CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

PS Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei protestează față de proiectata primire a papei Francisc la Șumuleu, pe teritoriul României, doar de către Viktor Orban, premierul Ungariei


 

Foto: Viktor Orban, premierul Ungariei și Papa Francisc

Ciudățeniile vizitei papei în ungurime. Papa Francisc va fi întâmpinat la Șumuleu, pe teritoriul României, doar de Viktor Orban, premierul Ungariei.

Proiectata vizită a papei în ungurime, bizarul concept de „co-suveranitate”a Ungariei asupra „Ţinutului secuiesc” și protestul PS Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei.

Se întâmplă în România…„Este inadmisibil într-un Stat Român de unde toți politicienii iau salariu, să-l întâmpine pe Papa Francisc primul ministru al Ungariei. Marea rușine a românilor! Marea rușine a românilor! ”,  a declarat recent  PS Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„În presa românească locală nu s-a vorbit despre venirea, sau mai bine spus, vizita papei în România, în perioada 31 mai – 2 iunie 2019.

Din veștile pe care le am – vă rog să vă deschideți ochii sufletului și să vedeți lucrurile clare!, – din veștile pe care le am până la ora actuală, 26 ianuarie, nu s-a anunțat nici vizita în zona Miercurii Ciucului când papa va veni la Șumuleu Ciuc, nici venirea președintelui, nici a primului ministru, nici a unui deputat român.

Papa va fi întâmpinat de primul ministru al Ungariei, împreună cu alți deputați maghiari! Cuvântul papei nu va fi tradus decât în limba maghiară!!!

(…) Până la ora actuală nu mi-a venit la Centrul Eparhial din Miercurea Ciuc, nici o invitație din partea Bisericii Catolice. Și tot vorbim de ecumenism…
Stau și mă întreb. Ce fac politicienii noștri?!?
Pentru că papa a fost invitat de către președintele României care este catolic. Mass-media vorbește de primirea papei la Reședința Patriarhală. Deci, nu merge Patriarhul să-l întâmpine pe aeroport. El a fost invitat de către președinte.
Nu știu ce se va întâmpla după venirea lui. Dumnezeu drăguțul știe…
Atâta știu că ai noștri politicieni dorm în păpucii statului, așa, pe românește!!! Iertată să-mi fie expresia!
Este inadmisibil într-un Stat Român de unde toți politicienii iau salariu, să-l întâmpine primul ministru al Ungariei.
Marea rușine a românilor! Marea rușine a românilor!

Mă doare sufletul. Mă sună episcopi din țară și mă intreabă:

 

– Măi, Vlădica, te-or invitat cei de la Șumuleu?
-Nu m-or invitat!
Până în momentul de față n-am primit nici o scrisoare, nici o adresă la Centrul Eparhial și suntem la doi pași. (…) N-au invitat nici Mitropolitul locului, nici Episcopul locului.
De aceea, stau și mă întreb: ce se va întâmpla?!
Pentru că, iertați-mă, noi ne întâlnim, vorbim, ridicăm probleme, transmitem scrisori, punct și virgulă. Iertați-mă…”

– PS Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei.

*Înregistrare realizată în cadrul „Întâlnirii reprezentanților comunității românești din jud. Covasna, Harghita și Mureș” care a avut loc în data de 26 ian. 2019 la Sfântu Gheroghe.

*Înregistrare care îmi aparține și reprezintă una dintre neîmplinirile consemnate în Scrisoarea deschisă adresată Guvernului, Parlamentului și Președenției României privind normalizarea conviețuirii interetnice din județele Covasna, Harghita și Mureș (vedeți mai jos).

Scrisoare întocmită de conducerea FCRCHM care cuprinde:

1. Propuneri pentru stoparea instaurării defibitive a stării de co-suveranitate cu Ungaria a „ținutului secuiesc”.
2. Propuneri pentru asigurarea dăinuirii românești în Arcul Intracarpatic
3. Propuneri pentru normalizarea coniețuirii interetnice îm jud. Covasna, Harghita, Mureș.

Sperăm ca această încălcare a normalitații, ca să mă exprim elegant, să nu treacă nevăzută, iar reprezentanții partidelor aflate la această ședință să ia atitudine, nu doar transmițând la București, ci prin implicare directă în rezolvarea onorantă a acestei situații umilitoare, ca stat ce se vrea suveran, conf art. 1 din Constituție : „România este stat naţional, suveran şi independent, unitar şi indivizibil.”

Imaginați-vă, doar imaginați-vă ce imagine se va transmite despre România în lume cu această venire a Papei Francisc întâmpinat de premierul altui stat care vinepe pământ românesc ca vodă prin lobădă de câțiva ani! Mai faceți un exercițiu de imaginație și vedeți 1.000.000 de pelerini, câți se așteaptă să sosească la Șumuleu, și transmiterea slujbei în limba latină, dar cu traducere doar în limba maghiară.

Sunt prea mică pentru a schimba ceva, dar nădăjduiesc că mesajul P.S Andrei va ajunge acolo unde trebuie și că se va îndrepta această gravă eroare. „Doar adevărata credință și iubire va deschide calea către comuniunea noastră.”

Potrivit ziarului „Informația Harghitei” de luni, 28 ianuarie 2019, „Papa Francisc va face o călătorie apostolică în România în perioada 31 mai – 2 iunie 2019 , răspunzând invitaţiei autorităţilor statului român şi a Bisericii Catolice din România şi va vizita oraşele Bucureşti, Iaşi, Blaj şi sanctuarul marian de la Şumuleu-Ciuc. Logo-ul vizitei pe care Suveranul Pontif o va efectua în România cuprinde motto-ul „Să mergem împreună! Papa Francisc în România 31 mai – 2 iunie 2019”, care invită la unirea tuturor sub mantia ocrotitoare a Maicii Domnului, se explică pe site-ul Curiei Arhiepiscopiei Majore. Culorile utilizate în logo fac trimitere la cele ale drapelului naţional, respectiv albastru, galben şi roşu.”

„Să mergem împreună” și totuși… separați.

Doamne ajută Neamului Românesc!

Mihaela Aionesei
Târgu Secuiesc, 28 ian. 2019

 

 

 

 

Forumul Civic al Românilor solicită măsuri pentru stoparea instaurării „co-suveranităţii” Ungariei asupra „Ţinutului secuiesc”.

 

 

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, ce reuneşte peste 40 de organizaţii nonguvernamentale din cele trei judeţe, solicită reprezentanţilor statului român să ia măsuri concrete pentru a stopa instaurarea „co-suveranităţii” Ungariei asupra aşa-zisului „Ţinut secuiesc”.

Într-o scrisoare deschisă ce urmează să fie trimisă Guvernului, Parlamentului şi Preşedinţiei României, conducerea forumului solicită „reacţii ferme de respingere şi dezaprobare a ingerinţelor anormale ale Guvernului de la Budapesta în problemele interne ale României”, respectarea prevederilor Tratatului de înţelegere, cooperare şi bună vecinătate dintre România şi Ungaria şi garanţii că autonomia teritorială pe criterii etnice nu va fi niciodată adoptată în România.

De asemenea, liderii forumului cer analizarea consecinţelor obţinerii dublei cetăţenii de către concetăţenii maghiari, ale liberei circulaţii a proprietăţilor funciare, precum şi a „investiţiilor strategice realizate de statul maghiar în cele trei judeţe”. Ei propun adoptarea unei iniţiative legislative, după modelul existent în Slovacia, prin care să nu se mai permită cetăţenilor cu dublă cetăţenie să candideze şi să ocupe funcţii în administraţia publică centrală şi locală din România.

Totodată, se solicită înăsprirea sancţiunilor, inclusiv prin demitere şi privare de libertate, faţă de cei care aduc atingere însemnelor naţionale: imn, drapel şi stemă.

Nu în ultimul rând, Forumul Civic solicită Guvernului României să înfiinţeze, în regim de urgenţă, un departament pentru comunităţile româneşti „numeric” minoritare şi să adopte o strategie de dezvoltare economică şi socială pentru judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, care să asigure o convieţuire interetnică normală.

„Solicităm specialiştilor din Guvernul şi Parlamentul României să asigure definirea şi recunoaşterea politico-juridică a conceptului de minoritate numerică şi punerea acestuia în egalitate formală cu conceptul de minoritate naţională. (…) Reluăm propunerea asigurării prin lege a reprezentării permanente a electoratului românesc din judeţele Covasna şi Harghita în Camera Deputaţilor: în cazul în care aceasta nu se realizează prin redistribuirea mandatelor la nivelul ţării, numărul deputaţilor să fie suplimentat cu câte un mandat acordat candidatului care obţine cele mai multe voturi la nivelul celor două circumscripţii electorale. (…) Totodată, reiterăm sprijinirea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş pentru obţinerea statutului de organizaţie de utilitate publică, în vederea subvenţionării de la bugetul central a proiectelor şi programelor identitare iniţiate de acesta”, se arată în scrisoarea deschisă, prezentată în cadrul adunării reprezentanţilor comunităţilor româneşti din Covasna, Harghita şi Mureş, desfăşurată sâmbătă, la Muzeul Spiritualităţii Româneşti de la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe.

În cadrul întâlnirii organizate de Forumul Civic, s-a făcut o trecere în revistă a stării comunităţii româneşti din cele trei judeţe, au fost inventariate principalele probleme cu care se confruntă aceasta şi au fost identificate direcţiile principale de acţiune în vederea păstrării şi afirmării identităţii naţionale a românilor din această zonă a ţării, în care sunt minoritari din punct de vedere numeric.

Printre participanţi s-au numărat episcopul Covasnei şi Harghitei, Andrei, actuali şi foşti parlamentari, primari şi viceprimari români, clerici, directori ai şcolilor cu predare în limba română, consilieri judeţeni, conducători ai unor instituţii deconcentrate, lideri judeţeni ai principalelor partide politice, directori ai unor instituţii de cultură.

 

 

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Mesagerul de Covasna / Ziaristi Online

07/02/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

8 comentarii »

 1. […] PS Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei protestează față de proiectata primire a papei Fra… […]

  Apreciază

  Pingback de Mesaj ortodox către presudo-episcopul ecumenist Andrei al Covasnei și Harghitei | | 25/05/2019 | Răspunde

 2. […] PS Andrei, Episcopul Covasnei și al Harghitei protestează față de proiectata primire a papei Fra… […]

  Apreciază

  Pingback de Mesaj ortodox către pseudo-episcopul ecumenist Andrei al Covasnei și Harghitei | | 29/05/2019 | Răspunde

 3. Probabil că, din ianuarie până acum, situația s-a schimbat. Poate a fost invitat și dl.episcop de HR-CV.

  Apreciază

  Comentariu de Cristian | 30/05/2019 | Răspunde

  • Eu nu am văzut în presă nimic în acest sens. Poate totuși semnalul tras de ÎPS a fost auzit…Vom vedea în zilele următoare.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 31/05/2019 | Răspunde

  • Bozgoriiii BĂÀĂ

   Apreciază

   Comentariu de Ilies | 01/06/2019 | Răspunde

 4. Felicitări!!! Parlamentarii sunt 0 în ceea ce privește această vizită contrară intereselor românilor!!!
  VAI de capul nostru ce am ajuns!!!

  Apreciază

  Comentariu de Cristian | 30/05/2019 | Răspunde

 5. Vai, aş zice că mă distrează take news-urile, dar când se îndrugă stupizenii de genul acesta îmi vine să-l prind pe cel care a scris articolul şi să-l întreb cine-l plătește! Poza de la articolul acesta a fost preluată de la un articol din 2016… Viktor Orban nu a fost la Şumuleu Ciuc , iar cuvintele Sfântului Părinte au fost traduse întâi în limba română. Poate nu ştiu mulţi, dar oamenii adunaţi la Şumuleu fost salutaţi în mai multe limbi, ca semn al respectului faţă de diferitele popoare adunate aici! De unde ştiu toate acestea? Am fost acolo, plouată şi îngheţată, dar a meritat din plin!
  Dacă nu aveţi ce face, măcar nu faceţi rău! Oamenii de aici se au bine, dar mai vin stimabili care cred că ştiu mai bine care este situaţia aici!

  Apreciază

  Comentariu de Georgeta | 03/06/2019 | Răspunde

  • Probabil că ați dorit să scrieți ”fake news” ,nu ”take news”…
   Obsesia cu aghenturili plătite să-l denigreze pe bietul papă e veche, și de aceea cred că ce ar trebui să vă intereseze este faptul că la data protestului PS Andrei, se vorbea într-adevăr serios despre o vizită propagandistică a premierului ungar, Viktor Orban în același timp cu vizita Papei în Transilvania.

   N-ar fi fost de mirare, atâta vreme cât amicul Viktor nu scapă nici un prilej de a sublinia ”nedreptatea” făcută ungurilor la Trianon și la ce ”opresiuni” este supus bietul ungur de către budos olah (valahul împuțit).
   Probabil că acest eveniment nu s-a mai produs datorită deciziei organizatorilor evenimentului.

   Revenind la Papă, trebuie să apreciem faptul că în timpul vizitei sale în România a cerut cu umilință creștină, în numele bisericii pe care o păstorește, iertare țiganilor pentru nedreptățile și umilințele suferite de aceștia în trecut, dar a uitat să ceară iertare românilor ortodocși pentru crimele săvârșite de Biserica Catolică împotriva lor.
   Poate vă veți aminti și dv. stimată doamnă, că sunt pline cimitirele cu martiri români masacrați în numele doctrinei catolice și veți reuși să vă întrebați cu pioșenie creștină, cât de infailibili sunt papii de la Roma…

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 04/06/2019 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: