CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Schimbarea denumirii ţiganilor in romi/roma/romani/romanies, o mare eroare care trebuie urgent indreptată


 

 

 

 

 

 

Preşedintele Traian Băsescu, la Radio Romania Actualitati

 

 

 

 Putina istorie…

 

 

Si atunci, cum de au devenit tiganii, romi ?

 

 

 

 

  Etnia tiganeasca  nu este specifică Romaniei, ea intalnindu-se in majoritatea tarilor europene in diverse proportii, dar noua sa denumire de romi (roma/romani/romanies in engleza) este asimilata mai ales cu numele tarii noastre: Romania, raspandindu-se astfel o confuzie care se dovedeste de rau augur pentru  poporul  roman.

Atunci cand un etatean italian, de pilda, citeste un articol in care se intrepatrund termenii „romeno” si „rom”, este normal sa se afunde intr-o confuzie care, incetul cu incetul, duce la o suprapunere mentala a celor două denumiri.

Odata aceasta suprapunere instalandu-se, ea funcţioneaza si in sens invers… Asa se face ca  auzim de la un timp cum pe stadioane suporterii unor echipe adverse scandeaza: „tiganii, tiganii”, referindu-se la romani.

Rezultatul pe termen mediu si lung pentru populaţia Romaniei in raport cu popoarele europene poate fi devastator…

Confuzia este generala, inclusiv la nivelele academice ale intelectualitatii din tarile afectate de valul de imigratie si/sau infractionalitate tiganeasca. Cine ce sa mai inteleaga?!.

Strigator la cer este ca denumirea nu are nici o baza istorica, tiganii nu au purtat niciodata de-a lungul istoriei acest etnonim si provine din cuvantul „DOM”, care pe limba originara a tiganilor inseamna „om”.

Prin denaturare (voita), „dom” s-a transformat in „rom” cu „r” accentuat, apoi din „rom” s-a trasformat in „roma” apoi in „romani” si in „romanies.” 

S-a ajuns astfel  ca  tiganii sa aibe numele identic cu al romanilor in limba engleza .

Români cu romani,si romanies cu romanians (doar ca in engleza nu exista diacritice, dupa cum se poate vedea  la o un simpla cautare pe google a cuvantului romani, se vor afisa linkuri cu tigani).

Practic denumirile sunt identice.

In toata perioada post-decembrista s-a manifestat o presiune constanta din partea unor organizatii sau din partea unor politicieni, personalitati de frunte cu ascendenta tiganeasca, pentru  folosirea in documentele oficiale a etnonimului „rom”.

Ca un raspuns la aceste presiuni, prin Memorandumul H03/169 si 5/390/NV, din 31 ianuarie 1995, adresat primului ministru de atunci, Nicolae Vacaroiu, ministrul de externe Teodor Melescanu recomanda folosirea in continuare in documente a cuvantului „tigan” in concordanta cu cuvintele folosite in celelalte limbi europene: zigeuner, gitanes, zingaro etc., pentru evitarea unor confuzii nefericite cu numele poporului roman.

Presiunile continua si in 2001, iar Petre Roman, ministrul de externe, semneaza un nou Memorandum cu numărul D2/1094/29.02.2000 catre prim-ministrul Mugur Isarescu, in care, in virtutea dreptului de autoidentificare al populatiilor, recomanda folosirea obligatorie in toate documentele oficiale romane, a denumirii de rom pentru a identifica etnia tiganilor.

Mugur Isarescu isi insuseste Memorandumul si emite o hotarare de guvern in acest sens.

Trebuie precizat ca documentele UE referitoare la denumirea de „rom” erau indicative, si nu obligatorii.

 E drept, exista si o rezolutie a Consiliului Europei pe aceasta tema, cu statut de recomandare, stimulata de … George Soros.

 

 

 

 

http://i1.wp.com/politeia.org.ro/wp-content/uploads/2013/08/glasul_romilor-3.jpg

 

 

 

Cu rezolutia CE nu mai aveam ce face, decat daca am fi avut  politicieni adevarati si la Strasbourg, unde  cei care se ocupau de minoritati “ca reprezentanti ai Romaniei” erau… unguri.

 

 

Introducerea cuvântului rom/rrom în loc de ţigan şi crearea ambiguităţii lexicale – mai ales la nivel internaţional – roma/roman cu limba romaniromanes/româneste, cu concluzia „firească“ – România egal ţara romilor, a fost aplicată românilor imediat după 1990, în cadrul unui program complex, dezvoltat de Fundaţia Sörös, cu sprijinul unor membri trecători ai Guvernelor de la Bucureşti.

O primă dispută a fost legată de cuvântul „romi“ – cu un singur „r“ -, românii fiind prostiţi apoi că acesta va fi înlocuit cu „rromi“, o altă formulă care doar a sporit debandada lexicală.

Apoi, cu concursul direct al lui Petre Roman, pe atunci ministru de Externe, s-a realizat oficializarea în cadrul instituţiilor de stat a denumirilor rom/rrom/român, cu titlu obligatoriu, deşi la nivel european avem doar simple recomandări în acest sens, venite din partea Consiliului Europei şi nu a Uniunii Europene.

În acelaşi timp, confuzia rom-român pe plan european, a dus până la situaţii ridicole.

Astfel, o delegaţie oficială a fost împiedicată să intre într-un stat UE, înainte de aderare, pentru că pe paşaport prescurtarea ţării noastre era ROM.

Acest fapt l-a determinat în 2002 pe secretarul de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor de la acea dată, Ion Antonescu, să solicite primului-ministru schimbarea prescurtării, cel puţin în paşapoartele noastre, ceea ce s-a şi îndeplinit, de atunci aceasta fiind ROU, pe criteriul apartenenţei la spaţiul francofonic.

Însă acest lucru nu se poate realiza în toate domeniile. În multe alte nomenclatoare străine prescurtarea fiind şi azi aceeaşi: ROM.

Ce eram noi acuzati – ca vrem sa asimilam tiganii – ni se intampla noua azi, la nivel european, prin intermediul mass media, care deja ne-a asimilat “romilor”.

Memorandumul care a făcut ca această confuzie să se perpetueze până la identificarea românilor cu romii, indiferent dacă aceştia provin din Rusia, Bulgaria, Ungaria sau fosta Iugoslavie.

Iata Memorandumul prin care Petre Roman a transformat românii în romi pe plan internaţional…

„Ministerul Afacerilor Externe al României

Nr. D2 / 1094 29.02.2000

Domnului Mugur Isărescu,

Prim-ministru al Guvernului României

Memorandum

De la: Petre Roman, ministru de stat,

Ministrul Afacerilor Externe

Tema: Termenii folosiţi pentru denumirea etniei romilor/ţiganilor

În ultima perioadă, Ministerul Afacerilor Externe a fost confruntat cu o veritabilă campanie declanşată de unele asociaţii de romi pentru reconsiderarea oficială a poziţiei sale în privinţa recomandării pe care a făcut-o prin Memorandumul MAE nr. H03/169, din 31 ianuarie 1995, către primul-ministru, pentru utilizarea, în documentele oficiale, a termenului de «ţigan» în detrimentul celui de «rom», care de-abia începuse să se impună.

Preocuparea pentru acest Memorandum a fost manifestată şi de mediile internaţionale.

Reprezentanţi ai Consiliului Europei, ai Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, precum şi ai organizaţiilor neguvernamentale internaţionale militante pentru drepturile omului au făcut referire, în discuţiile lor cu autorităţile române, la acest document. (…)

Având în vedere cele de mai sus, propunem folosirea, cu precădere, a termenului rrom în corespondenţa MAE, în paralel cu formulele alternative menţionate mai sus (Roma/Gypsies, Roms/Tsiganes, Roma and Sinti) în corespondenţă cu organizaţiile internaţionale care le utilizează.

Această propunere:

– răspunde presiunii exercitate de majoritatea asociaţiilor romilor din România pentru anularea Memorandumului – H(03)169/1995, contribuind la «stingerea» unui conflict artificial şi, mai mult, la construirea unor relaţii, pe baze parteneriale, cu ONG-urile care reprezintă această comunitate etnică;

– este rezultatul consultărilor dintre MAE şi o serie de specialişti în domeniu, organizaţii internaţionale (Consiliul Europei şi OSCE), instituţii naţionale (Departamentul pentru Protecţia Minorităţilor Naţionale, Ministerul Educaţiei Naţionale, Avocatul Poporului) şi asociaţii ale rromilor.

Semnat: Petre Roman

Ministrul de Externe al României“.

In 2002, la propunerea secretarului de stat în Ministerul Culturii, Ion Antonescu, premierul Adrian Năstase hotăra schimbarea în “ROU” a prescurtării “ROM” care arăta naţionalitatea în buletine şi paşapoarte (indicativ de ţară).

Propunerea a venit după ce pe site-ul Universităţii din Texas într-un articol despre România era folosit insistent termenul “ROMAnia”.

Ambasada SUA la Bucureşti a refuzat să folosească însă prescurtarea “ROU” la rubrica referitoare la naţionalitate a cetăţenilor români care solicitau viză, deşi Ministerul Culturii, prin vocea lui Ion Antonescu, a atras atenţia asupra acestei reglementări interne a României.

În 2006 a apărut un nou standard european şi a fost adoptat ca standard naţional, iar indicativul de ţară al României a rămas ROU.

CNA a transmis însă că standardele nu mai sunt obligatorii decât dacă sunt preluate într-o hotărâre de Guvern sau un ordin. Şi cum un astfel de act normativ nu a fost emis, CNA a considerat că propunerea lui Ion Antonescu “ar constitui o măsură care nu ar avea la bază un temei juridic”.

Actunci, Ion Antonescu se întreabă dacă nu cumva există o legătură între prezenţa UDMR la guvernare şi opoziţia faţă de folosirea termenului de “ţigan” în loc de “rom”.

Şi aceasta în contextul în care Ministerul Culturii era condus la acea data de un udemerist, ca de altfel şi Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării.

“Cum de foarte mulţi nu ştiu că de fapt «rom» vine de la cuvântul «roma» de la unguri? De ce s-a luat denumirea din limba maghiară, şi nu din altă limbă?

De ce pe stadioane se iau de fotbaliştii români, spunându-le ţigani, şi nu romi? De unde provin banii pentru ONG ţiganilor? Nu cred că de la UE. S-ar părea că provin de la Soros? Ce s-ar fi întâmplat dacă şi Academia Română era condusă de un ungur?”, se întreabă retoric secretarul de stat Ion Antonescu.

Acum, întrebarea care se pune este de unde şi când a început această diversiune politică, pentru că diversiune politică este astăzi şi tot ca diversiune politică a început şi în 1933, când erau vremuri tulburi ca şi astăzi.

Dar să vedem ce s-a întâmplat.

O diversiune lansată în criza mondială din anii 1933

  Ideea  creerii unei organizaţii a tiganilor i-a apartinut lui Calinic I. Popp Şerboianu – considerat preot (de fapt raspopit), care nu mai făcea parte din clerul ortodox – care, in aprilie 1933 a pus bazele “Asociaţiei Generale a Ţiganilor din România”.

 

Acesta este aşadar, primul document în care apare alături de numele ţigan şi numele de rom.

De ce se folosea şi sintagma „neamul Romilor” dacă era vorba de aceiaşi etnie?

Să amintim declaraţia lui Ion Antonescu, secretar de stat în Ministerul Culturii în anul 2002:

„Cum de foarte mulţi nu ştiu că de fapt „rom” vine de la cuvântul „roma” de la unguri? De ce s-a luat denumirea din limba maghiară, şi nu din altă limbă?”.

Ceea ce nu ştia Ion Antonescu este că etnia „roma” de la unguri era mult mai avansată şi mai numeroasă decât in oricare din  provinciile istorice din vechiul  regat.

Astfel, ca număr, se estima că existau în Muntenia, 210 000 ţigani, in Moldova, 144 000, în Oltenia, 96 000, în Dobrogea, 18 000, in timp ce  Ardealul număra nu mai puţin de 345000 ! Adică de etnie „rom”.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CITITI SI :

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2016/04/16/cum-au-devenit-romanii-romi/

 

 

 

 

 http://roncea.ro/2010/09/12/cum-au-devenit-romanii-romi-in-romania-memorandumul-prin-care-petre-roman-a-oficializat-rom-anizarea -tiganilor-la-consiliul-europei 

Nicolae N. Tomoniu – Romi în loc de ţigani

– jurnalul.ro/tigan-in-loc-de-rom

http://ioncoja.ro/schimbarea-denumirii-tiganilor

http://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%9Aigani

 

Reclame

04/05/2016 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Una este cum doresc ei să se numească şi alta e cum sunt recunoscuţi pe teritoriul populaţiei în care s-au stabilit. Cred că NImeni nu are dreptul a schimonosi limba majoritarilor şi semantica cuvintelor folosite de aceştia, şi dacă este cazul aceste schimbări nu se fac cu pumnul(Lege şi contravenţii). Cine legiferează astef de chestiuni este în mod evident rupt de fibra naţiunii române.

    Apreciază

    Comentariu de Mys Saly | 05/05/2016 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: