CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Președintele Academiei, prof.univ.dr. Ioan Aurel Pop: „În 1919, Armata Română a oprit extinderea comunismului de tip sovietic, care avea toate șansele să se instaureze în Europa Centrală”. VIDEO


Ioan Aurel Pop: În 1919, Armata română a oprit extinderea bolșevismului

Foto: Statuia generalului – erou român Gheorghe Mărdărescu, inaugurată la Cluj-Napoca în ziua de 7 august 2019.

Monumentul a fost construit cu sprijinul Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR) și al Primăriei Municipiului Cluj-Napoca fiind inaugurat în data de 7 august

 

  Generalul erou al Primului Război Mondial, Gheorghe Mărdărescu, a fost comandantul care, în fruntea armatei române, a contribuit decisiv la stoparea înaintării comunismului spre centrul Europei și a cucerit Budapesta. 

În 1919, în perioada tulbure de după Primul Război Mondial, el a deținut la comanda forțelor armate române din Transilvania, un rol central în acțiunile de respingere a bandelor bolșevice și a trupelor Republicii Ungare a Sfaturilor. 

La data de 4 august 1919, Armata Română a intrat în Budapesta, impetuoasa ei ofensivă fiind executată fără pauză operativă.

Generalul Mărdărescu a fost de asemenea strategul care a întocmit planurile de luptă de la Oituz, Mărăști și Mărășești, din Primul Război Mondial, lupte în care armata română a ieșit învingătoare.

 

 

 

Foto: 1919 – Trupele române la Budapesta 

Participant la ceremonia de dezvelire a monumentului la Cluj- Napoca, dl. prof.Ioan Aurel Pop, Președintele Academiei Românea declarat în discursul rostit cu acest prilej :

„ România a reușit să se dezvolte în secolul XX datorită unei instituții fundamentale, și anume Armata Română.

Această instituție este cea care a acționat în stoparea a două regimuri dictatoriale, care au amenințat întreg continentul european. În 1919, Armata Româna a oprit extinderea bolșevismului, a comunismului de tip sovietic, care avea toate șansele să se instaureze în Europa Centrală.

În 1944-1945, Armata Română a contribuit decisiv la oprirea fascismului. Aceste acțiuni au avut ca rezultat consolidarea României și mai ales apartenența Transilvaniei la statul român.”

 

La rândul său, ministrul Apărării Naționale, dl. Gabriel Leș, a spus:

„Evocăm astăzi personalitatea unui soldat minunat mai presus decât orice laudă, așa cum îl caracteriza Mareșalul Alexandru Averescu. Gheorghe Mărdărescu a fost în primul rând un om cu caracter excepțional, un vizionar, un mare patriot și un conducător redutabil. Generalul Gheorghe Mărdărescu a înțeles încă de la început pericolul comunismului și a acționat rapid în stoparea acestui flagel.”

 

 

14/09/2019 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , ,

Un comentariu »

  1. E bine ca sunt încă oameni care ne amintesc că avem motive să fim mândrii că suntem români

    Apreciază

    Comentariu de joculdeavatiascunselea | 14/09/2019 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.