CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cum au devenit românii, romi ?


Impunerea apelativului “romi” pentru țigani, a creat o confuzie paguboasa pentru imaginea României

Asistam  la o adevarata campanie de inoculare la nivel european a ideii ca tiganii sunt români. Sau invers.

Denumirea tiganilor drept romi/romani ajuta foarte mult.
Discutand cu un sociolog tigan, consilier al unui important lider al tiganilor din România si din lume, ni s-a explicat foarte clar ca multe dintre organizatiile militante in numele lor nu le slujesc interesele; dimpotriva.

De exemplu, operatiunea de schimbare a numelui tiganilor in romi, realizata prin concursul Retelei Soros (Soros Open Network), creeaza neplaceri astazi si românilor si tiganilor, atat in România, cat si, mai ales, in Europa.

Tiganii, pike, sinti, zingaro, zigeuner, bohemiens, gitano, gypsy, raspanditi in toata Europa, au nevoie de un reprezentat la Bruxelles.

Iar românii au nevoie, la randul lor, sa li se apere la acelasi nivel traditiile, identitatea si imaginea, distincte de cele ale tiganilor.

Si aceasta incepand cu numele.

Rom/rrom/romani

Agresiunea lexicala rom/român – romanes/romaâneste a fost aplicata asupra tarii si natiunii noastre imediat dupa 1990, in cadrul unui program complex dezvoltat de Fundatia Soros in România.

Beneficiind de numerosi membri ai etniei tiganesti in guvernarile României, dupa “Memorandumul” lui Petre Roman, care oficializa denumirile paralele, nimic nu le-a mai stat in cale “prelucratorilor” de limba si istorie.

O prima disputa a fost legata inca de la inceput de cuvantul “romi”, romanii fiind ametiti apoi ca acesta va fi inlocuit cu “rromi”, o alta formula care doar a sporit debandada lexicala.

De amintit, ca fapt divers, ca in anul 1995, limba cu care Soros vroia sa inlocuiasca tiganeasca primise numele de “romalli”, forma care nici nu se putea declina si care a fost inlocuita ulterior cu “romani” si varianta “rromani”.

Apoi, a fost modificata cu “romanes”.
Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca: rom/roma/roman cu limba romanes/romaneste, comunitatea Roma cu tara, evident, România.

Vizualizati cuvintele si in varianta fara diacritice, dupa cum apare pe Internet sau in alte limbi. Cine ce sa mai inteleaga?!
Oficializarea in cadrul institutiilor de stat a denumirilor rom/rrom/romani s-a realizat cu titlu obligatoriu desi la nivel european avem doar simple recomandari in acest sens, venite din partea Consiliului Europei si nu a Uniunii Europene.

In acelasi timp, confuzia rom-român pe plan european a dus pana la situatii ridicole.

Astfel, o delegatie oficiala a fost impiedicata sa intre intr-un stat UE, inainte de aderare, pentru ca pe pasaport prescurtarea tarii noastre era… ROM.

Aceasta situatie l-a determinat in 2002 pe secretarul de stat in Ministerul Culturii si Cultelor de la acea data, Ion Antonescu, sa solicite primului-ministru schimbarea prescurtarii, cel putin in pasapoartele noastre, ceea ce s-a si indeplinit, de atunci aceasta fiind ROU, pe criteriul apartenentei la spatiul francofon.

Insa acest lucru nu se poate realiza in toate domeniile.

De exemplu, chiar daca s-a reusit ca la Comitetul Olimpic sa se faca aceasta modificare, ROM-ROU, in baza de date mondiala pentru competitii sportive internationale sau in nomenclatorul diplomatiilor straine, prescurtarea este si azi aceeasi: ROM. Confuzia persista deranjant.

Legiferarea unei confuzii nefaste

In actele oficiale ale României si, apoi, la nivel international, romanii au devenit romi cu aportul lui Petre Roman, de pe cand era ministru de Externe, in 2000.

Roman a preluat aceasta sarcina de la predecesorul sau, Andrei Plesu, dupa cum ne informeaza surse din MAE, care ne-au si oferit urmatorul Memorandum:

Ministerul Afacerilor Externe al României Nr. D2 / 1094 29.02.2000

Domnului Mugur Isarescu , Prim-ministru al Guvernului Romaniei

Memorandum

De la: Petre Roman, ministru de stat,
Ministrul Afacerilor Externe
Tema: Termenii folositi pentru denumirea etniei romilor tiganilor

 Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabila campanie declansata de unele asociatii de romi pentru reconsiderarea oficiala a pozitiei sale in privinta recomandarii pe care a facut-o prin Memorandumul MAE nr. H03/169 din 31 ianuarie 1995 catre primul-ministru, pentru utilizarea, in documentele oficiale, a termenului de “tigan”, in detrimentul celui de “rom”, care de-abia incepuse sa se impuna.
Preocuparea pentru acest memorandum a fost manifestata si de mediile internationale.

Reprezentanti ai Consiliului Europei, ai Inaltului Comisar al OSCE pentru Minoritati Nationale, precum si ai organizatiilor neguvernamentale internationale militante pentru drepturile omului au facut referire, in discutiile lor cu autoritatile române, la acest document. (…)

Avand in vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precadere, a termenului rrom in corespondenta MAE, in paralel cu formulele alternative mentionate mai sus (Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma and Sinti) in corespondenta cu organizatiile internationale care le utilizeaza.

Aceasta propunere:

– raspunde presiunii exercitate de majoritatea asociatiilor romilor din Romania pentru anularea Memorandum-ului – H(03) 169 / 1995, contribuind la – stingerea – unui conflict artificial si, mai mult, la construirea unor relatii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezinta aceasta comunitate etnica;

– este rezultatul consultarilor dintre MAE si o serie de specialisti in domeniu, organizatii internationale (Consiliul Europei si OSCE), institutii nationale (Departamentul pentru Protectia Minoritatilor Nationale, Ministerul Educatiei Nationale, Avocatul Poporului) si asociatii ale rromilor”.

Semnat: Petre Roman Ministrul de Externe al României

Pe Internet suntem deja tigani

Pe Internet, o simpla cautare pe motorul Google folosind cuvantul “Romani” produce urmatorul rezultat: Romani – Wikipedia en. (Ethnicities. Romani or Roma people, an ethnic group of Northern Indian origin; now living dispersed in Europe, the Americas and Asia; Romani language, any of several Indo-Aryan languages of the Romani people; Romani society and culture; Romani cuisine).

  In baza aceleiasi pagini de căutare, la primele trei imagini-exemple oferite de Google cu textul “foto  romani”, rezultă (https://www.google.ro/search?q=imagini+pentru+romani”&bi), două reprezintă…ţigănci !

Girls dressed in traditional Roma outfits (© AP Images)

Cu alte cuvinte, românii au ajuns deja, cel putin pe net, ţigani. Iar, in urma avalanşei mediatice anti-românesti, în acceptul multor europeni,  românii sunt ţigani!

Programul de ţiganizare a românilor a fost conceput de Moscova

Portretizarea propagandistica a românilor drept tigani nu este noua.
Este cunoscut de exemplu aportul ruso-maghiar pe acest front: Vladimir Jirinovski (seful unui partid rus de extrema dreapta si deputat) in Duma de stat a Rusiei), declara inca din deceniul trecut ca România este “un stat artificial locuit de tigani italieni”, iar ungurii ne fac “olahi” găsind originea ţigăneasca a acestora. Pâna ţi bulgarii au ajuns să ne strige pe stadioane “ţiganii”.

Ţigănizarea României de catre Rusia are o istorie indelungată. Celebrul scriitor rus A. S. Puţkin, trimisul special al Kremlinului la Chisinau, insărcinat printre altele şi cu rusificarea românilor, a scris la vremea respectivă un poem dedicat ţiganilor din Basarabia, mediatizat de Rusia cu o putere enormă în toata lumea.

In “Ţiganii”, Puşkin vorbeste despre originea tiganilor pe aceste pamânturi, incă de acum 2000 de ani, cand, dupa cum se confesează “Moşneagul” şatrei, un om al Romei a fost surghiunit aici, la Gurile Dunarii – Ovidiu.

Concluzia: românii sunt, de fapt, tigani !

Aceeasi concluzie trebuia să inducă, în anii 60′-70′, o campanie de propaganda “soft” promovată de URSS.

Celebrul regizor Emil Loteanu, pe numele sau real Lotovici, originar din Soroca,in Basarabia româneasca, şcolit şi la Bucuresti si la Moscova, a realizat o serie intreagă de filme (“Poienele roşii”, “Lăutarii”, “O şatră urca spre cer”, si altele) in care erau prezentati tigani mitizati care cantau superb în… româneste.

Toate filmele au fost difuzate si premiate international. Un amanunt interesant: mama lui Emil Loteanu era în acea perioada angajata a Ambasadei URSS la Bucureşti.

Unul dintre protagonistii filmelor lui Loteanu era Serghei Lunchevici, un mare violonist din Basarabia, interpret de muzica populara… românească.

Lunchevici avea şi formaţia de dans “Fluieraş”, infiinţata imediat dupa 1944 si foarte promovata, cu care mergea in turnee prin URSS si intreaga lume.

Accentul  se punea insa pe dansurile tiganesti, care erau de fapt dansuri traditionale românesti.

Cand a venit comunistul Vladimir Voronin la putere in R.Moldova  a preluat din zbor mesajul lui Jirinovski, repetând in toate aparitiile sale sintagma “românii sunt tigani”.

Chiar si teatrul tiganilor din Moscova primise numele de “Teatrul Romen”. Dupa 1990, campania de confuzare a lumii prin sintagma rom/roma/romani, devenita sinonima cu roman/români/România, a capatat noi coordonate, pe axa Budapesta-Moscova si retur.

Lucratura Budapestei

Multi unguri, la randul lor, au aceeasi parere despre romani, injurati si cu apelativul “budos olah”.

Ian F. Hancock, care se recomanda drept “rom cu descendenta britanica si maghiara”, este profesor de Studii Romani la Universitatea din Texas.

El incearca, si probabil reuseste, sa convinga multi naivi, inclusiv pe site-ul Universitatii americane, ca “olahii” sau “vlahii” sunt de fapt tigani, de unde ar veni si denumirea limbii “Vlax Romani”, prezentata ca “un dialect al limbii române” vorbit de populatia “Vlax/Vlach”.

Aici se practica o noua diversiune, prin incercuire si lovire pe la spate, ce are ca menire sporirea confuziei dintre tigani si români, stiut fiind ca in Balcani termenul de “vlahi” desemneaza de fapt românii.

Tara de orgine a “Vlach Romani”-lor este, asadar… România !

Hancock nu se opreste aici: intr-un studiu intitulat “Lupta pentru controlul identitatii” si promovat de data aceasta pe site-ul Fundatiei Soros Ungaria (www.osi.hu), teoreticianul ideolog ne spune ca “Vlax (Vlach) sunt descendentii acelor populatii tinute in sclavie in statele Valahia si Moldova intre mijlocul secolului XIV si mijlocul secolului XIX”.

Acum vine si bomboana de pe coliva românilor:

Descendentii “vlach”-ilor, tigani care au uitat sa vorbeasca Romani/Romanes, pentru ca le era interzis de stapanii lor, sunt “baieshii”.

Limba etnica a “baiesilor” din America este limba româna, spune Hancock. Iar, conform tiganilor autentici, baies e si presupusul criminal de la Roma, Romulus Mailat.

Adica, ati inteles, Mailat este mai mult român.
Ian F. Hancock, care este si presedinte al “International Romani Union” (in traducere, acordat, ar fi Uniunea Internationala a Romani-lor!), ne mai explica si ca “rrom, cu pluralul Rroma, este termenul adoptat oficial” de chiar Uniunea sa “pentru a se referi la oamenii de descendenta Romani/Roma”.

Totusi, mai spune cercetatorul tigan britanic si maghiar – “acolo unde populatia Roma are un nume al ei diferit, politica este sa se foloseasca acel nume”.

Conform propriului sau argument, daca alte popoare folosesc apelativul local, respectiv sinti, pike, zingaro, etc si noi ar trebui sa uzitam, nestigheriti, cuvantul “tigan”, si nu cum ni se impune astazi de catre echipa lui Soros.
Intr-un autentic stil orwelian, studiul contine, printre altele, si o solicitare apoteotica:

“Pentru a schimba aceste lucruri, imaginea tiganilor/gypsy trebuie sa fie deconstruita si o alta mult mai corecta sa fie pusa in loc, in structurile birocratice ca si in manuale.”

MAE de la cap se-mpute

Propaganda de tip sovietic cu accente unguresti a fost continuata si de alti reprezentanti neloiali ai “României europene” din fruntea MAE.

Fost membru in conducerea Fundatiei Soros si membru in “board”-ul Colegiului Noua Europa, Mihai Razvan Ungureanu,fost  ministru de Externe, s-a ocupat si de “promovarea” tarii noastre in noua sa postura de proaspata membra a Uniunii Europeane.

Astfel,  cu ocazia organizarii in anii trecuti a unei  “Saptamanii României in cadrul Comisiei Europene si Consiliului UE”, MAE a aranjat un “concert de gala”, desfasurat la Bruxelles.

Concertul a fost sustinut, conform afisului si promovarii MAE de – tineti-va bine – Elvis the Bear (Elvis Ursul), Mariana Bidon, Sile the Philosopher (Sile Filosofu), The Tornado Rose (Trandafir Vijelie) si Leo Cascarache ca  “invitati speciali ai lui Damian Draghici si Fratii sai – Filarmonika Rromanes”.

Cabinetul lui Ungureanu anunta la acea data:

“Printre invitati se numara inalti oficiali comunitari, ambasadori ai reprezentantelor permanente pe langa Uniunea Europeana si ai misiunilor diplomatice de la Bruxelles. Sunt asteptati peste 700 de invitati, printre care si directori de think-tank-uri, ONG-uri de prestigiu, reprezentanti ai mass-media internationale si show-business etc”.

Cei 18 membri ai familiei muzicale a lui Draghici – un reprezentant valoros al culturii tiganesti universale – s-au deplasat la Bruxelles pe banii contribuabililor, pentru a prezenta proiectul “Radacini”, care avea ca mesaj “sublinierea importantei exprimarii propriei identitati intr-o lume a diversitatii culturale”.

Emotionant, dar ce legatura are asta cu România si cu promovarea imaginii ei in lume (acesta era scopul declarat al manifestarilor de la Bruxelles)?

Foto: Damian Draghici si Fratii sai – Filarmonika Rromanes”

In ce masura sunt Elvis the Bear, Sile the Philosopher si Trandafir Tornado-Vijelie reprezentativi pentru România si cultura româna?

Si de ce are Ministerul de Externe român interesul sa intretina confuzia, atat de raspandita in Europa, intre români si tigani (autointitulati “rromi”) ?

Intrebarile retorice erau puse MAE in 19 ianuarie de cativa jurnalisti din presa inca independenta, atunci.

Raspunsurile ni le dam, singuri, astazi.

Deceniul Soros de Incluziune a Romilor

Problemele minoritatii tiganilor din estul Europei au fost remarcate aproape imediat dupa caderea comunismului. Extinderea Uniunii Europene a facut, normal, ca problemele tiganilor sa devina probleme comunitare.
Nu aceeasi este si parerea Magdei Matache, director la Centrul Romilor pentru Interventie Sociala si Studii (Romani CRISS), asociatie care a incasat, intre anii 1994-2007, 350.000 de euro si 730.000 de USD pentru proiectele desfasurate.

Matache, citata de Evenimentul Zilei, sustine ca solutia “problemei rromilor” nu consta doar in acordarea unei asistari sociale, ci in integrarea lor in societate.

Ea explica: “Incluziunea sociala a rromilor nu s-a facut in Romania.

Problema rromilor romani e, in primul rand, problema Romaniei, si apoi a Europei”.
Incluziunea, termen ce ar vrea sa insemne includerea, este insa, conform DEX, cu totul altceva, respectiv:

“INCLUZIUNE, incluziuni, s.f. 1. Particula de metal strain continuta in masa unui corp solid. 2. Defect de fabricatie al unei piese, datorat prezentei unor incluziuni sau unor particule metalice izolate in masa ei”.

Cuvantul a devenit “la moda” dupa ce s-a lansat la Budapesta “Deceniul de Incluziune a Romilor”.

Ideea acestui proiect de amploare pentru tigani a luat nastere in anul 2003, cu ocazia conferintei “Romii intr-o Europa care se extinde: Provocari pentru viitor”.

O “initiativa regionala inspirata de George Soros”, dupa cum se prezinta pe site-ul Fundatiei Soros Romania. Decada a fost initiata in cursul conferintei de presedintele Open Society Institute – New York, George Soros si de presedintele de atunci al Bancii Mondiale, James Wolfensohn.
Nimeni nu i-a intrebat, insa, pe tigani daca vor sa fie “incluzionati”.

Daca ar fi sa urmarim legislatia UE, tiganii trebuie sa se bucure de dreptul de a-si prezerva propria identitate.

Daca aceasta este cea nomada si traiul liber, cum poate fi considerata “incluziunea” lor – practic o integrare fortata in masa – drept o optiune democratica, pentru care se cheltuiesc zeci de milioane de euro anual?

Aceasta sugereaza ca, de fapt, acest program de anvergura urmareste nu atat integrarea romilor cat dezintegrarea romanilor.
In programul Soros au intrat la comanda România lui Ion Iliescu si Adrian Nastase, Bulgaria, Ungaria, Croatia, Republica Ceha, Slovacia, Macedonia si Serbia – care au adoptat prima declaratie comuna in care s-au angajat sa imbunatateasca conditiile de viata ale tiganilor.

Cum fura minoritarii maghiari pozițiile minoritarilor țigani

De-a lungul anilor s-a observat, insa, ca responsabilii de fonduri si acaparatori ai “marcii” minoritatilor, in loc sa fie cei mai defavorizati, adica tiganii, au fost ungurii.

Pe langa faptul ca maghiarii au fost cei care au ocupat constant pozitiile de conducere ale Departamentului Guvernului pentru Relatii Interetnice si ale celor pentru minoritati din cadrul ministerelor si altor agentii guvernamentale, administrand si fondurile acordate, un alt caz este cel al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii.
CNCD a fost infiintat chiar in baza Strategiei de Imbunatatire a Situatiei Romilor, elaborata in 2001, in care se prevedea “includerea de reprezentanti ai romilor in aceasta structura”.

Din componenta Colegiului Director fac parte urmatorii: Csaba Ferenc ASZTALOS, Corina Nicoleta COMSA, Dezideriu GERGELY, Istvan HALLER, Gheorghe IONITA, Dragos Tiberiu NITA, Anamaria PANFILE, Paula Roxana TRUINEA, Ana Monica VASILE, conform site-ului CNCD.

Dupa cum se observa, din 9 membri, 3 sunt de etnie maghiara, deci 33%.

Aceasta cu toate ca procentajul de unguri in România este de 6,6%, conform recensamantului din 2001 aflat pe site-ul MAE. Ca atare, pentru a se respecta acest procent, in cadrul Colegiului Director al CNCD ar fi putut fi permisa prezenta unui singur cetatean roman de etnie maghiara.

In lipsa de reprezentant, Romani Criss l-a desemnat pe maghiarul Istvan Haller – care este si co-presedinte al Ligii Pro-Europa impreuna cu Smaranda Enache – , sa reprezinte si tiganii.

Sa-i scoatem pe “tigani” din DEX? Nicidecum!

In concluzie, se cere declansarea unei campanii internationale culturale – fara impostori – de tipul celei concepute de Nicolae Iorga si guvernele interbelice pentru definirea si impunerea valorilor romanilor in spatiul Europei.

Apoi, daca denumirea tiganilor in Europa este “zigeuner” in germana, “gypsy” in engleza, “gitan” in franceza, “gitano” in spaniola, “cigany” in maghiara, sau “zingaro” in italiana, de ce am impune noi schimbarea oficiala a cuvantului tigan, cand chiar majoritatea tiganilor se gratuleaza cu acest apelativ?

Daca acesta pare sa aiba conotatii peiorative, este normal ca, in spiritul bunei conlocuiri, sa fie si majoritatea tarii inteleasa ca nu vrea ca “roman” sa capete nuante similare.

Exista oricum un alt cuvant intrat in circuitul international prin intermediul limbii engleze: “gypsy”. De altfel, chiar si Apelul lansat zilele trecute Romei de catre organizatiile tiganilor din România este titrat in presa straina drept un “Appeal to Stop Anti-Gypsyism”, nu “anti-Roma”.

Ar suna, de altfel, extrem de caraghios: “Un apel catre Roma de oprire a actiunilor anti-Roma”.
Cu toate nemultumirile de rigoare si protestele zgomotoase care vor fi generate, este imperios necesara revocarea obligativitatii folosirii inventiei rom/roma/romani in documentele oficiale ale Statului Român, eliminarea ei acolo unde se mai poate si pastrarea cuvantului tigan (un parlamentar se gandise sa il scoata si din DEX!) sau a altui termen acceptabil atat pentru minoritatea in cauza cat si, evident, pentru majoritate.

Pana la urma, denumirea de “tigan” nu capata nuante peiorative decat atunci cand cei care o poarta fac fapte reprobabile.
Suntem impreuna de cateva sute de ani, vom fi si mai departe. Important este ca romanii si tiganii sa se respecte reciproc fara a cadea in plasa dezintegratorilor identitatilor nationale, oricare ar fi ele.

„Imperiul țigănesc”și chestiunea românească

Romania este ultimul imperiu al Europei, spunea micul slujbas de plumb al lui Vladimir Putin, seful statului mafiot de peste Prut, Vladimir Voronin, care, pe langa faptul ca ne face fascisti cand ii vine mai si declama ca “romanii sunt tigani”, diferiti de “neamul moldovenilor”.

Cam asta spunea si alt Vladimir, Jirinovski, in urma cu un deceniu: “România este un stat artificial locuit de tigani italieni”.

Cartitele KGB, oriunde s-ar afla ele, doar au reincalzit zilele astea ciorba ruseasca, a tiganizarii României.

Si ungurii, prin Fundatia Soros, si-au reimprospatat re-sursele aratand lumii, intr-o maniera pretins stiintifica, faptul ca “olahii/vlahii” sunt… tigani.

In acelasi timp contribuie cu spor la raspandirea confuziei romi/romani prin intermediul lautarilor oengisti (detalii in ziarul de maine).

Pana si fostii colegii de suferinta ante-UE de peste Dunare, ne-au strigat sa auda toata Europa: “Tiganii! Tiganii!”.

De cand a izbucnit scandalul tiganilor de romaâni ziarul  ZIUA a incercat sa explice cititorilor sai mai mult decat ce si cum. Si anume: de ce.

Pe langa analizele facute am constatat si faptul ca momentul ales nu este deloc intamplator.

Statul român este fragilizat de lipsa unei interconectari intre institutiile fundamentale de aparare a tarii, penetrate si predispuse la cedari in lant pentru interese meschine.

Lipsa cronica de reactie la agresiuni externe a factorilor responsabili a fost speculata cu succes de potrivnicii României. Mizele sunt plasate pe planuri multiple care se interfereaza reciproc.

 
Dupa ce ca suntem slabi mai suntem si tigani, iata bomboana de pe coliva “ultimului imperiu” din Europa.

Tocmai de aceea ar trebui sa stam la sfat cu fratii tigani, cu care am cazut in aceeasi oala, fara motive cu adevarat intemeiate fata de masurile de retorsiune luate.

Nimeni nu ne va putea convinge vreodata ca mafia cersetorilor si gainarilor tigani din Italia, o bate in greutate pe cea a magrebienilor, albanezilor sau rusilor.

Ce facem? Invadam total Europa, instaland cu adevarat imperiul tiganesc?

Sau mai bine ne batem serios la Bruxelles pentru drepturile tiganilor si ne vedem serios de treaba la Marea Neagra si Gurile Dunarii, rezolvând chestiunea existentei statului national unitar român: apararea civilizatiei si portilor Europei.
 

Sursa:  http://roncea.ro/ziua/2007/

CITIȚI ȘI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2013/10/27/scurta-istorie-a-tiganilor/

 

16/04/2016 - Posted by | DIVERSE | , , , , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Problema rromilor este alta. Este o etnie, care își schimbă numele, pentru a continua existența .. Este și problema Culturii noastre dacoromânești. Dacă peste noapte cineva emite o ordonanță și ne schimbă istoria, numele, limba, acest proces se numește debilizare forțată sau subtilă Este un test de verificare a culturii Neamului, trăiniciei lui multimilenare. în spațiu și timp Dacă fiecare dacoromân ar ști corect istoria adevărată de la Burebista încoace, nu ar apărea această problemă. Câinii manipulărilor vor lătra, iar caravana dacilor liberi își va continua calea. Trist e și faptul că recent a apărut un articol în care erau indicate teritoriile pierudte defnitiv de Rusia. pPrintre ele era indicată .. România, care potrivit articolului, ar fi urmat să aparțină Imperiului țarist după războiele ruso-turcedin 1806 și 1828. În 1940 când URSS a anexat Basarabia, se afirma eronat că ar fi e locuită majoritar de .. ucraineni. Acum se afirmă, că ar fi de … moldoveni. Însă în 1940 deportații erau clasificați în acte de deportare ca fiind ROMÂNI…

    Apreciază

    Comentariu de Herodot II | 17/04/2016 | Răspunde

    • Imi puteti da linkul articolului in care se spunea ca Romania ar fi urmat sa apartina Rusiei in sec XIX? A fost intr-adevar o parte din politica a Rusiei care urmarea sa anexeze Peninsula Balcanica pentru a ajunge la Constantinopol.

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 17/04/2016 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.