CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Când a fost filmat şi cine a filmat primul sărut in Cinema. Un scandal provocat de Thomas Edison în plină epocă victoriană


 

 

 

 

 

Primul sarut in Cinema, sau cum a scandalizat Thomas Edison o lume  întrega în 1896.
 
Primul sarut de pe marele ecran s-a intamplat in 1896, chiar in filmul The Kiss, avandu-i drept protagonisti pe actrita canadiana May Irwin si pe actorul John Rice.

Ca date concrete –   clipul respectiv a fost filmat în studiourile Black Maria din New Jersey, în 1896.

Filmul  realizat de inventatorul Thomas Edison, a iscat un scandal imens la acea vreme.

Pe langa faptul ca era un vizionar in ceea ce priveste tehnologia, Edison stia si ce dorea publicul, masele, asa ca, deloc intamplator, a fost cel care a aratat lumii primul sarut pe marele ecran.

Thomas Edison este cunoscut pentru unele dintre cele mai importante inovații tehnologice din  istoria moderna, și tot el este creditat ca inventator al industriei filmului în sine.

Dar, pe lângă inventiile si inovatiile sale vizionare in domniul tehnologic, Edison a surprins  de asemenea  atunci, cand a filmat primul  sarut pentru ecran în cinema, o secventa de  23 de secunde filmat intr-un  studio din New Jersey, într-o epoca  în care sarutul in public era dezaprobat de către societatea   victoriana contemporana.

 

În acea epoca, actul sarutului era denumit „sparkin” în cazul în care avea loc în interior, de obicei intr-un  salon, sau „spoonin” atunci când se facea  în aer liber, într-un loc retras departe de ochiul publicului.

A dovedit prin acest filmulet  ca avea un simt deosebit in ceea ce priveste cele mai ascunse dorinte ale publicului larg, îmbogăţind cinematografia cu intimitatea umană.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Acest material filmat este adesea confundat cu o altă scenă sărut, scena  care a fost  filmata cativa ani mai tarziu, in  in 1900, intr-un  studio din New York City, si a fost rapid interzisa în cele mai multe teatre. Cei doi iubiți imortalizati pe aceasta pelicula rămân  anonimi.

 

 

 

 

 

 

 

Sursa:

https://www.brainpickings.org/2012/01/20/edison-the-kiss-1896/

Reclame

10/05/2016 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: