CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

„Solutii” venite de la rasarit pentru Unirea Basarabiei cu Romania


moldo

Solutii pentru unirea Basarabiei cu Romania: Transnistria parte a RUSIEI sau UCRAINEI?

Orice discuţii despre unirea Republicii Moldova cu România, fără a trata serios problema separatiştilor rusofoni din Transnistria, sunt sortite eşecului.

Problema transnistreană este astăzi practic cea mai importantă piedică în calea unirii celor două state româneşti. Din acest motiv în ultima vreme se ridică tot mai multe voci care fac apologia compromisului cedării acestui teritoriu Ucrainei sau chiar permiterii alipirii sale la Federaţia Rusă, după modelul enclavei Kaliningrad din nordul Europei.

Prin absurd, dacă Rusia ar accepta unirea Republicii Moldova în graniţele actuale cu România, pe teritoriul ţării noastre ar exista mai multe enclave entice ostile, cu potenţial ridicat de destabilizare. În afara aşa-zisului Ţinut Secuiesc din Transilvania se va putea vorbi de autonomiştii din Găgăuzia şi de separatiştii transnistreni, de departe cei mai periculoşi din punct de vedere al riscului unui conflict armat. Renunţarea la cel din urmă teritoriu problematic, cu toate că dreptul istoric românesc asupra sa este greu de contestat cu argumente istorice, ligvistice sau antropologice, ar fi un compromis reuşit dictat de situaţia internaţională actuală şi de “politica reală” (realpolitik).

“Soluţia rusească”

O soluţie pentru Transnistria ar putea fi recunoaşterea independenţei acestui teritoriu de către Bucureşti şi Chişinău în vederea unirii Basarabiei cu Ţara mamă. Transnistria ar deveni un nou stat pe harta europeană care cel mai probabil s-ar alipi ulterior Rusiei şi ar forma un avanpost al Moscovei în sud-estul Europei, aşa cum este cazul Kaliningradului la graniţa cu Polonia şi Lituania. În acest caz România ar obţine o maximă extindere teritorială în condiţiile geo-politice actuale şi în plus o deschidere faţă de Rusia, ceea ce i-ar permite să joace un rol mai important ca mediator între Est şi Vest.

“Soluţia ucraineană”

O alternativă la “soluţia rusească” a venit chiar din partea naţionaliştilor ucrainieni. Deputatul Eduard Leonov, din partea partidului radical Svoboda (Libertate), a susţinut recent că Ucraina trebuie să declare că este pregătită pentru includerea Transnistriei în componența sa, în cazul în care România se va uni cu Republica Moldova. Leonov a mai subliniat că „Ucraina nu este interesată să provoace conflicte teritoriale”, subliniind, totodată, că statul ucrainean „nu are dreptul să stea deoparte, când actori externi decid soarta etnicilor ucraineni din afara granițelor”.

„În cazul în care România va încerca să alipească Republica Moldova, noi va trebui să declarăm foarte clar că suntem pregătiți să integrăm Transnistria în componenta Ucrainei”, a subliniat parlamentarul de la Kiev. O eventuală alipire a Transnistriei la Ucraina ar fi însă o mişcareu cu potenţial periculos deoarece Moscova va accepta cu greu ca România şi Ucraina sa redeseneze singure harta regiunii.

Este aproape imposibil de prevăzut în acest caz reacţia Kremlinului.

În oricare din ambele soluţii România ar trebui sa insiste pentru un acord de schimb paşnic de populaţii cu autorităţile de la Tiraspol. Astfel românii din Transnistria se vor putea stabili în noua Românie Mare iar populaţia rusofonă, daca va dori, va putea sa migreze pe malul estic al Nistrului.+

transnistria

Transnistria, fâşie de pământ între Nistru şi Ucraina, este privită la nivel internațional ca o regiune a Moldovei, dar în fapt s-a autoptoclamat ca teritoriu de sine stătător sub numele de “Republica Moldovenească Nistreană”, cu capitala la Tiraspol, în data de 2 septembrie 1990. La 25 august 1991 sovietul suprem al RMN a adoptat Declarația de Independență a noii republici.

La două zile distanţă, pe 27 august 1991, parlamentul de la Chişinău a adoptat Declarația de Independență a Republicii Moldova, al cărei teritoriu cuprindea și raioanele din stânga Nistrului. Acest lucru a dus la tensiuni în regiune şi chiar la un scurt război, în 1992, în urma căruia şi-au pierdut viaţa aproximativ 1.500 de persoane. În acel conflict au luptat de prartea separatiştilor Armata a 14-a de gardă sovietică, dar şi voluntari ruşi sau ucrainieni. La 21 iulie 1992 a fost semnat un acord de încetare a focului.

Conform recensământului din 2004, 32 la sută din locuitori s-au declarat români sau moldoveni, dintr-un total de peste 550.000.

Transnistria supravieţuieşte economic în special datorită ajutorului acordat de Moscova şi traficului de arme. Regiunea continuă să aibă pe teritoriul său trupe militare “de menţinere a păcii” ruseşti.

Nici o ţară din lume nu a recunoscut independenţa autoproclamată a acestui  teritoriu.

Sursa: FrontPress.ro 

10/08/2013 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

2 comentarii »

  1. Reblogged this on Temeiurile iar nu Arătările unui Bun Început !.

    Apreciază

    Comentariu de irismister | 10/08/2013 | Răspunde

  2. După mine Moldova nu e soră ci fiică a unei străvechi Dacii reclădite inițial de Mihai Viteazul, Acum nu e vorba de Unire ci REÎNTREGIREA Neamului dacoRomânesc, pentru a face față provocărilor globale. Unde-i unu nu-i putere, iar Reîntregirea face puterea

    Apreciază

    Comentariu de N Lae | 11/08/2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: