CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Tratatul de la Trianon, Ungaria și România


 

 

 

 

 Imagini pentru photos of petit trianon at versailles

 Palatul Micul Trianon

România, Ungaria și Tratatul de la Trianon

 

 

Articolul 45

Ungaria renunţă, în ceea ce o priveşte, în favoarea României, la toate drepturile şi titlurile asupra teritoriilor fostei monarhii austro-ungare situate dincolo de fruntariile Ungariei, astfel cum sunt fixate la articolul 27, Partea II (Fruntariile Ungariei) şi recunoscute prin prezentul Tratat sau prin orice alte Tratate încheiate în scop de a regula afacerile actuale, ca făcând parte din România.

 

Articolul 46

 

O comisiune compusă din şapte membri, din cari cinci vor fi numiţi de principalele Puteri aliate şi asociate, unul de România şi unul de Ungaria, se va constitui în cursul celor 15 zile de la punerea în vigoare a Tratatului de faţă pentru a fixa la faţa locului traseul liniei de fruntarie descrisă la articolul 27–3°, Partea II (Fruntariile Ungariei).

 

Articolul 47

 

România recunoaşte şi confirmă faţă de Ungaria angajamentul de a consimţi la inserţiunea într-un Tratat cu Principalele Puteri Aliate şi asociate a unor dispoziţiuni pe cari aceste Puteri le vor socoti necesare pentru a ocroti în România interesele locuitorilor ce se deosibesc prin rassă, limbă sau religiune de majoritatea populaţiunii, precum şi pentru a ocroti libertatea transitului şi a aplica un regim echitabil comerţului celorlalte naţiuni.
Proporţia şi natura sarcinelor financiare ale Ungariei pe cari România va avea să le ia pe seama sa pentru teritoriul pus sub suveranitatea ei vor fi fixate conform cu articolul 186, Partea IX (Clauze financiare), a Tratatului de faţă.

Convenţiuni ulterioare se vor regula toate chestiunile cari n-ar fi regulate prin Tratatul de faţă şi cari ar putea lua naştere din cesiunea zisului teritoriu.”

 

 

 

 

Cu alb, Harta Ungariei dupa Trianon

 

 

 

istorie-pe-scurt.ro/

17/08/2014 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , ,

Un comentariu »

  1. […] [1] cersipamantromanesc.wordpress.com […]

    Apreciază

    Pingback de Tratatul de la Trianon,Ungaria și România - - Portalul Romanilor de Pretutindeni | 11/03/2016 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.