CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

În faţa ameninţării abisului demografic în care se află Rusia, Vladimir Putin doreşte să atragă 10 milioane de imigranţi


Vladimir Putin dorește să atragă în Rusia circa 10 milioane de imigranți.

 

„Abisul demografic forțează Kremlinul să atragă în Rusia milioane de vorbitori de limba rusă. Cu toate acestea, situația demografică extremă se confruntă cu realitățile economice și propaganda naționalistă“ – scrie corespondentul ziarului elvețian Le Temps.

„Vladimir Putin urmează pașii făcuți de Angela Merkel, dar pe o scară mult mai mare. Kremlinul a elaborat un program pentru a atrage cinci-zece milioane de imigranți în următorii șase ani…”, se spune în articol.

„Dar, spre deosebire de cancelarul german, planul lui Putin, pregătit în secret, nu include o dimensiune umanitară.

Nu este vorba despre acceptarea oamenilor din țările cu cel mai mare număr de refugiați (Siria, Somalia, Sudanul de Sud). Vor fi acceptați doar rusofonii din fostele republici sovietice: Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan, Ucraina, Moldova etc. „, – precizează autorul publicației.

Având în vedere situația demografică actuală, nimeni nu se îndoiește de fezabilitatea unui astfel de plan.

În 2018, pentru prima dată în zece ani, populația Rusiei a scăzut la 146,8 milioane de persoane, potrivit cifrelor oficiale publicate săptămâna trecută.

Previziunile demografilor  arată că raportul dintre populația activă și pensionari devine critic, indică Le Temps.

„Politica guvernului de a stimula rata natalității a eșuat, astfel încât viabilitatea economică a țării poate fi asigurata doar cu aflux de imigranți. Pentru a spera în atragerea a milioane de noi cetățeni, Rusia trebuie sa ofere un standard de viață mai ridicat (de exemplu, o economie în creștere și crearea masivă de locuri de muncă), precum și să facă eforturi serioase pentru crearea infrastructurii. Însă economia rusă continuă să scadă din 2013. În ultimii trei ani, fluxul de migranți din fosta URSS se reduce”, afirma Liudmila Ivanova-Șveț, de la Universitatea Economică din Rusia.

„În țările CSI nivelul de trai se îmbunătățește treptat, și majoritatea cetățenilor activi si mobilă au părăsit deja ţările lor“, crede economistul.

În afară de dificultățile în atragerea străinilor vorbitori de limbă rusă, în Rusia există riscul apariției unor focare de xenofobie. Marea majoritate a imigranților din fostele republici sovietice nu sunt slavi și nici creștini ortodocși, ci musulmani, scrie ziarul citat de Pagina de Rusia ro. 

Rusia pierde un milion de active în fiecare an, din cauza unei crize demografice şi a unei nevoi presante de imigranţi, a apreciat, miercuri, directorul Serviciului federal rus pentru migraţii (FMS), Konstantin Romodanovski, care a cerut să se pună capăt discursurilor antiimigraţie, relatează AFP. 

„Nu avem nevoie să purtăm discuţii dacă Rusia are nevoie sau nu de imigranţi. Este nevoie de ei aşa cum este nevoie de aer!”, a afirmat oficialul, într-un interviu publicat de cotidianul oficial Rossiiskaia Gazeta.
„Rusia pierde un milion de active în fiecare an”, a mai spus el, denunţând apoi mentalitatea antiimigraţie foarte răspândită în Rusia, unde violenţele rasiste au luat o amploare fără precedent după căderea Uniunii Sovietice.

Oare n-are putea vorbitorii de rusă din RM să fie săritori la nevoie și să-și ajute ”țara mamă” ?, se întreba monitorulsv.ro

Publicitate

26/03/2019 - Posted by | POLITICA | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: