CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

SCURTA ISTORIE A TIGANILOR


 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa cercetari pe esantioane de populatii tiganesti din intreaga Europa in 1940, savantii clasificau ca predominanta in cadrul indivizilor respectivi, grupa sanguina de tip B, ceea ce  venea in sprijinul ideii ca originea tiganilor este straina de Europa, acestia provenind din   continentul  asiatic.

Tiganii erau o populatie traitoare in Bizant care practica izolationismul, si care aveau o limba  similara cu alte limbi indiene, fiind originari din nord-vestul Indiei si nord-estul Pakistanului si faceau parte din casta Ksatriya a rajpuitilor.

In 1192 armatele aliate ale principilor din Rajput au fost infrante in Batalia de la Tararori, la nord-vest de Delhi.

Dupa infrangerea suferita in lupta cu Mohamed Ghur, clanul razbonic nord – indian Rajput (casta Ksatrya), ar fi emigrat impreuna cu familiile spre tinuturile arabe si turce, iar mai apoi in Europa.

 

Stramosii lor au  ajuns  in Iran si in Asia mediteraneana, incepand din secolul al V- lea, raspandindu-se  apoi in Imperiul Bizantin in secolul IX, de unde au patruns in sud-estul si centrul Europei (secolele X – XIV),  si in nordul Africii.

In secolul al XV-lea au patruns in Europa apuseana (mai ales in peninsula iberica), iar din secolul XIX, in cele doua Americi.

Unii cercetatori considera ca au existat mai multe valuri de migratie dinspre India.

Si astazi exista triburi nomade sau semi-nomade in India, ceea ce vine in sustinerea  teoriei  ca rromii au fost nomazi de la inceput, ca au parasit India in timpul unei invazii si apoi au fost impinsi inspre Europa de razboaie ulterioare.

O alta teorie ii considera ca fiind o casta de razboinici  indieni, care a purtat  lupte cu invadatorii musulmani si care  care a parasit India.

Limba tiganeasca are importante influente persane si armene, ceea ce dovedeste trecerea tiganilor prin aceste tari.

Se pare ca din Armenia (probabil datorita invaziei turce), tiganii s-au despartit in trei grupuri, mergand inspre nordul Marii Negre, prin  sud (pana in Egipt) si in vest, spre Imperiul Bizantin.

Migratia efectiva a tiganilor in Europa a inceput in secolul XIV, odata cu cucerirea de catre turci a primului teritoriu european,peninsula Gallipoli.

De altfel  penetrarea triburilor nomade indiene a fost strict legata de victoriile turcesti si de faurirea puternicului Imperiu Otoman .

Tiganii care au mers spre Imperiul Bizantin, sunt cei care s-au raspandit ulterior  in toata Europa.

Abundenta de cuvinte din limba greaca sugereaza o prezenta relativ indelungata a lor in Imperiul Bizantin.

Probabil datorita invaziei turce in Bizant, tiganii au intrat in Balcani in secolul al XIV-lea  si dupa cucerirea balcanilor de catre fortele otomane, unii dintre acestia au patruns in vestul Europei.

Numele de ţigani apare în Imperiul Bizantin. Grecescul „atsiganos” ( în traducere – „de neatins” – din verbul athiggainein – a nu atinge), întâlnit încă din secolul al XI-lea, conform cronicarilor bizantini, provine de la numele unei credinţe considerate eretice, la care ar fi aderat şi membrii acestei etnii.

Despre cum a ajuns această etnie pe teritoriul actual al României circulă mai multe variante.

Mulţi autori consideră că ţiganii au sosit odată cu tătarii (mongolii), odată cu marea invazie a mongolilor în Europa, în anii 1241-1242, uneori punându-se semnul de egalitate între tătarii şi ţiganii din Moldova.

 

 

 

 

Aceasta etnie este mentionată în Ţara Românească din anul 1385, în timpul domnului Dan I, ca robi ai Mănăstirii Vodiţa (cel mai vechi lăcaş monastic din spaţiu românesc), iar în timpul lui Mircea cel Bătrân (1386-1418), sunt pomeniţi robii ţigani ai Mănăstirilor Tismana şi Cozia.

Mărturii ale prezenţei ţiganilor în zona Moldovei apar la începutul secolului al XV-lea, respectiv în anul 1408, atunci când sunt pomeniţi robii tătari ai Mănăstirii Moldoviţa.

„În 1428, într-un document al cancelariei lui Alexandru cel Bun, se hotăreşte proprietatea Mănăstirii Bistriţa (din ţinutul Neamţului, una dintre cele mai vechi şi mai bogate ale Modovei), asupra a 31 de sălaşe de ţigani şi 12 bordeie de tătari”,

Cele mai multe opinii sunt îndreptate către stabilirea originii lor indiene, argumentul forte fiind asemănarea limbii lor (romani), cu limba sanscrită veche, cu mare circulaţie în India.

 Ţiganii au venit, astfel, fie împinşi de turcii selgiucizi, fie de turcii otomani, sau aduşi de către mongoli în teritoriile asupra cărora au avut vremelnice stăpâniri.

Un argument al provenienţei lor sud-dunărene este însuşi numele lor, aţigani, devenit apoi ţigani, aflat şi astăzi în uz, un termen de origine grecească, iar în limba lor sunt destul de mulţi termeni de provenienţă sud-slavă sau grecească.

 Tiganii au fost tinuti in sclavie in Balcani (inclusiv in   Moldova si Tara Romaneasca), ori si-au continuat  peregrinarea, raspandindu-se in toata Europa, din Spania (1425), pana in Finlanda (1597).

Pentru a obtine permise de trecere prin tarile  apusene, unii   au pretins ca sunt crestini din Egipt, veniti in pelerinaj (iar  atunci cand nu au putut sa le obtina, au falsificat astfel de permise).

Acest lucru, asociat cu infatisarea lor straina, a  condus la  numele  englez  “gypsy” si cel spaniola  “gitano”,  adica „egiptean”.

Studiu genetic: TIGANII sunt descendentii castei inferioare indiene a “celor de neatins”

Un nou studiu genetic sugereaza ca tiganii din Marea Birtanie si din Europa sunt descendentii castei inferioare paria, si au migrat din sub-continentul indian acum 1400 de ani.

Tiganii au crezut de multa vreme ca isi au originile in India, citand cuvinte comune sanskrite si fotografii cu stramosi cu pielea de culoare mai inchisa imbracati in haine de tip sud-asiatic.

Un nou studiu efectuat de oameni de stiinta indieni si estonieni, inclusiv Dr. Toomas Kivisild de la Cambridge University, confirma originea lor in sub-continentul indian, precum si stratul social din care au aparut.

Descoperirile au fost bine primite de catre Consiliul Britanic al Tiganilor care a declarat ca studiul va ajuta sa promoveze intelegerea reprezentantilor acestei etnii in Europa.

“Suntem prima comunitate de indieni din Marea Britanie”, a declarat purtatorul de cuvant al Consiliului.

Studiul care a fost publicat in revista “Nature”  a examinat cromozomii de tip Y in mostre de ADN pentru a le compara markerii genetici ai tiganilor din Europa cu cei ai catrova mii de locuitori raspanditi in sub-continent.

Oameni de stiinta de la Hyderabad’s Centre for Cellular and Molecular Biology au colaborat cu colegi din Estonia si Elvetia pentru a compara mai mult de 10.000 de esantioane provenind de la membrii a 214 grupuri etnice indiene diferite.

Esantioanele au fost comparate cu mostre de cromozom Y Sud Asiatic cunoscut ca  “haplogrupui H1a1a-M82″ caruia ii corespund esantioanele recoltate de la tiganii din Europa.

Desi au existat potriviri cu esantioane de barbati de pe intregul sub-continentul indian, cea mai apropiata formula si cea mai mica variatie statistica s-a dovedit cea cu barbatii din India de Nord –Vest.

 

 

 

Atunci cand rezultatele au fost suprapuse peste o harta genetica a Indiei statificata social, pe triburi si caste s-a putut identifica  o densitate mai mare a rezultatelor pentru casta indiana “paria – considerata de neatins”  – casta celor exclusi din societate – care au suferit grave discriminari de-a lungul timpului fiind cei care faceau lucrurile cele mai murdare ale societatii indiene.

Cercetatorii cred ca descendentii tiganilor europeni de astazi si-au inceput exodul spre vest din provincia indiana Punjab, intre anii 1001 si 1026 in speranta unei promovari a statului lor de casta.

Mai tarziu, au fugit din regatele hinduse, in ceea ce astazi se numeste Pakistan si s-au oprit in apropiere de Gilgit.

Exodul catre Africa de Nord si Europa sugereaza ca ar putea fi refugiati in urma rapsandirii islamului catre sub-continentul European.

Tiganii din Marea Britanie isi trag originile intr-o prima faza din Egipt dupa cum o arata si denumirea de “gypsy” si de aici mai departe din India originara.

Joseph Jones din partea Consiliului Britanic al Tiganilor declara ca fotografii vechi de 100 de ani arata tigani britanici cu trasaturi indiene si acelasi tip de imbracaminte.

Acesta declara si ca studiul ajuta comunitatea dovedind originea indiana comuna a tuturor tiganilor din Marea Britanie si din Europa si ca acestia ar trebui sa fie acceptati de mai noile comunitati de indieni aparute in Marea Britanie.

“Aici nu mai suntem paria, nu imi pasa daca suntem asociati cu cei de neatins.Traiesc intr-o comunitate unde castele nu exista. Ma simt putin indian. Intotdeauna am avut o afinitate fata de indieni”, a mai declarat el.

Primii tigani au fost semnalati in Marea Britanie in jurul anului 1500 si au dobandit o reputatie de mestesugari comercianti si vanzatori de cai.

Meseriile tiganilor

 

Ghicitul

 

Tiganii au avut mereu o aura misterioasa, inca de la venirea lor in Europa.

Odata asociati cu o lume  a magiei, ghicitul li se potrivea perfect. Totodata, ghicitul era o modalitate simpla de a castiga bani.

De-a lungul timpului, tiganii au folosit multe metode de ghicit, de la boluri de cristal si  carti de tarot, pana la numerologie (interpretarea numerelor) si cititul in palma.

Totusi, o explicatie mai rezonabila este ca adevarata pricepere a ghicitoarelor este remarcabila lor abilitate de a judeca caracterul omului si a vedea ce-si doreste acesta. Adevarul e ca oamenii tin minte ce se indeplineste si uita ce nu se indeplineste.

Pentru a multumi clientii, ghicitoarele prezic deseori un viitor favorabil ,iar pentru a trezi interesul, ele ii  avertizeaza  asupra  multor pericole care le stau in cale, care pot fi prevenite, desigur, tot datorita  lor.

Ca o regula, ghicitoarele nu  ghicesc altor tigani , iar in comunitatea lor, tiganii au alte modalitati de a prezice viitorul si de a vindeca.

Tiganii poarta deseori amulete si talismane norocoase, pentru a preveni necazurile, spiritele rele si boala.

 

 

Muzica

 

 

O alta meserie a lor este cantatul  si  sunt, probabil, cel mai bine cunoscuti datorita muzicii lor. Exista numeroase izvoare istorice care mentioneaza muzicanti tigani, cantand pentru regi si imparati.

De asemenea, in tot estul Europei, tiganii au fost intotdeauna preferati pentru evenimente  sau sarbatori importante.

In multe  situatii, statutul de muzicieni  le-a permis tiganilor sa aiba privilegii greu de obtinut altfel.

Spre exemplu, desi ei erau inca vanduti ca robi in secolul al XIX-lea in Moldova si Tara Romaneasca, muzicienii tigani de prestigiu din Transilvania imperiului Austro-Ungar aveau un rol important in comunitatile satesti si se bucurau de unele privilegii de care taranii romani nu se bucurau.

 

Negustori si crescatori de cai.

 

Tiganii nu au fost priceputi doar la cantat.  Ei au fost cunoscuti  si ca crescatori si vanzatori de cai din vremuri stravechi.

Caii au fost intotdeauna un important factor economic in viata lor, esentiali pentru stilul de viata nomad .

De altfel, tiganii erau apreciati si de  straini pentru priceperea lor de a trata bolile cailor.

Pe vremuri, in satele romanesti, cand se imbolnavea o vaca oamenii se duceau cu ea la veterinar, dar cand se imbolnavea un cal, ei se duceau cu el la un tigan priceput.

Deseori, tiganii cumparau un cal bolnav la un pret foarte mic, aveau grija de el, si cand acesta era din nou intr-o conditie buna, il vindeau la un pret mult mai mare.

De aici iese o alta meserie, negustoria si priceperea la   tocmit.

Tiganii in Romania

 

In Tarile Romane sunt semnalati , fie ca mestesugari liberi organizati in satre, fie ca robi.

In Evul Mediu, majoritatea tiganilor din Tarile Romane erau robi boieresti, domnesti sau manastiresti, ocupatiile lor principale fiind acelea de caldarari, fierari, aurari, spoitori sau cantareti.

Netoţii, sau ţiganii fără stăpân

Un grup de ţigani aparte erau cei numiţi „netoţi”, care nu aveau stăpân. Veniseră din Imperiul Habsburgic – nu aveau un meşteşug al lor, se dedau la jafuri şi tâlhării, fiind foarte periculoşi, umblând în grupuri de 20-30 de familii.

Nu aveau corturi şi trăiau în condiţii animalice, hrănindu-se chiar şi cu mortăciuni .

Netoţii erau văzuţi ca foarte periculoşi şi de către călătorii străini ce au străbătut Ţările Române în Evul Mediu şi au fost o problemă chiar şi pentru autorităţi.

 De obicei, ţiganii nu erau organizaţi încât să poată pune în pericol marile drumuri comerciale, nu aveau arme şi nu au devenit «hoţi de calea mare», putând ataca doar pe călătorii mai puţini la număr şi pe negustorii mărunţi .

Ţiganii căsaşi erau folosiţi la munci casnice în special de către boieri. „Boieroaicele aveau întotdeauna 2-3 roabe ţigănci ce le ajutau la bucătărie şi la «sulemeneli»). Erau şi ţigani ce lucrau la munci agricole, dar în număr mai mic, nefiind o îndeletnicire specifică neamului lor.

În momentul în care ţiganii încep să se sedentarizeze, să-şi ridice bordeie de cărămidă, apar şi cărămidarii.

Aceştia lucrau în lutării despre care se spunea că ştiau „să alunge ploile”, atunci când îşi desfăşurau activitatea.

  Iar dacă era secetă şi ţiganii cărămidari se aflau în zonă, erau fugăriţi în grabă .

In secolul XIX, sub influenta ideilor liberale ale Revolutiei de la 1848, toti oamenii au fost declarati liberi si egali in fata legii, robia tiganilor fiind definitiv abolita in 1856.

Un capitol important în istoria acestei etnii, se scrie odată cu Revoluţia paşoptistă, care cerea dezrobirea ţiganilor.

Mihail Kogălniceanu, un spirit înaintat al epocii moderne (…), a militat pentru dezrobirea ţiganilor  şi el a fost primul autor român, care a încercat să realizeze un studiu despre istoria acestui neam, în anul 1837.

Kogălniceanu îi vedea pe ţigani apropape de sedentarizare şi el considera că se va putea face integrarea lor în mijlocul societăţii moldave, chiar dacă aceasta avea unele accente de tradiţionalism şi exclusivism. Vorbea chiar de o românizare.

Dezrobirea ţiganilor s-a realizat treptat, începând din 1831 şi până în 1856, pe categorii, primii eliberaţi fiind ţiganii statului.

 

 

 

Vanatoarea de tigani

 

“Vinatoarea de tigani”  a avut loc  in aceeasi perioada, in mai multe  tari.

Un bon de plata, din 7 mai 1737, arata ca un ‘vinator de tigani’ dintr-un sat austriac era remunerat cu 52 de coroane (7 fripturi de vita, 28 coroane; 6 masuri de vin, 18 coroane; paine, 6 coroane).

Un secol mai tirziu, in Jutland, arhivele vorbesc de o vinatoare in care au fost ucise 260 de persoane, inclusiv ‘o tiganca cu copilul ei’.

In tarile scandinave, in 1560, se interzice botezarea si inmormintarea rromilor, iar in 1637, rromii gasiti pe acele teritorii puteau fi ucisi fara judecata.

Ordonante similare, decretate in secolele XVIII – XIX, au ramas valabile pina in 1954.

In Norvegia, intre 1687 si 1845, tiganii  trebuiau arestati, bunurile confiscate si sefii lor executati.

In Danemarca, in 1536, 1554, 1561, 1570, 1574, tiganii surprinsi in aceasta tara erau condamnati la munca fortata, iar din 1589, in prealabil, seful grupului era executat.

In 1683 se interzice navigatorilor de a lua la bord tigani, iar din 1708, tiganii sunt incarcerati.

In Elvetia, intre secolele XVI – XVII, „cei fara tara” erau torturati, iar din 1580, oricine putea sa-i ucida.

Din 1646, dreptul de a-i  „lichida, prin bataie sau impuscare” este institutionalizat prin ordonanta.

Prima reactie a puterilor publice fata de tigani era, in general, una de respingere, de expulzare.

In Germania sint vanati tiganii, la Frankfurt, in 1449, iar la sfirsitul secolului, respingerea devine globala: Reichstag-ul, reunit la Landau si Friburg, in 1496, 1497, 1498, ii declara pe tigani „spioni in solda turcilor” si  „aducatori de ciuma”.

Sunt acuzati de brigandaj, vrajitorie si furt de copii.

Imparateasa Maria Tereza i-a fortat pe ţiganii din Banat să plătească impozite.
Exista documente care arată încercarile facute in  Imperiul Habsburgic, de a asimila ţiganii din Banat.

Banatul aflat de la începutul secolului al XVIII-lea în stăpânirea împăraților de la Viena, era la sfârșitul anilor 1700 gazda unei populații de o coloratură etnică foarte bogată.
Fosta provincie Otomană fusese de mult părăsită de turci, în schimb românii, sârbii și maghiarii rămăseseră pe loc.
Coloniștii germani, cehi, slovaci și bulgari au îmbogățit spectrul etnic al regiunii, iar populația nomadă a regiunii, romii, prezentă încă înainte de cucerirea turcilor, aparținea de mult acestei zone.
Tolerați de stăpânirea otomană, romii din Banat s-au văzut curând, o dată cu noile legi imperiale, ținta mai multor decrete care încercau să impună cu forța un stil de viață impropriu tradițiilor vechi, nomade.

În 1758, un decret al împărătesei Maria Tereza, sub pretextul unei legi care să îi oblige pe romi să plătească impozite, specifica :

“Numele de țigan este înlocuit cu denumirea de “neubauer” -țăran nou.

Limba țigănească este interzisă, la fel și portul sau ocupațiile specifice acestei etni.
Tinerii peste 16 ani vor fi supuși serviciului militar. Impozite se vor fixa și pe capetele etnicilor țigani.
În plus, jurisdicția voievodului țiganilor asupra acestei populații este o dată cu acest decret anulată”.

Legile și pedepsele aspre ale stăpânirii austriece au făcut ca încă de atunci mulți etnici romi să își piardă limba și obiceiurile și să fie asimilați forțat.

 

“Copiii țigani vor fi dați la școală”

 

În 1782, un nou decret imperial pentru Transilvania și Banat intitulat “Der Regulazione Zingarorum”, a fost instituit de noul împărat, Iosif. “

Se interzice țiganilor să mai locuiască în corturi, să crească și să dețină cai.
Folosirea limbii țigănești se pedepsește cu 25 de lovituri de bâtă. Aceleași pedepse vor fi aplicate țiganilor care nu vor face agricultură.
De muzica lor se vor ocupa doar când nu este de lucru la câmp.

Aceste reguli nu au fost respectate de rromi.

Tinerii tigani au evitat să meargă în armata împărătească, la fel ca și alte etni bănățene.
Grupuri de romi nomazi au continuat să hoinărească prin Banat până la mijlocul anilor 1900.
La sfârşitul secoului trecut, multe dintre vechile îndeletniciri ale rromilor nomazi erau deja istorie.

 

 

 

 

Şatră de ţigani la 1911

sursa foto: revista Historia

În România interbelică, comunitatea rromă a încercat să se organizeze, ba chiar şi să activeze politic  si până la cel de-al Doilea Război Mondial, n-a fost în România o „problemă ţigănească”.

Războiul insa a schimbat ordinea normală  a lucrurilor (cu toate tarele ei), iar  Transnistria si Bugeacul au rămas în memoria rromilor ca o grea încercare a neamului lor, atunci cand autoritatile romane din timpul regimului Antonescu, i-au deportat pe tigani acolo.


Antropologie rasiala si genocid

 

Teoriile naziste elaborate prin Rassenhygienische Forschungstelle, aveau sa fie aplicate, iar legile rasiale, vor  fi cele care vor duce la solutionarea “Problemei tiganilor” din Germania.

Himmler va oferi 40 de tigani prizonieri in lagarul Sachsenhausen, profesorilor Werner Ficher si Hombeck, pentru a le da posibilitatea de a proba ca prin venele tiganilor curge sange nearian.

Dupa acesti „savanti”, peste 90% din tigani erau metisi , aveau tendinta de a contracta casatorii cu alti metisi sau, cu atat mai rau, cu germani „integrati” din punct de vedere rasial.  

 

 

 

 

Foto:Tigani asteptand trierea in lagarul  german  Belzec.

Importanta studiului rasial este ilustrata si prin faptul ca a  facut obiectul unor  teze de doctorat.

Eva Justin, asistenta dr. Richter, a fost interesata mai ales de descendenta tiganilor socotita  „foarte periculoasa pentru puritatea rasei germane”.

Odata cu publicarea tezei sale asupra tarelor copiilor tigani, mii de copii au fost trimisi la Birkenau, unde au avut un destin si o suferinta egalata doar de cea a  copiilor de  evrei.

 

 

 

 

 

 

Tiganii “umbla si azi prin lume, furand la drumul mare”

In anul 950 istoricul arab Hamza din Ispahan vorbea despre monarhul persan Bahram Gur ce si-a incheiat domnia in jurul anului 438. D e la el  aflam primele marturii despre tigani cunoscuti ca zotti sau luri.

Astfel regele Persiei ii va cere suveranului Indiei 12.000 de lautari care ar fi urmat sa distreze auditorii si sa se stabileasca acolo pentru a deveni agricultori si a munci pamantul primind in schimb fiecare, vite, magari si grane.

50 de ani mai tarziu in poemul epic national persan Sah (Cartea Regilor),aflam ca lurii (adica tiganii) au mancat granele si vitele refuzand munca pamantului si au fost drept urmare izgoniti de catre regele Bahram Gur.

 

 

 

 

 

 

De atunci legenda spune ca țiganii: “umbla si astazi prin lume, cautand de lucru, intovarasindu-se cu cainii si cu lupii, furand la drumul mare pe timp de zi si de noapte.”

 

 

 

 Cronologie:     

        

1000 – Țiganii ajung în Imperiul Bizantin.

 

cca.1300 – Intrarea țiganilor în Europa.

 

1400 – Sunt menționați în Bulgaria „în numar mare”.

 

1417 – Regele Sigismund al Ungariei emite un ordin de libera trecere pentru nomazii țigani.

 

1422 – Roma primește primii țigani.

 

1427 – Tiganii ajung la portile Parisului.

 

 1445 – Domnitorul Vlad Țepeș ii aduce în Țara Româneasca.

12.000 de oameni – despre care se spunea ca „arată ca niște egipteni”.

 

 

1449 – Tiganii sunt goniți din Frankfurt pe Main (Germania de azi).

 

1471 – Stefan  cel  Mare aduce în Moldova 17.000 de țigani. 

 

În Elveția se dau primele legi antițiganesti.

 

 

 


1476  şi  1487 – Regele Ungariei, Matthias Corvin le oferă,
prin decret, liberă trecere in Slovacia.


1482 – Brandenburg-ul emite primele legi împotriva lor.


1492 – Apar legi anti
țiganesti în Spania.


1496 – Parlamentele din Landau si Freiburg îi declară pe
țigani trădători ai creștinătății, spioni turci si aducători de ciuma.


1498- Patru
țigani îl însoțesc pe Cristofor Columb în cea
de-a treia călătorie în America.


1504 – Ludovic al Xll-lea îi gone
ște din Franța.


1525 – În Olanda, „egiptenii” sunt soma
ți să părăsească
țara în două zile.


1530 – În Anglia este introdusă prima lege de izgonire a
țiganilor.


1541 –
Țiganii din Praga sunt acuzați de incendierea
ora
șului.


1568 – Papa Pius al V-lea ordona expulzarea
țiganilor de
pe domeniile Bisericii Romano-Catolice.


1600 – Legisla
ția spaniola permite populației sa se
constituie în grupări armate care sa-i vâneze pe a
țigani.


1650 – Au loc ultimele execu
ții ale țiganilor în Anglia.
Pedeapsa este înlocuita cu deportarea în America.


1685 – Portugalia deportează
țiganii în Brazilia.


1717 – În Spania sunt  desemnate 41 de localitati în care
este permisa a
șezarea țiganilor.


1733 – Împărăteasa Anna a Rusiei le cere
țiganilor sa
devina sedentari.


1749 – În Spania se constituie tribunale ad hoc pentru
împăr
țirea țiganilor în „răi” si „buni”.


1753 – Stefan Valy, un student ungur, descoperă originea
Punjabi a limbii romani.


1761-  Imparateasa Austriei, Maria Tereza, dă primele legi privind
sedentarizarea
țiganilor.


1782 –  Imparatul Jozef al ll-lea al Austriei si Ungariei acceptă
școlarizarea țiganilor si participarea lor la serviciul religios.


1803 – Imparatul Napoleon I  interzice dreptul de rezidenta al
țiganilor în Franța.


1816 – John Hoyland scrie prima lucrare importanta în
favoarea
țiganilor din Anglia, dar autoritatile încep  deportarea lor în
Australia.


1834 – Domnitorul Alexandru Ghica eliberează  
țiganii
din
Țara Româneasca din robie.


1844 si 1847 – Bisericile Moldovei si Valahiei îsi
elibereaza robii.


1856 – Sclavia  este abolita în Principatele Române. Anul
marchează începutul unei mari migra
ții spre vest.


1864 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza recunoa
ște
libertatea totală a
țiganilor din Principatele Unite.


1870 – Cancelarul Otto von Bismarck dă o circulară prin
care interzice intrarea
țiganilor în Germania.


1885 – Statele Unite ale Americii îi for
țează pe țigani
să se întoarcă în Europa.


1904 – Parlamentul Prusiei reglementează deplasarea si
modul de via
ță ale țiganilor.


1909 – Are loc, în Ungaria, conferin
ța pentru politica
fa
ța de țigani.


1912 – Guvernul francez introduce obligativitatea
„carnetului antropometric” pentru to
ți țiganii.


1925 – Se înfiin
țează Asociația scriitorilor sovietici
țigani.


1938 – Între 12 si 18 iunie sute de
țigani din Germania
si Austria sunt prin
și, bătuți si închiși.


1939 – Se constituie în Grecia  Asocia
ția Culturala
Panelenica a
țiganilor greci.


1952 – Ia nastere Biserica evanghelica a
țiganilor din
Fran
ța si Marea Britanie.


1958 – Cehoslovacia interzice prin lege nomadismul.


1959 – În Elvetia, Zohri Muller fondeaza organizatia
ProTzigania Svizzera.


1967 – Ia fiin
ță Asociația țiganilor din Finlanda.


1971 – Delega
ți din 14 țari participă la primul Congres
Mondial al
Țiganilor, desfășurat în Anglia.


1972 – Uniunea Interna
ționala a Țiganilor devine  membra
a Consiliului Europei.


1979 – Uniunea Interna
ționala a Țiganilor devine membra
cu statut consultativ în cadrul UNESCO.


1985 – Phralilpe (Fră
ția)  prima organizație a țiganilor,
aprobată oficial de un guvern, se constituie în România.


1986 – Uniunea Interna
ționala a Țiganilor devine membra a
UNICEF.


1997 – Ceferino Jimenez Malla devine primul martir canonizat din istoria Bisericii catolice de etnie
țigan.

 

 

 

 

 

 

2013 – Dorin Cioabă si Daniel Cioabă , fiii raposatului rege  al țiganilor, Florin Cioaba  s-au  incoronat regi ai etniei. Încoronarea a fost efectuată de către doi reprezentanți ai Organizației Mondiale a Țiganilor.

 Primului i-a revenit titlul de „rege international al romilor”, iar Daniel a devenit  rege al țiganilor din România.

 

Surse : Megalit.ro; Dean Nelson, New Delhi, pentru The TelegrapH ; descopera.org/originea-si-istoria-tiganilor, Wikipedia.ro , Adevarul.ro  si  2012en.ro  

27/10/2013 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

61 comentarii »

  1. Daca tziganii sunt indieni, care se stie ca toti sunt tuciurii, de ce exista si tzigani blonzi, cu par blond si pielea alba ?
    Mai exista si tzigani cu pielea alba si par negru. Cum se explica acest lucru ? Sa nu-mi explicati ca furau copii blonzi si cu veacurile acestia au format o ramura aparte de tzigani ca nu va cred. Doresc explicatii stiintifice si probate.

    Mai cred ca tziganii au existat de cand lumea si au mers din loc in loc cum au mers si evreii. Cersetorii pomeniti in NT, pe vremea lui Iisus este foarte posibil sa fi fost tzigani, avand alt exonim in acele vremuri.

    Este la fel de posibil ca tziganii sa fie cel de-al 13-lea trib judeu, cel pierdut si acum regasit si deci tziganii este probabil sa fie judei get-beget, dar crestinati in zilele noastre. Momentan. Banuiesc ca vor trece cat de curand(la scara istoriei poate zeci sau sute de ani) la judaism, dupa toate probabilitatile. Si ar fi un lucru firesc.

    Goniti de secole si milenii de peste tot, ma bucur ca in fine si-au gasit si ei o tara(ROMania) in care sa fie stapani pe propriul destin.

    Apreciază

    Comentariu de Mucanu Aurel | 28/10/2013 | Răspunde

    • Explicatia pentru existenta unor tigani blonzi sau cu aspect mongoloid e simpla : s-au nixat cu popoarele in mijlocul carora s-au aflat…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 29/10/2013 | Răspunde

      • O explicatie nestiintifica, dar plauzibila. Merci.

        Apreciat de 1 persoană

        Comentariu de Mucanu Aurel | 29/10/2013

    • Dumneata ceri argumente ştiinţifice dar oferi la schimb opinii personale lipsite de fundament real . De ce nu le faci teste genetice acestor ţigani blonzi ? Aşa vei avea argumentul ştiinţific că s-au corcit şi ei ca toată lumea .

      Apreciază

      Comentariu de Oroles | 05/12/2013 | Răspunde

      • Bun, asa am sa fac. Merci de sfat.

        Apreciază

        Comentariu de Mucanu Aurel | 05/12/2013

    • Imi pare rau ca nu au disparut definitiv…era prioritate sa dispara aceasta rasa si inca este o prioritate…

      Apreciază

      Comentariu de hellking | 08/09/2014 | Răspunde

      • Adica v-ati dori sa dispara toti indienii ? N-ar fi mai bine sa fie civilizati sau sa se repatrieze in tara de origine?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 09/09/2014

      • cine mortii mati esti sa spui cine ramane si cine e exterminat daca sa nascut pe pamantul asta are dreptul prin nastere sa existe mai degraba trebuie exterminati cei ca tine redusii

        Apreciază

        Comentariu de Laurentiu Lukacs | 21/09/2014

  2. Daca aveti pasiunea detaliilor,ar trebui sa stiti ca se scrie corect RROMI si nu romi cum faceti dv.
    Lucrurile se complica atata vreme cat in Europa si in lume li se spune gipsy,gitanes,gitanos,zigeuner,tigani,boemiens etc.
    Marea problema este legata de faptul ca se uita ca aceasta populatie ar trebui sa se numeasca “Roma”, nu rromi,numai ca in acest caz ar intra in coliziune cu italienii…
    In alta ordine de idei,se pare ca nu stiti ca romanii nu-si spuneau “valahi”,acest exonim de origine germana (wallach) fiindu-ne atribuit de vecinii slavi,unguri,greci (vlaski,vlahi,olah,vlahos,vlaski,volohi,wlochy.
    Noi ne spunem romani de foarte multa vreme ,iar faptul e consemnat de toti marii nostri cronicari…

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 28/11/2013 | Răspunde

    • Ia intrebati-va cine a aparut prima data oul s-au gaina,care e poporul cel mai vechi pe pamant,cuvant de tigan nu a existat nici o data in aceasta etnie,cum voi spune-ti ca sunte-ti romani tot asa spunem si noi ca sunte-m rromi,cum noi va spunem voua gagio,asa ne spune-ti voi noua tigani,noi nu ne-am parandat cu numele de natie de cand e lumea noi am fost rromi,dar voi nici acum nu stiti ce sunte-ti,rumani,valahi,daci,romanii de aceia sunte-m batuti de soarta ca si noi nimeni,vai si amar un popor de gunoaie

      Apreciază

      Comentariu de eugen serban | 13/03/2016 | Răspunde

      • Timp de peste 1000 de ani, mai rar in zilele noastre, strainii ne spuneau valahi,vlahi,wlohy,olahi, in vreme ce noi ne spuneam romani.
        In trecut, Munteniei i se spunea si Tara Romaneasca si Valahia si n-a mai fost un cap de tara si nici un subiect de disputa fara rost.

        Numele de „țigani” (zingari, tsigans, zigeuner, cigani, cikani) provine din grecescul athinganein, (tradus: „a nu se atinge”), numele unei secte din Bizanț care practica izolaționismul.Alți termeni folosiți în alte limbi, sunt cei derivați din termenul „egiptean”, respectiv „gypsy”,”gitan” „gitano”, etc, isi au originea in evul mediu cand se presupunea că țiganii ar fi provenit din Egipt.

        Țiganii se definesc între ei în moduri diferite în funcție de țara unde locuiesc. Cei din Anglia, SUA, Canada și Australia se autonumesc romanichal. Țiganii europeni stabiliți din vechime se numesc „calé” (negri) în Spania și în sudul Franței, „kaale” în Finlanda, „sinti” în Germania, „manouches” în Franța.

        Țiganii se autodenumesc „romi” în timp ce limbii ii spun „romani”in Europa, Lom în dialectul armean și dom în cel sirian și persan al limbii romani.
        Este o corespondență fonetică exactă cu termenii „domba” din sanscrită și „dom sau dum” din indiana modernă.
        Numele țiganilor în primele documente românești figura „ațigani”,care se pare că ar fi derivat din verbul din limba greacă veche „athingane” (a nu se atinge).
        Numele de romi, migrantii veniti din nordul Indiei si l-au luat in timpul sederii in Imperiul Bizantin,unde locuitorii se numeau ROMEI,adica romani,pentru ca dupa cum stii, Imeriul Bizantin este numele dat tarziu Imperiului Roman de Rasarit,partea Imperiului Roman care a supravietuit inca aproape o mie de ani celui de Apus.

        Cand au parasit (migrat)din Bizant, tiganii isi spuneau in noile tari in care ajungeau „romi”, dupa poporul din tara din care plecasera.
        Numele romilor este un nume de imprumut, care poate crea probleme si le creaza, atata vreme cat in lume exista Poporul Român,pe langa care mai exista si orase si regiuni care isi trag numele tot de la stravechea ROMA.
        Cum crezi ca isi spun milioanele de locuitori ai Romei, capitala Italiei, daca nu… romani ?
        Au ei vreo legatura cu rromii ?

        Ar trebui sa-ti fie clar ca afirmatia pe care o faci cum ca”de cand e lumea noi am fost rromi” e FALSA.

        Noi am stiut dintotdeauna ca suntem români si bastinasi pe aceste locuri (nu migratori) si chiar români (rumâni) ne-am spus de-a lungul istoriei.
        Cred ca ar fi bine sa incerci sa citesti mai multa istorie, daca tot te intereseaza originile popoarelor si ale etnonimelor lor.

        Cat despre cuvantul tigan, recent l-am auzit pe „regele” Cioaba ca ar putea fi adoptat numele de „indirom” pentru tigani,mai ales ca de curand statul indian s-a oferit sa recunoasca cetatenia tuturor tiganilor raspandit in peste 30 de tari,si care sun in numar de cca.20 de milioane.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 13/03/2016

      • P>S Tiganii nu spun doar romanilor „gagio” ci tuturor strainilor. In plus, incearca sa scrii corect romaneste si nu mai repeta fara rost „sunte-m”. Tiganeste tot cu greseli scrii ?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 13/03/2016

  3. De fapt e Dom nu Rom . Rom(i) e o evidentă tentativă de asociere cu România şi român . Cât despre posibilitatea de a fi al 13-lea trib al lui Israel , mă bufneşte râsul . Ăştia au fost aduşi din India-Pakistan ca sclavi ai avarilor . Hai să fim serioşi . Tot un fel de bozgori şi domii ăştia

    Apreciază

    Comentariu de Oroles | 04/12/2013 | Răspunde

    • Si evreii au fost sclavi, sclavi la Faraon. Si evreii au venit tot din aceeasi zona ca si tziganii, Tziganii exista de cand exista evreii. Si Biblia este plina de fapte care seamana si tziganilor din ziua de azi : cersitul, cantatul la instrumente, etc.
      Si cum iti explici perseverenta cu care evreii ii apara si-i ocrotesc pe tzigani ? Legatura lor este milenara. Sunt mult mai semiti decat sunt arabii. Parerea mea sau mai precis, opinia mea. Care s-ar putea sa fie gresita. Raman la parerea ca tziganii sunt semiti, mai semiti decat arabii. Prea au dibacie in meserii, profesii si activitati ca ale evreilor.

      Apreciază

      Comentariu de Mucanu Aurel | 04/12/2013 | Răspunde

    • De fapt sunteti valahi,nu romani. Autenticii romani sunt acei latini care i-au cucerit pe daci in anul 106. Insusi autenticii romani latini le spuneau ” valacchi”. Iar autenticii romani latini s-au denumit ” romani” dupa asiaticii etrusci. Printre numele etruscane femine s-a gasit numele ” ram(a)tha”. Coincidenta sau nu,”ruma” insemna ”om/barbat” (avand aceeasi semnificatie ca si pe romanes ”om/barbat”). Coincidenta sau nu,romii vin din India – denumita in trecut ” Imperiul Rama”.
      Asadar,cert este ca denumirea ”roma” este una asiatica,nicidecum europeana. Romanii latini au preluat denumirea de la misteriosii asiatici etrusci. Bineinteles,istorici speculeaza ca etruscii provin din Asia Mica. Insa,linvistii au descoperit recent ca etruscii vorbeau o limba dravidiana. Asadar,este clar ca etruscii nu proveneau din Lidia,ci din India! Nu o spun eu,
      ci o spun specialistii : http://wiki.verbix.com/Documents/EtruscanDravidian

      Cat despre etnonimul romilor – romii utilizeaza de secole expresia pentru autoidentificare ” ame sam e rromane dzene”. Insa,neavand un teritoriul al lor si o elita n-au putut sa-si conserve istoria. In fine,sarind peste faptul ca au fost robi timp
      de jumatate de mileniu,denumirea ”rom” a fost atestata inca din anul 1837. Mihail Kogalniceanu,Charles Godfrey Leland,
      Jean Alexandre Vaillant si George Borrow atesta denumirea rom. Iata ce avea sa spuna Mihail Kogalniceanu prin anul
      1837 intr-a sa lucrare ” Esquisse sur l’histoire, les moeurs et la langue des Cigains connus en France sous le nom de Bohémiens” : Les Cigains s’appellent dans leur langue Romnitchel (fils de la femme) ou Rome(hommes). Mai departe,
      din schita gramaticala data de Kogalniceanu incepand de la pag. 30 aflam ca : Rom, homme, acc. romes, pl. romen.
      Romni, femme, acc. romnia, pl. romnien. Dovada o avem chiar aici la pagina 2 si 30 :http://books.google.ro/books/about/Esquisse_sur_l_histoire_les_moeurs_et_la.html?hl=ro&id=WfJLAAAAcAAJ

      Asadar,este destul de clar ca denumirea ”rom” nu este o inventie artificiala ai anilor 90” (asa cum debiteaza ipocritii si neinformatii de genul lui Oroles),ci este un cuvant vechi al limbii romani pentru desemnarea apartenentei etnice. Daca Kogalniceanu atesta la 1837 denumirea rom,in anul 1857 Jean Alexandre Vaiilant avea sa scota cartea ” Les Rômes: histoire vraie des vrais bohémiens”. Dovada aici:http: http://books.google.ro/books/about/Les_R%C3%B4mes.html?id=O5oBAAAAQAAJ&redir_esc=y

      Daca Jean Alexandre avea sa scoata cartea ” Les Romes” in anul 1857,Henry George Borow scotea in anul 1888 cartea
      ”Romano Lavo-Lil”. Dovada aici : https://archive.org/details/romanolavolilwo00borrgoog

      Ba mai mult,elitele rome avea sa editeze in anul 1933 prima publicatie a ziarului ” Glasul Romilor”. Insa,din motive necunoscute,ziarul a fost editat in anul 1940. Dovada aici:http://ro.rationality.wikia.com/wiki/Fi%C8%99ier:Glasul_romilor.jpg

      Asadar,domnilor,denumirea ”rom” nu este o inventie Soroista (asa cum ipocritii neinformati debiteaza: Ilicici,Petre Roman si Soros au scronit denumirea rom),ci este etnonimul lor la propriu. Acum sa fim sinceri si sa recunoastem : cati dintre noi nu
      am auzit celebra expesie ” janes romanes”? Domnilor,ei sunt tigani in limba romaneasca (asa cum sunteti voi in graiul maghiarilor si romilor ”gaje” si ”olahi”). Insa,in graiul lor sunt romi,nicidecum tigani. Iar daca admitem ca denumirea lor corecta este cea de tigani,atunci trebuie sa admiteti ca denumirea voastra corecta este cea provenita din graiul romilor si bulgarilor: adica,olahi si gajii. Admiteti asa ceva? Desigur,nu! Denumirea tigan nu are nici o legatura in limba rromani cu
      autoidentificarea etniei,ci este un ”exonim” (denumire data de altii). Ipocritul si ilogicul de mai sus ”Orales” vrea sa spuna ca denumirea ”’ valahi” este un exonim (denumire data de altii,din exterior). Vezi,tu,valahule,cum altii v-au atribuit denumirea ”valahu”,asa si altii le-au atribuit denumirea ”athinganoi”. Adica,grecii. Cuvantul ”tigan” deriva din grecescul ”athinganoy”,nicidecum nu este un cuvant al limbii romanesti,ci este un ”neologism” (cuvant imprumutat din alta limba).
      Iar nelogosimele se imprumuta,asa cum ati imprumutat neologismele provenite din graiul ungurilor ” maghiar”,”secui”,
      ”ceangau” etc. Iar daca ambele denumiri ”rom” si ”romani” sunt ”etnonime” (denumiri proprii),de ce sa fie impropriu doar etnonimul rom? Ilogicule neinformat,ceea ce nu stie unicul tau neuron rasist,este ca denumirile nu sunt date imuabile,ci sunt muabile. Imubil: care nu se schimba,vesnic,etern. Daca denumirile erau imuabile,astazi v-ati fi denumit ” valahii (asa cum v-ati numit oficialt jumatate de mileniu 1330-1862). Iar Tara Soarelui Rasare nu se mai numea Japonia,ci se numea ”WAE”. Coreea s-ar fi denumit ” Koguryeo”. Asta insemna ca denumirile nu pot fi date imuabile,ci sunt muabile. Pentru ca un nume,o denumire este de multe ori rezultatul unui accident istoric,al unui anumit context politic si nu este dat imuabil.

      Iar faptul ca in ziua de astaz va numiti romani si nu valahi,asta demonstreaza ca fiecare natiune are dreptul la identitate.

      Cat despre rasistul din tine : cum iti explici perseventa cu care romanii doresc exterminarea romilor?
      legatura voastra este una similara cu a nazistilor. Prea se aseamna indeletnicirile si calitatile voastre cu a nazistilor: depotari,exterminari pe criterii rasiale,spionaj,hackerism,pedofilism,gaysm,rasism,
      sovinism etc.

      Apropos,era sa uit… Daca razi de altii ca au fost sclavi,nu rade cu gura prea mare ca s-ar putea sa ti se intoarca ecoul. Insusi cuvantul roman insemna serb,iobag. De aceea au petrecut o litera intr-alta
      (”u ” in ” o” ) nemernici de la scoala ardeleana,pentru ca insusi cuvantul ruman insemna iobag/serb.

      Invata istorie!

      Apreciază

      Comentariu de Claudiu | 05/12/2013 | Răspunde

      • Ai insiruit o multme de neadevaruri si nazdravanii dupa cum urmeaza:

        1. Zici ca „De fapt sunteti valahi,nu romani. Autenticii romani sunt acei latini care i-au cucerit pe daci in anul 106. Insusi autenticii romani latini le spuneau ” valacchi””

        Fals !

        a)In anul 212 e.n. Imparatul Antoniu Caracalla a acordat cetatenia romana tuturor locuitorilor imperiului,asadar si dacilor. Numele de roman isi are originea in expresia „Civis Romanus”
        In afara intereselor fiscale, Caracalla a procedat la aceasta naturalizare in masa, determinat si de un considerent politic, nevoia de a unifica sub aspect juridic cel putin, populatia eterogena in atatea privinte a Imperiului Roman, ros de puternice contradictii interne.

        Asa se face ca incepand cu sec.III al mileniului I nu doar polpulatia italica era „romana” dar si latinofonii de la nord si de la sud de Dunare isi spuneau „romani”.
        Au existat mai multe teritorii numite „Romania”in Balcani. Un exemplu este teritoriul balcanic numit Rumelia, dar mai sunt si alte exemple…

        b)Românii au deținut endonimul de rumâni (derivat din ” romanus”asa cum am aratat) și exonimul de vlahi, olahi sau valahi (care în limbile popoarelor înconjurătoare însemna tot români, adica vorbitori ai unei limbi latine. In Bulgaria, precum și în Serbia (Timoc), Grecia, Macedonia și Cehia, exonimul acesta este utilizat încă astăzi.
        Refuzul de a folosi substantivul « Români » pentru a desemna populațiile sau statele românești anterioare anului 1859, este din punct de vedere istoric neîntemeiat, deoarece « Români » este atestat de un mileniu , și deoarece exonimul „valah” era folosit curent pentru a denumi populațiile romanizate .

        Denumirea de „români” pentru vorbitorii limbii române, este timpuriu atestată atât în Transilvania, în Țara Românească, Dobrogea, cât și în Moldova dintre Carpați, Nistru și Mare, nu numai de cronicari moldoveni precum Miron Costin, Ion Neculce sau Grigore Ureche, ci deasemenea de umaniștii renascentiști din secolul al XVI-lea care, fiind în majoritate trimiși ai Sfântului Scaun, au călătorit în aceste ținuturi.

        Voi continuasa-ti raspund treptat la nazbatiile pe care mi le-ai servit cu pretentia de „istorie”…

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 06/12/2013

      • 2.Etimologia denumirii « Vlahi » este legată de lingvistica germanică: cuvântul germanic walh sau walah, însemnând „străin”, „ne-german”, care provine din numele poporului celtic al Volcilor (Volcae în latină), întâlnit de germanicii teutoni în decursul campaniilor lor de jaf și pradă în Galia, în anii 110-100 î.e.n.
        Migrația ulterioară a triburilor germanice în Europa, în secolele III-IV, în contact cu slavii și cu celelate popoare migratoare, a răspândit acest etnonim de walah în Europa centrală și orientală (pentru populațiile romanice).

        La rândul său, walah duce la cuvintele Wales (în Marea Britanie), Walcheren (în Olanda), Valonia (în Belgia) și numeroasele toponime de tip „Welch”, „Walsch”, „Walchen” înșiruite de-a lungul vechii limite dintre arealul limbilor germanice și cel al limbilor romanice, în Alpi.
        Popoarele slave au preluat cuvântul, folosind inițial numele de vloh în legătură cu toate popoarele romanice inclusiv strămoșii românilor.
        Mai târziu, forma cuvântului a evoluat: de exemplu, Italia în limba poloneză este numită „Włochy”, iar în limba maghiară „olász” sunt italienii, „oláh” fiind românii.
        Termenii proveniți din walh și vloh erau exonime, deci folosiți numai „în afară”, în timp ce respectivii (vorbitorii limbilor romane orientale între ei) foloseau diferite cuvinte provenite din „romanus” pentru a se numi pe ei înșiși: „români” „rumâni”, „rumâri”, „armâni”, „arumâni

        Denumirea de « Vlahi » apare pentru prima oară în anul 976 în scrierile cronicarului grec Ioan Skilițes, în contextul confruntării Bizantinilor cu Primul Imperiu Bulgar, în cadrul căruia romanicii erau astfel desemnați în limba slavă.
        După Ioan Skilițes, cuvântul « Vlahi » este folosit de Ghiorghios Kedrenos și de Nichita Honiatis relatând Răscoala Asǎneștilor din 1185.

        3. Zici ca :”Cert este ca denumirea ”roma” este una asiatica,nicidecum europeana. Romanii latini au preluat denumirea de la misteriosii asiatici etrusci. Bineinteles,istorici speculeaza ca etruscii provin din Asia Mica. Insa,linvistii au descoperit recent ca etruscii vorbeau o limba dravidiana. Asadar,este clar ca etruscii nu proveneau din Lidia,ci din India! Nu o spun eu,
        ci o spun specialistii.

        Bine ca i-ai scos pe tigani,urmasii etruscilor sau cel putin fratii lor!…

        Mai spui ca : „romii utilizeaza de secole expresia pentru autoidentificare ” ame sam e rromane dzene”. Insa,neavand un teritoriul al lor si o elita n-au putut sa-si conserve istoria.
        Ar trebui sa stii ca tiganii si-au atribuit intotdeauna numele altor etnii :

        „Satra” vine de la casta Kshatria (razboinica) careia nu i-au apartinut niciodata.

        „Tigan/Zigeneur/Zingaro etc” vine de la „Athinganoi”, secta religioasa grecesca recunoscuta pentru activitatea de prezicere, tiganii n-au au apartinut niciodata acestei secte.

        „Gypsy” vine de la „Egyptian” cum si-au spus acum vreo 600 de ani pentru a primi bani, locuinte si mancare pe gratis, pretinzand ajutor ca fiind crestini egipteni aflati in pelerinaj.

        „Yansser” cum sunt cunoscuti la New York, vine de la ienicer turc, cum s-au prezentat tiganii emigrati in America pe la 1900. In Germania numele cele mai folosite sunt Zigeuner si Sinti. In limba franceza s-a impus numele Gitanes.
        In limbile engleza si spaniola, Gipsy, respectiv Gitano.
        In Danemarca, Suedia si Finlanda s-au prezentat sub numele de Tattan (tatari).

        Etnonimul „Tigan” provine din cuvantul „DOM”, care pe limba originara a tiganilor inseamna „om”.
        S-a ajuns astfel incat tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in limba engleza . Romani cu romani si romanies cu romanians (doar ca in engleza nu exista diacritice dupa cum vedeti iar la o simpla cautare pe google a cuvantului romani se vor afisa linkuri cu tigani) Practic denumirile sunt identice.

        Oare de ce sa nu li se spuna domisau sinti,nu s-ar mai crea confuzii!

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 06/12/2013

      • In greaca Imperiului Bizantin, valahii erau denumiți „romanoi”,ei fiind vorbitori de limbă romanică (latină).In Bizant ,cetatenii purtau denumirea de „romei”,iar Imperiul era numit „Basileia Romanion”,adica Imperiul Roman.
        Unul dintre cele mai vechi atestări referitoare la existenţa numelui de “român” ,e conţinută de Cântecul Nibelungilor: “Ducele Ramunch din ţara Valahilor/cu şapte sute de luptatori aleargă în întâmpinarea ei/ca pasarile sălbatice, îi vedeai galopând”.
        “Ramunch”, e o transliteraţie a numelui “Român” și reprezintă în acest context un conducător al românilor.
        Cronica veche rusă “Povesti vremennâh let” (“Povestea anilor de demult”),îi menţionează pe “romani/volohi” prin anul 898, în legătură cu mişcarea triburilor ungare spre est.
        In cronica anonimă, scrisă de cronicarul notarului regelui maghiar Bela, numită “Gesta Hungarorum”, întocmită în secolul al XlI-lea pe baza unor izvoare mai vechi, se povesteşte despre o populaţie românească în Transilvania în secolele IX-X.
        Tot așa,în anul 976 în cronica bizantinului Kedrenos sunt menţionaţi vlahii sud-dunăreni.Poate ai sa te intrebi de ce romanii sud-dunareni isi spun pana in ziua de azi AROMANI, nu valahi,chiar daca vecinii lor greci,bulgari,sarbi,albanezi le spun „vlahos”,”vlaski”,”Vlahi”.

        Cronica moldo-germană scrisă la porunca marelui Ștefan în 1502 ,se intitulează “Cronica lui Ştefan Vodă din Valahia”, luminatul voievod al Moldovei zicându-i ţării sale (în mesajul, citit de unchiul său Ioan Ţambleac în faţa dogilor Veneţiei la 6 mai 1478), “cealaltă Valahie” (“l’altra Valachia”)
        În timpurile acelea Moldovei i se mai spunea: “Valahia cealaltă”, “Valahia Mică”, Valahia de Sus, A Doaua Valahie, etc.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 06/12/2013

      • Cum ziceai ca te chiama ? Claudiu…
        Carui neam apartii tu,ca român zici ca nu esti,atata vreme cat declari singur ca :

        „De fapt sunteti valahi,nu romani. Autenticii romani sunt acei latini care i-au cucerit pe daci in anul 106. Insusi autenticii romani latini le spuneau ” valacchi”.

        Scuza-ma ,dar o imbecilitate ca asta nu am mai auzit de mult ! :))

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 06/12/2013

      • Noi nu ne suparam ca ne zic altii valahi sau vlachi sau rumâni(sclavi, serbi, robi) in schimb voi va ofensati si va ofticati la culme daca va numeste lumea tzigani(de la cuvantul grecesc). Asta apropo de exonime si endonime.
        Daca zici ca sunt tziganii din India, de ce zici ca n-au/n-au avut tara. De ce au plecat din India si nu au stat acolo ?
        Daca au fost 1/2 de mileniu sclavi, de unde au atata aur pe ei si la ei ?
        Daca au fost 1/2 de mileniu sclavi la români, de ce nu consemneaza istoria revoltele lor ?
        Cum se face ca românii care erau serbi, iobagi, robi, dijmasi, rumâni, etc, s-au rasculat contra opresiunii de nenumarate ori : Horia, Closca si Crisan, Bobalna, Gheorghe Doja, rascoalele de la 1888 si 1907, etc, iar tziganii care erau „sclavi” la rumâni nu s-au rasculat ? Erau asa cuminti ? Pai ii vedem azi ca i-au la bataie politisti, medici, asistente medicale, se bat ei intre ei, pe rumani ii rup cand ii prind(vezi pe Marian Kozma, vezi pe tanarul român injunghiat in inima la Hadareni s.a.m.d.).
        Aveti o ura in voi ancestrala, viscerala, de mici sunteti crescuti cu aceasta ura, invatandu-va copii ca noi. românii v-am tinut in sclavie milenii de ani. Cum sa va tinem noi in sclavie cand noi eram robi, clacasi, dijmasi, iobagi, cand noi ne rasculam cand nu mai suportam darile, robia, urgisirea, luatul la oaste de am impanzit Romania cu sangele nostru.
        Cat sange ati varsat voi pentru tara asta ? Ati luptat voi pentru ea s-o aparati ca s-o aveti ? Nici ca s-o cuceriti n-ati varsat picatura de sange, ati primit-o cadou si pe de-a moaca.
        Cum sa fie tziganii si numai tziganii sclavi pe pamant romanesc cand au existat domnitori tzigani, au fost scriitori tzigani(Ion Budai Deleanu), compozitori de muzica populara si lautareasca. Cum sa ajunga un tzigan domnitor daca toti tziganii erau sclavi si traiau in cea mai crunta asuprire? Cum sa ajungi scriitor daca nu stiai carte, daca societatea nu te ajuta sa inveti ?
        Eu am opinia ca mai rasisti sunt tzigani, cu o ura viscerala si ne-mpacata ne acuza de sclavagism si holocaust Ura nu-i la noi ci la voi.
        Voi ziceti ca au murit in Transnistria 20000 de tzigani, cifra rotunda, dintre care nu se stie cati au fost inregistrati in acte la vremea respectiva. Doar declaratii cu martori. In schimb exista date certe de românii morti in razboi, numarati bob cu bob din registre, români trimisi in razboi de calaul de Antonescu care n-a avut mila de romani si i-a trimis fara mila pe front sa-i macelareasca rusii si aliatii lor. In schimb pe tzigani i-a scutit de front pe motiv ca nu stiau carte sau ca aveau familie numeroasa de intretinut. Asta a facut bestia de Antonescu.
        Stii de ce doar pe UNII tzigani i-a trimis criminalul de razboi(nu eu l-am condamnat cu astfel de acuzatie) Antonescu in Transnistria ? Daca nu stii iti spun : pentru ca se ocupau cu jafurile in vreme ce barbatii erau pe front, acestia au aflat de la cei ramasi acasa si au inceput sa cracneasca pe front. Si ca sa continue in liniste razboiul si sa nu aiba nemultumiri in tara, de aceea i-a trimis doar pe unii in Transnistria. Cred ca daca cautati in arhive si in rapoartele politiei si ale Ministerului Internelor si ale Sigurantei din acele vremuri veti gasi suficiente dovezi in acest sens. Daca vreti adevarul adevarat nu adevarul Dvs.
        Adevarul este ca in ziua de azi românii au devenit de facto sclavii tziganilor. Nicio problema. Noi romanii mereu am fost sclavi la popoarele barbare si migratoare care ne-au tot calcat(inclusiv in picioare) precum persii, avarii, hunii, tatarii, vizigotii, ostrogotii, cumanii si cine le mai stie numarul, dupa cum am fost si slugile marilor imperii : roman, bizantin, turc, austro-ungar, tarist, nazist si in final imperiul bolsevic. Toti au crezut ca sunt eterni si n-au fost. Imperiile au trecut si noi am ramas. Desi tot ca slugi. Acum suntem slugile tziganilor. S-ar putea ca totusi acestia sa ne dovedeasca si sa ne scoata din istorie mai ales ca au si ajutorul evreilor. Bafta !

        Apreciat de 1 persoană

        Comentariu de Mucanu Aurel | 06/12/2013

      • Bravo clau,esti tare,vezi ca intr-e rromi nu prea sunt interesati de cultura si istoria lor,dar de alt fel nici acum nu sunt lasati sa-si cunoasca identitatea

        Apreciază

        Comentariu de eugen serban | 13/03/2016

    • Este adevarat , dar nu uita despre cele zece triburi ale lui israel luate de babilonieni si duse in zona Punjab de unde au plecat inspre khazaria !

      Apreciază

      Comentariu de Conu Iancu | 18/04/2014 | Răspunde

  4. Evident că e opinia dumneavoastră dar în opinia mea vă faceţi de râs . Cu argumente ca : ,, Biblia e plină de fapte care seamănă cu cele ale ţiganilor de astăzi , cerşitul şi cântatul la instrumente ” cădeţi în ridicol . De ce nu menţionaţi şi cămătăria pentru da mai multă penibilitate acestor afirmaţiil lipsite de fond ? Aţi încheiat apoteotic , ţiganii au aceleaşi profesii şi ocupaţii ca evreii . Ete , na , cu asta v-aţi impus punctul de vedere profund academic .

    Apreciază

    Comentariu de Oroles | 05/12/2013 | Răspunde

    • Acum catava vreme, trecand pe langa un atelier de reparatii(nu conteaza ce fel de reparatii), am citit pe usa intrarii mentiunea „Executam reparati cu promptitudine”. Am ciocanit discret la usa atelierului si i-am spus sefului sa mai adauge un „i” ca sa fie scris „reparatii” in loc de „reparati”. -Da ce domne, esti academician sa-mi spui mie cum sa scriu ?
      A doua zi am vazut totusi modificat cuvantul prin adaugarea a inca un „i”.
      Nu-s academician, dar in trecere prin aceasta lume vad si eu cum arata, cum o receptionez, si daca vad ca altii o receptioneaza altfel imi exprim parerea pentru ca oameni culti si inteligenti sa ma combata, sa aduca argumente pro si contra. Pentru ca din ciocnirea ideilor tasneste adevarul.
      Dar nu totdeauna oamenii inteligenti actioneaza corect. Uneori pot fi foarte periculosi. Te pot duce la pierzanie daca nu esti atent si iei de bun ceea ce ei graiesc.
      Astfel o multime de oameni culti au manipulat poporul cu miscarea legionara precum prof. A. C. Cuza, Mircea Eliade, dr. Paulescu, Octavian Goga, dr. Milcoveanu si multi altii si mii si zeci de mii de romani au murit cu aceasta credinta. Si au distrus o tara si un popor ca nu vom mai scapa in vecii vecilor de acuzatia de holocaust, si neamul romanesc va fi macinat incet, incet, pana va disparea. Acest proces de aneantizare a inceput odata cu puciul decembrist si se continua si azi in mod neabatut. Din acest motiv sunt destul de circumspect fata de vorbele sau explicatiile sau actiunile unor oameni culti ori scoliti. Pentru ca te pot manipula de sa nu te vezi.

      Apreciază

      Comentariu de Mucanu Aurel | 05/12/2013 | Răspunde

  5. In romaneste se scrie cu un singur r ,iar in alfabetul lor se scrie rrom. Iar in Europa nu li se spune doar gipsy,gitanes,zigeuner,ci li se spune si roma peple,traveller,gens du voiage, sinti,manouse etc. Iar pentru cultura dvs : gipsy nu insemna tigan,ci inseamna egiptean. Romii sunt la origini indieni,nicidecul afro-arabi.
    Romii vorbesc o limba indo-europeana,iar egiptenii vorbesc o limba afro-asiatica. Nici mavar nemtesc zigeuner nu insemna tigan,ci insemna escroc. zigeuner (vine de la gauner – escroc). Denumirea de tigani este gresita 100%! Problema este ca nu cunosteti istorie : nu cunoasteti etimologia cuvantului tigan: nu cunoasteti sensul corect al cuvantului tigan,ci il percepeti ca pe un nume dat etniei. Germanii care erau bine informati,nu le spuneau ” zigeuner”,ci le spunea ” sinti” and ”roma”. Sintii sunt cetatenii orasului
    Karaki,districtul Sindh. Termenil rom este utilizat ca termen umbrela pentru a insuma toate grupurile de romi: sinti,manoushe,kale etc. Acestea sunt denumiri regionale. Insa,toti fac parte din acelasi popor. Toti romii din toata lumea vorbesc un singur grai: romani,nu tiganeasca!

    Deci cum spunem dle Oroles: valahi si limba valaha,sau spunem romani si limba romana?
    Cat despre cronicari: denumirea de roman exista din secolul XV-XVI. Asta inseamna demult?

    Apreciază

    Comentariu de Claudiu | 05/12/2013 | Răspunde

    • Continui pe aceeasi linie stramba si proclami retoric :”Iar faptul ca in ziua de astaz va numiti romani si nu valahi,asta demonstreaza ca fiecare natiune are dreptul la identitate”

      Da, sigur ca da,numai ca aceasta populatie a gasit locul ocupat.Noi ne spuneam Români cu mult timp inaintea lor…Repet: daca nu le place etnonimu; „tigan”,cine-i impiedica sa-si spuna domi sau sinti? Uite ca o parte dintre ei asa isi spun si nu deranjeaza pe nimeni !…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 06/12/2013 | Răspunde

      • Isi spun cum vor ei,nu cum vor altii,pentru ca nu nici un grup nu poate decide pentru celalt grup daca decizia este una nefavorabila. Iar romii din Romania sunt romani,nu klingonieni! Cetatenia se dobandeste prin (nastere),adoptie,acordare
        la cerere. Asadar,cetatenia este prioritara,etnia fiind secondata. Iar cetatenii unei tari se numesc dupa cum se numeste
        tara,republica,localitatea (criteriul teritorial). Apoi ,se divizeaza dupa criteriul etnic (etno-cultural). Cat despre sinti,sa
        stiti ca este doar o denumire regionala (asa cum este denumirea regionala a moldoveanului). Asa cum voua nu va convine
        sa se spune ”limba moldoveneasca” in detrimentul ” limbii romanesti”,asa nici romilor nu le convina sa se spuna” tigani sau limba tiganeasca ” in detrimentul ”limbii romani”. Asa cum moldovenii,muntenii si transilvanenii fac parte din acelasi popor si vorbesc una si aceeasi limba,asa si celelalte grupuri de romi fac parte din aceeasi etnie si vb una si aceeasi limba (romani).

        Argumentul dvs ” Noi ne spuneam Români cu mult timp inaintea lor” ,este unul pueril. Oficial v-ati numit timp de jumatate
        de mileniu 1330-1862 ”’ valahi”. Documentele vorbesc,atat! Iar documentele atesta ca denumirea ”romani” a fost ocifializata in anul 1862.

        Logica si argumentele dvs sunt strambe ,nu ale mele,pentru ca Constitutia Spune clar : Dreptul la identitate – ARTICOLUL 6
        (1) Statul recunoaşte şi garantează persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale dreptul la păstrarea, la dezvoltarea şi la exprimarea identităţii lor etnice, culturale, lingvistice şi religioase.

        Romii decid cum sa se denumeasca,nu ixulescu sau georgescu.

        ”Cum ziceai ca te chiama ? Claudiu…Carui neam apartii tu,ca român zici ca nu esti,atata vreme cat declari singur ca : De fapt sunteti valahi,nu romani. Autenticii romani sunt acei latini care i-au cucerit pe daci in anul 106. Insusi autenticii romani latini le spuneau ” valacchi”. Scuza-ma ,dar o imbecilitate ca asta nu am mai auzit de mult ! :))”

        Imbecilii,poate isi vor da seama ca este nepoliticos ca cineva sa-ti conteste denumirea cum care te identici : roman,
        italian,german,roman de etnie roma,roman de etnie tiganeasca,etc. Exact cum spuneam : este ca si cum cineva s-ar prezenta cu numele ” vasile”,iar imbecilul sa-i spuna asa lui vasile:” pe tine nu te cheama vasile,pentru ca eu vreau sa ti sa spuna ”tigan!” Este nepoliticos din partea imbecilului,nu? Desigur,da! Imbecili de genul asta exista cu nemiluita.

        Apreciază

        Comentariu de Claudiu | 06/12/2013

  6. Nu vreau sa par insistent… dar am uiitat sa mentionez de ce este gresita denumirea rom! 1). Pentru
    ca denumirea tigan este un exonim. Iar daca admitem ca un exonim este denumirea corecta a unui
    popor sau entie,atunci insemna ca exonimul valah este denumirea voastra corecta. Exceptia: daca poporul sau etnia in speta sunt de acord cu exonimul dat de ixulestii. 2). Denumirea de tigan desemna
    in imperiu bizantin o secta de rit pagan,nicidecum etnia. 3). Denumirea de tigan desemna in principatele romanesti o stare sociala,aceea de rob. Mai exact: in limba romaneasca veche,termenul utilizat pentru denumirea acestei categorii de sociale de sclavi era cea de ”tigan”. Hrisoavele manastiresti din principatele romanesti ii pomeneste intr-un act a daniei ” de 40 de salaje de atigani”. Asadar,hrisoavele manastiresti ii mentionaza ca sclavi. Ce nu este in regula : in imperiul bizanti denumirea ” athinganoi” desemna o secta religioasa,iar in principatele romanesti denumirea ”atigani” ,care a devenit mai tarziu ”tigani” desemna o stare sociala,aceea de robi,nicidecum etnia. Stiti ce au facut clasa dominanta? Desigur,nu! Au preluat aceasta denoninatie care desemna o stare sociala,aceea de rob,si la atribuit fraudulos etniei rome. Mai tarziu,cuvantul ”tigan’ s-a pastrat in mentalul colectiv romanesc si in limba romana. Cand spunem ”tigani” este ca si cum am spune ”fosti sclavi” (un bun motive pentru a spune ”rom” nu ”tigan” in ziua de azi ).Bineinteles,neinformatii si sovinii vor veni cu o multime de argumente ca pretext ca ei nu vor utiliza aceasta denumire cu intentia de a perora,ci cu inntentia de a indentifica membri etniei. Ceea ce nu stiu ei,este ca atunci cand utilizam cuvantul tigan,se cupleaza automat ambele sense
    ale cuvantului tigan: cat si cel de identificare,dar si cel peiorativ.

    Eu,unul,nu spun ca trebuie sa li sa spuna romi,ci sa li sa spuna cum doresc ei: romi,tigani,sinti,kale,
    manoushe etc. Este vorba de bunul simt. Este ca si cum rasistul Oroles s-ar prezenta cu numele
    ”Oroles”,iar ixulescu i-ar spune ca” pe el nu il cheama asa,pentru ca vrea sa i sa spuna serb sau
    valah!” Sa faca rasistul oroles un exercitiu de imaginatie si sa spuna daca isi a suma aceasta
    intitulatura data de mine – ,,cacarau”. Va asumati aceasta intitulatura data de mine ,dle ?

    Chiar nu ne este rusine? Debitam ca denumirea corecta a romilor este cea de tigani – dar,in schimb,omitem ca denumirea este un exonim (denumire data de altii,din exterior). D-le rasist,Oroles,
    daca etnonimul rom este impropriu,duceti-va mai inatai sa le spuneti nemtilor : germani,nu deutch!
    Ungurilor sa le spuneti : unguri,nu secui,ceangai sau maghiari! Germanilor din Romania : germani,nu
    sasi! Apoi,sa va spuneti voua: valahi,nu romani! Dupa aceea ai tot dreptul de a spune: tigani,nu romi!

    Cine sunteti dvs sa contestati o denumire care deja este oficializata din anul 1971?

    Apreciază

    Comentariu de Claudiu | 06/12/2013 | Răspunde

    • Mai spui undeva ca „denumirea de roman exista din secolul XV-XVI. Asta inseamna demult?”
      Inca nu ai aflat ca numele de român este de data mult mai veche,mai precis din mileniul I.Mai invata…
      Cat despre apelativul „tigan”, Dorin Cioabă, fiul regelui autoproclamat al romilor Florin Cioabă, a propus în 2009 să se utilizeze numele de „indirom” în loc de „rom”, pentru a evita acuzațiile românilor conform cărora romii se folosesc de numele României și pentru a face mai evidentă proveniența hindusă a romilor.
      Ai avea ceva impotriva ?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 06/12/2013 | Răspunde

      • Denumirea de romani apartineau autenticilor romani latini,nicidecum altora. Iar romanii latini si-au tras denumirea de la asiaticii etrusci. Tocmai de aceea autenticii romani latini si alte popoare utilizau denumirea ” valah”,cu sensul de a
        deosebi popoarele neo-latine de cele latine. Valahi – este un ”exonim”,adica o denumire straina data de alte popoare,
        populatiilor romanizate. Iar romanizate nu insemna romanice,ci insemna ” asimiliate”. Cat despre initiativa de a se
        denumi ” indiromi”,denumirea ” rom” este deja oficializata din anul 1971. Nu se schimba o denumire cand vor muschii
        unora,pentru ca romii nu sunt caini de companie ca sa fie denumiti dupa bunul plac al stapanului. Apropos,dvs aveti ceva impotriva ca se numesc romi?

        Apreciază

        Comentariu de Claudiu | 06/12/2013

      • Te-am intrebat ce nationalitate ai. Ti-am aratat ca endonimul „român,rumân” a aparut cu mult inaintea denumirilor date migratorilor din nordul Indiei care se numesc si acum in limbile popoarelor din Europa sau America si nu numai, „domi,sinti,tiganl/zigeneur/zingari,gypsy,Yansser”.
        Cu ce argumente vii tu sa zici ca autenticii romani latini utilizau denumirea ” valah? Ti-am scris cat se poate de clar ca etimologia exonimului « Vlah » este legată de lingvistica germanică: cuvântul germanic walh sau walah, însemnând “străin”, “ne-german”, care provine din numele poporului celtic al Volcilor (Volcae în latină), întâlnit de germanicii teutoni în decursul campaniilor lor de jaf și pradă în Galia, în anii 110-100 î.e.n.
        Migrația ulterioară a triburilor germanice în Europa, în secolele III-IV, în contact cu slavii și cu celelate popoare migratoare, a răspândit acest etnonim de walah în Europa centrală și orientală (pentru populațiile romanice).

        Sper ca nu esti dislexic si ca ai sa pricepi in sfarsit ca autenticii romani latini nu spuneau altora” valacchi ,pentru simplul motiv ca ei insisi erau numiti astfel.
        Retine exemplul pe care ti l-am dat cu italienii numiti de unguri „olasz”si de polonezi „wlochy”.

        Ungurii ne spun noua „olah” iar lesii „volohi”.
        Te mai atentionez ca am tot dreptul sa le spun ungurilor si maghiari,asa ca las-o mai moale cu afirmatiile pe care nu le poti sustine decat cu tupeu in loc de stiinta de carte.

        Zici ca „sinti e o limba regionala”? Parol? Nu cumva confunzi definitia limba cu a dialectului? In plus,tiganii nu au de ce sa se supere daca le zici domi sau sinti…Oare de ce crezi tu ca „limba regionala”sinti,ar fi inferioara limbii vorbite de alte colectivitati de domi,sau indiromi,sau ianiseri?

        Cat despre „limba moldoveneasca”,aceasta e pur si simplu o invenitie, graiul moldovenilor dintre Prut si Nistru nefiind nici macar un dialect ci chiar limba romana. Te sfatuiesc sa retii cele spuse de unul dintre marii lingvisti ai omenirii,basarabean la origine, in legatura cu „limba moldoveneasca”: „a promova sub orice formă o limbă moldovenească, deosebită de limba româna este, din punct de vedere strict lingvistic, ori o greșeală naivă, ori o fraudă științifică. Din punct de vedere istoric și practic este o absurditate, o utopie și din punct de vedere politic e o anulare a identității etnice și culturale a unui popor și deci un act de genocid etnico-cultural”.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 07/12/2013

      • Lingvistul la care faceam referire se numeste Eugen Coseriu.

        Mai ziceai ca : ‘Oficial v-ati numit timp de jumatate
        de mileniu 1330-1862 ”’ valahi”. Documentele vorbesc,atat! Iar documentele atesta ca denumirea ”romani” a fost ocifializata in anul 1862″
        Aiurea ! Ne-am spus dintotdeauna rumâniisi abia pe urma moldoveni,ardeleni munteni,maramureseni etc. Muntenia se numea si „Tara Româneasca” …Oops !

        Si daca tot insisti in a sustine prostia ca din sec XIV si pana in sec XIX,romanii nu au stiut ca sunt romani,iti recomand sa afli ce aU spus :

        – Cronicarul Grigore Ureche,în „Letopiseţul Ţării Moldovei” scria: „Rumânii, cîţi se află lăcuitori în Ţara Ungurească şi la Ardeal, şi la Maramoroşu de la un loc sunt cu moldovenii şi toţi de la Rîm se trag…”.
        Mai invata,daca tot ai invatat limba romana si istoria poporului nostru si nu mai da sntinte lautareste,dupa ureche…

        -Cronicarul Miron Costin în lucrarea sa „Cronica Ţărilor Moldovei şi Munteniei” (Cronica polonă) spune: „…Ca şi noi, şi muntenii se numesc români, ceea ce este acelaşi lucru ca romani. Şi dintre ei sunt mulţi în ţara Transilvaniei şi peste tot ţinutul Maramureşului şi al Oltului în munte…” Şi mai departe: „…Numele cel mai adevărat, autentic, de la primul descălecat prin Traian este român sau romanus, care nume acest popor l-a păstrat întotdeauna între dînşii…pînă astăzi, acelaşi nume este dat îndeobşte şi muntenilor, şi moldovenilor, şi celor ce locuiesc în ţara Transilvaniei. Român este un nume schimbat în curgerea anilor din roman şi astfel, cînd întrebi pe cineva dacă ştie moldoveneşte, spun: ştie româneşte?… Un alt nume ei înşişi nu au primit între dînşii niciodată”, “…şi ţărâi noastre, Moldovei, şi Ţărâi Munteneşti NUMELE CEL DIREPTU de moşie, IESTE RUMÂN, cum să răspundŭ şi acum toţi acéia din Ţările Ungureşti lăcuitori şi munténii ţara lor şi scriu şi răspundŭ cu graiul: ŢARA ROMÂNEASCĂ.”

        Dimitrie Cantemir în „Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor” (1717-1723) scria: „…Aratăsă pre scurt precum neamul moldovenilor, muntenilor, ardelenilor, care cu toţii cu un nume de obşte români se cheamă, să fie din rodul său hireşi romani…”, ,,…Noi, moldovenii, LA FEL NE SPUNEM ROMÂNI, iar limbii noastre nu dacica, nici moldoveneasca, ci ROMÂNEASCĂ, astfel ca, daca vrem sa-l intrebam pe un strain de stie limba noastra, nu-l intrebam: «Scis moldavice?», ci «ŞTII ROMÂNEŞTE?», adica (in latineste): «Scis Romanice»?”

        -Prima carte tipărită în Moldova (1643), cunoscută nouă cu denumirea de „Cazania lui Varlaam”, se numea, de fapt „Carte românească de învăţătură…”, tălmăcită „din limba slavonească pre limba românească…”. În prefaţa acestei cărţi însuşi domnitorul Moldovei de la acea vreme, Vasile Lupu, se adresa astfel: „Cuvînt împreună către toată seminţenia românească… Vasile voevod…, domn a toată Ţara Moldovei, dar şi milă şi pace şi spăşenie a toată seminţia românească pretutinderea ce se află pravoslavnici întraceastă limbă…”.
        Evident, domnitorul îi avea în vedere pe toţi românii: şi pe cei din Moldova, şi pe cei din Muntenia (Ţara românească, Valahia), şi pe cei din Ardeal (Transilvania).

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 07/12/2013

    • Citez : Hrisoavele manastiresti din principatele romanesti ii pomeneste intr-un act a daniei ” de 40 de salaje de atigani”. Asadar,hrisoavele manastiresti ii mentionaza ca sclavi.

      Vezi cum manipulezi ? Hrisoavele mentioneaza dania a 40 salaje de tzigani. Nu spun ca sunt sclavi cum inventezi ca sa dai o tenta de sinstru asupra românilor.
      Si nici n-ai nicio dovada ca cei din acel hrisov erau tzigani, tzigani. Poate ca erau rumani saraci, saraci, paria societatii si pentru aceasta li se zicea tzigani. Au tziganii de astazi arbori genealogici care sa ateste ca ei sunt urmasii tziganilor care au fost pe timpuri chipurile sclavi la români ? Daca sunt tzigani veniti dupa mica Unire de la 1859 si auzind ca s-a desfiinta robia din Romania au dat navala in Romania cum au dat navala si dupa 1989 ?
      De altfel si in zilele noastre strainii ne zic tot tzigani asa ca nu-i de mirare ca si acelor romani din danie sa le zica Kogalniceanu sau altul ca el ca-s tzigani. V-ati prevalat de danie si clamati sclavagismul. Daca voi mergeati de colo pana colo cu cortul, cu caldarile, cu prelucrarea aurului, cu cantatul pe la nunti si botezuri din sat in sat si din tinut in tinut, cum sa fiti sclavi, legati de un proprietar ? Cum sa fiti identificati daca nu existau pe timpuri acte de identitate, nu erau fotografii, nu existau aparate de fotografiat sa se faca fotografia individului si faxuri sa fie trimise acele fotografii pentru identificarea sclavilor tzigani care ar fi plecat cu satra. Auzi, satra care merge de colo pana colo sa fie compusa din sclavi. Poate sclavii bulibasei.

      Acesta pare a fi un site pentru neamul romanesc. Poate ca Admin-ul ar trebui sa nu mai deschida topicuri cu tzigani, evrei si legionari. Ca sa nu le mai ridicam mingea la fileu. Ca sa nu le mai dam prilejul sa intervina. Sa stea pe site-urile lor. Au ce sa discute, cred eu, parerea mea. Sa ne lase in saracia noastra, in umilinta noastra in care ne-au adus barbarii de dusmani. Daca Dumnezeu vrea sa pierim, vom pieri. Asta este!

      Apreciază

      Comentariu de Mucanu Aurel | 06/12/2013 | Răspunde

      • Hrisoavele manastiresti pomeneste ” dania a 40 de salaje de Atigani” . Danie insemna :biect daruit unei biserici sau manastiri. Obiect oferit cuiva sau primit de la cineva fara plata in semn de prietenie, de dragoste, de respect etc.; cadou; dar; atentie. Asadar, hrisoavele manastiresti ii mentioneaza ca ”obiect de schimb,cadou,dar,atentie”,in semn de prietenie,respect,dragoste etc. Acest fapt demonstreaza clar ca tiganii nu aveau personalitate juridica,ci erau considerati
        ”obiecte de schimb”. Dvs nu faceti altceva decat sa agresati tastatura doar de dragul contrazicerii. Cat dspre casatoriile timpurii,ar trebui sa stiti ca nu exista asa ceva,pentru ca cel care se casatorea cu un tigan sau cu o tiganca devenea si el/ea la randu-i tigan. Casatoriile erau posibile doar cu acordul stapinilor. Confundati sclavia cu iobagia,serbia si rumania.
        Exista in trecut trei forme usoare de sclavie : iobagie,serbie,rumanie. Taranul nu putea fi vandut,pentru ca era legat de
        glie. Pe cand tiganul,da.

        Cat depre straini care va zic ,,tigani”, sa stiti ca nu va zic degeaba tigani,pentru ca aveti aceleasi calitati si defecte.
        Spre exemplu: eu,unul,le spun majoritarilor romani ,,tigani latinizati”. Romilor le spun ,,tigani cu origini dindice”.

        Il invocam pe D-zeu – dar,in schimb,barbari opincari au dus la piere sute de mii de evrei si romi. Este prea mult.

        Apreciază

        Comentariu de Claudiu | 07/12/2013

      • iIntrebare pentru cel care ma intreba ce nationalitate am : dvs ce nationalitate aveti ?

        Apreciază

        Comentariu de Claudiu | 07/12/2013

      • Sunt român,dumneata ce esti ?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 07/12/2013

      • 1- Cand guvernele postdecembriste au vandut fabricile statului la privati(de fapt le-au dat pe de-a moaca) inseamna ca i-au vandut si pe salariatii acelor fabrici ? I-a considerat Iliescu obiecte de vanzare ? I-a considerat sclavi ? Domnule Claudiu, dupa cum ganditi se pare ca asa ca si romanii salariati din fabricile vandute ar fi tot niste obiecte. Ma intreb cum s-ar numi romanii care lucrau in fabricile sterse de pe fata pamantului si vandute la fier vechi. Este o idiotenie sa gandesti astfel, ca daca vinzi o casa inseamna ca ai vandut si chiriasul. Sau daca faci o danie cu un pamant cu salase tziganesti inseamna ca cei ce locuiau in salase ar fi sclavi. La fel si cu dania unor pamanturi pe care erau case cu tzigani. Pai cand dai pamantul il dai fara tziganii din case ? Ce, doreai sa scoata boierii tziganii din salase si sa-i lase pe drumuri ? A daruit pamanturile si bine-nteles ca trebuia sa specifice ce era pe acele pamunturi. Este de bun simt minim juridic.

        2- Nu ma mir sa se inventat cuvantul „rom” pe la inceputul sec XIX. Odata cu rev franceza din 1789 s-au pus bazele viitorului popoarelor. De atunci au fost creionate marile evenimente ale omenirii, inclusiv soarta tziganilor, a negrilor, a evreilor si a albilor. Totul a fost planificat din acele timpuri. S-a planuit deci si cu denumirea de rom de oculta acelor vremuri, pentru ca se stia ca vom ajunge la Romania si rom si limba romanes. Desi invatatii români din mijlocul sec XIX au vrut sa dea denumirea de Dacia la Unirea Moltovei cu Tara Romaneasca(Muntenia), oculta internationala nu a acceptat denumirea de Dacia ci de Romania pentru ca planuisera ca in secolul urmator, XX, sa implementeze denumirea de rom si Romania sa devina tara romilor, ceea ce s-a si intamplat incepand cu 1989.
        Ca este asa, asa se si explica imparatii si regii romi(Iulieni, Stanesti, Cioabi) ce si-au gasit salas tocmai in Romania.

        3- Acum aveti Romania si pe romani la picioare. Vreti sa ne si ucideti, sa ne bagati in camere de gazare, sa ne faceti ingraseminte sau sapun ? Faceti-ne, ce mai stati ! Va va apara si Rusia si America si Anglia. Lichidati-ne, nu stati pe tanjeala.

        Apreciază

        Comentariu de Mucanu Aurel | 07/12/2013

  7. ”Ti-am aratat ca endonimul “român,rumân” a aparut cu mult inaintea denumirilor date migratorilor din nordul Indiei care se numesc si acum in limbile popoarelor din Europa sau America si nu numai, “domi,sinti,tiganl/zigeneur/zingari,gypsy,Yansser”.
    Cu ce argumente vii tu sa zici ca autenticii romani latini utilizau denumirea ” valah? Ti-am scris cat se poate de clar ca etimologia exonimului « Vlah » este legată de lingvistica germanică: cuvântul germanic walh sau walah, însemnând “străin”, “ne-german”, care provine din numele poporului celtic al Volcilor (Volcae în latină), întâlnit de germanicii teutoni în decursul campaniilor lor de jaf și pradă în Galia, în anii 110-100 î.e.n.”.

    Nu faceti altceva decat sa va furati singur cacliula,dle! Ori aveti problme cu afazia,ori sunteti de rea credinta. V-am explicat clar etimilogia cuvantului tigan,asa cum dvs mi-ati explicat clar etimilogia cuvantului roman. V-am explicat clar:ambele
    denumiri ” valah” si ”tigan” sunt ”exonime” (denumiri date de altii,din exterior). Iar ambemele denumiri ” romani” si ”romi”
    sunt ”etnonime” (denumiri proprii). Daca toate popoarele ii denumea pe romi ” tigani”,automat insemna ca cuvantul ”tigan”
    este un ”exonim” (denumire data de greci). Iar daca romii isi spun pe romanes intre ei ” romi”,automat insemna ca cuvantul
    ”rom” este un ”etnonim” (denumire proprie,provenita din graiul romanes). Logic,nu? Daca majoritatea popoarelor va intitulau pana la 1850-1860 ”valahi”,automat,de la sine,insemna ca cuvantul ” roman” este un ”etnonim” (denumire proprie,propvenita din limba romana). Corect,nu? Desigur,da! Daca ambele denumiri ” rom” si ” roman” sunt etnonime,de
    ce ar fi impropriu doar etnonimul rom? Nu ganditi logic,d-le!

    Repet: nu faceti altceva decat sa va furati singur caciula. ”Ti-am scris cat se poate de clar ca etimologia exonimului « Vlah » este legată de lingvistica germanică: cuvântul germanic walh sau walah, însemnând “străin”, “ne-german”, care provine din numele poporului celtic al Volcilor (Volcae în latină), întâlnit de germanicii teutoni în decursul campaniilor lor de jaf și pradă în Galia, în anii 110-100 î.e.n.” Majoritatea popoarelor utilizau cuvantul ” valah” in acelasi contex. Adica, ”strain”,”neo-latin”.
    Germanii utilizau cuvantul ”valah” sau ”valah” in contextul de a deosebii celtii de germani . Autenticii romani latini utilizau
    cuvantul ”valah” in acelasi context cu populatiile ”romanizate neo-latine ” pentru a deosebi popoarele neo-latine de cele latine. Valah = (neo-latin). Dar cu sensul de ”strain” ,”neo-latin”(slav,german,baltic,celtic etc).

    Uite ce spune istoria :
    ”Ulterior mențiunilor din Kedrenos și Honiatis, denumirea « Vlahi » se răspândește în documentele istorice europene din Evul Mediu sub diferite forme : Walachen (germ.), valaques (fr.), vlachs sau wallachians (engl.), velascos (sp.), –>velaci sau valacchi (ital.), <–volohi sau Włochy (rus., pol.), vlasi (serb., bulg.), oláhok sau vláchok (magh.), vláhoi (neogr.), iflaklar (turc.) și variante (moshovlahi, kuțovlahi, mavrovlahi sau morlahi…).

    Cat despre sinti,v-am spus ca este o DENUMIRE REGIONALA,nu un dialect sau o limba,pentru ca toti romii din toata lumea
    vorbesc una si aceeasi limba (romanes). Retine exemplul pe care vi l-am dat cu germanii care le spuneau '' sinti and roma''.
    Asa ca,las-o mai moale cu afirmatiile pe care nu le poti sustine,pentru ca,asftel,denaturezi istoria. Repet: nu contest oroginile sau denumirea,ci evidentiez ca ambele denumiri '' rom'' si ''roman'' sunt ''etnonime'' (denumiri proprii). Daca admiteti ca etnonimul rom este unul impropriu,automat,de la sine,toate etnonimele din lume sunt improprii. Inclusiv cel
    al majoritarilor '' romani'',cel al germanilor '' deutsch'',cel al germanilor din Romania '' sasi'',cel al ungurilor din Romania
    ''secui'',''ceangai'' si '' maghiari'',cel al japonezilor '' nipponi'' etc. Iar daca admitem ca denumirea corecta a romilor este cea
    de tigani,automat,de la sine,insemna ca denumirea corecta a voastra este cea provenita din graiurile altor popoare: in
    romanes '' gajii'',in maghiara '' olahi'',in bulgareste '' serbi' etc. Sa nu uitati un lucru : toate denumirile sunt ''neologisme''
    (cuvinte imprumutate din alte graiuri – create intr-o limba prin mijloace proprii). Daca valah,sau olah,valaques,velascos,
    velac,vlahok sau wloky insemna roman,nu mai era necesara schimbarea denumiri din '' valah'' in '' romani'',ci ramaneati
    in continuare cu denumirea de ….valah. Logic,nu?

    Hai sa fim seriosi!

    Apreciază

    Comentariu de Claudiu | 07/12/2013 | Răspunde

    • Eu sunt foarte serios, dumneata mutilezi din nestiinta sau cu buna stiinta adevarul…

      Mai adineauri spuneai ca ne autoidentificam ca români abia in sec, XIX, ceea ce este evident o aberatie incalificabila…
      Cat despre exonimul „tigan”imi pare rau,dar nu e tocmai un exonim,atata vreme cat numerosi etnici domi,sinti etc, se identifica ei insisi drept…”tigani”.
      Pe de alta parte,d-tale iti lipsesc instrumentele stiintifice care definesc un popor si o natiune.
      Mare parte din conationalii d-tale traiesc inca in faza tribala,anterioara celei de popor.
      Vezi definitia poporului si a natiunii si mai vorbim.
      Abia cand vei avea aceste notiuni elementare ai sa poti sa-ti explici lipsa unei limbi unitare la aceasta populatie si multitudinea de nume cu care ea insasi se autoidentifica.

      Cauzele sunt numeroase si nu am timp sa ti le explic,dar nimic nu te impiedica sa le afli singur.Ceea ce ar trebui sa-ti fie clar este faptul ca nici o populatie nu are dreptul sa pretinda acelasi nume cu o alta…

      In momentul de fata,români suntem numai noi,adica dacoromânii,aromânii,meglenoromânii,istroromânii. Un alt grup national legat de Roma sunt reto-romanii. De asemenea, mai avem in principal in Italia, provincia Emilia Romagna,Orasul Roma si in Franta orasul Romainville.
      Noi suntem mostenitorii lingvistici si culturali ai anticei Rome.Ce treaba or avea indienii cu numele noastre,numai dumneata poti sa inventezi!

      Mi-a placut mult referirea la anticul Imperiu Rama din India,la care faceai trimitere in incercarea de a-i scoate pe domi,tigani,sinti,indieni punjabi, anteriori civilizatiei romane si etrusce in Peninsula Italica si prin urmare cei mai in drept sa poarte numele de roman,romale,rromi etc.
      Hai sa fim seriosi,pune mana pe carte ,sau lasa-te de aiurelile astea ,ca nu ti-ai gasit omul caruia sa-i explici cum e cu istoria neamului românesc.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 07/12/2013 | Răspunde

  8. Si inca ceva… Toate argumentele istorice sau academice palesc in fata unui drept fundamental garantat de o Constitutie…
    Sunt romi pentru ca fiecare natiune sau etnie are dreptul la identitate. Sa nu uitati un lucru: denumirile nu sunt date imuabil,ci sunt muabile.
    O zi buna!

    Apreciază

    Comentariu de Claudiu | 07/12/2013 | Răspunde

  9. Pentru tiganul acer mananca intr-una cacat pe aici , il lamuresc …Tiganii intre ei , vorbind despre un al treilea , spun ” este tigan de-al nostru” ! Daca ar fi fost cum bati tu campii ar fi spus …”este rom de-al nostr” , insa eu nu am auzit asa ceva la nici unul ! Etnonimul „rom” ca si atributul de „rob” , dat tiganilor este facatura masonica , menita sa submineze natia Romaneasca !

    Apreciază

    Comentariu de Conu Iancu | 18/04/2014 | Răspunde

  10. Nu am avut rabdarea sa citesc comentariile lui”Claudiu”.Una peste alta,ceea ce fac tiganii acum,azi,nu poate fi acceptat ca si comportament suportabil(ca sa sune politicos).
    Majoritatea romanilor au o toleranta pentru etnia asta la limita suportabilului.Dar ….nu pentru mult timp.Li s-au dat atatea drepturi ,incat au ajuns la un nivel de indrazneala iesita din comun raportata la nivelul de cultura,contributie sociala etc.
    Daca nu se vor lua masuri drastice si cu privire la INDATORIRILE pe are le au nu numai
    drepturi,se va ajunge la o situatie sociala destul de ingrijoratoare.
    A accepta o etnie ,impotriva tarelor pe care le cara dupa ei de secole nu inseamna sa ingenunchezi tu ca natiune de frica sa nu fii considerat xenofob/rasist .

    Apreciază

    Comentariu de tomitza | 18/05/2014 | Răspunde

    • 5 sportivi ucisi de tigani in cinci zile…Moarte ciorilor …

      Apreciază

      Comentariu de Gogu | 15/07/2014 | Răspunde

  11. Ksatriya era casta razboinicilor care a fost invinsa de casta preotilor Brahmanii in urma nesubordonarii primilor, intr-o lupta care a avut efecte negative asupra razboinicilor care au emigrat spre vest….
    Iar asta se intampla in jurul anului 5000 i.Ch. cand „poporul ales” nici nu vazuse lumina zilei….
    Asa ca nu au nimic in comun tiganii cu, casta razboinicilor care erau ALBI….
    Si-au luat -FURAT- numele de la Ksatriya sa le iasa lor satra…

    Apreciază

    Comentariu de Taz | 18/05/2014 | Răspunde

  12. Au fost o multime de robi tigani in Principate, tantalaule. Invata sa vorbesti civilizat, prapaditule !

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 15/07/2014 | Răspunde

    • Uite cum sta treaba , zdreanta, :

      1. Nu am ce sa discut cu tine, daca esti porc…
      2.Nu am ce sa-ti dovedesc, istoria e clara, dar tu esti prea bou ca sa o intelegi si sa o accepti
      3. Hai Siktir !

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 15/07/2014 | Răspunde

      • Cei ca tine sunt tigani. Iti spun adevarul. Asa injura tiganii. Parvenitii ca tine care mint si se pretind romani. Nu mai pretindeti oameni buni ceea ce nu sunteti. Sau sa va spun diavoli cu chip uman. Injurati si dracuiti ca la „usa cortului”,vorba voastra pe care o imbratisati. In locul vostru mi ar fii rusine. Poate esti doar o corcitura intre roman si tigan de stii a vorbii limba romana. Iar de cultura, istorie si obiceiuri ale Romaniei n ai habar, te asigur. Invatati sa vorbiti si sa respectati. Pt ca pretindeti ajutoare si va vaietati ffff mult desi nu contribuiti cu nimic. Exact in parlamentul Romaniei sunt si tigani. De asta tara s a dus in jus. Caci pe furt v ati construit averi si pe minciuni si tradari. Altii au luptat pt Principatele Romaniei. Si alti prveniti ca si tine veniti la conducere au dat o pe nimic. Viata fiecarui om din trecutul razboiului conteaza. Cei ca voi luati totul ca si cum vi s ar cuveni ceva. Exact cum am spus. Va veni karma si veti plati groaznic. Fiecare tara va expulza oamenii care nu sunt de origine. Romanii din tara au plecat din cauza partidelor tiganesti si prefacatoria acestora. Cei care dau drepturi unor prveniti tot de al lor bineinteles. Nu aveti rusine si respect, decenta, onoare, absolut nimic. Asa ca nu cere respect” omule” cand nu ai de dat. Ca sa ceri trebuie sa dai. Invata din asta. E regula vietii. A legii omului. A Lui Dumnezeu. Iar de ma injuri. Stii cum e vorba aceea. Iti doresc ce mi doresti. Degeaba ai invatat sa vorbesti romana. Tiganii in general sunt analfabeti. Realitate sau minciuna? Daca spui ca nu inseamna ca te minti singur. Ceea ce dovedeste exact ce spuneam. Minciuna si tradare.Ha

        Apreciază

        Comentariu de Mika | 08/07/2023

  13. Mortii mamii voastre de khazari migratori….

    Apreciază

    Comentariu de Gogu | 15/07/2014 | Răspunde

  14. In 950 istoricul arab Hamza din Ispahan vorbeste despre monarhul persan Bahram Gur ce si-a incheiat domnia in jurul anului 438. De aici aflam primele marturii despre tigani cunoscuti ca zotti sau luri. Astfel regele Persiei ii va cere suveranului Indiei 12.000 de lautari care ar fi urmat sa distreze auditorii si sa se stabileasca acolo pentru a deveni agricultori si a munci pamantul primind in schimb fiecare, vite, magari si grane.

    50 de ani mai tarziu in poemul epic national persan Sah (Cartea Regilor) aflam ca lurii (adica tiganii) au mancat granele si vitele refuzand munca pamantului si au fost drept urmare izgoniti de catre regele Bahram Gur. De atunci legenda spune ca tiganii: “umbla si astazi prin lume, cautand de lucru, intovarasindu-se cu cainii si cu lupii, furand la drumul mare pe timp de zi si de noapte.”

    Apreciază

    Comentariu de Gogu | 15/07/2014 | Răspunde

  15. Gogule, ce limbaj de mahala ai. Ciudat este ca respecti regulile gramaticii romanesti. Pari om cultivat totusi insa nu-ti inteleg pornirea. Ai dreptate, cum sa fie tziganii robi cand in viata si in cultura lor sunt roata carutii si cortul ? Dar sa folosesti acel limbaj ? Daca sunt domnisoare din neamul romanesc si intra pe site si citesc ce-ai scris ? Frumos este ? Eu zic ca totusi neamul romanesc este un neam de oameni educati. Or fi si uscaturi si printre ei si alte minoritati vorbitoare de limba romana. Daca esti etnic roman cred ca ar fi bine sa-ti faci „mea culpa”. Parerea mea.

    Apreciază

    Comentariu de Mucanu Aurel | 24/07/2014 | Răspunde

  16. As dori mai mullta informatie des pre tigaii din Vaslui si Iasi un 1820- 1890, stiti cumva un de o pot casi?

    Apreciază

    Comentariu de rissimanea@yahoo.es | 13/07/2015 | Răspunde

  17. […] Citeste: „Scurta istorie a tiganilor„ […]

    Apreciază

    Pingback de Un „vanator de tigani” era remunerat cu 52 de coroane. Adevarul despre rromi | Oficial Media | 08/04/2016 | Răspunde

  18. nu conteaza cum le spunem .omul este o specie ca toate celelalte si nu poate fi clasificat cudiverse denumiri .omul este om si atit ,indiferent de culoare configuretie e.t.c. cind esti nevoit sa faci o transfizie sau transplant atunci nu mai ti cont de etnie sau culoare. mai si ginditi cind va dati cu parerea .la muncile grele pe care le fac deobicei tigani 9( pentru care am toata consideratia ) salubrizare ,fara asa ceza na-am putea ,muzica buna ei o cinta ii dai o sirma si face din ea o bijuterie ,in sate ei erau cei mai buni fierari si lautari.nu sunt nici mai buni nici mai rai decat ceilalti .varog sa ginditi mai profund inainte de-a da calificative unor oameni care sunt ca noi .

    Apreciază

    Comentariu de constantin dobritoiu | 13/01/2017 | Răspunde

  19. Cum te pot contacta cu privire la acest articol ? Am un proiect despre care vreau sa-ti vorbesc .

    Apreciază

    Comentariu de Stefan Dragan | 16/01/2019 | Răspunde

  20. Nu spun ca nu trebuie sa existe acesti rromi. Fiecare are drept sa traiasca dupa cum ii este dat. Si nu sunt de acord ca ceea ce fac e ok. Stiintele atestate si exacte arata exact ceea ce sunt. Unii se scolarizeaza doar ca sa acapareze privilegii, exact ca si evreii. Fura cunostine si fug din tara in tara facand lucruri mizerabile deoarece „vaietarea” lor e sfanta, pt acesti „oameni”. Daca furtul de orice natura e ok, pt ei e ok. Mi se pare aiurea dar in aceasta lume traim. Multi le au dat drepturi prin vaietul lor, imprietenindu se cu altii sus pusi pt a scapa de inevitabila moarte. Sincer nu sunt si incerc sa fiu rasista, doar ca ar trebui sa mearga inapoi in tara lor de origine de unde li sunt placute si adorate atatea lucruri. Indiferent ce s a petrecut in istorie. Au dreptul sa se intoarca. Doar ca stiti cum sunt ” curvele” ! Joaca pe 2 fronturi. Spun una si fac alta. Indiferent cum se cheama acesti „tigani”. Sunt urati din pricina a ceea ce fac. Sunt vestiti. Muzica si tam tam ul lor este vazut de intreaga societate de tari ca si niste clovni sau maimute de la circ. Si mai spun un lucru. Din cauza celor ca ei, ceilalti romani care sunt romani de drept si nu parveniti ce pretind ca sunt romani, suntem ceilalti vazuti peste hotare ca si ei. Mi e sila sincer. De ce trebuie sa induram rusinea asta groteasca a acestor „maimute” care nu au nici o treaba cu viata reala si spirituala in niciun fel. Diavolul este Dumnezeul lor ca si acelor a evreilor camuflati si nestiuti de societate care actioneaza malefic pt a distruge omenirea deaorece nu exista Dumnezeu adevarat. Imi pare rau pt acesti diavoli pmanteni cu chip uman. Si da este un adevar crud dar Dumnezeu inseamna lumina si adevar. Iar ei traiesc in intuneric. Dumnezeu nu alege popoare ci alege oameni care cred in El. Si nu oameni care construiesc fericire pe nefericirea altuia. Exact. Tigani si evrei. Sunt cam aceeasi. Prefer sa traiesc in realitate. Acesti oameni nu au Dumnezeu. Furt, minciuna, tradare, manipulare, santaj, escrocherie, omor, talharie, inselatorie, etc. Asta e Dumnezeul lor. Cam asta fac acesti „oameni”. Diavoli cu chip uman. Duceti va si cereti indurare pt ceea ce faceti la Dumnezeu si incetati cu prefacatoria. Si ma refer si la cei care injura si stiu cine sunt pt ca sunt in aceeasi patura. Lasati dramatismele si cersitul. Umilinta voastra este de fapt o mizerie, un teatru. Munciti ca sa aveti si nu mai pretindeti ceea ce nu sunteti. Josnicia si mojicia lor ma lasa rece. Sunt cei pe care vi i am descris. Prefer sa traiesc in adevar. Aveti de platit si vor fii mai multe. Karma va reveni. Iar razboiul si inrobirea voastra a celor care faceti rau va reveni. Si veti vedea mania Lui Dumnezeu. In ani veti plati. Vedeti fff bine ce se intampla si cum se schimba vremurile. Luati aminte.

    Apreciază

    Comentariu de Mika | 08/07/2023 | Răspunde

  21. Nu spun ca nu trebuie sa existe acesti rromi. Fiecare are drept sa traiasca dupa cum ii este dat. Si nu sunt de acord ca ceea ce fac e ok. Stiintele atestate si exacte arata exact ceea ce sunt. Unii se scolarizeaza doar ca sa acapareze privilegii, exact ca si evreii. Fura cunostine si fug din tara in tara facand lucruri mizerabile deoarece „vaietarea” lor e sfanta, pt acesti „oameni”. Daca furtul de orice natura e ok, pt ei e ok. Mi se pare aiurea dar in aceasta lume traim. Multi le au dat drepturi prin vaietul lor, imprietenindu se cu altii sus pusi pt a scapa de inevitabila moarte. Sincer nu sunt si incerc sa fiu rasista, doar ca ar trebui sa mearga inapoi in tara lor de origine de unde li sunt placute si adorate atatea lucruri. Indiferent ce s a petrecut in istorie. Au dreptul sa se intoarca. Doar ca stiti cum sunt ” curvele” ! Joaca pe 2 fronturi. Spun una si fac alta. Indiferent cum se cheama acesti „tigani”. Sunt urati din pricina a ceea ce fac. Sunt vestiti. Muzica si tam tam ul lor este vazut de intreaga societate de tari ca si niste clovni sau maimute de la circ. Si mai spun un lucru. Din cauza celor ca ei, ceilalti romani care sunt romani de drept si nu parveniti ce pretind ca sunt romani, suntem ceilalti vazuti peste hotare ca si ei. Mi e sila sincer. De ce trebuie sa induram rusinea asta groteasca a acestor „maimute” care nu au nici o treaba cu viata reala si spirituala in niciun fel. Diavolul este Dumnezeul lor ca si acelor a evreilor camuflati si nestiuti de societate care actioneaza malefic pt a distruge omenirea deaorece nu exista Dumnezeu adevarat. Imi pare rau pt acesti diavoli pmanteni cu chip uman. Si da este un adevar crud dar Dumnezeu inseamna lumina si adevar. Iar ei traiesc in intuneric. Dumnezeu nu alege popoare ci alege oameni care cred in El. Si nu oameni care construiesc fericire pe nefericirea altuia. Exact. Tigani si evrei. Sunt cam aceeasi. Prefer sa traiesc in realitate. Acesti oameni nu au Dumnezeu. Furt, minciuna, tradare, manipulare, santaj, escrocherie, omor, talharie, inselatorie, etc. Asta e Dumnezeul lor. Cam asta fac acesti „oameni”. Diavoli cu chip uman. Duceti va si cereti indurare pt ceea ce faceti la Dumnezeu si incetati cu prefacatoria. Si ma refer si la cei care injura si stiu cine sunt pt ca sunt in aceeasi patura. Lasati dramatismele si cersitul. Umilinta voastra este de fapt o mizerie, un teatru. Munciti ca sa aveti si nu mai pretindeti ceea ce nu sunteti. Josnicia si mojicia lor ma lasa rece. Sunt cei pe care vi i am descris. Prefer sa traiesc in adevar. Aveti de platit si vor fii mai multe. Karma va reveni. Iar razboiul si inrobirea voastra a celor care faceti rau va reveni. Si veti vedea mania Lui Dumnezeu. In ani veti plati. Vedeti fff bine ce se intampla si cum se schimba vremurile. Luati aminte. E o rusine sa spuna ca se numesc cei de neatins. Cand sevede clar ca nu au fost in stare sa lupte. Au fost niste lasi nenorociti.Punct.

    Apreciază

    Comentariu de Mika | 08/07/2023 | Răspunde

  22. Exact. Exact cum spuneam. Chiar si in Biblie scrie asta. Nu conteaza in toate Bibliile scrie acelasi lucru. Tigani si evrei care vor fii urati si alungati in diferite colturi ale lumii. Ce diferente sunt intre ei? Daca stam si ne uitam, au aceeasi piele. Aceleasi trasaturi. Aceleasi mizerii: minciuna, manipulare, inselatorie, tradare. Oameni fara Dumnezeu. Sincer sper sa ne ridicam multi in multime intr o buna zi, uniti prin credinta si sa zdrobim capetele acestor serpi. Nu mai pretindeti ce nu sunteti.Binele invinge intotdeauna. Ce osti are Dumnezeu? Ce oaste are Satan? Cine a tradat in istoria Bibliei de atatea ori? Cine a facut comertul? De unde au aparut banii? Multi oameni de aici vad adevarul. Cei ce cauta cearta aici sunt cei in cauza. Va simtiti cu musca pe caciula? Din vremea Lui Iisus si dinainte datorati sange, moarte, dreptate. Asta e adevarul crud. Osanditi sa moara din propriile fapte. Urati ca ciuma. Si alungati ca dracii. Oameni buni cei care credeti in Dumnezeu si vedeti deja adevarul, studiati va rog psihologia. Atunci veti gasi cu usurinta aceste personaje. Descrie exact tipul de caracter a fiecarui individ manipulator, tradator si mincinos. Protejati va de acesti demoni. Pt caci chiar si in psihologie ca si in religie acesti „oameni” sunt posedati de fff multi demoni: viclenie, minciuna, tradare, lenevie, curvie, vanitate, trufie, mandrie, avarime, escrocherie, etc. Sunt fff multe. Credeti ma. Au caractere de narcisisti cu subsidente de sociopatie, psihopatie, patologici mincinosi, tradatori. Si mai sunt. Astia sunt doar un tip. Cititi despre si cautati tipul narcistului. O sa va ingroziti. Si nu numai tipul acesta, sunt felurite. Oamenii acestia nu numai ca nu au sentimente de orice natura si nici remuscari ci vad totul ca pe o afacere, indiferent de natura. Familie, prieteni, profesie. Se poarta la fel. Iar pe evreii, Bisericile in general ii exculd, tiganii la fel fa
    vraji si ritualuri sataniste la fel ca si evrei. Pt ca ei idolarizeaza pentagrama. Ce pot sa mai spun. Masonerie, etc.

    Apreciază

    Comentariu de Mika | 08/07/2023 | Răspunde

  23. Totul se leaga. Istoria, psihologia, religia, stiinta. Exista adevar. Degeaba incearca sa acopere adevarul. Dumnezeu va scoate adevarul mereu. Si totul va iesi intr o buna zi. Oamenii acestia tradatori au venit cu razboaie in lumea asta. Nu au gand de pasnicie. Ei nu cauta decat sa deceptioneze prin manipulare, minciuna, santaj, escrocherie, tradare. Cititi despre fiecare om din istoriile razboaielor sa vedeti cine sunt. De ce s au purtat razboaile? Conflicte politice, trade uri, bani, etc. Nu exista remuscare, nu exista bunatate. Nu exista adevar in ei. Cei care au fost porniti la lupta o sa vedeti caci toti au fost condusi sa lupte, inselati de altii care vrut asta. Ei nu participa la razboaie. Doar instiga. Chiar si in Cartea Lui Daniel apar niste personaje pagane de genul. Exact. Tot se leaga. Doar pt ca Dumnezeu e milostiv si le permite acestor gunoaie sa traiasca nu inseamna ca au si drept. Si nu cel rau e la putere ci doar Dumnezeu. Totul se leaga. In cartea in care scrie despre tot, stiinta, istorie, arta, astrologie, etc. Veti gasi multe. Totul e un intreg. Ce lume au creat ei este doar o diversiune ca sa ne faca sa credem ca totul este o anarhie si ca trade ul, tehnologia,etc la putere. Nu. Nu e adevarat. In cartile de munca in constructie scrie de ceea ce folosim ca si energii nerecuperabile ce se trag din pamant si nu se mai pot regenera. Folosim noi ca si oameni. Cand putem trai cu ce avem. Nu avem nevoie de atata energie de orice tip, sau performanta. Noi distrugem pamantul si cream haos pt ca facem comertul sa infloreasca. De ce? Pe vremuri oamenii nu aveau nevoie de atata energie. Exact. Satan a inventat banul si tot el il aduce la putere in ziua de azi prin comert. Puteti sa spuneti ca sunt nebuna dar asta e adevarul. Preotii care traiesc in schituri departe retrasi de lume traiesc in armonie cu natura. Noi nu. Pt ca alegem sa facem voia altcuiva. Oamenii au trait si cu ierburi si apa si nu au mai murit. Depresia a crescut in ultimii 7/8 ani. De ce? Depresia in alte Biblii scrie ca era din antichitate. Si ca mai marii oameni ai Lui Dumnezeu au suferit de ea. De ce? Credinta in Dumnezeu le era pusa la incercare de satan. Sunt atat de multe lucruri pe care nu le stim. Citind, vorbind chiar si cu alte religii, ajungem sa cunoastem adevarul Lui Dumnezeu. Un exemplu concret. Iisus a mers din citadela in citadela pt a cunoaste lume, religii, pt a invata si a preda invataturile. Pt a cunoaste oamenii si a nu critica alte popoare si credinta lor. Dar credinta adevarata. Nu cea mincinoasa. E adevarat ca se spune ca Biblia e refacuta si e mincinoasa dar toate sunt. Problema este ca citind toate la olalta adevarul este luat putin cate putin si pus cap la cap. Da Dumnezeu este numai unul. Atat.

    Apreciază

    Comentariu de Mika | 08/07/2023 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.