CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O diversiune rusească in continuarea făcăturilor teritoriale din anii stalinismului pe teritoriul Ucrainei – Republica Populară Basarabia


Republicabasarabeana.jpg

De la începutul anului 2014, în Ucraina, Republica Moldova și Rusia  apare

cu regularitate informația cu privire la posibilitatea creării în regiunea Odesa a așa-numitei „republici populare basarabia” (în unele variante republica „Bugeac”).

Federația Rusă pregătește crearea așa zisei „republici populare basarabia” (rpb) care ar prelua sub controlul său o parte din regiunea Odesa, Găgăuzia și regiunile de sud din Republica Moldova. În cazul realizării acestui plan, Rusia va obține o nouă zonă de conflict în două țări, Ucraina și Republica Moldova

Se discută posibilitatea extinderii sferei de influență a „rpb” asupra teritoriului Republicii Moldova, ceea ce va crea o zonă instabilă simultan în două state care astăzi se află în zona de interese a Kremlinului”.

Cel mai nefericit  scenariu pentru Ucraina ar fi crearea „rpb” în baza raioanelor aflate la sud de Odessa, inclusiv Cetatea Albă, Sărata, Tarutino, Arciz, Tatarbunar, Bolgrad, Chilia, Ismail, Reni. Pentru realizarea acestui scenariu, va fi necesar la prima etapă sa fie  destabilizata situația în unele zone ale Republicii Moldova precum Găgăuzia, Basarabeasca, Taraclia, dar și Transnistria.

Inițial, accentul poate fi pus pe crearea unei Găgăuzii independente, care poate pretinde asupra teritoriilor din Republica Moldova și Ucraina. Găgăuzia astăzi este principalul centru de activitate a Kremlinului în regiune, comenteaza analistii politici.

In cazul destabilizării situației în regiune și creării ‘rpb’, Rusia va obține un nou punct fierbinte între Ucraina și Republica Moldova, care va forța ambele țări să renunțe la procesele de integrare europeană și un motiv pentru a dezgheța conflictul din Transnistria.

La inceputul lunii aprilie 2015, la Odesa, a avut loc un asa zis „congres de constituire” a așa-numitei „Rade a Poporului Basarabiei”, care a atras atenția SBU (Serviciul Secret al Ucrainei), din cauza alinierii politice pro-ruse a participantilor sai.

În regiunea Odesa, sudul Basarabiei, locuiesc 150 de mii de etnici bulgari (de trei ori mai multi decât în Republica Moldova) şi 50.000 de gagauzi (de trei ori mai puțini decât în Republica Moldova).

Majoritatea acestor etnici, supusi in timp unei agresive politici de rusificare, reprezinta nucleul dur al populatiei pro-ruse din Ucraina, dar si din  R.Moldova.

Pe 29 aprilie 2015, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a demascat și neutralizat, în timpul unei operațiuni speciale, un grup de separatiști, a căror activitate era coordonata din Rusia si urmarea proclamarea unei asa zise „republici populare” în regiunea Odesa (sudul Basarabiei).

Grupul de indivizi care acționa în regiunea Odesa,era coordonat din Federația Rusă.

Au fost retinute deja 20 de persoane. La 17 adrese au loc perchezitii … S-a stabilit că scopul final al acestui grup era proclamarea unei entitati statate sub titlul provizoriu Basarabia”

Directorul SBU, Markian Lubkivski,, a declarat ca : „in timpul percheziției la unul dintre coordonatorii informaționali ai așa-zisei Rade Populare a Basarabiei a fost găsit un carnet cu înscrisuri ce dovedesc contactele sale cu organizațiile teroriste DNR (Republica Populară Donețk – n.red.) și LNR (Republica Populară Lugansk – n-red.), precum și cu funcționari separatiști din orașul Odesa, care se ascund de forțele de ordine pe teritoriul Federației Ruse”si ca că unul dintre  reprezentanții așa-zisei Rade populare  avea contacte cu rebelii pro-ruși și alți funcționari din cadrul mișcărilor separatiste din Donbas.

Au fost efectuate 19 percheziții, în cadrul cărora ar fi fost identificat un adevărat arsenal de armament, inclusiv pistoale-automat AK-74, grenade RGD-5 și F-1, muniții de producție rusească, tehnică de comunicare și materiale propagandistice.

 

Cu toate acestea, ideea Rusiei de a actiona in sprijinul proclamarii unei   aşa-zise Republici Populare Basarabene la Odessa nu a dispărut. Dimpotrivă, susţinătorii acestui proiect dau dovadă că nu vor să se oprească.

Cel mai bun exemplu, relatează portalul timpul.md, este ca cea de-a doua conferinţă  a avut loc in ziua de 16 mai 2015.  Ştirea are la bază cele declarate de directorul Centrului de cercetări politico-militare din Kiev, Dmitri Tzmchuk, acesta bazandu-se  pe informaţiile Serviciului de Securitate al Ucrainei.

Expertul comenta pe marginea faptului că la această conferinţă a fost pus în discuţie proiectul unei aşa-zise legi pentru „crearea autonomiei naţional-culturale” în ţinutul Basarabiei.

Printre cei prezenţi la întrunire, despre care nu se spune totuşi unde anume a avut loc, ar fi fost prezenţi şi reprezentanţi ai aşa-zisei republici separatiste din Transnistria, un teritoriu care apartine legal R.Moldova.

 

Liderii asa zisei  Republici Populare Basarabene de la Odessa au cerut autonomie național-culturală față de Ucraina

 Noua „Republică” dorește să facă joncțiunea dintre asa zisa „republica”separatista rusa Donețk și Gurile Dunării.

 

Istoria se repeta..

 

Crearera unei astfel de entitati teritoriale, aminteste de diversiunea sovietica din 1924, cand a fost creata

Republica Autonoma Sovietica Socialista Moldoveneasca (RASSM), pe un teritoriu situat pe malul stang al Nistrului,in RSS Ucraineana.

 

Iata ce spunea Memoriul cu privire la necesitatea creării Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldoveneşti (RASSM), Moscova, 4 februarie 1924 :

 

„Crearea acestei republici va genera o serie întregă de consecinţe de ordin intern (din punctul de vedere al intereselor nemijlocite ale URSS) şi internaţional (…).

2. Republica Moldovenească ar putea juca acelaşi rol de factor politico-propagandistic pe care îl joacă Republica Bielorusă faţă de Polonia şi cea Carelă – faţă de Finlanda.

Ea ar focaliza atenţia şi simpatia populaţiei basarabene şi ar crea pretexte evidente în pretenţiile alipirii la Republica Moldovenească a Basarabiei. Din acest punct de vedere devine imperioasă necesitatea de a se crea anume o republică socialistă, şi nu o regiune autonomă în componenţa URSS.

Unirea teritoriilor de pe ambele părţi ale Nistrului ar servi drept breşă strategică a URSS faţă de Balcani (prin Dobrogea) şi faţă de Europa centrală (prin Bucovina şi Galiţia), pe care URSS le-ar putea folosi drept cap de pod în scopuri militare şi politice. (…)

Ruperea Basarabiei de România, la rândul său, va avea o serie de consecinţe, de ordin internaţional.

a. În primul rând, acest fapt va zdruncina unitatea „României Mari”, naţional-consolidate şi va lovi autoritatea morală a burgheziei, care mai bravează până în prezent cu realizarea idealului naţional român.

b. Acelaşi fapt va servi drept un impuls suplimentar în tendinţa provinciilor nou-alăturate (la România) la autodeterminarea lor naţională. Iar organizarea (de stat) a minorităţilor naţionale (a bulgarilor, a găgăuzilor), care vor trăi în limitele viitoarei Republici Moldoveneşti, va servi drept exemplu pentu minorităţile naţionale, care populează Vechiul Regat român (…)”

 

Semnau: Gr. Kotovski, Al. Bădulescu, P. Tkacenko, Sol. Tinkelman (S. Timov), A.Nicolau, A. Zalic, Ion. Dic, T. Diamandescu, T. Chioran

Drept urmare, la 12 octombrie 1924,  in cadrul Ucrainei Sovietice, a fost creată de conducerea URSS, republica Autonomă Sovietică Socialistă Moldovenească, al carei principal obiectiv era destabilizarea Romaniei si ocuparea si sovietizarea teritoriilor românesti si mai departe a tarilor din Balcani.

 

 

 

 

Harta RASS Moldovenesti, 1924

La momentul creerii acestei republici diversioniste in 1924, unul din liderii sovietici declara: 

 „Considerăm drept frontieră nu Nistrul, ci Prutul.

Las-sa tina deocamdata capitalistii in mainile lor Basarabia.

Aceasta este o chestiune de facto, si nu de drept. Dreptul e de partea noastră. Pe harta noastră, Basarabia este marcată cu o linie rosie, căci Basarabia trebuie să devină o parte inseparabilă a RASS Moldovenesti.” 

 Atunci, in 1924, imperialistii rusi nu puteau sa boteze aceasta facatura „Republica Basarabia, pentru ca ,adevarata Basarabie intrase in componenta Romaniei Unite in 1918, astfel ca au numito- „Republica Moldoveneasca”.

Acum in 2015, urmasii lui Stalin nu mai pot numi teritoriul pe care vor sa puna mana „Republica Populara Moldova”, pentru ca exista deja un stat independent R.Moldova, intre Nistru si Prut, astfel incat au ales numele de „Republica Populara Basarabia”.

Oricare ar fi insa numele alese de ei, nu vi se par asemanatoare procedeele si ideologia colonialista de atunci si cele puse in aplicare  acum ?

Surse : unimedia.info/ napocanews.ro / UNIAN cu referire la raportul grupului de analiză Da Vinci AG/

Publicitate

18/05/2015 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Trebuie pusa frontiera pe Nistru pentru a nu fii majoritari rusi si rusofoni (35%) si sa NU mai putem face unirea cu Romania. BUGEAC (Basarabia de Sud) sa fie UNITA cu REPUBLICA MOLDOVA si in urmatori 20 de ani sa se uneasca cu ROMANIA.

    Apreciază

    Comentariu de stefan | 19/05/2015 | Răspunde

  2. Rusia doreste NOUA RUSIE si Romania sa NU accepte UNIREA dintre BASARABIA DE SUD si NOUA RUSIE.

    Apreciază

    Comentariu de vlad | 19/05/2015 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: