaţiei lor economice, politice, sau datorită legăturilor cu fostul regim.

Ei au fost deportaţi în Siberia şi în nordul RSS Kazahe; unii dintre aceştia au fost închişi sau executaţi.

În conformitate cu Raportul Tismăneanu, în 1940-1941 pe timp de pace, nu mai puţin de 86 604 de oameni au fost arestaţi şi deportaţi, în timp ce istoricii ruşi au prezentat un număr estimativ de 90 000 pentru aceeaşi perioadă. NKVD s-a concentrat asupra grupărilor anti-sovietice, active între 1944 şi 1952.

O campanie de eradicare a chiaburilor (persoane înstărite) a fost orientată spre familiile ţăranilor bogaţi din Basarabia care au fost deportaţi în Siberia şi Kazahstan. De exemplu, în doar două zile, 6 iulie şi 7 iulie 1949, peste 11342 de familii din RSSM au fost deportaţi prin ordin al ministrului de stat şi de Securitate, IL Mordovets în conformitate cu un plan numit „Operatiunea Sud”.

Alte campanii de deportare au fost îndreptate către: etnicii germani (al căror număr a scăzut de la peste 81,000 în 1930 la 4,000 în 1959, datorită migraţiei voluntare din timpul războiului şi prin relocări forţate în calitate de colaboratori după război) şi către minorităţilor religioase (700 de familii, mai ales Martorii lui Iehova au fost deportaţi în Siberia, în aprilie 1951 în cadrul planului numit „Operaţiunea Nord”.

Independenţa

Pe 23 mai 1991, numele RSS Moldovenești s-a schimbat în Republica Moldova acest teritoriu proclamându-şi independenţa pe 27 august 1991, odată cu prăbuşirea Uniunii Sovietice.

 

 

 

 

 

Experți: R. Moldova nu va supraviețui cu sistemul de stat de tip ...

 

 

 

 

După ce la început s-a manifestat dorinţa de unire cu România, în Transnistria a izbucnit în 1992 un război provocat de sovietici și  sustinut de armata rusă aflată acolo.

Nici până acum guvernul de la Chişinău nu are controlul asupra acestei regiuni separatiste.

01/08/2020 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: