CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Să înțelegem foarte clar: energia este un instrument “strategic”sau o armă cu un puternic caracter politic, cu care se pot influența multe decizii interne și internaționale


De ce cresc așa de mult prețurile la energie electrică în România și rolul statului în piața de energie

Expertul în probleme de energie, Catalin Dragostin, scrie în https://www.contributors.ro că populatia Romaniei, marea majoritate a mediului de afaceri si o mare parte din clasa politica si a conducatorilor responsabili, nu inteleg rolul statului în domeniul energiei si cum sa-si indeplineasca rolul si atributiile pentru cetatean, economie si mai ales, pentru insasi securitatea statului (prin security of supply, atit de mult invocata in diverse strategii energetice). 

Da, sa intelegem foarte clar: energia este un instrument sau arma “strategica”, cu un puternic caracter politic, cu care se pot influenta multe decizii interne si internationale, deja existind si folosindu-se strict din motive politice, conceptul de “diplomatie energetica”.

In plus, cum spuneam mai sus, toata populatia Romaniei, marea majoritate a mediului de afaceri si o mare parte din clasa politica si a conducatorilor responsabili au fost atit de mult “bombardati”cu ideile “pietei libere”, “liberalizarea preturilor”, sa lasam “piata sa decida”, “retragerea statului din economie”, etc., etc., incit, s-a ajuns ca lucrurile in domeniu sa fie lasate la voia intimplarii (pardon – pietei).

Nu trebuie sa omitem deloc aici faptul ca decaderea sistemului energetic românesc, a fost in mod natural concomitenta cu scaderea nivelului de competenta al “managerilor politici din sector”, care, la rîndul ei, a urmat scăderea “naturala” a nivelului de educatie general si specifica sectorului in special…si asa am ajuns unde am ajuns.

Un sistem energetic se construieste pas cu pas in timp si, la fel, se erodeaza (distruge) tot in timp, avînd , din pacate sau din fericire, un sistem inertial mare.

Publicarea de catre Comisia Europeana, acum citeva zile, în 28 Septembrie a Recomandarilor privind aplicarea principiului   eficienta energetica in primul rind, (EE1 = Energy Efficiency First), vine exact in sprijinul celor afirmate de subsemnatul, in Articolul trimis spre publicare anterior acestei date referitor la motivul pentru care  cresc atît de mult, preturile la energie electrica in Romania.

Mai mult, daca tastati pe Google integrated resources least cost planning dragostin catalin, veti observa ca sunt, cel putin 8 ani de cind tot spun toate acestea, public articole, scriu diversilor ministri vremelnici, consilieri, deputati, si, degeaba…acesta este unul din motivele fundamentale pentru care au crescut preturile la energia electrica in Romania.

NA. imi voi propune sa scriu un serial cu cite un motiv,  in fiecare episod, incercind sa profit de bunavointa Contributors – schimburi de idei

Deci, ce ne recomanda Comisia Europeana (nu Romaniei in mod special ci tuturor statelor membre, pentru ca a observat ca desi multe state fac deja acest lucru, de foarte mult timp, insa alte state-printre care, din pacate, si Romania- nu o face): EE1st (Energy Efficiency First)

De ce face Comisia Europeana acest lucru ?…pur si simplu pentru “ uniformizarea politicilor statelor membre in domeniul eficientei energetice”, iar cine asculta, bine, cine nu, plateste, ori preturi mai mari la energie, ori infringement.

Deci, stimati cititori, si, in special apologetilor “free market” in energie care, se pare ca totusi, nu inteleg sectorul in sine –  va rog sa cititi si sa va mirati fata de ceva ce ar parea ca o “blasfemie” pentru unii :

Comisia Europeana recomanda ca in piete liberalizate, unde este aplicat “unbundling”, cum e si in Romania (separare productia de energie  de Transport  & Distributie energie), statul este responsabil de planificare (!!) a sistemului (energetic, evident), prin aplicarea principiului eficientei energetice (Integrated Resources Planning).

Citat din ANNEX to the European Commission Recommendation, on energy efficiency first principles to practice. Guidelines, published on Sept 28, 2021)

Ca sa fiu pe deplin corect, principiul, care trebuie aplicat in cazul Romaniei este IRLCP – adica Integrated Resources Least Cost Planning, in special accentuind acest obiectiv de “Least Cost “(cele mai mici costuri), avind in vedere saracia Romaniei, in general, si saracia energetica in special (si aici “se intimpla” ca in multe alte domenii: o tara cu foarte multe resurse energetice disponibile, este printre cele mai sarace energetic din UE – nothing new)

Intrebare: cine trebuia sa faca toate astea ?…sau, s-or fi facut toate astea dar nu stie lumea ?

In mod evident, nici un guvern de-a lungul istoriei,  nu a aplicat astfel de principii de “management energetic”, considerate de unii de sorginte “comunista”. De altfel, eminentul specialist in energetica, regretatul Prof. Dr. Ing. Aureliu Leca, recomanda cu multi ani in urma, reinfiintarea unui fel nou CSP – Comitetul de Stat al Planificarii specific energiei- poate unii isi amintesc de aceasta organizatie “comunista”, atât de mult hulita, dar care foarte putini i-ar intelege rolul si functiile intr-o economie de piata

In Romania, ultima data cind s-a facut asa ceva, a fost in 1994-1995, cind, la acea vreme exista RENEL – monopol integrat vertical (care opera totusi, pentru tara, bine sau prost…si ar fi foarte interesant de recitit acest document, care, poate fi aplicat chiar si astazi, cu mult success, printr-un simplu “copy-paste”. Va asigur ca ina este de actualitate !).

De altfel, daca ne uitam atent ce mentioneaza Comisia Europeana in citatul extras mai sus, este exact acest lucru, in cazul nostru: am desfiintat monopolul (RENEL), atunci, statul trebuie sa preia cel putin aceaste atributii (de planificare !)  , dar statul ce a facut?

  • A desfiintat “monopolul”
  • A facut “unbundling”
  • A spart si productia “ in bucati”, pe combustibili, pentru realizarea “competitiei imposibile”

…si asa am ajuns in piata libera a energiei,  in care fiecare face ce vrea, iar populatia si economia sufera si nu intelege ce se intimpla.

05/10/2021 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: