CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

MIHAI EMINESCU, 1880: „Pe spatele nefericitului popor românesc, se formează un popor nou de venetici, o nouă rasă americană, în ochii căreia vechiul popor al lui Mircea Basarab dispare şi emigrează”


 

 

 

 

 

Mihai Eminescu (născut Mihail Eminovici; n. 15/27 ianuarie 1850,[1] Botoșani, Moldova – d. 15/27 iunie 1889,Bucureşti, România) a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce  din literatura română.

 

 

 

„Dorinţe de progres şi de libertate nechibzuite au introdus prea ades în mecanismul nostru politic fraza goală în locul realităţii.
Nu credem ca cititorul să mai ceară probe pentru evidenţă.

Înecarea cu străini a tuturor ramurilor vieţii noastre economice, reducerea românului în ţara sa proprie la rolul de simplu salahor agricol, căderea repede a tuturor meseriilor, stingerea industriei casnice şi înlocuirea ei prin producte indust riale străine, lipsa absolută a unei legi de incolat, ceea ce permite ca gunoaiele societăţilor vecine din cîteşi patru unghiurile lumii să s-aşeze la noi, prefacerea în fine a acestor elemente în elemente politice care au umplut funcţiile statului şi se strecoară în reprezentaţiunea naţională, toate acestea dovedesc că ţara noastră nu mai e vechea Românie, ci e o Americă orientală deschisă tuturor imigraţiunilor, al căror principiu e Ubi bene ibi patria şi teoria de om şi om?

Pe de altă parte dorinţa de progres şi de libertate a introdus fraza goală în locul realităţii în mecanismul nostru politic.

Dreptul de-a ne mira l-am pierdut de mult în România. Într – o ţară în care un om cu patru clase primare şi peste aceasta din fire mărginit e redactor de ziar, deputat, director de Bancă Naţională, specialist într-ale drumului de fier şi curînd ministru de finanţe, într-o ţară în care mucenicul Simeon e un om căruia nu i se poate imputa nimic, unde procurele false ca şi falsele cărţi de alegător joacă rolul de căpetenie pentru înaintarea oamenilor, unde merit, ştiinţă, caracter nu sînt nimic, tripotajul, pişicherlîcul şi hatîrul tot, în o asemenea ţară omul e redus a constata istoriceşte ceea ce se-ntîmplă, a se indigna din cînd în cînd, a rîde mai adeseori, dar a se mira de ceva nu mai are dreptul.

Puţine avem de zis ca concluziune la o polemică cu mult prea lungă pentru obiectul ei. Ţara care, prin aplicarea instituţiilor ei, încurajază ignoranţa, neconsecvenţa, lipsa de caracter, ba le decorează chiar, dovedeşte că e în descompunere deplină.

Dovadă despre această descompunere este imigrarea continuă de elemente străine, care n- a fost nicicînd mai mare decît sub sistemul actual de guvernămînt.

Deşi aceste imigraţiuni reprezintă prisosul, nu tocmai clasic în virtuţi şi inteligenţă, al popoarelor învecinate, totuşi acest prisos, oricum ar fi el, e superior plebei superioare indigene.

Pe spatele nefericitului popor românesc, apatic de suferinţe şi ameţit de fraze, se formează un popor nou de venetici, de-o naţionalitate nehotărîtă încă, o nouă rasă americană, în ochii căreia vechiul popor al lui Mircea Basarab dispare şi emigrează.”

Mihai Eminescu – ”Timpul”, 22 iulie 1880

 

 

 

 

Publicitate

19/05/2018 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Amestecati lucrurile, manipulare! Ce ,,americani” pe vremea lui Eminescu?! La alti venetici se referea Eminescu.

    Apreciază

    Comentariu de Alin | 01/03/2019 | Răspunde

    • Vă jucați cu cuvintele…

      Eminescu spune foarte clar :

      ”Pe spatele nefericitului popor românesc, apatic de suferinţe şi ameţit de fraze, se formează un popor nou de venetici, de-o naţionalitate nehotărîtă încă, o nouă rasă americană, în ochii căreia vechiul popor al lui Mircea Basarab dispare şi emigrează.” (Cam soarta asta ne lovește și acum, nu-i așa ?)

      La acea dată băștinașii americani fuseseră definitiv înghițiți de uriașele valuri de emigranți care îi izolaseră în rezervații ca pe animale pe putinii supravietuitori. Emigrase în America plebea orașelor și satelor întregii lumi, inclusiv mulți români din Austro-Ungaria.
      America era deja ”un popor de venetici”, într-o vreme în care și peste români veneau să se așeze mulțime de străini, adică de venetici…
      De un proces similar celui din America se temea Eminescu în cazul nostru, al românilor, amenințați cu extincția.

      In sec.XVII-XVIII-XIX pe teritoriile locuite de români fuseseră colonizate mari mase de slavi, germani,greci,turco-tătari,bulgari, găgăuzi, etc.
      La data la care scria articolul, Eminescu vedea cum marile puteri făceau presiuni enorme asupra conducerii României, pentru acceptarea evreilor alungați în număr mare din Rusia și Polonia și pentru acordarea cetățeniei române acestora.

      Așa se face că în orașele din Moldova, evreii ajunseseră la paritate cu populația românească, și că însăși recunoașterea independenței de stat a României de la 1877 era condiționată de marile puteri de acordarea în masă a cetățeniei române evreilor nou veniți.

      Să ne mire că marele Eminescu deplângea în Scrisoarea a III-a faptul că:

      ”în sfatul ţării se adun să se admire
      Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire;
      Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman,
      Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian!
      Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi
      Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!
      Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,
      Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,
      Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,
      Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,
      Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,
      Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei nații!”

      Se pare că d-ta ai citit pe fugă acest articol și ai perceput greșit substanța scrisului marelui jurnalist patriot care a fost Eminescu.

      Despre ce ”manipulare” vorbești d-ta, și ce crezi că amestec eu și nu amesteci d-ta ?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 01/03/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: