CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

SALUTUL ROMAN SI ROMÂNII din AUSTRO-UNGARIA


 

 

 

 Imagini pentru SALUTUL ROMAN in austro-ungaria photos

 

 

 

În fotografia de mai sus, realizată în 1892 la Arad, apare copilul Aurel Ciungan, moștenitor al unei familii de intelectuali, îmbrăcat în straie româneşti, cu opinci şi brâu tricolor, salutând cu mâna întinsă spre cer.

 

Gestul acestui copil ne indică faptul că în secolul al XIX-lea în rândul populaţiei româneşti din teritoriile ocupate se practica acest mod de a saluta, pentru a se afirma în plus latinitatea cultural-lingvistică a polulației majoritare.

Obiceiul acesta, împreună cu acordarea de nume latine copiilor, pentru a nu putea fi maghiarizate de autorități, erau larg răspândite şi durau de secole.

 

Originea acestui salut vine de la legiunile romane, iar semnificaţia sa era „vom învinge” (după cum spune istoria antică).

A fost preluat de românii din Ardeal ca un simbol identitar. Aşadar salutul cu braţul întins spre cer este parte integrantă a spiritualităţii multiseculare şi identităţii noastre de neam.

 

În perioada primului război mondial, Aurel Ciungan, copilul din fotografia de mai sus, a fost ofițer în  armata austro-ungară și a fost decorat cu cele mai înalte distincții militare pentru fapte de arme. După război, participă activ la viața intelectuală arădeană.

În 1941, plecă voluntar pe frontul antibolșevic din Rusia. De acolo nu s-a mai întors.

Sursa: FrontPress.ro

 

Imagini pentru procesiune legionara 1938 photos

Procesiune legionară  

12/07/2013 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. Mana intinsa de Aurel Ciungan nu se aseamana cu mana intinsa in semn de salut de catre legionari care au preluat salutul de la bestiile naziste, adica bratul drept intins inainte si putin ridicat si putin la dreapta iar palma este aproape paralele cu pamant. Aurel al nostru (sau al lor pentru ca a slujit in armata austro-ungara), tinea bratul intins lateral si cu palma perpendicular pe pamant.
  Miscarea legionara, de sorginte fascisto-nazisto-gestapovista a fost una din paginile cele mai negre ale neamului romanesc daca nu chiar cea mai neagra.

  Apreciază

  Comentariu de Mucanu Aurel | 12/07/2013 | Răspunde

  • A vorbi despre Miscarea Legionara ca despre o miscare fascistao-nazisto-gestapovista este u8n reflex al propagandei comunisto-sioniste…

   Ar fi bine sa aflati ca Miscarea a fost cercetata de Comisia de anchetă a Tribunalului de la Nurnberg, care nu i-a putut stabili nici o vină si nu a putut-o incadra in nici unul din capetele de acuzare formulate în Statutul Tribunalului Militar Internatio0nal. Mişcarea nu a fost găsită vinovată nici pentru colaboraţionism cu Reichul si ca urmare a fost scoasă de sub acuzare.

   A mai fost scoasă de sub acuzare şi organizaţia bulgară „Strajnicii” creată de prof. Cantargief, după modelul Mişcării Legionare.
   Adevarul razbate greu la lumina, dar pana la urma nu poate fi ascuns..

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 13/07/2013 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: