CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Președintele Academiei Române Ioan-Aurel Pop: Prin atacurile la adresa Bisericii, familiei şi ţării se urmăreşte să cădem în dezunire


Basilica.ro informează că președintele Academiei Române şi rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, Acad. Ioan-Aurel Pop, a atras atenţia recent la conferința preoțească de toamnă pentru clericii din protopopiatele Cluj 1 și Cluj 2 asupra faptului că „prin atacurile la adresa Bisericii, familiei şi ţării se urmăreşte să cădem în dezunire şi să cinstim unirea noastră în dezunire”.

 

 

 

 

„Sunt oameni conştienţi care vor asta, dar sunt şi unii bine dirijaţi şi cu planuri bine puse la punct, distrugând instituţiile fundamentale care stau la temelia acestei naţiuni române care a avut înţelepciunea să-şi construiască edificiul naţional”, a spus Preşedintele Academiei Române la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

În prelegerea sa, Acad. Ioan-Aurel Pop a făcut precizarea că se doreşte distrugerea edificiului naţional „şi odată cu el şi poporul românesc pentru că dacă îi iei încrederea în instituţiile fundamentale îi iei încrederea în el însuşi”.

Ca să existe, un popor „trebuie să creadă în el însuşi, să se roage, să respecte rânduielile şi să fie cu privirea aţintită spre viitor”.

Preşedintele celui mai înalt for de consacrare a valorii culturale și științifice din România a comparat statul cu o casă sau edificiu care „nu poate fi lăsat odată pentru totdeauna cum este pentru că orice casă are nevoie de a fi îngrijită, rânduită, reparată, reconstruită când e cazul”.

„Cei care ne acuză că nu trebuie să avem grija ţării că ţara este se înşală. Ţara are nevoie de grijă în fiecare clipă şi noi suntem purtătorii de grijă şi avem datoria să-i întoarcem pe cei rătăciţi pe calea aceasta a sprijinirii adăpostului nostru naţional care se cheamă România”, a explicat Ioan-Aurel Pop.

Academicianul Ioan-Aurel Pop a argumentat în prelegerea sa importanţa organizării conferinţelor preoţeşti care „sunt extrem de importante”, informează Radio Renaşterea.

„Eu văd în preoţi învăţători ai neamului între Biserică şi Şcoală, fiind mereu o legătură extraordinară, dar preoţii având har au şi puterea de a transmite mai mult şi mai bine”.

Preşedintele Academiei Române a mai subliniat că „în 2018 nu sărbătorim de fapt România, pentru că românii există de o mie de ani sub forma Ţărilor româneşti, ci sărbătorim Marea Unire, terminarea unui proces şi ridicarea acestui edificiu naţional frumos pe care de la Mihai Viteazul încoace îl făurim, îl refăurim, îl îngrijim şi vrem să-l ducem mai departe”.

 

 

 

 

 

Academicianul a făcut referire şi la mesajul dorit a fi transmis prin acest eveniment.

„Mesajul a fost de comemorare a victimelor Marelui Război, dar şi de cinstire a amintirii acelor bărbaţi de stat laici şi clerici care au ştiut să construiască România întregită prin hotărârile luate la Chişinău, Cernăuţi şi Alba Iulia”, scrie https://www.buciumul.ro/ 

20/10/2018 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

    Comentariu de octavpelin | 20/10/2018 | Răspunde

  2. Păi suntem aruncaţi oficial în dezunire chiar de organizatorii centenarului dar şi de Cioloş cu platforma lui: România 100. Este o lozincă insultătoare pentru regăţeni (adică, înainte de 1918 n-ar fi existat România, ce-o fi intrat în război în 1916 nu se ştie, se pare că nu România). Această lozincă arată că basarabenii şi bucovinenii nu sunt invitaţi la petrecere, deoarece ei n-au trăit 100 de ani de România.
    Ca şi cum România nu ar fi avut şi aşa o existenţă destul de scurtă, trebuia să o scurtăm şi mai mult cu o minciună stupidă, corelată doar cu modul în care unii dintre compatrioţii noştri din fostele teritorii maghiare (din păcate nu puţini) înteleg să se raporteze la concetăţenii din alte zone.

    Apreciază

    Comentariu de BlogR Ikonoklast | 21/10/2018 | Răspunde

    • Vorbim de România Mare, adică despre România reîntregită.
      Unii numesc impropriu Unirea din 1859 – Mica Unire, ceea ce este pur şi simplu aiurea.
      Ungurii comemorează 100 de ani de la Trianon, deplângând dispariţia Ungariei mari şi cheltuiesc fonduri imense pentru a demonstra întregii omeniri cât de nedreptăţiţi au fost ei, sărăcuţii…Noi ne ţinem de critici, cătând nod în papură şi întorcând pe toate feţele fel de fel de declaraţii.
      Evident,nu e posibil să vorbim despre împlinirea a 100 de ani de la naşterea României Mari, pentru a nu fi acuzaţi de nostalgii imperiale, dar 100 de ani de la acel moment istoric putem sărbători.
      Coincidenţa face că şi polonezii serbvează în acest an 100 de ani de la redobândirea independenţei de stat, în urma prăbuşirii imperiilor vecine.
      Basarabenii serbează şi ei alături de noi unirea de atunci,dar bucovinenii, aflaţi acum sub stăpânire ucraineană nu au această posibilitate.
      Istoricii şi oamenii de cultură din toate provinciile istorice româneşti au participat şi participă la manifestările dedicate Marii Uniri.
      A-l acuza pe marele patriot român prof. Ioan Aurel Pop de minciună, e pur şi simplu ridicol. Cât despre Cioloş, este cât se poate de evident că acestui individ chiar nu merită oboseala de a-i acorda atenţie.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 22/10/2018 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.