CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Operațiunea ”Vegetarian”: BRITANICII NU AU LUPTAT NICI EI CAVALEREȘTE ÎN AL II-LEA RĂZBOI MONDIAL


Foto: „ACEASTA INSULĂ ESTE PROPRIETATEA GUVERNULUI – TERENUL ESTE CONTAMINAT CU ANTRAX. ORDINUL 198 INTERZICE DEBARCAREA AICI ”

Planul lui Churchill de a anihila Germania cu arme bacteriologice

Decizia lui Adolf Hitler de a provoca cel de-al Doilea Război Mondial pentru a stăpâni lumea, a costat viața a zeci de milioane de oameni.

 În momentul cand majoritatea țărilor europene erau fie neutre, fie sub control german, iar armele nucleare nu fusesera încă inventate , razboiul biologic părea a fi unul dintre cele mai eficiente mijloace pentru a forța capitularea unei țări inamice.

Atunci când insulele britnice se aflau sub amenințarea iminentă a unei invazii naziste, Churchill a luat în calcul o operațiune prin care urma să confrunte Germania cu o boală teribilă – antraxul.

Totuși, ordinul final nu a fost dat niciodată …

Războiul a început la 1 septembrie 1939 și, până la 22 iunie 1940, forțele naziste ocupaseră deja Polonia, Danemarca, Norvegia, Belgia, Luxemburg, Țările de Jos și Franța, urmând ca după Franța să urmeze Marea Britanie.

Hitler știa că Marea Britanie are o armată puternică, așa că a aprobat Operațiunea Seelöwe (Leul de mare) care angaja masiv renumita forță aeriană de război germană Luftwaffe în bombardarea Angliei, ca preludiu pregătitor al invaziei terestre. 

Acum, cu cea mai mare parte a Europei aflate deja sub controlul naziștilor, Marea Britanie rămasă singură în fața Germaniei lui Hitler, nu putea conta decât pe foarte puțin sprijin pentru a împiedica avansul invadatorilor germani.

SUA, care ar fi putut oferi Angliei o masivă asistență economică și militară , au rămas neutre din cauza presiunii interne a puternicelor forțe izolaționiste. Asta până când Japonia a decis să se implice în război, bombardând Pearl Harbor.

Expansiunea practic de neoprit a mașinăriei de război naziste i-a determinat pe britanici sa dezvolte arme biologice menite să anihileze adversarul. Premierul britanic Winston Churchill l-a insarcinat pe dr. Paul Fildes, directorul departamentului de biologie al laboratorului de cercetari militare secrete din Porton Down, langa Salisbury, sa găseasca o solutie pentru folosirea agentilor biologici in vederea stoparii avansului militar și economic al Germaniei.

Dr.Fildes a venit cu ideea confecționării unor dispozitive explozive contaminate cu antrax, numite popular „prajituri pentru vaci”, care urmau să fie detonate pe pășunile germane, fapt care, în opinia lui ar fi compromis aproape imediat aprovizionarea cu carne a germanilor, provocand totodată enorme pierderi materiale si umane datorate contaminării cu antrax a intregii națiuni germane.

Autoritățle militare britanice au acceptat planul și au dispus in secret producerea a cinci milioane de astfel de „prajituri” contaminate, care urmau sa fie lansate în diferite zone ale Germaniei de 12 bombardiere ale RAF.

Winston Churchill a decis începerea unei operațiuni care a primit numele de cod ” Vegetarian” pentru a folosi în luptă teribila boală antrax , care se răspândește de obicei de la animale la oameni.

Atunci când sporii bacteriilor patogene erau digerați sau inhalați de oameni, rata mortalității celor infectați varia între 60 și 95%.

Britanicii au decis sa testeze ineditele arme biologice pe insula Gruinard , aflată la doar un kilometru de coasta Scoției pe care guvernul o cumparase de la proprietarul său, promițându-i ca i-o va returna curând. O turma de oi a fost adusa pe această insulă unde mici dispozitive explozive care conțineau o tulpină foarte virulentă de antrax au fost detonate lânga bietele animale.

Bacteria a ucis in doar câteva zile toate oile și s-a răspândit practic pe toata insula care a trebuit să fie pusă în carantină pe termen nedefinit.

Cu toate acestea, masurile de protectie luate nu au fost suficiente: cadavrul unei oi a fost luat de valurile marii si a ajuns pe coasta Scotiei, unde un câine l-a devorat, transmitand apoi boala altor câini locali, care au raspandit-o la vite si chiar la animale de companie.

In cele din urma, peste o suta de animale au murit în acea zonă, până autoritatile au reusit sa impuna o carantină drastică inainte ca boala sa afecteze si populația umană.

Abia in anii 1980 documentele privitoare la acest incident au fost declasificate și localnicii au putut afla ce anume le ucisese animalele și prin ce primejdie au trecut fără să știe.

 Până în 1944, fuseseră produse cinci milioane de astfel de ”prăjituri” cu antrax, ceea ce permitea Marii Britanii să extindă războiul bacteriologic pe întregul teritoriu german.

Mai mult, sporii antraxului pot supraviețui în sol ani de zile, ceea ce însemna că, dacă operațiunea ar avea succes, zona afectată ar fi devenit nelocuibilă un timp îndelungat.

Ordinul de atac bacteriologic nu a fost transmis niciodată, pentru că Marea Britanie a reușit să împiedice punerea în aplicare a planului de invadare a sa de către armatele lui Hitler.

Totul a fost posibil datorită eroismului piloților britanici care și-au riscat viața și au doborât bombardierele germane care trebuiau să pregătească invazia terestră. 

Asta i-a blocat pe naziști și l-a forțat pe Hitler să-și îndrepte atenția asupra Rusiei lui Stalin, odată cu asta războiul luând o altă turnură.  

La sfârșitul războiului, în 1945, toate cele cinci milioane de ”prăjituri” au fost distruse într-un incinerator la Porton Down.
Dacă lucrurile ar fi evoluat diferit, am trăit și acum într-o lume în care mare parte a teritoriului Germaniei și nu doar al ei ar fi fost complet pustiu! 

Istoria misterioasă a insulei scoțiene distrusă de antrax. Ce au încercat autoritățile britanice să facă aici

Insula Gruinard care fusese folosită ca teren de testare, nu a putut timp îndelungat scăpa de antrax, acolo existând pe plaje panouri de avertizare multă vreme după încheierea războiului mondial.

La mijlocul anilor 1980 autori necunoscuți au început sa trimita autoritatilor britanice cereri de decontaminare a insulei si inclusiv mostre de sol conținând bacterii de antrax.

 Presiunea publica si o fobie generalizata față de antrax, provocate de dezvaluirile alarmante ale presei, au determinat guvernul britanic sa ia măsuri drastice pentru decontaminarea insulei aflate în carantină totală timp de aproape cinci decenii.

În 1986, o companie specializată a fost plătită cu jumătate de milion de lire sterline pentru a decontamina insula care are o suprafață de 520 de acri.

O solutie specială de formol si apă de mare a fost pulverizata peste intreaga insulă.

După alți patru ani de intervenție, autoritățile au declarat că insula este în siguranță.

În 1990, ministrul adjunct al Apararii, Michael Neubert, a devenit prima persoana care a vizitat insula decontaminată.

În acelasi an, urmașii proprietarului au putut cumpăra insula pentru suma simbolica de 500 de lire sterline, asa cum Churchill promisese in 1942.

Surse:

https://knowledgenuts.com/operation-vegetarian-churchills-plan-to-annihilate-germany-with-an-anthrax-attack/

http://www.magazin.ro.

https://www.antena3.ro/ insula-antrax

Publicitate

22/01/2021 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: