CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Când genetica este manipulată de propagandă… Cât de „austrieci” sunt românii din Transilvania și cât de „balcanici” sunt românii din Moldova și Muntenia ?


 

 

 

Demontarea unui mit: Cât de „austrieci" sunt românii din Transilvania și cât de „balcanici" sunt românii din Moldova și Muntenia. Cum au denaturat Adevărul și Hotnews un studiu științific

Iată ce citim în articolul : „Demontarea unui mit: Cât de „austrieci” sunt românii din Transilvania și cât de „balcanici” sunt românii din Moldova și Muntenia. Cum au denaturat Adevărul și Hotnews un studiu științific

„Un studiu realizat de către revista BMC Genetics și dat publicității pe 7 martie a fost interpretat  în mod diferit de mai multe ziare sau site-uri din România.

„ADN-ul mitocondrial al românilor din Transilvania este mai apropiat de cel al austriecilor decât de cel al muntenilor și moldovenilor”, a scris Adevărul, iar Hotnews a titrat:

„Studiu genetic: Transilvănenii au mai multe afinități cu populațiile din Europa centrală, cei din Țara Românească, Moldova și Dobrogea – cu Balcanii”.

Este o manipulare începută cu mai bine de 25 de ani în urmă care dorește să demonstreze superioritatea transilvănenilor în fața celorlalți români…

Tot în Hotnews, în urmă cu câteva săptămâni, a fost publicat un articol despre faptul că România este acum condusă de „Sud”.

Istoricul și ziaristul George Damian analizează studiul BMC. „Studiul în cauză poartă titlul ”Afinități genetice între provinciile istorice ale României și Europa centrală dezvăluite de o analiză a ADN-ului mitocondrial”.

Termenul-cheie este ”ADN mitocondrial”: moștenirea genetică transmisă pe linie maternă. Actuala populație a Europei este urmașa a șapte femei, conform unui studiu din anul 2004 (alte studii susțin că ar fi vorba de 10, 12 sau chiar 18 strămoașe ale europenilor din ziua de azi).

Autorii studiului în cauză au analizat ADN-ul mitocondrial provenit de la 714 etnici români, fiecare dintre subiecții studiului fiind localizați într-una din provinciile istorice ale României”, scrie Damian pe moldova.eu

„Studiul arată că ”marea majoritate a persoanelor din cele 4 grupuri de populații românești pot fi clasificate în 9 haplogrupuri mitocondriale eurasiatice (în ordinea frecvenței H, U, K, T, J, HV, V, W și X)”.

Mai simplu spus: românii de azi sunt urmașii genetici a 9 femei, fiecare dintre ele notate simbolic cu o literă:

H – a trăit în urmă cu 35.000 de ani, provenea din zona Asiei de vest;
U – a trăit în urmă cu 60.000 de ani, provenea din Africa de nord-est;
K – a trăit în urmă cu 16.000 de ani, provenea din Orientul Apropiat;
T – a trăit în urmă cu 17.000 de ani, provenea din Mesopotamia;
J – a trăit în urmă cu 45.000 de ani, provenea din Caucaz sau India;
HV – a trăit în urmă cu 40.000 de ani, provenea din Orientul apropiat;
V – a trăit în urmă cu 15.000 de ani, provenea din Iberia;
W – a trăit în urmă cu 25.000 de ani, provenea din Europa de nord-est;
X – a trăit în urmă cu 30.000 de ani, provenea din Europa de nord-est

Aceste strămoașe ale românilor nu au trăit pe teritoriul României de azi, ci urmașe ale lor s-au stabilit aici la momente ulterioare și și-au lăsat amprenta genetică asupra locuitorilor de azi ai acestui teritoriu.

Pe lângă acestea, în Moldova și Muntenia au fost identificați urmași ai „femeilor” M și N – ambele cu origini asiatice, iar amprenta genetică a acestora nu a fost identificată în Transilvania – lucru ușor explicabil prin migrațiile de proveniență asiatică în cele două provincii extra-carpatice.

În același timp, harta publicată în studiul amintit dovedește omogenitatea genetică a românilor din provinciile istorice: practic există o frecvență aproape identică a urmașilor femeilor enumerate mai sus”, încheie Damian.

Foto: Hartă prezentând rutele aproximative de migrație și distribuția haploidelor mtDNA în provinciile din România de azi. Harta descrie distribuția geografică a haplogroups-urilor mtDNA în provinciile românești : Țara Românească (galben), Dobrogea (albastru), Moldova (verde) și Transilvania (roșu). Săgețile indică rutele aproximative de migrare orientate spre est spre vest, care păreau utilizate pe parcursul întregii istorii de la perioada neolitică până în Evul Mediu. (Sursa: https://bmcgenet.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12863-017-0487-5)

Cercetătorii BGM Genetics au studiat 714 români din toate provinciile istorice – Țara Românească, Dobrogea, Moldova și Transilvania, analizând structura genetică a ADN-ului mitocondrial.

Studiul este semnat de Relu Cocoș, Sorina Schipor, Montserrat Hervella, Petru Cianga, Roxana Popescu, Claudia Bănescu, Mihai Constantinescu, Alină Martinescu și Florina Raicu.

După ce a văzut modul în care a fost denaturat studiul, Relu Cocoș a intervenit și a ținut să facă anumite precizări:

„Lucrarea nu relevă ideea că transilvănenii ar fi diferiți de românii din celelalte provincii istorice. ADN-ul studiat nu determină modificări anatomice sau comportamentale, decât în cazul anumitor patologii asociate cu mutațiile în acest tip de ADN”, a explicat acesta în Adevărul.

Concluziile acestei istorii sunt în mare parte triste: pe de o parte jurnaliștii eșuează în a explica publicului larg semnificațiile unui studiu științific.

Apoi vine tendința mascată de căutare a unor false superiorități între regiunile istorice și a le motiva ”științific” prin ”studii genetice” – ceva care amintește de teoriile rasiale din secolele trecute.”

 

ŞI O INTREBARE : Cui serveşte această tentativă grosolană de manipulare, sau mai bine zis, CINE A PLĂTIT mizeria asta?

26/05/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , , ,

3 comentarii »

  1. Genetica este o știință pe care autorul acestui articol aparent nu o înțelege. Pornind chiar de la daci și geți (care erau două popoare diferite), Transilvania a fost întotdeauna mult mai strâns legată de Europa Centrală decât de Balcani, cum sunt moldovenii și sudiștii.

    Apreciază

    Comentariu de Rareș | 05/06/2017 | Răspunde

    • Dacii şi geţii erau unul si acelaşi popor.
      Alături de Herodot, menţiuni referitoare la geto-daci se regăsesc şi la Sofocle, Hellanicos, Trogus Pompilius şi Tucidide.
      „Geografia” lui Strabon este cea mai importantă sursă care subliniază aspectele geografice, istorice, etnografice şi lingvistice privitoare la geto-daci

      Daco-getii faceau parte din ramura tracilor nordici. Aceasta ramura era numita geţi de catre greci si daci de catre latini, însa erau unul si acelasi popor si vorbeau aceeasi limbaă .
      Teritoriul geto-dacilor a corespuns în linii mari cu teritoriul de astazi al ţării noastre (râurile Tisa, Nistru, Muntii Balcani si de Marea Neagra-acest teritoriu poarta denumirea de spaţiul carpato-danubian-pontic).

      Practic, geţii si dacii erau acelasi popor şi aparţineau de marele neam al tracilor care era alcătuit din mai multe triburi cele mai importante erau cele ale: moesilor, tribalilor, getilor si dacilor ş.a.
      Cât despre afirmaţia d-tale cum că românii din Transilvania ar fi mai strâns legati genetic de popoarele din centrul Europei decât de restul românilor, asta este o prostioară năzdrăvană, legată de politică şi fără legătură cu ştiinţa.
      Ce este amuzant, este faptul că fel de fel năzbâtii de felul celor preluate de tine, dezminţite de altfel chiar de oamenii de ştiinţă care au întocmit studiul la care ne referim, sunt imediat înghiţite pe nemestecate de fel de fel de neaveniţi şi prezentate ca fiind adevăruri veşnice ! :)).

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 06/06/2017 | Răspunde

  2. Toți românii femei și bărbați au ADN similar peste tot în România. Cele câteva haplogrupuri existente în România sunt răspândite echilibrat pe întreg întinsul țării. Nu există diferențe genetice decât în capul maghiaropaților!!!

    Apreciază

    Comentariu de Thraxus Ares | 11/02/2018 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.