CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Coridorul Suwałki și importanța lui strategică enormă pentru NATO și Uniunea Europeană, dar și pentru Rusia


  •  Nu știați că există la Marea Baltică un teritoriu rusesc ”despărțit” oarecum de ”țara mamă”? Ei bine, există, se numește Regiunea Kaliningrad și se cuvine a ști cum s-a format, de când și cu ”ce gânduri”.
  • Regiunea Kaliningrad – este enclavă a Federației Ruse, situată după cum se vede pe hartă, între Marea Baltică, Polonia și Lituania. Regiunea a fost constituită în anul 1946 pe teritoriile germane anexate în 1945 de URSS (regiunea fiind inițial parte a Prusiei Orientale și avea capitala la Konisberg).

Ca simbol al identității sale profund prusace, până în 1918, la Konisberg au fost încoronați toți regii Prusiei.

Este bine de știut de asemenea faptul că, în capitala regiunii a existat o faimoasă universitate, ”Albertina” fondată în 1544, astăzi având denumirea marelui filosof german ”Immanuel Kant”, cu predare în limba rusă, după cum este interesant și faptul că în cadrul acestui focar de cultură au activat pe lângă Immanuel Kant și filozoful Johann Gottfried von Herder, astronomul Friderich Wilhem Bessel, fizicianul Hermann von Helmholtz, scriitorul Ernst Theodor Amadeus Hoffmann și mulți alții; (https://www.dacianpalladi.ro).

După anexare, URSS a schimbat denumirea orașului capitală a regiunii, din Konigsberg în Kaliningrad (după numele unui apropiat al lui Stalin – bolșevicul Mihail Kalinin), a alungat locuitorii de etnie germană și a repopulat zona cu ruși.

  • azi Regiunea Kaliningrad, parte a Federației Ruse ocupă o suprafață de 15.100 km pătrați, avea o populație de 941.873 locuitori ( în 2010), și este un puternic avanpost al forțelor militare ruse în zona țărilor baltice. De fapt, regiunea aparține de Districtul Militar de Vest al armatei rusești, ce dispune printre altele de 900.000 de militari, 2.000.000 de rezerviști, și sisteme balistice Iskander cu capacitate nucleară și rază de acțiune de 500 de km. Nu mai puțin important este faptul că în Belarus (unde se întâmplă ceea ce se întâmplă???), Rusia deține un centru de comunicare al flotei navale (la Vileyka), o stație radar (la Hantsavichy), o bază aeriană (la Bobruisk), și o alta (stație aeriană) la Baranovichi.
  • Pe de altă parte, sau de cealaltă parte, NATO are (deocamdată) în zonă – 4.500 de trupe în zona baltică (numărul lor va crește prin transferurile din Germania); în Polonia are un batalion multinațional în orașul Orzysz (la 60 de km de granița cu Kaliningrad – cu militari din România, Marea Britanie, Croația); în Lituania are un batalion în orășelul Rukla (cu militari din Belgia, Croația, Franța, Islanda, Olanda și Norvegia); în Letonia are un batalion în satul Adazi (cu militari din Albania, Italia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania); în Estonia are un batalion multinațional în orașul Tapa (cu militari din Danemarca și Islanda).
  • Cu toate aceste, conform unui raport al CEPA (Center for European Policy Analysis) – ”În eventualitatea unei crize între Rusia și NATO, forțele terestre ale Kremlinului care operează în zona Kaliningrad și în Belarus sunt într-o poziție din care pot închide Coridorul Suwalski, împiedicând Alianța (NATO) să acționeze ca garant al securității în trei state baltice: Lituania, Letonia și Estonia.”
  • Și tot raportul CEPA spune că: ”În termeni geografici, regiunea Suwalki trebuie privită ca o cutie care interconectează patru state și patru orașe majore: Bialystok – din Polonia, Hrodna – din Belarus, Vilnius și Kaunas – Lituania și enclava Kaliningrad. De-a lungul istoriei, această rută dintre litoralul baltic și Marea Câmpie Europeană a servit ca arteră pentru armate, imperii și conflicte între marile puteri.”

Coridorul Suwałki (sau breșa Suwałki) face referire la fâșia de teren de ca. 100 km, ce urmărește frontiera polono-lituaniană, între enclava rusească Kaliningrad și Belarus. Conform Armatei SUA, aici se află una dintre cele mai sensibile zone din Europa, existând informații că Rusia și aliata sa, Belarus, acordă o importanță deosebită zonei, în cazul escaladării conflictului NATO-Rusia, o breșă în această zonă despărțind, practic pe uscat, Țările Baltice de restul țărilor NATO și, totodată, legând regiunea Kaliningrad de Belarus.

Aflați în Belarus, mercenarii ruși Wagner au alertat ambele state care au graniță comună cu exclava Kaliningrad – Polonia și Lituania.

De altfel, chiar și înainte de venirea mercenarilor Wagner, Polonia și Lituania efectuau exerciții comune, inclusiv apărarea coridorului Suwalki.

Președintele polonez Andrzej Duda avertiza în luna iunie asupra vulnerabilității acestui coridor strategic: „Dacă nu apărăm Coridorul Suwalki, 65 km de graniță polono-lituaniană, aflată între Belarus și regiunea rusă Königsberg (Kaliningrad), Țările Baltice vor fi separate de restul țărilor NATO”.

„Acum ar putea fi câteva sute dintre aceștia”, a spus Stanislaw Zarin , șef adjunct al serviciului special polonez. „Serviciile poloneze monitorizează situația pentru a afla câți wagnerieni vor ajunge în Belarus”, a adăugat el.

Lituania a cerut, de asemenea, NATO să-și consolideze forțele de-a lungul graniței cu Belarus, după ce luptătorii Grupului Wagner au primit ordin să se mute în urma insurgenței eșuate din iunie. Primul convoi al forțelor lui Wagner a sosit sâmbătă în Belarus.

O garnizoană permanentă în Belarus?

Wagner Z Group, un canal Telegram cu 75.000 de abonați, spune că forța mercenară va avea o garnizoană permanentă în Belarus. De asemenea, canalul își bate joc de Polonia pentru că autoritățile de acolo au ordonat ca 1.000 de soldați să întărească granițele țării, în timp ce există un potențial 8.500 de luptători Wagner care ar putea fi staționați în Belarus.

„Neliniștea crește în Europa de Est. Le este mai mult frică de „muzicieni” decât de arsenalul nuclear rusesc”, a spus postul, termenul „muzicieni” făcând aluzie la celebrul compozitor german Richard Wagner. Wagner era numele de cod al unității forțelor speciale ruse după care grupul a fost numit, potrivit The Telegraph.

Acest coridor are o importanță strategică enormă pentru NATO și Uniunea Europeană, dar și pentru Rusia.

Pentru Occident, este singura legătură terestră cu cele trei foste republici baltice sovietice, acum state independente Lituania, Letonia și Estonia, care sunt văzute ca fiind deosebit de vulnerabile dacă tensiunile actuale cu Moscova se agravează.

Pentru Rusia, controlul acelui coridor ar asigura o conexiune terestră între exclava Kaliningrad, baza principală a flotei baltice ruse, și Belarus, al cărei președinte Alexander Lukașenko este un aliat loial al președintelui rus Vladimir Putin .

General-locotenentul Andrei Kartapolov , președintele comisiei de apărare a parlamentului rus, a declarat recent la televiziunea de stat că „este clar că Wagner a plecat în Belarus pentru a antrena forțele armate din Belarus”.

În același timp, dacă ar fi să dăm crezare informațiilor prezentate în tabloidul britanic The Sun, un oficial rus amenință în direct la TV că Rusia ar putea folosi luptătorii grupului Wagner pentru a invada „cea mai slabă verigă” a NATO din Polonia și Lituania.

presedintele-poloniei,-andrzej-duda,-in-vizita-la-bucuresti
 Foto: Președintele Poloniei Andrzej Duda

La rândul său, președintele Duda într-un interviu din februarie pentru prestigiosul cotidian francez „Le Figaro”, evocat de https://polskieradio24.pl, a insistat asupra faptului că „dacă nu este apărat Coridorul Suwałki, Țările Baltice vor fi separate de restul țărilor NATO”. 

– ”O luăm foarte în serios, atât noi, cât și partenerii noștri baltici”- a subliniat el.

18/07/2023 - Posted by | ANALIZE | , , , , , ,

2 comentarii »

  1. Foarte bine. Rusia poate să invingă toată cacialmaua asta adunată cu un efort minim. Daca nu ar fi garantul SUA, toată adunătura asta ar fi cu mâna întinsă și osanale pe buze către Rusia. Oricum osanalele și mana întinsă există pentru pomana americană.
    Păcat că șoriceii încearcă să vâdă pielea ursului cât încă el trăiește. Și vor avea parte de surprize mai devreme sau mai târziu.
    In loc să se încerce civilizarea Rusiei prin cultură și deschideri de prietenie, piticii potenți încearcă să dea un upercut tocmai ursului, amenințând că dacă îi strivește cheamă în ajutor fratele mai mare, SUA.
    O poveste de grădiniță, izvorâtă din porniri ancestrale…

    Apreciază

    Comentariu de Fideliu Rubinescu-Ostreiceanu | 18/07/2023 | Răspunde

  2. Încă nu ați aflat că de ani de zile s-a tot incercat civilizarea Rusiei și deschidere prietenească? Cine a atacat Rusia in ultimele decenii?
    Nu cumva Rusia a atacat mai intâi Moldova, pe urmă Georgia, după care in 2014 Rusia a început asaltul asupra Ucrainei care continuă si azi?
    Chiar ați uitat că Ucraina a renunțat in semn de bunăvoință , cu garanții de la SUA si Marea Britanie, la arsenalul său nuclear tocmai pentru a dovedi Rusiei intențiile sale pașnice?
    E bizar cum reușește propaganda asta împuțită rusească să inverseze adevărul si să scoată vinovați americanii care totuși nu au anexat nici un metru de pământ străin in ultimul secol si, mai mult, pe unde au trecut au lăsat prosperitate si civilizație.
    Dacă nu aveți habar de ce vorbim acum, vă dau eu câteva repere : Italia, Germania, Japonia, Olanda, Franța, Belgia,Luxemburg, Coreea de sud, Austria etc.
    Toate aceste țări au avut trupe americane pe teritoriul lor, dar s-au dezvoltat exponențial, chiar dacă unele dintre ele au luptat cu incrâncenare împotriva Americii.
    Și Urss ar fi putut beneficia de ajutorul Americii insă l-a refuzat si a interzis si țărilor cotropite să-l ceară. (Asta s-a intâmplat după 1949 cu Polonia,Cehoslovacia, Ungaria, RDG, România, Bulgaria și cu alte țări din sfera de influență rusească).
    Rezultatul il știți… Țările ocupate de rusi au fost condamnate la înapoiere, in vreme ce in Occidentul putred țările care au beneficiat se sprijinul odioșilor americani, au înflorit. Ai vreo explicație ? Chiar sunt curios!

    Apreciază

    Comentariu de cersipamantromanesc | 18/07/2023 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.