CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

O AGRESIUNE RUSĂ în Ucraina va duce nu doar la sancțiuni, ci și la apariția unei noi Cortine de Fier


Harta concentrărilor de trupe rusești la granița cu Ucraina, prezentată de serviciile de informații militare ucrainene la Military Times în noiembrie 2021.

Harta concentrărilor de trupe rusești la granița cu Ucraina, prezentată de serviciile de informații militare ucrainene în publicația Military Times din noiembrie 2021

Comentatorii de la Moscova și probabil Kremlinul, spune Aleksandr Skobov , sugerează că Occidentul a capitulat deja în fața lui Vladimir Putin în privința Ucrainei, deoarece singurul răspuns pe care cred că îl va da Occidentul implică sancțiuni, scrie https://euromaidanpress.com.

Dar aceasta este o greșeală: dacă Putin își extinde agresiunea în Ucraina, se va ridica o nouă Cortina de Fier .

Aleksandr Skobov (foto: kasparov.ru)

„Un război regional serios în centrul Europei ar însemna că relațiile dintre Rusia și Occident în ansamblu ar reveni inevitabil la nivelul de vârf al Primului Război Rece ”, spune comentatorul de la Moscova .

Noile sancțiuni vor fi îndreptate către „distrugerea economiei ruse ca oponent”.

Dar mai mult decât atât, spune Skobov, „cooperarea în toate sferele – academic, cultural, juridic și umanist” va fi blocată. „Cel puțin, asta va implica contacte formale de o perioadă semi-militară, iar între Rusia și Occident se va ridica din nou „o Cortina de Fier”.” Cei preocupați doar de sancțiuni ratează ideea.

„Separarea Rusiei de sistemul global de legături internaționale în era noastră post-industrială va fi, fără îndoială, o problemă pentru țările din Occident și multe vor trebui să facă sacrificii.” 

În consecință, susține el, mulți vor încerca cât pot de mult să-l țină pe Putin, mai degrabă decât ca lucrurile să ajungă la acel punct.

Dar exact asta se va întâmpla dacă Putin va lansa o agresiune extinsă împotriva Ucrainei, spune Skobov.

Și dacă acest lucru se va întâmpla, Rusia va suferi mult mai mult rău decât țările occidentale. Moscova crede că poate compensa acest lucru cu o nouă coaliție de țări „pe o bază anti-occidentală”.

Această alianță de autoritari nu va fi atât de puternică și unită pe cât crede Kremlinul, susține el. Mulți vor coopera pentru un timp, dar acestea sunt țări foarte diferite, cu agende foarte diferite și nu sunt în măsură să compenseze Rusia pentru pierderile pe care le va suferi prin separarea de Occident.

Și cel mai mare aliat Moscova se așteaptă să ajute, China , poate fi fericită să folosească Rusia ca „un berbec” și „distragere a atenției” în Occident, dar se concentrează mai degrabă pe penetrare decât pe confruntare ca strategie pentru a obține dominația mondială. Agenda Moscovei nu este așadar a Beijingului și China nu va fi dispusă să urmărească Rusia în izolare pentru mult timp.

În plus, spune Skobov, „Kremlinul însuși nu ar dori să piardă în cele din urmă toate oportunitățile de a pătrunde și dezordona Occidentul”.

Astfel, se va confrunta cu presiuni din cadrul propriului regim pentru a nu întreprinde o acțiune care ar putea costa astfel de șanse, susține comentatorul de la Moscova.

Desigur, deschiderea informațională devine pentru Putin „din ce în ce mai insuportabilă” și că „regimul autoritar Putin își finalizează renașterea într-un regim totalitar bazat pe mobilizare politică, controlul gândirii, interdicții ideologice și cenzură”.

În această situație, „Kremlinul are propria „ Operațiune Barbarossa ” pentru Ucraina”, dar Putin nu o va pune în mișcare „până în ultimul moment”. 

Ceea ce trebuie să facă Occidentul este să-l convingă de disponibilitatea lor de a impune „cele mai mari costuri posibile” dacă merge înainte. 

Potrivit lui Skobov, există semne că fac asta, după ce a ajuns la concluzia că liniștirea nu funcționează.

21/01/2022 - Posted by | analize | , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: