CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gândul zilei


 

 

 

 

 

 

 

„Religia este umbra universului ce se sprijină pe inteligența umană.”

 

 

 

 

 

Victor Hugo

 

 

 

 

 

 

 

Victor Hugo

 

 

 

 

 

Victor Marie Hugo  (n. 26 februarie 1802- d.22 mai 1885), a fost  un mare romancier, dramaturg, poet si activist politic francez, care a jucat un rol important în dezvoltarea curentului literar romantic.

  In  Franta si peste hotarele ei, romanele sale “Mizerabilii” și “Notre-Dame de Paris” (Cososatul de la Notre Dame), sunt printre cele mai faimoase opere ale sale .

Când Louis Napoleon (Napoleon III) a preluat puterea completă in tara, în 1851, Hugo animat de convingeri republicane s-a autoexilat in Belgia si apoi in Anglia unde a trait  până în 1870.

În timp ce se afla  în exil, Hugo a publicat pamflete politice celebre împotriva lui Napoleon al  III- lea , care, desi au fost interzise în Franța, au avut  totuși un impact puternic in randurile publicului de acolo.

  In timpul exilului   a devenit adeptul unui deism rationalist similar cu cel îmbrățișat de Voltaire.

Intrebat in  1872 daca este  catolic,  el a răspuns, “Nu, un liber-cugetator”. 

Hugo a murit in urma unei infectii  la  varsta de 83 de ani. Moartea sa a produs o adanca emotie printre conationalii sai.

  El nu a fost venerat doar ca o figura proeminenta a culturii nationale,dar si ca  om politic, a carui gandire  a modelat democratia franceza in timpul celei de-A Treia Republici .

Mai mult de doua milioane de persoane au participat la procesiunea sa funerară în Paris,urmandu-i catafalcul de la Arcul de Triumf  la Pantheon, unde a fost îngropat alaturi de Alexandre Dumas si Emile Zola, alti doi titani ai culturii franceze.

Cele mai multe dintre marile orase ale Frantei  au acum o strada care ii poarta numele, iar bulevardul parizian unde se afla casa in care a murit marele scriitor francez, se numeste de atunci, bulevardul Victor Hugo.

29/06/2015 - Posted by | CREDINTA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.