CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Dacă Klaus Iohannis și-ar cere în numele poporului român scuze ungurilor, pentru Trianon …


Imagini pentru trianon harta

Harta Ungariei după Tratatul de  la Trianon din 4 iunie 1920

Dacă Klaus Iohannis, în numele poporului român, și-ar cere scuze maghiarilor pentru Trianon, el nu ar mai putea să rămână șeful statului român, spune istoricul român Marius Diaconescu, diplomat în istorie în 1995 la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca și autorul unei teze de doctorat în 2004  la Universitatea Eötvös Loránd (ELTE), din Budapesta. 

Potrivit istoricilor români, maghiarii au fost „frustrați, pretinzând că sunt victime, iar guvernul maghiar plânge fără speranță” încă din 1526, după înfrângerea lor la Mohács.

Dacă președintele României, Klaus Iohannis, în numele poporului român, și-ar cere scuze Ungariei pentru Tratatul de pace de la Trianon,   nu ar mai  putea rămâne în funcție nici măcar o zi, a comentat într-un articol publicat pe Adevarul.ro., Marius Diaconescu, lector  la Universitatea din București, care a răspuns discursului unui ministru din guvernul maghiar , privitor la tratatul de la  Trianon, în baza căruia Transilvania s-a unit cu România.

 János Lázár a explicat că maghiarii de astăzi nu doresc revizuiri la granițe, tensiuni etnice sau războaie, dar asta nu înseamnă că vor tolera provocări și  încălcări ale sensibilității lor naționale încă o sută de ani.

„Când vom vedea în sfârșit premierul slovac sau președintele României să-și prezinte condoleanțele la Ambasada Ungariei la 4 iunie?” 

În articolul lui Diaconescu, se menționează că ministrul ungur a afirmat că România a dobândit Transilvania și Partium în baza Tratatului de la Trianon, „fără merite și fără cauză”…

Istoricul român a spus că  unificarea a fost  decisă de românii transilvăneni la 1 decembrie 1918, la Alba Iulia, iar baza legală a fost principiul autodeterminării popoarelor, proclamat de președintele american Woodrow Wilson.

Potrivit autorului, maghiarii au fost „frustrați, victimizați și jeliți” încă din 1526, după catastrofala bătălie cu turcii de la  Mohács,  când Ungaria a dispărut de pe hartă.

„Guvernul maghiar plânge fără speranță”, pentru că România nu va cere niciodată scuze Ungariei pentru Trianon.

Diaconescu a menționat că ziarele românești au comentat și în legătură spusele lui János Lázár pe blogul Evei Balogh, fost profesor universitar Yale, care  nu a exagerat atunci când a reiterat faptul că sloganul „Dreptate pentru Ungaria”, poate fi catalogat drept un mesaj de război care amenință securitatea regiunii. 

 

 

(MTI)

https://mandiner.hu/cikk/20170606_romania_sosem_fog_bocsanatot_kerni_magyarorszagtol_trianonert

https://magyarmegmaradasert.hu/kiletunk/trianon/item/5369-z

 

06/12/2019 - Posted by | analize | , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: