CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

MĂSLUIREA unei pagini ”glorioase” din istoria eroicei noastre clase muncitoare și a Partidului Comunist Român

Cum s-a îndrăgostit Nicolae Ceaușescu de Elena și cum s-au cunoscut

1 mai 1939 – ISTORIA UNUI FALS ORDINAR

În perioada comunistă, s-a pus un accent deosebit pe trecutul „revoluționar” al liderilor P.C.R. Cum Ceaușescu, „cel mai iubit fiu al poporului”, nu stătea prea bine la acest capitol, perioada de ilegalitate a fost „presărată” cu diferite acțiuni marcante. Una dintre acestea ar fi fost și „implicarea” lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu in demonstrația din capitală, din 1 mai 1939 , la care in fapt, aceștia nu au participat.

În realitate, manifestația din 1939 nu numai că nu a avut nicio legătură cu antifasciștii sau cu militanții pentru pace, ea fiind de fapt un marș al nou-înființatei bresle a lucrătorilor (organizații construite după ce Regele desființase sindicatele) pentru a-și manifesta atașamentul față de regimul dictatorial al lui Carol al II-lea! nu de PCdR.

Ulterior, după ce comuniștii au preluat puterea, s-a lansat ideea că și ei au contribuit la organizarea evenimentului, pentru ca în final, propaganda comunistă să informeze că a fost una din marile realizări ale PCR.

Mai mult chiar, s-a pretins că cel mai important rol l-a avut însuși Ceaușescu  pe atunci în vârstă de 21 de ani căruia, potrivit presei, poporul îi aduce „un fierbinte omagiu” pentru „strălucita activitate revoluționară pe care, cu eroism, cu profundă și fierbinte dragoste de țară, tov. Nicolae Ceaușescu o desfășoară încă din anii tinereții, consacrându-și viața luptei de eliberare socială și națională, luptei pentru edificarea noii orânduiri pe pământul României, pentru triumful cauzei păcii și colaborării naționale.

De aici și necesitatea introducerii celor doi Ceaușești printre manifestanți.

Așa se face că împlinirea unui secol de la prima manifestație a muncitorilor români, a fost sărbătorită în România ”socialistă” printr-o falsificare grosolană, sub titlul: „O pagină glorioasă din istoria clasei noastre muncitoare, a Partidului Comunist Român”.

”Bomba” a venit în 1989, când niște așa-ziși istorici ”descopereau” în arhive o fotografie de la un miting din 1 mai 1939. În mulțime apăreau chipurile tinere ale celor doi! Poza a fost prezentată la Televiziunea națională, într-unul din programele de ”istorie”!

Ideea a fost pusă în practică și fotografia a fost publicată în presă în anul 1989, când se împlineau 100 de ani de la prima manifestație de 1 mai în România și a 50 de ani de la acțiunea din 1939.

1 mai 1989 | fotografie trucata

Mai mult, la 1 mai 1989, Nicolae Ceaușescu a spus că manifestațiile prilejuite de această sărbătoare vor fi dedicate: împlinirii a 50 de ani de la ”Marea demonstrație patriotică antifascistă și antirăzboinică de la 1 mai 1939”!

De fapt, întreaga țară sărbătorea 50 de ani de când se cunoscuseră cei doi!

Astfel, în grupul demonstranților, a fost plasat chipul lui NICOLAE CEAUȘESCU (dreapta), luat de pe o legitimație UTM.

După cum se poate observa, capul are o poziție nefirească, privind în faţă, în timp ce restul oamenilor se uită în dreapta lor.

Pentru Elena Ceaușescu, s-a ales imaginea de la concursul „Miss Munca”, purtând o rochie cu buline și volane, din care s-a folosit doar capul.

Deoarece nu părea veridic să figureze numai ei doi (se putea pune întrebarea: „De ce nu mai apare nici un alt comunist cunoscut în poză?”), în imagine a fost introdus și chipul lui Constantin David (ilegalist, executat de legionari la Jilava în 1940), imediat sub cel al lui N.Ceaușescu.

Trucajele au fost executate de Serviciul Atelier Fotografic și Fototecă, al Institutului de Studii Istorice și Social Politice de pe lângă CC al P.C.R. (cunoscut ca Institutul de Istorie a Partidului).

Pe blogul Arheologie TV ( tvarheolog.wordpress.com) este transcris textul unui documentar realizat tot de TVR, mult după Revoluție, de Cristi Țepeș, din păcate decedat în 2015.

În acest documentar este povestită, chiar la început, o parte din istoria fotografiei falsificate și difuzate în 1989 pentru a îmbrăca într-o aură revoluționară banala iubire dintre un cizmar și o îngrijitoare.

Aveți mai jos o parte din transcriptul preluat de pe blogul Arheologie TV:

„Căutările prin arhiva Televiziunii Române ne-au pus în fața unei descoperiri senzaționale. În 1989, propaganda, care ajunsese să rescrie istoria românilor într-o mare măsură, oferea o inedită fotografie document.

Aceasta confirma că la  marea și istorica adunare comunistă și antifascistă din 1 mai 1939, Nicolae și Elena Ceaușescu nu doar că erau participanți, ci se aflau chiar între conducători.

Doar că televiziunea mai amintise despre acel eveniment istoric în anii anteriori, minus participarea cuplului de dictatori și folosise imaginea cu pricina doar ca pe o unealtă de construcție a mitului partidului comunist eroic.

Ce se întâmplase ? La fel ca în bancurile absurde de altădată cu Radio Erevan, era o mică mare problemă. În realitate, cei doi nu participaseră la acea adunare, iar adunarea nu fusese de fapt organizată de partidul comunist, care la acea vreme cu greu ar fi putut umple o bodegă, darămite o piață centrală.

În plus, nu era o demonstrație antifascistă, ci una care susținea regimul dictaturii regale al lui Carol al II-lea. Totul era o mare minciună, la fel precum comunismul însuși.

Preocupării pentru măsluirea istoriei îi scăpase topirea unui film cu o mitologie nedefinitivată a partidului comunist și astfel investigațiile noastre au găsit fotografia originală pentru care niște specialiști în propagandă și-au câștigat, nu pâinea, ci dulceața de pe untul de pe pâine, toate raționalizate în 1989, ultimul an al lui Ceaușescu.”

22/06/2024 Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , , , , , | Lasă un comentariu

Feng Yujun, un expert chinez în afaceri ruseşti, spune că Rusia va pierde cu siguranță în Ucraina

De ce cred chinezii că Rusia va pierde războiul din Ucraina ?

De ce cred chinezii

Foto: Liderii Chinei, Xi JinPing și al Rusiei, Vladimir Putin

Războiul dintre Rusia și Ucraina este catastrofal pentru ambele țări.

Dat fiind faptul că nici una dintre părți nu se bucură de un avantaj covârșitor și din cauză că pozițiile lor politice sunt complet în contradicție, este puțin probabil ca luptele să se încheie curând.

De ce cred chinezii că Rusia va pierde războiul din Ucraina. Nici amenințarea nucleară nu-i ajută

Un lucru este clar, totuși: conflictul este un happening de după războiul rece, care va avea un impact global profund și de durată.

Publicația https://ziaristi.ro vorbește despre patru factori principali care pot influența cursul războiului dintre Rusia și Ucraina:

Primul este nivelul de rezistență și unitate națională, manifestat de ucraineni, care până acum a fost extraordinar.

Al doilea este sprijinul internațional pentru Ucraina, care, deși recent nu a îndeplinit așteptările țării, rămâne larg.

Al treilea factor este natura războiului modern, care se bazează pe o combinație de putere industrială și sisteme de comandă, control, comunicații și informații.

Unul dintre motivele pentru care Rusia s-a luptat în acest război este că încă nu și-a revenit din dezindustrializarea dramatică pe care a suferit-o după dezintegrarea Uniunii Sovietice. Ultimul factor este informația.

Când vine vorba despre luarea deciziilor, Vladimir Putin este prins într-un cocon informațional, datorită faptului că a fost atât de mult la putere.

Președintele rus și echipa sa de securitate națională nu au acces la informații exacte. Sistemul pe care îl operează nu are un mecanism eficient de corectare a erorilor. Ucrainenii sunt mai flexibili și eficienți. În combinație, acești patru factori fac ca eventuala înfrângere a Rusiei să fie inevitabilă.

În timp, va fi forțată să se retragă din toate teritoriile ucrainene ocupate, inclusiv din Crimeea. Capacitatea sa nucleară nu este o garanție a succesului. America, având arme nucleare, nu s-a retras din Coreea, Vietnam și Afganistan?

Deși războiul a fost extrem de costisitor pentru Ucraina, puterea și unitatea rezistenței sale au spulberat mitul că Rusia este invincibilă militar. Ucraina ar putea încă să se ridice din cenușă. Când războiul se încheie, poate aștepta cu nerăbdare posibilitatea de a adera la Uniunea Europeană și NATO.

Războiul este un punct de cotitură pentru Rusia. A condamnat regimul lui Putin la o izolare internațională largă. De asemenea, Moscova a trebuit să se confrunte cu curente politice interne dificile, de la rebeliunea mercenarilor Grupului Wagner și a unor facţiuni ale Armatei – de exemplu la Belgorod, până la tensiunile etnice din mai multe regiuni rusești și recentul atac terorist de la Moscova, spune Feng Yujun, profesor la Universitatea din Beijing, în The Economist.

Acestea arată că riscul politic în Rusia este foarte mare. Este posibil ca domnul Putin să fi fost reales recent, dar se confruntă cu tot felul de posibile evenimente de tip lebădă neagră.

Pe lângă riscurile cu care se confruntă Putin, războiul a convins tot mai multe foste republici sovietice că ambiția imperială a Rusiei le amenință independența, suveranitatea și integritatea teritorială.

Distanţare

Din ce în ce mai conștiente de faptul că o victorie a Rusiei este exclusă, aceste state se distanțează de Moscova, în moduri diferite, de la elaborarea unor politici de dezvoltare economică care sunt mai puțin dependente de Rusia, până la aplicarea unor politici externe mai echilibrate.

Ca urmare, perspectivele pentru integrarea eurasiatică pe care o susține Rusia s-au estompat. Războiul, între timp, a făcut Europa să se trezească, sub amenințarea enormă pe care agresiunea militară a Rusiei o reprezintă pentru securitatea continentului și ordinea internațională.

Aceasta punând capăt apropierii UE-Rusia, de după războiul rece. Multe țări europene au renunțat la iluziile lor despre Rusia lui Putin. În același timp, războiul a zguduit NATO, trezind-o din ceea ce Emmanuel Macron, președintele francez, a numit ca fiind starea sa de a subzista „în moarte cerebrală”.

Remodelări pe scena internaţională

Odată cu creșterea cheltuielilor militare ale majorității țărilor NATO, desfășurarea militară preventivă a Alianței, în Europa de Est, a fost mult consolidată. Aderarea Suediei și Finlandei la NATO evidențiază incapacitatea domnului Putin de a folosi războiul pentru a preveni extinderea Alianței.

Războiul va duce de asemenea la remodelarea Consiliului de Securitate al ONU. Acesta a evidențiat incapacitatea organismului de a-și asuma în mod eficient responsabilitatea de a menține pacea mondială și securitatea regională, din cauza abuzului de drept de veto, de către unii membri permanenți.

Acest lucru a enervat comunitatea internațională, crescând șansele ca reforma Consiliului de Securitate să se accelereze. Germania, Japonia, India și alte țări probabil vor deveni membri permanenți, iar cei cinci membri permanenți actuali își pot pierde dreptul de veto.

Relaţiile Moscova – Beijing

Fără reformă, paralizia care a devenit semnul distinctiv al Consiliului de Securitate va duce lumea într-un loc și mai periculos. Relațiile Chinei cu Rusia nu sunt fixe și au fost afectate de evenimentele din ultimii doi ani.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, tocmai a vizitat Beijing, unde el și omologul său chinez au subliniat încă o dată legăturile strânse dintre țările lor. Dar călătoria pare să fi fost mai mult efort diplomatic al Rusiei de a arăta că nu este singură, decât dragostea autentică.

Observatori înțelepți notează că poziția Chinei față de Rusia a revenit, de la poziția fără limite de la începutul anului 2022, dinainte de război, la principiile tradiționale de „nealiniere, neconfruntare și nețintire a terților”.

Miza petrolieră

Deși China nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei, nu le-a încălcat sistematic. Este adevărat că China a importat peste 100 de milioane de tone de petrol rusesc, în anul 2023, dar nu este cu mult mai mult decât cumpăra anual, înainte de război.

Dacă China încetează să mai importe petrol rusesc și, în schimb, cumpără din altă parte, fără îndoială se va ajunge la ridicarea prețurilor internaționale ale petrolului, punând o presiune uriașă asupra economiei mondiale.

De la începutul războiului, China a făcut două runde de mediere diplomatică, dar succesul s-a dovedit evaziv, însă nimeni nu ar trebui să se îndoiască de dorința Chinei de a pune capăt acestui război crud, prin negocieri.

Ce desparte China de Rusia

Această dorință arată că China și Rusia sunt țări foarte diferite. Rusia încearcă să submineze ordinea internațională și regională existentă, prin intermediul războiului, în timp ce China dorește să rezolve disputele pe cale pașnică.

Având în vedere că Rusia încă atacă pozițiile militare ucrainene, infrastructura critică și orașele și, posibil, este dispusă să escaladeze în continuare, șansele unui armistițiu în stil coreean par îndepărtate.

În absența unei schimbări fundamentale în sistemul politic și ideologia Rusiei, conflictul ar putea deveni înghețat. Acest lucru ar permite Rusiei să continue să lanseze noi războaie, după un răgaz, punând lumea într-un pericol și mai mare.

22/06/2024 Posted by | ANALIZE | , , , , , | Lasă un comentariu

UN RAPORT al CIA din 30 ianuarie 1953 : „PMR (Partidul Muncitoresc Român) a început distrugerea cărților și documentelor istorice românești”

COMUNISMUL S-A INSTAURAT ODATĂ CU INTERZICEREA AUTORILOR DE FRUNTE AI CULTURII ROMÂNILOR

Începând din 2 mai 1945, cărţi semnate de Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Ion Agârbiceanu, Ion Simionescu, Constantin Loghin, Alexandru Bocăneţu, Gheorghe I. Brătianu, Onisifor Ghibu, Radu Gyr, Nichifor Crainic, Ştefan Ciobanu, Simion Mehedinţi, Ion. I. Nistor, Şt. O. Iosif şi aşa mai departe au căpătat statut de cărţi interzise, deci se confiscau şi se depuneau la prefecturi, apoi erau date la topit.

Abia în 1952, din prea mare grabă, cărţile interzise, din ce în ce mai multe, aveau să fie arse în curţile interioare ale închisorilor, ba chiar şi prin grădinile oamenilor, cum s-a întâmplat cu cele ale lui Toader Hrib.

Doina  lui Mihai Eminescu era atât de prigonită, încât era scoasă chiar şi din antologiile de poezie patriotică. Muzica în Basarabia, a lui Boldur, ba chiar şi cărţile de geografie ale lui Ion Simionescu, ba chiar şi monografia Cernăuţilor, lucrată în ani îndelungaţi de Alexandru Bocăneţu, sunt condamnate la moarte.

Prima condamnare a scrisului românesc a fost decisă de Regele Mihai, Paul Constantinescu-Iaşi şi Teohari Georgescu, fiind pusă în practică de nişte funcţionari anonimi, care nu au lăsat nimic după ei, precum „doamnele Basta Zoe, Rizescu Maria şi domnii Samara Nicolae, Chimirea Nicolae, Ţopa Leon, Topală Constantin, Wilner Carol, Saftu Nicolae, Florente Ghinescu, şefi de serviciu temporari la acest Departament pentru verificarea materialelor (cărţi, broşuri, hărţi etc.), care urmează a fi scoase din circulaţie”.

Toate cărţile care puteau aminti de statutul românesc al Bucovinei şi Basarabiei sau de istoria onestă a Neamului Românesc căpătaseră stigmatul morţii, „din cauza cuprinsului lor dăunător”.

Unele s-au salvat prin bibliotecile lumii sau pitite de ţărani pe sub streşini, cum s-a întâmplat, de pildă, cu Istoria oraşului Cernăuţi, pe timpul Moldovei, altele au dispărut pentru totdeauna.

De-a lungul istoriei, numeroase cărți au fost distruse in mod sistematic, după ce au fost etichetate ca fiind „interzise”.

Sunt de menționat arderea cărților și îngroparea savanților din China dinastiei Qin (213-210 î.Hr.), distrugerea Bibliotecii din Bagdad (1258), distrugerea codicelor aztece de către Itzcoatl (anii 1430), arderea codicelor Maya la ordinul episcopului spaniol Diego de Landa (1562).

În alte cazuri, precum cel al arderii cărților de către naziști, unele copii ale cărților distruse au supraviețuit – totuși distrugerea cărților a devenit emblematică pentru un regim dur și opresiv care a încercat să cenzureze sau să elimine din conștiința publică un aspect al culturii unei națiuni.

Chiar Vaticanul a creat o listă cu astfel de lucrări, nominalizate în cunoscutul „Index Librorum Prohibitorum”.

In perioada Inchiziției, simplul fapt de a vedea sau de a atinge o astfel de lucrare putea fi si era urmat de pedeapsa cu moartea.

În 1244, ca rezultat al Procesului Talmudului de la Paris, douăzeci și patru de căruțe pline cu Talmuduri și alte manuscrise religioase evreiești au fost incendiate pe străzile din Paris

Arderea cărților a fost organizată în Germania Nazistă în anii 1930 de către trupele SA, pentru a distruge operele ”degenerate” ale unor autori evrei sau homosexuali precum Thomas Mann, Marcel Proust și Karl Marx.

Au fost arse şi poemele scriitorului german de origine evreiască Heinrich Heine.Cu o sută de ani mai devreme, el scrisese de altfel cuvinte profetice: „Unde ard cărţi, într-o zi vor arde şi fiinţe umane”.

Arderea cărţilor a fost primul pas în campania naziştilor împotriva „sufletului negerman”.

Epurarea cărților, așa cum a fost înțeleasă și efectuată în timpul regimului comunist, este un fenomen lipsit de precedente, o inovație a URSS.
Multe similitudini există între epurarea cărților din regimul sovietic și cel fascist. Totuși, cărțile în URSS au ars cu vreo 10 ani înaintea celor din Germania fascistă. Dar lumea le cam amestecă…
A distruge o întreagă cultură în numele culturii (fie ea și «noua» culturã comunistă), a arde cărți în scop «pedagogic -educativ», a educa «omul nou», făcând în jur tabula rasa, nimicind cele mai importante repere intelectuale, patrimoniul național (misiune ce a revenit tocmai consilierilor culturali!) – tot acest mecanism este o invenție comunistă, sovietică și a funcționat până la prăbușirea URSS.

 ”Mulţi îşi puneau problema că de ce adună cărţile. Cînd or luat cărţile de la un popor înseamnă că l-or înecat. Cînd n-ai carte nu mai eşti om, ai uitat tot trecutul, tot ce-a fost. Ăsta era interesul, să nu mai aibă nici o legătură cu trecutul, cu istoria şi să înceapă ei cu politica lor, cu istoria lor falsă cu care o duc de ani de zile şi-o duc şi-n ziua de azi. Dacă la om i-ai luat cartea şi mîncarea poţi să faci ce vrei din el, aşa cum faci dintr-o bucată de plastilină.”(Gheorghe Holovati, refugiat)

Arderea cărților este o metoda practicată și astăzi de regimurile dictatoriale.

În 1953, Ray Bradbury, scria o „capodoperă vizionară” – ”Fahrenheit 451”-, despre o societate în care statul interzicea cititul și legifera arderea cărților, izolând cetățenii într-o „bulă” socio-politică.

Publicația online https://amintiridincomunism.wordpress.com. scrie că în 1948, în România comunistă, instituția cenzurii era deja la putere, faptul fiind evidențiat într-un RAPORT CIA, din februarie 1952, distribuit pe 30 ianuarie 1953, desecretizat în ianuarie 2017, în care SE RELATA DESPRE:

 „ARDEREA CĂRȚILOR ROMÂNEȘTI ȘI DISEMINAREA LITERATURII COMUNISTE”.

„PMR (Partidul Muncitoresc Român) a început distrugerea cărților și documentelor istorice românești”, se arăta în raportul CIA din 1953.

Operele marilor nume ale literaturii române – 762 de titluri! – , de la Rebreanu la Goga, şi orice volum care menţiona provinciile istorice românești Basarabia și Bucovina , erau arse cu sutele de mii în întreaga ţară, pentru a fi înlocuite cu milioane de volume de propagandă rusești (cifra avansată: 3.701.300).

Orice carte care are de-a face cu Basarabia şi Bucovina a fost arsă imediat, chiar dacă nu era decât pură literatură. Întregul fond de la Casa Şcoalelor, cărţi despre cultura populară națională si lucrări religioase au fost de asemenea arse”, nota CIA, în raportul desecretizat în ianuarie 2017.

„Un comitet tovărășesc condus de Mihai Roller “purifică” Arhivele Naționale, distrugând documente istorice inestimabile care dovedesc originea latină a poporului român”.

Este vorba de “un tezaur național al poporului român”, avertizează CIA.

„Aceste comori includ hărți, documente, fotografii, fişe lexicografice unice ale limbii române”, care constituie “o sursă inestimabilă de informații geografice şi lingvistice” şi care “dovedesc originea latină a limbii române”.

“Au fost arse pentru că nu mulțumeau Comitetul Slavic (Comisia de Slavistică) care le-a cercetat, formată din Emil Petrovici (o unealtă a sovieticilor în Academie), Sever Pop şi însuși Barbu Lăzăreanu”, se arată în nota CIA, care tratează şi transformarea Academiei Românie în Academia RPR, după modelul sovietic, pe baze ideologice.

RAPORT CIA, 30 ianuarie 1953 (RDP82)

vezi raportul CIA aici

Punctul 7 al raportului CIA menționează că „se depun toate eforturile pentru încurajarea studiilor în limba rusă; în toate casele de cultura de la sate, în școli, în colhozuri, cooperative, și în orice fel de asociație socială sau culturală. Aceste acțiuni sunt coordonate de ALRUS, care controlează acum fiecare aspect al vieții din România.”

RAPORT CIA, 30 ianuarie 1953 (RDP82)

Punctul 8 (și final) al raportului CIA, sublinia :

“Conducătorii acestor acţiuni sunt:

a) Petre Constantinescu-Iaşi, descris ca “eroul literaturii naţionale române”.

b) Mihail Roller, un evreu care a acordat o atenție deosebită documentelor istorice românești din arhivele statului. A condus un comitet special pentru a căuta dovezi istorice privind legăturile dintre România şi URSS.

c) Barbu Lăzăreanu, evreu, bibliotecar al Academiei. Fiul lui este acum consilier al Ambasadei RPR din Paris, după ce a fost chemat din funcția de atașat de presă la Washington.

d) Emil Petrovici, de asemenea un membru pro-sovietic al Academiei.”

La 9 iunie 1948prin Decretul nr. 76, Academia Română a fost desființată, înființându-se în schimb o instituție complet nouă, Academia Republicii Populare Române.

Concomitent, a fost întocmită o nouă listă de membri ai Academiei R.P.R. Noua listă cuprindea o serie de nume noi, ale unor personalități legate de Partidul Comunist, cum erau Mihai Roller, Nicolae Profiri, Ștefan-Marius Milcu, Simion Iagnov, Petre Constantinescu-Iași și alții.

Peste 100 de membri ai Academiei Române nu au fost incluși în Academia R.P.R., precum Simion Mehedinţi, Alexandru Lapedatu (secretarul general al vechii Academii), Ioan Lupaş, Ion Nistor, Silviu Dragomir, Dimitrie Gusti (preşedintele Academiei în momentul epurării), Pantelimon Halippa, Onisifor Ghibu, Zenovie Pâclişanu, Constantin Rădulescu-Motru (fost preşedinte al Academiei), Lucian Blaga ş.a. (Petre Popescu Gogan, „Demolarea” Academiei Române, Memoria, nr. 28, p. 8-53).

În perioada 1948-1989, decernarea titlului de membru al Academiei a fost instrumentată politic, iar criteriul erudiției științifice a fost înlocuit cu cel al „originii sănătoase” sau al „meritelor de partid”.

În scopul rusificării culturii românești, s-a constituit, in noiembrie 1944, „Asociația română pentru strângerea relațiilor cu Uniunea Sovietică (A.R.L.U.S)”, al cărei președinte era C.I. Parhon.

Librăria „Cartea rusa”, 1951

La 10 ianuarie 1945 a fost inaugurată, cu mare fast, editura „Cartea Rusă” care, pe lângă publicarea lucrărilor unor poeți și prozatori ruși recunoscuți pe plan internaţional, a editat și cărți de propagandă, care popularizau diverse minciuni și aberații, pentru a convinge cititorii că cea mai „avansată” cultură din lume este cea rusă, în special cea sovietică.

În cărți, manuale școlare și cursuri universitare se susținea, de exemplu, că legea conservării materiei n-ar fi fost descoperită de Lavoisier ci de Lomonosov, că radioul n-ar fi fost inventat de Marconi, ci de Popov, că cei mai de seamă agronomi și naturaliști ai lumii ar fi fost sovieticii Miciurin și Lisenko, etc.

În același scop, de rusificare a românilor, a fost înființat Institutul Maxim Gorki, instituție de învățământ superior pentru învățarea limbii și literaturii ruse. Aici erau pregătite cadre pentru predarea limbii ruse în școli și universități, dar și pentru alte instituții.

Diplomele eliberate de numitul institut erau echivalente cu cele ale universităților de stat din București, Iași, Cluj, Timișoara.


O listă cu asasini ai culturii române în timpul dictaturii comuniste de sorginte sovietică:

LĂZĂREANU, Barbu (n. Baruch (după alte surse Bernard) LEIZEROVICI, zis “Bubi”), fiul lui Herşcu şi Eti-Ita, (5.X.1881 Botoşani – 19.I.1957 Bucureşti)

Istoric literar şi publicist, în perioada interbelică şi a războiului redactor la principalele periodice comuniste (România Muncitoare, Socialismul) sau de orientare nedisimulat stângistă (Adevărul şi Dimineaţa); cu dosar de cadre în Arhivele Comintern (INCOMKA, fond 495 (“România”), inv. 225, dosar nr. 1857, doc. 23).

Salvat de la internarea într-un lagăr de muncă (fiind comunist) de către regina-mamă Elena, după război co-fondator (alături de I.C. Frimu) şi prim rector al Universității P.C.R. (viitoarea “Academie”) “Ștefan Gheorghiu” (1946-), membru în prezidiul şi director al Bibliotecii Academiei R.P.R. (1948-1957).

Decorat în 1946 şi încă o dată în 1947 de către fostul suveran Mihai cu ordinul “Meritul Cultural” (în grad de Cavaler II, respectiv I); înmormântat în fostul complex “Monumentul eroilor luptei pentru libertatea poporului şi a patriei, pentru socialism” din actualul Parc “Carol” din București.

Cel puțin patru străzi din România poartă numele celui care a distrus cărțile românești din bibliotecile ţării, în Bucureşti, Botoșani, Suceava şi Craiova.

Petre Constantinescu-Iaşi, comunist “ilegalist

Aderă, în 1910, la Partidul Social-Democrat, organizația locală Iaşi. Între anii 1914-1916 participa activ la acțiunile PSD şi ale sindicatelor din România.

Fondator al PCdR (1921) şi al Asociaţiei “Amicii URSS”, după preluarea puterii de către Partidul Comunist Român, a deținut funcții de mare răspundere pentru instaurarea şi consolidarea regimului comunist în România. Ministru al propagandei (din 5 martie 1946, ministru al informației în Guvernul Petru Groza (1) în perioada 6 martie 1945 – 30 noiembrie 1946.

In perioada 28 ianuarie 1953 – 19 martie 1957, prof. Petre Constantinescu-Iaşi a deţinut funcţia de ministru al cultelor în guvernele conduse de către Gheorghe Gheorghiu-Dej şi Chivu Stoica; vicepreședinte al Adunării Deputaţilor (1946-1948), vicepreședinte al Prezidiului M.A.N. (din 1948), vicepreședinte al Academiei R.P.R. (din 1948), director al Institutului Româno-Sovietic (1957-1963).

“Erou al Muncii Socialiste” (4 mai 1971) „cu prilejul aniversării a 50 de ani de la constituirea Partidului Comunist Român, pentru activitate îndelungată în mişcarea muncitorească şi merite deosebite în opera de construire a socialismului în patria noastră.

PURIFICAREA” ROMÂNIEI – ARDEREA CĂRȚILOR ROMÂNEȘTI ȘI DISEMINAREA  LITERATURII COMUNISTE | AMINTIRI DIN COMUNISM

ROLLER, Mihail (zis Şapse, fiul lui Ben Tzion Roller, evreu de origine română, născut in data de 6 mai  1908, Buhuși (pe atunci parte componentă a județului Neamţ, cu o numeroasă comunitate de evrei la începutul la începutul sec. XX) – d.  21 iunie 1958, București, la 50 de ani).

A fost un comunist ilegalist, cu fișă personală în Arhivele Comintern (INCOMKA)) membru de partid (PCdR) din 1926, relativ necunoscut în România înainte de întoarcerea sa din Uniunea Sovietică, unde s-a refugiat în anii ’40. După Pactul Ribbentrop-Molotov și cedarea Basarabiei către Uniunea Sovietică, a plecat peste Prut în „Tara Făgăduinței“ (URSS). La Moscova, a studiat istoria, făcând echipă cu Ana Pauker.

În 1937, finanțat de comuniști, a scos două cărţi: „Din istoria Drepturilor Omului“ (Bucureşti) şi „Contribuţie la istoria socială a României“.

După 23 august 1944, se reîntoarce în ţară, unde are o ascensiune fulminantă în rândul comuniștilor. A publicat mai multe lucrări şi a coordonat apariția manualului de istorie, destinat învățământului gimnazial.

A fost unul dintre principalii ideologi ai stalinismului în România, considerat marele falsificator al istoriei românești. Funcții: după război, vicepreședinte al Academiei Române (devenita, în 1948, Academia R.P.R.), șef-adjunct al secției Propagandă şi Agitație a C.C. (1945-1955), director în cadrul Institutului de Studii Româno-Sovietice (1948-21.VI.1955), profesor și șef al catedrei de Istoria României la Academia Militară (1948-1955), director-adjunct al Institutului de Istorie a Partidului (viitorul I.S.I.S.P.) (1955-1958), deputat M.A.N. (1948-1952-1957).

In calitate de președinte al Comisiei de Învățământ din cadrul secției Propagandă şi Agitație, însărcinată cu redactarea manualelor unice, a coordonat elaborarea infamului “Manual unic de istorie a R.P.R.”, o istorie grosolan falsificată a românilor în 1948, repudiată oficial după câțiva ani

 Un exemplu sugestiv îl constituie reinterpretarea totală a istoriei României de către o echipă condusă de Mihail Roller, care prezenta ”marele întotdeauna popor rus, apoi sovietic ca protector al românilor sau, cel puţin, al celor oprimaţi în România.

Roller a fost principalul autor al unui manual școlar pentru licee care a servit, până la moartea lui Stalin, drept versiunea definitivă, incontestabilă, a viziunii comuniste cu privire la istoria României.” 

Conform raportului CIA datat 30 ianuarie 1953 (ulterior desecretizat), Roller era și șeful unui „comitet tovărăşesc” care “purifica” Arhivele Naționale, distrugând documente istorice inestimabile care dovedeau originea latină a poporului român„. Este vorba de “un tezaur national al poporului român”, avertiza CIA.





22/06/2024 Posted by | CULTURA | , , , , , , , | Lasă un comentariu