CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Parada de 9 mai de la Moscova (video) si isteria mediatică si diplomatică provocată de prezenta militarilor si a Tehnicii MILITARE a ARMATEI SUA în centrul Chişinăului


 

 

 

 

 

 

Potrivit portalului moldovean Unimedia.info, militarii Regimentului 2 Cavalerie din Statele Unite ale Americii, și-au expus  în centrul Chișinăului tehnica cu care au participat la exercitiul comun  „Dragon Pioneer 2016”, desfășurat pe teritoriul Republicii Moldova.

Zilele acestea militari americani din Regimentul 2 Cavalerie se antrenează împreună cu soldaţii Republicii Moldova, în cadrul exerciţiului “Dragoon Pioneer”.

Dar cel mai important aspect este că ziua de 9 mai va fi marcată, la Chişinău, şi de prezenţa blindatelor americane.

Ei bine, dacă yancheii au venit la Chişinău, atunci ruşii nu scapă ocazia de-a arăta că ei sunt la Tiraspol.

Şi vor astfel să-şi marcheze teritoriul pe care-l ocupă de mai bine de 20 de ani, sub pretext pacificator.

In ultimul moment, presa locală, a anuntat că, încă din seara de 7 mai, Ministerul Apărării de la Chişinău informa  că americanii vin cu o zi mai devreme, faţă de cea stabilită în planurile de la început, iar cetăţenii sunt invitaţi la această expoziţie de tehnică militară, între altele pentru a gusta şi un „terci ostăşesc”.

Altă veste de ultimă oră este că americanii vor rămâne în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău numai o zi.

Asta a spus chiar ministrul Apărării al Republicii Moldova, Anatol Şalaru, cu puţin timp în urmă, după cum anunţă portalul deschide.md, care prezintă şi declaraţia oficialului.

Acesta spune că a trimis o invitaţie trupelor ruse din Transnistria, „pacificatorii”, de a participa la manifestările din centrul Chişinăului. ”Am vrut să participe și militarii ruși din trupele de pacificare.

Le-am trimis o invitație să vină pe 9 mai aici, însă ei au refuzat să participe la această acțiune, de aceea am luat decizia să sărbătorim pe 8 mai, pentru că toată Europa sărbătorește sfârșitul războiului pe 8 mai, incluisv SUA”.

Putem doar să comentăm acest nou context, opinând că autorităţile de la Chişinău, dar şi americanii, nu au vrut să stârnească cine ştie ce furtună.

Să nu uităm de ameninţările partidelor de stânga din Republica Moldova, anume că pe 9 mai vor bloca intrările în Chişinău, pentru a nu permite blindatelor americane să intre în oraşul acesta.

O mai fi la mijloc şi posibila supărare a ruşilor. Cu tot cu „intenţia” lor de a participa la parada militară din Tiraspol.

Ştiţi cum se spune, cel mai deştept face un pas înapoi…

Opoziţia socialisto- comunista de la Chisinau, aflata la remorca Moscovei nu se lasă nici ea mai prejos.

Socialiştii, câteva zeci la număr, au venit în Piaţa Marii Adunări Naţionale, nemulţumiţi de prezenţa americanilor. Nu se ştie dacă yancheii au  înţeles  ceva din ce scandeazau, anume „NATO afară”, „NATO go home”.

Pe asta cu „go home” sigur o înţeleg oaspeţii Chişinăului. Altfel, aceleaşi discursuri ale liderilor acestei formaţiuni politice, că Moldovei i s-a încălcat suveranitatea şi că americanii se află în mod ilegal pe teritoriul unui stat suveran şi neutru.

Este drept că socialiştii nu au manifestat niciodată, din câte ştim, împotriva armatei ruse care se află în Transnistria.

Dacă formaţiunea asta politica ar merge în stânga Nistrului şi ar scanda „Rusia go home”, probabil că demersul privind apărarea suveranităţii Moldovei ar fi mai credibil. „Sloganurile au ruginit”, comenteaza ziarul   Romania libera.

 

 

 

La randul sau oficiosul comunistilor lui Voronin de la Chisinau,”Moldova Suverana”, publica o declaratie a socialistilor lui Igor Dodon care spune ca :

 „Nu vom admite ca pe pamintul moldovenesc sa domine trupele militare NATO si jandarmii romani” !

 

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Fostul  fruntas comunist Igor Dodon, actualmente lider al socialistilor de la Chisinau

 

„Preşedintele Partidului Socialiştilor a comentat informaţia potrivit căreia pe teritoriul Moldovei va trece în marş o coloană de tehnică militară NATO, iar de Ziua Victoriei aceasta se va instaura în Piaţa Marii Adunări Naţionale de la Chişinău.

După cum a indicat politicianul, astfel de acţiuni nu pot fi numite altfel decît ocupaţie militară a Moldovei. 

„Este o palmă usturătoare dată şi Constituţiei Moldovei, şi Parlamentului RM, care a adoptat Declaraţia cu privire la suveranitatea şi neutralitatea permanentă a ţării”, a menţionat el. 

Politicianul a declarat că pacificatorii ruşi, care-şi fac misiunea în Moldova în corespundere cu acordul încheiat cu conducerea ţării şi în conformitate cu mandatul ONU, nu şi-au permis niciodată o astfel de neobrăzare, aroganţă şi obrăznicie.

În acelaşi timp, Guvernul Moldovei, care acceptă desfăşurarea unui astfel de marş, comite un act de înaltă trădare şi trebuie să fie imediat destituit şi judecat, constată politicianul. 

„ PSRM planifică să iniţieze acţiuni de protest în masă împotriva sfidării grosolane a neutralităţii Republicii Moldova. La 9 Mai vom ieşi cu toţii la Marşul Victoriei şi, totodată, vom organiza acţiunea „Regimentul nemuritor al Învingătorilor”, cînd vom trece pe străzile chişinăuienilor cu fotografiile taţilor, bunicilor şi străbunicilor noştri, care au învins fascismul. Noi vom apăra neutralitatea şi statalitatea Republicii Moldova prin toate mijloacele legale şi nu vom admite ca pe pămîntul moldovenesc să domine trupele NATO şi jandarmii români”, a spus în final Igor Dodon.” (http://moldova-suverana.md).

 

 

 

 

Am mai aflat ca in ziua de 9 mai, militari ai Republicii Moldova şi cei din Regimentul 2 Cavalerie din SUA, care participă la exerciţiul comun „Dragon Pioneer”, au comemorat  la Chişinău victimele celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

 

 

 

Sursă foto: moldova.org

Sursă foto: moldova.org

 

 

 

 

 

Iniţial, aceştia au participat, în Piața Marii Adunări Naționale, la o expoziţie de tehnică militară unde a fost expus echipamentul care este utilizat la exercițiul moldo-american „Dragon Pioneer”, dar și tehnică sovietică, ce aparține Armatei Naționale a Republicii Moldova.

Câte un grup de militari din cele două state au participat la o ceremonie de depunere de flori la Focul Veşnic, de la complexul „Eternitatea” din Chişinău.

Militarii au dat onorul în memoria tuturor celor care au şi-au dat viaţa pentru în cel de-Al Doilea Război Mondial.

Este pentru prima dată în Republica Moldova când militarii americani participă la acţiuni de comemorare a victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial.

 

 

 

 

 

Tot in data de 9 mai, paşnica  Rusie, cea iubitoare de pace si prietenie intre popoare, a marcat ziua victoriei asupra Germaniei naziste cu o paradă militară de proportii, în Piața Roșie de la Moscova.

 

 

 

 

 

Foto: sputniknews.com

 

 

 

 

 

Inainte de deschiderea  paradei, președintele  rus Vladimir Putin a ținut un discurs in care a promis ca „Rusia va face tot ce ii sta in putinta pentru a asigura pacea”.

„Ne amintim ce a insemnat tragedia razboiului si vom face totul, tot ceea ce putem pentru a ne asigura ca nimeni nu va indrazni vreodata sa dezlatuie un alt razboi, totul pentru a ne asigura ca nimeni nu ne va ameninta copiii, patria noastra, pamantul nostru. Vom face totul pentru a intari securitatea globala”, a spus Putin, citat de RIA Novosti… 

Peste 11.000 de militari, 100 de vehicule de razboi si 68 de avioane de lupta au  participat la a 68-a aniversare a Zilei Victoriei.


 

 

 

 

 

10/05/2016 - Posted by | POLITICA, PRESA INTERNATIONALA | , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Minunat material, mulțumesc mult!

    Apreciază

    Comentariu de tighinaromaneasca | 10/05/2016 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.