CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

VIDEO:Al cincilea adevăr-“Noi suntem ROMÂNI AROMÂNI”


 Scris intr-un limbaj academic elaborat, asa cum este firesc oricarei opere ieșite din mintea unei somitați de talia acad. Matilda Caragiu Marioţeanu, “Dodecalogul” dă incă și azi mult de furcă anumitor persoane, care în lipsa unor studii elementare de lingvistica, gasesc in el chiar baza in a sustine idei contrare celor pe care omul de stiinta a vrut sa le transmita prin aceasta lucrare.

Să recitim una dintre lucrarile doamnei profesorMatilda Caragiu Marioțeanu, “Limba română si varietăţile ei locale”, din care mi-am propus sa va supun atentiei una din temele sesiunilor stiintifice strânse in aceasta carte, temă intitulata “Varietatea limbii române“.

 Aici se gasesc explicate cu lux de amanunte (lux pe care evident că nici de aceasta data nu si-l pot permite cei care nu au notiuni de baza in stiinta numita lingvistica) afirmațiile făcute in ceea ce domnia sa considera a fi cel de-al cincilea din cele “12 adevăruri incontestabile, istorice si actuale, asupra aromânilor si asupra limbii lor”:

“5. Vechea limba româna s-a scindat in cele patru ipostaze actuale ale sale: româna (daco-româna/ daco-v(a)laha), limba nationala/ literara a Romaniei, aromâna (macedo-româna/ macedo-vlaha) si meglenita (megleno-româna/ megleno-vlaha; varianta a aromânei?), vorbite in sudul Dunarii si istriana (istro-româna/ istro-vlaha), vorbita in Peninsula Istria.”

Pentru cei care nu inteleg cum e cu străromâna și ipostazele ei actuale, și nici nu vor sa acceseze link-ul de mai sus pentru a citi ceva ermetic, care sa le solicite neuronii, iata cateva din ideile principale care izvorasc din aceasta lucrare:
– “străromâna” este conceptul/termenul stiintific, lingvistic prin care este definita insasi limba română ca prima faza de comunitate a limbii neolatine continuatoare a latinei aduse de romani in sudul si in nordul Dunarii.
– existența străromânei a fost anulata de interese politice, prin care se dorea recunoașterea de la inceput a cinci limbi distincte (dacoromâna, istroromana, aromâna, meglenoromâna si limba moldoveneasca), pentru oferirea unei legitimitați stiintifice enormitații numite “limba moldoveneasca”.
– structura esențială a trunchiului străromân se manifestă prin continuitate si unitate
Pentru cei care oricum nu au ințeles nimic din aceste note de curs, iată un întreg citat lămuritor din aceasta lucrare:
“Un aromân spune “hiu armânu” nu ca să se deosebească de românii din nord (acestuia ii spune “şi-eu hiu armânu”, cum a spus Coletti sau cum exclamă astazi, ințelegându-se cu turiștii români nord-dunareni, oriunde in Peninsula Balcanica, aromânii care traiesc acolo) ,ci pentru ca sa se deosebeasca de vecinul lui, care ii spune ca “outsider”, vlah sau cioban (identificandu-l dupa meseria de păstor).”

 

 

Foto Wikipedia – prof. Matilda Caragiu Marioteanu

 

 

Și, dacă mai era nevoie, vă reamintesc câteva din afirmațiile pe care Matilda Caragiu Marioţeanu le-a făcut pentru a explica exact ideea pe care a susținut-o până la sfârsitul vieții sale:

“Noi suntem ROMÂNI AROMÂNI”
Moştenirea Marii Doamne
Limbă sau dialect?

 

 

ARTICOL:”Al cincilea adevăr”

Autor: Izabela Papazicu

 

 

SURSA

 

 

CITIȚI ȘI :

 

https://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/imnul-aromanilor/

06/11/2010 - Posted by | AROMANII DIN BALCANI | , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Multumesc pentru apreciere.

    Apreciază

    Comentariu de Izabela Papazicu | 06/11/2010 | Răspunde

  2. Deci…citez, ca e la moda sa demonstram istoria cu rupturi si citate, <> si NU <> NU poate fi patrimoniu romanesc ceva ce NU este in Romania!

    Apreciază

    Comentariu de Sia | 20/07/2013 | Răspunde

    • 2.Deci…citez, ca e la moda sa demonstram istoria cu rupturi si citate, „româna (daco-româna/ daco-v(a)laha), limba nationala/ literara a Romaniei” si NU „aromâna (macedo-româna/ macedo-vlaha) si meglenita (megleno-româna/ megleno-vlaha; varianta a aromânei?), vorbite in sudul Dunarii si istriana (istro-româna/ istro-vlaha), vorbita in Peninsula Istria.” NU poate fi patrimoniu romanesc ceva ce NU este in Romania!

      Apreciază

      Comentariu de Sia | 20/07/2013 | Răspunde

      • Gresit! Popoarele transced granitele…Poporul roman traieste nu doar in Romania,ci si in alte tari.Aromanii sunt si ei romani ,iar patrimoniul lor cultural si spiritual apartine culturii romane.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 21/07/2013


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.