CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

8 IUNIE 1967 – Atacul armatei israeliene asupra navei americane USS LIBERTY


USSLIberty

În timpul războiului de șase zile , avioane israeliene și bărci torpile au atacat nava de informații americană USS Liberty în apele internaționale din largul Fâșiei Gaza din Egipt. Nava americană , bine marcată și doar ușor armată, a fost atacată mai întâi de aeronavele israeliene care au tras napalm și rachete asupra navei care a încercat să ia legătura prin radio pentru asistență, dar aeronava israeliană i-a blocat transmisiile. În cele din urmă, nava a reușit să ia contact cu transportatorul american Saratoga, iar 12 avioane de vânătoare și patru avioane cisterne au fost expediate pentru a apăra Liberty . care timp de peste o jumătate de oră, pe 8 iunie 1967 a fost atacată de forțele aeriene israeliene și unități marine cu tunuri și rachete de 30 mm, bombe cu napalm, mitraliere si în final torpile. La încheierea atacului, nouă dintre cei 294 de membri ai echipajului american erau morți și 60 au fost răniți. Sub comanda căpitanului său rănit, William L. McGonagle, Liberty a reușit să evite patru torpile, dar una a lovit nava la linia de plutire. Nespus de deteriorată, nava a lansat trei bărci de salvare, dar acestea au fost și atacate, încălcându-se astfel normele de drept internațional.

Incredibil, echipajul american a reusit sa refaca antenele vasului si sa transmita semnale disperate de ajutor catre restul flotei, portavioanele Saratoga si America au confirmat primirea mesajului si au transmis ca au trimis avioane de vanatoare in ajutorul USS Liberty.

Ajutorul insa nu a mai ajuns… intrucat avioanele americane trimise de pe portavioane au fost oprite la ordinal expres al presedintelui Lyndon Johnson,inainte ca sa se poata infrunta inamicul.

A ajuns in schimb un al doilea val de atacatori israelieni, veniti cu barci torpiloare care au atacat din nou vasul American incercand sa-l scufunde. USS Liberty a fost bombardata cu tunuri de 20 si 40 de mm si a fost torpilata sub linia de plutire.

Nereușind să scufunde Libertatea , israelienii au încetat în cele din urmă atacul. Dintre cei 294 de membri ai echipajului american, 34 au fost uciși și 174 au fost răniți.

Incredibil, puternicul atac israelian nu a reușit să scufunde nava, iar Liberty a reușit să ajungă cu mari dificultăți într-un port sigur.

Vasul american fusese ciuruit de aproape 1000 de găuri provocate de tunuri și rachete – unele de dimensiunea coșurilor de baschet – în total peste 5.000 de proiectile care au perforat pereții navei.

Israelienii au lansat proiectile cu napalm asupra navei fără apărare și au împușcat marinarii care încercau să salveze răniții și să stingă incendiile și au tras de asemenea asupra tuturor bărcilor de salvare.

Israelul a afirmat că masacrul a fost un „accident”, un caz de „identitate greșită”, o minciună pe care nimeni dintre supraviețuitori nu a putut-o crede vreodată.

Nu încape nicio îndoiala că atacatorii știau că nava era americană – pavilionul ei flutura și comunicările radio interceptate au dezvăluit că israelienii știau exact ce făceau.

Versiunea oficială susținea că atacul a fost o „greșeală” și în ciuda tuturor dovezilor contrare – rămâne unul dintre cele mai mari scandaluri din a doua jumătate a secolului XX, afectând „relația specială” dintre Israel și Statele Unite.

new_home

O carte – pregătită de unul dintre supraviețuitorii USS Liberty și care se bazează pe interviuri cu alți supraviețuitori și participanți martori oculari – spune adevărata poveste a atacului.

Este o poveste care șochează cititorul, nu numai în detaliile brutale ale atacului, ci și amploarea eforturilor de mușamalizare care au urmat și care au ajuns până la Casa Albă, totul în efortul de a-i proteja adevărații vinovați de incident: Israelul și lobby-ul evreiesc din Statele Unite.

În această carte este descris pentru prima dată modul în care lobby-ul evreiesc din America a încercat să suprime adevărul despre atacului asupra USS Liberty, mergându-se chiar până la atacuri fizice și amenințări la adresa supraviețuitorilor și a copiilor lor.

Ulterior, Israelul și- a cerut scuze pentru atac și a oferit despăgubiri de 6,9 milioane de dolari, susținând că a confundat Liberty cu o navă egipteană. Cu toate acestea, supraviețuitorii atacului și unii foști oficiali americani cred că acesta fost deliberat, fiind pus la cale pentru a abate atenția de la anexarea de către Israel a înălțimilor Golan din Siria, care a avut loc a doua zi. Se pare că dispozitivele de ascultare ale navei americane ar fi accesat comunicațiile militare israeliene care pregăteau această operațiune controversată.

Altă ipoteză adusă in discutie a fost incercarea Israelului de a scufunda vasul american urmand ca ulterior vina sa fie data pe aviatia egipteana. In cazul reusitei actiunii, foarte probabil Statele Unite ar fi declarant razboi Egiptului distrugand astfel principalul inamic de atunci al statului evreu.

8 Iunie 1967: Ziua in care ISRAELUL a atacat SUA - Front Press

Atacul Israelului asupra principalului sau aliat (SUA) putea insa sa duca la un veritabil Al Treilea Razboi Mondial intrucat coalitia statelor arabae, condusa de Egipt era sustinuta de Uniunea Sovietica.

Tot istoria neoficiala povesteste si de faptul ca Distrugatorul rusesc nr 626/4 a receptionat apelurile disperate ale navei americane si a sarit in ajutorul acesteia obligand barcile torpiloare sa se retraga dupa 3 ore de asalt continuu. Ulterior distrugatorul rusesc navigand in imediata apropiere a blocat posibilitatile de reatacare de catre israelieni. In cele din urma, cu o intarziere de 17 ore (!!!), a fost permis si ajutorul navelor din flota a 6-a Americana.

Din fericire, USS Liberty nu a putut fi scufundata înainte de a lua contact cu flota Americana si de a deconsipra nationalitatea atacatorilor, astfel scenariul fiind partial dejucat, America nedeclarand razboi Egiptului si lumea evitand o posibila conflagratie nucleara intre superputeri.

Căpitanul McGonagle, grav rănit în timpul atacului, a primit ulterior Medalia de Onoare pentru eroismul cu care a comandat Liberty, deși fusese grav rănit.

VIDEO

SURSE: https://www.dir.org.ro/atacul-israelului-asupra-navei-americane-uss-liberty-in-1967-a-fost-o-operatiune-steag-fals și The New Observer prin Invictus Web Media

Publicitate

05/10/2021 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: