CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Analistul politic Dan Dungaciu: ”Ideea asta că dacă se încheie o pace, rușii vin peste NATO și peste Europa, este hazardată”


Candidatura lui Klaus Iohannis pentru funcția de Secretar General al NATO este susținută de Polonia spune sociologul profesor universitar, Dan Dungaciu, care afirmă că viitorul Secretar General al NATO va avea de gestionat pacea din Ucraina.

Publicația r3media.ro. consemnează că, în opinia lui Dungaciu, statele baltice nu susțin candidatura lui Iohannis.

„Sarcina viitorului secretar general al NATO va fi aceea de a gestiona, nu neapărat situația actuală, ci una post război, în Ucraina. Depinde atunci de modul în care te decizi să închizi războiul din Ucraina.

E un avantaj al României că nu este un stat baltic. Adică este în flancul estic, dar nu este foarte contondentă în flancul estic. Sau președintele Iohannis n-a fost principala voce dură anti-rusă din flancul estic.

E o candidatură sprijinită de un actor foarte important, strategic și militar, în speță, Polonia. De-aia se și spune că dl. Sikorski își dorește să fie comisar european pe apărare.

E un joc pe care Polonia îl face, în care România este integrată și un joc, din cauza circumstanțelor pe care le-am numit, în care România are șanse. Nu cred că România pleacă fără șanse în această candidatură, mai ales că au fost actori care s-au pronunțat împotriva primului anunțat (Rutte – n.r.).

Negociere între Rusia și Occident?

În ceea ce privește situația post – război din Europa, Dan Dungaciu a spus că nu crede într-un atac al Rusiei asupra NATO. El se teme de o negociere între țări occidentale și Rusia.

„Dacă se va încheia o pace în Ucraina, nu înseamnă că Rusia va deveni o putere mondială, dar va deveni una care negociază. Toată ideea asta că dacă se încheie o pace, rușii vin peste NATO și peste Europa, este hazardată. Mie mi-e teamă că lucrurile pot să arate mult mai cinic, pot să negocieze și cu unii europeni și cu SUA, în sensul în care China să devină ținta Washingtonului.

Deci noi nu știm unde ne va duce geografia negocierilor, pentru că cinismul este fără margini.

Nu cred că a doua zi după ce se încheie, vreo pace, se vor năpusti spre NATO și spre Europa. Nu știm în ce geografie se vor mișca. Dar va depinde de cum va arăta Ucraina controlată de Kiev.

Marele test pentru Ucraina este în ce măsură va deveni ea, RFG-ul de după WW2, care a devenit atât de puternic datorită forței sale economice, încât a preluat RDG-ul.

Dar dacă Ucraina nu va merge bine, ”nu va fi ajutată sau nu se dezvoltă, s-ar putea ca bucăți din Ucraina să înceapă să gândească autonomii, să joace cu rușii, să se încerce prin mijloace de tip hibrid, să preia teritoriul pe care nu l-au preluat militar. Noi vom fi într-un alt tip de război, dacă Doamne ferește se va încheia o pace pe geografia actuală”, a spus sociologul Dan Dungaciu la emisiunea lui Marius Tucă.

29/04/2024 - Posted by | ANALIZE | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.