CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Ipoteză: Ce s-ar putea ascunde în spatele protestelor din Piaţa Victoriei şi a isteriei ”Fake News” ?


 

 

 

 

 

  1. Ce înseamna PSYOPS ?

Divizia operaţiuni sub acoperire a CIA şi Pentagonul, prin Directia Operatii si Comandamentul Fortelor Speciale, au remarcat că apariţia noilor tehnologii, cu impact asupra unor mase mari de oameni, ar putea fi adaptate la domeniul militar.

Ceea ce a extins sfera confruntarii militare, în alte medii neconventionale (informational, psihologic, etc), a condus la  aparitia de noi procedee de actiune, specifice acestor medii de confruntare si la crearea de forte neconventionale.

În cazul confruntarilor armate efectul urmarit este decesul luptatorilor si rani fizice care pot fi tratate în sistemul sanitar si pentru care exista mijloace de recuperare. Campaniile secolului XXI au depasit faza în care soldatii se ucideau între ei.

În cazul operatiilor informationale PSYOPS  nu se urmareşte nimicirea fizica adversarului, ci influenţarea şi controlul gândirii lui. Distrugerile provocate prin PSYOPS se recunosc prin schimbări la nivel cognitiv, mental.

Operaţiile informaţionale nu au ca ţinta individul, ci o zonă geografica cît mai mare. Cele mai elaborate agresiuni informaţionale sunt cele de generaţia a doua care monitorizeaza timp îndelungat infrastructura informaţională a statului ţintă, urmărind momentul potrivit pentru destabilizarea şi blocarea acesteia. Chiar daca statul ţintă aplica masuri de protecţie psihologică, acestea nu sunt îndeajuns de eficiente pentru contracararea agresiunii PSYOPS.

 

  1. PSYOPS ca instrument de declanşare a revoltelor sociale.

 

Pe timpul contra manifestatiei ordonate de Ceauşescu, din 21.12.1989, din faţa Comitetului Central, care a precedat lovitura de stat din România, structurile specializate în război psihologic ale armatei române au reuşit spargerea mitingului, prin inducerea în mulţime a unei stări de agitaţie şi panică, create cu boxe de amplificare de mare putere.

Sonorizarea mitingului a fost asigurata de armată, cu 10 vehicule speciale, dispuse astfel încât să nu fie vizibile dar şi într-un anumit unghi, încât prin ecoul din piaţă, sa produca acel sunet.

Transportoarele blindate şi camioanele autospeciale ale armatei, dotate cu aparatura PSYOPS, au emis un zgomot de joasa frecvenţă, perceput de cei prezenţi ca o vibratie puternică.

Atenţie la înregistrarea video de mai jos, începând cu min. 0:23

 

 

 

 

 

 

 

 

Structura de PSYOPS a armatei române care deţinea acele vehicule se numea ”Secţia Asigurare Tehnica pentru Propaganda Speciala”.

Între timp, costurile tot mai reduse ale microprocesoarelor a permis ca tehnologia informaţiei să înregistreze salturi spectaculoase, mai ales în aplicatiile sale precum televiziunea prin cablu, telefonia mobila si reţelele internet.

Una din consecinţele utilizării acestui tip de tehnologie a fost aceea ca a permis constituirea si organizarea instant a unor grupuri numeroase si virtuale, membrii lor având ca pretext acelaşi hobby, unii dintre ei aflându-se la distanţe mari faţă de ceilalţi.

Fenomenul în sine a luat amploare în ţările occidentale şi a fost denumit ”Smart Mobs”. Utilizând structura şi tehnologia derivată din Smart Mobs, anumite grupuri şi-au propus să subordoneze acest proces de comunicare, unuia care să implice şi acţiuni fulger de tip „Flash Mobs”.

Adică grupul să se adune la un moment bine precizat, într-un loc public, unde ar urma să comită ceva neobişnuit pentru o scurta perioada de timp, dupa care să se disperseze.

Reţeaua de internet Twitter sau Facebook sunt canale publice de transmitere de date, nimic mai mult. Cum este utilizat Twitter sau Facebook pentru a produce efectul scontat e deja o artă a profesioniştilor PSYOPS, care utilizează experienţa câştigată în utilizarea canalele militare dedicate. 

Numai ca în armată mai trebuie ţinut cont în plus şi de posibilitatea de bruiaj şi mai rău, de „deceiving”. Ceea ce nu este valabil în ceea ce priveste canalului Twitter sau Facebook.

 

 

 

 

 

Analist militar: Ce s-ar putea ascunde în spatele protestelor din Piața Victoriei și a isteriei "Fake News"

 

 

 

  1. Aplicatie PSYOPS în Piata Victoriei ?

 

 

Exista voci avizate care spun că protestele din România din 2017 ar fi fost opera structurilor PSYOPS naţionale. Totul s-a derulat prin reţelele de socializare şi prin contagiune, s-a reusit să se adune peste 600 000 de români, în principalele zece mari oraşe ale ţării.

Reţeta folosită pare a fi mitingul de protest cu peste 100.0000 de locuitori ai Capitalei, din 21 august 1968, care condamnau invazia sovietică asupra Cehoslovaciei.

Decizia de organizare a mitingului pleca de la ideea că un act de opoziţie faţă de Moscova, avea nevoie de suportul populaţiei.

Securitatea a utilizat canalele existente atunci, radiodifuziunea, televiziunea româna si reţelele informative pentru a pregăti psihologic populaţia şi a asigura prezenţa la adunarea din Piaţa Palatului, în faţa Comitetului Central.

Ironia sorţii, aceste proteste din România anului 2017, fără un motiv clar şi justificat, au angrenat cu precădere oameni bogaţi, într-o ţară care are peste cinci milioane de saraci. Bogaţii au manifestat paşnic, proiectînd sloganuri cu raze laser pe cladiri, într-o atmosfera de carnaval.

Ceea ce contrasteaza flagrant cu un protest real, în care oamenii sunt nevoiţi să iasa în strada si devin violenţi pentru ca nu îşi mai pot satisface nevoile primare (hrană, îmbrăcăminte, etc ).

Asadar, spre deosebire de ”primăverile arabe” protestele din România, par a fi fost planificate astfel încât să nu existe interferenţe externe, să nu scape de sub control şi din ele să nu rezulte nicio finalitate.

Pentru că cel mai probabil au fost controlate nonstop de structurile PSYOPS româneşti şi ele nu şi-au propus răsturnarea guvernului Grindeanu.

Pare a fi fost doar o aplicaţie la scară largă, cu scopul verificării gradului de penetrare în populaţia românească, în cazul unei PSYOPS derulată de o putere străină. Verificându-se totodată şi capacitatea de mobilizare a populaţiei, prin noile canale social-media apărute, în cazul repetării situaţiei din 1968, din Cehoslovacia.

Un fapt extrem de relevant a fost prezenţa unor echipe ale CNN, Al Jazeera, CCTV ( Televiziunea Chinenza) si BBC News, care au transmis imagini live de la proteste.

 Russia Today a fost şi ea prezentă, dar şi veteranul Nikolay Morozov, care a relatat şi evenimentele din decembrie 1989.  Nu se mai îndoieşte nimeni ca aceste echipe au avut în compunere şi specialişti în PSYOPS care au urmărit şi păstrat pentru ei detaliile acţiunii.  

Acestea fiind cele care i-au interesat cu adevarat. Ce anume i-a interesat pe acestia ?

În cazul planificării şi executării PSYOPS, iese în evidenţă un termen consacrat din arta militara, care este cunoscut drept structura conducerii şi care este de tip ierarhic.

Pentru a-şi exercita actul de comanda în derularea operaţiunii, dupa un algoritm prestabilit, conducerea dispune de reţele de transmitere a ordinelor si dispoziţiilor. În sens invers, vin informaţiile legate de dinamica situaţiei din teren (rapoartele de luptă), necesare pentru evaluarea consecinţelor survenite prin apariţia variabilelor aleatorii.

Pe baza acestora se iau deciziile oportune pentru modificarea Hotărârii iniţiale, pentru atingerea scopurilor şi obiectivelor pentru care a fost declanşată operaţiunea.

Toate aceste elemente de bază ale luptei armate au fost transferate şi adaptate celui mai nou tip de confruntare, cea care are ca obiect mintea oamenilor, adica razboiul psihologic.

Cine a analizat în profunzime mesajele vehiculate prin reteaua Twitter si Facebook, a descoperit şi ceea ce se numeste „nodurile reţelei” PSYOPS, adica statele majore, angrenate în operaţiune. Ele sunt cele instruite cu privire la procedeele de control ale mulţimilor, în formularea mesajelor psihologice de tip acţional, menite sa creeze contagiunea indivizilor disparaţi.

Tot specialistii PSYOPS au putut sa precizeze, în timp şi spaţiu, fiecare etapă a protestelor, să colecteze şi să prelucreze instant fotografia situaţiei din teren etc.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Asadar “Statele majore” au fost uşor de localizat de ”cunoscători”, motiv pentru care unele canale media românesti au ocolit detaliile PSYOPS sau le-au interpretat voit eronat, cu scopul de a-i camufla pe autorii ei.

 

  1. În România, SUA a creat cea mai puternica structura PSYOPS din NATO.

 

Au instituţiile româneşti capacitatea de a organiza asa ceva ? În România, stat membru, aflat la graniţa de est a NATO, Pentagonul a creat cea mai performanta structura PSYOPS din cadrul alianţei.

Comandamentul pentru Operaţiuni Speciale (COS) al Trupelor de Uscat al armatei romane, deţine gama completş de structuri capabile sa execute orice misiuni neconvenţionale în România şi în afara graniţelor.

Directia Actiuni Psihologice (PSYOPS) este cel mai important element subordonat COS si funcţionează în cadrul Directiei Operatii a Statului Major General.

Ea este compusă din Serviciul Analiză a Ţintelor si Evaluare,  din Serviciul Planificare si Conducere a Operaţiilor Psihologice şi din Serviciul de Influenţare Psihologică a Inamicului.

A fost creat un Centru de Operaţii Psihologice, încadrat cu cei mai buni profesori universitari în domeniul sociologiei, cercetători în sfera psihologiei, experimentaţi realizatori de televiziune, experţi în relaţii publice, instructori PSYOPS americani, etc.

În Afganistan, militarii români din structura PSYOPS, sunt de fapt trupe de ocupaţie.

Ei tipăresc şi difuzează revista „Sada e azadi” („Vocea Libertaţii”), cu un tiraj de 400.000 de exemplare, cu articole în trei limbi: engleza, dari şi pashtu care este destinată localnicilor. Exista şi un post de radio cu acelaşi nume care emite non-stop.

 

  1. Forţele pentru Operaţiuni Speciale, o prelungire a PSYOPS.

 

Conceptul de trupe pentru operaţiuni speciale a fost inventat din nevoia de a executa misiuni considerate neconvenţionale de către armata americană. Dupa experienţa din Vietnam, armata SUA şi-a creat pe lânga cele patru categorii de forţe armate şi un comandament pentru operaţiuni speciale (US Special Operations Command).

Cunoscuţi ca “beretele verzi”, militarii acestui comandament sunt repartizaţi pe cinci Grupuri pentru operatiuni speciale (SF), fiecare grup fiind repartizat unui comandament continental (USEUCOM-Europa, USCENTCOM-Asia, USAFRICOM-Africa, USPACOM-Pacific, USSOUTHCOM-America de sud) care operează într-o zonă geografică bine delimitată de pe glob.

Membrii subunitaţilor fiecarui grup cunosc limbile vorbite şi sunt antrenaţi în cunoaşterea obiceiurilor popoarelor în aria geografica de responsabilitate.

 

  1. PSYOPS si Fortele pentru Operatiuni Speciale sunt folosite pentru loviturile de stat.

 

Ghidul „Luptei nonviolente în 50 de puncte” elaborat de col. Robert Helveya, veteran al beretelor Verzi, a stat la baza tuturor ”revoluţiilor” din spatiul ex-sovietic. Ghidul descrie metodele utilizate de profesioniştii actiunilor de protest, cu scopul de a învinge frica si de a subordona afectiv multimile.

Prin intermediul fundatiei Freedom House a lui George Soros si a institutului International Republican, finanţat de Departamentul de Stat american si de USAID, trupele pentru operatiuni speciale ale SUA au format „reformatori politici si sociali”, specializaţi în razboiul de guerila urbana în statele foste socialiste din Europa.

Unul din exemple ar fi mişcarea Otpor de nesupunere civila si rezistenţă pasnică, fondat în 1998 la Belgrad, pentru rasturnarea de la putere a presedintelui iugoslav Slobodan Milosevici. Ulterior, „Revoluţia trandafirilor” din Georgia din 2003, cea „Portocalie” din Ucraina din 2004, cea a „Lalelelor” din Kârgâzstan din 2005, cea din R. Moldova din 2009 si Euromaidanul din 2014 de la Kiev, toate au beneficiat de serviciile specialistilor în operaţiuni speciale.

Forţele pentru Operaţiuni Speciale executa misiuni considerate antiteroriste de statul care le deţine. Numai că ofensiva si apărarea sunt doua forme ale luptei, cunoscute în stiinţa militară şi uneori, situaţia impune unui comandant adoptarea unui dispozitiv de apărare, pentru ca, dupa un interval scurt de timp, sa fie create condiţiile pentru trecerea la ofensivă.

Asa cum de multe ori s-a dovedit că forţele antiteroriste ale unui serviciu de informaţii al unui stat, au planificat si executat o lovitura de stat pe teritoriul altei ţări. Adica o operaţiune teroristă.

Pe 7 aprilie 2009,  Chişinaul, capitala Republicii Moldova a fost confruntat cu o tentativă de lovitura de stat care a avut drept rezultat căderea guvernului comunist, iniţierea de alegeri anticipate şi instalarea unei guvernări pro-occidentale.

În afara PSYOPS, la Chisinau s-a recurs şi la metodele violente, verificate în războiul de guerilă urbana, deoarce pentru a se legitima, organizatorii externi ai loviturii de stat şi executanţii interni ai acesteia, aveau nevoie, cu orice pret, de distrugeri, victime si de forţe de ordine care să riposteze.

 

  1. Concluzii

 

În situaţia ca ipoteza se confirmă, ce pericol iminent ar fi determinat instituţiile din România să recurga la aplicaţia PSYOPS din Piata Victoriei ? Pentru România, vecinătatea Rusiei reprezintă cel mai mare risc. Dacă dupa destrămarea Uniunii Sovietice, PSYOPS (operaţiuni psihologice) ajunsese cenuşăreasa armatei ruse, dupa Euromaidanul de la Kiev, din 2014, importanţa acesteia a crescut exponenţial.

Audiat în Duma de stat, pe 21 februarie 2017, Serghei  Şoigu ministrul rus al Apararii, a recunoscut ca a multiplicat de câteva ori numarul structurilor specializate în desfaşurarea de operaţiuni informaţionale.

Acestea au de acum si caracter ofensiv dupa modelul PSYOPS ( Psychological Operations) existent în armata americană.

Aceste structuri sunt mult mai eficiente şi mai puternice decât vechile structuri responsabile de contrapropagandă.

Funcţionarea noilor structuri PSYOPS a fost testată pe durata exerciţiilor militare Kavkaz ( Caucasus) -2016, desfasurate în perioada 5-10 septembrie 2016. Un rol important în aceste exerciţii l-au avut Direcţia Operaţii a Statului Major, structurile PSYOPS, Spetsnaz şi unitaţi de luptă cibernetică şi radioelectronică ale armatei ruse.

Armata rusă dispune de mai multe grupuri PSYOPS, repartizate celor patru Comandamente strategice ( Vest, Sud, Centru si Est ). Grupurile PSYOPS având diviziuni specializate pentru toate ţările din vecinatatea apropiată sau îndepartată a Rusiei.

Structurile PSYOPS cooperează cu cele şapte brigăzi ale Forţelor pentru Operaţiuni Speciale (Spetsnaz), ambele structuri fiind subordonate GRU.

Prin integrarea  PSYOPS la tehnologiile moderne de care dispune armata rusă, Moscova este capabilă sa execute operaţiuni globale din generaţia a patra, care vizeaza distrugerea, extenuarea şi paralizarea organelor puterii oricarui stat inamic.

În Crimeea şi Donbass, Rusia a recurs la războiul hibrid care a însemnat aplicarea într-un mod planificat, a tipului de conflict militar, conceput în laboratoarele strategice militare ruseşti.

Razboiul hibrid se duce adesea prin intermediari, adică utilizeaza militari echipaţi în civil sau fără însemne, neasumaţi oficial, care sunt disimulaţi în actori nestatali, de tipul „omuletilor verzi”.

Componenta militară este utilizată atât cât este necesar să se sugereze o invazie, dar fără să implice prea multe din capabilitatile armatei ruse.

În spatele acestor simulări ale acţiunilor militare, există o imensă desfaşurare de forţe şi măsuri care asigură în proporţie de 75 % soluţionarea conflictului ( cibernetice, informationale, de propaganda, economice, insurecţionale, etc).

Potrivit generalului Philip Breedlove, fostul comandant militar al NATO, Rusia este capabila sa crezee oriunde, zone de excludere, impenetrabile pentru toate mijloacele NATO (Anti-Access/Area Denial -A2/AD bubble).

  Sistemele automatizate C4I (Comanda, Control, Comunicatii, Computere, Informatii si Interoperabilitate) ruseşti au în compunere echipamente de razboi cibernetic de tip ELINT ( Electronic Intelligence) care monitorireaza din spatiul cosmic, canalele de comunicaţii (telefonie mobila, internet, radio via satelit, etc) ale institutiilor de securitate nationala ( armata, servicii de informatii, jandarmerie, politie, etc) ale unei ţari NATO sau non NATO din vecinatatea Rusiei.

Echipamentele Borisoglebsk-2 conectat la sateliţii ruseşti, scaneaza si înregistreaza traficul de informaţii ( pe toate canalele) al instituţiilor de securitate naţională, din orice stat. Echipamentul lansează şi masuri de tip război electronic pentru suprimarea traficului sau pentru saturarea lui cu informaţii false.

Un alt echipament de razboi electronic, Krasukha-4, bruiază toate radarele de sol, navale, aeriene precum si sateliţii militari şi civili ( printre care si cei care asigura retanslaţia comunicaţiilor sau cei pentru transmisia canalelor TV ).

Elementul esenţial al razboiului hibrid este acela ca pleacă de la identificarea slabiciunilor si vulnerabilitaţilor inamicului, la el acasă. Şi le exploatează prin crearea de realitaţi alternative, difuzate prin intermediul televiziunii, internetului şi în special prin reţelele de socializare.

Astfel  războiul hibrid poate fi extins de la sistemul militar la sistemului social, economic şi politic al statului ţintă.

Inoculându-i acestuia o percepţie predefinită care înseamnă propria viziune a Rusiei şi propria percepţie, asupra derulării evenimentelor şi faptelor. Rezultatul iniţial fiind slăbirea voinţei şi sprijinului populaţiei, instituţiilor sau a conducatorilor statului ţintă.

Dupa ce a creat condiţiile bulversarii sistemului social şi a paralizarii posibilitaţii de a comunica între ele a institutiilor de securitate naţională, Rusia poate trece la PSYOPS, sub forma declanşarii de proteste paşnice precum cele de la Bucureşti din 2017, sau proteste violente, prin implicarea Forţelor sale pentru Operaţiuni Speciale (Spetsnaz ), în acţiuni aidoma ”primăverilor arabe”, sau a celor de la Chişinău din 2009, care ar avea  drept obiectiv răsturnarea guvernelor pro-occidentale şi instalarea unora pro-ruse.

Rusia transmite lumii întregi că este pregatită sa declanşeze operaţiuni psihologice (PSYOPS ) la scară mondială şi că PSYOPS, ca instrument de modificare a sferelor de influenţă, fără invazii militare, nu mai constituie monopolul SUA.

Simultan cu transmiterea acestui mesaj, în presa internaţionala a apărut o adevarata isterie legată de ”fake news” ( ştirile false), care a atins proporţii apocaliptice şi în România.

Ceea ce înseamna ca responsabilii majoritatii statelor NATO, recunosc nivelul ridicat de vulnerabilitate, la PSYOPS-ul rusesc.

Autor:  Valentin Vasilescu, analist militar, fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni.

http://www.ziaruldegarda.ro/ipoteza

06/03/2017 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , ,

24 comentarii »

  1. Cu tot respectul, astea sunt tampenii! Este asa de greu de inteles ca romanii s-au saturat de gunoaiele astea care ne conduc din 90 incoace, care au distrus totul in tara asta? Nu era nevoie de „aranjamente”! Pur si simplu romanii s-au saturat! Este obligatoriu sa preluam exemplul Islandei!

    Apreciază

    Comentariu de Radu | 06/03/2017 | Răspunde

    • D-ta ce zici, oamenii se adună spontan, sau îi organizează cineva?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 06/03/2017 | Răspunde

      • Raspunsul este clar si fara nici un echivoc: spontan.
        Uitati-va la pancartele purtate la proteste. Fiecare este individual facuta, nu seamana una cu alta si se vede foarte clar ca sunt improvizatii.
        Pe de alta parte la mitigul zombilor PSD toate pancartele aratau la fel, toate erau scrise cu litere rosii de aceeasi dimensiune etc.

        Apreciază

        Comentariu de Florin | 06/03/2017

      • Nu există manifestaţii cu zeci de mii de persoane care să se adune şi să protesteze spontan.Crede cineva că pot să apară manifestaţii cu zeci de mii de persoane fără ca acestea să fie organizate de cineva şi fără ca acestea să aibă un centru coordonator şi de comandă?
        În cazul manifestatiilor organizate în sprijinul guvernului, organizarea lor a fost asumată la vedere de PSD.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 07/03/2017

    • Cu tot respectul te înştiinţez că e cea mai mare prostie să creadă cineva că se pot aduna „spontan” în scopuri politice mai mult de câteva zeci de oameni, într-un anume loc şi la o anumită oră, fără a fi instigaţi sau mobilizaţi de anumite forţe, mai ales în timpurile moderne în care au apărut structuri specializate în manipularea unor mari colectivităţi.
      Sfatul meu este să încerci să te informezi asupra acestor aspecte, chiar dacă ai impresia că ai aderat benevol la mişcările organizate în ultima lună.
      Poţi începe cu următorul videoclip care te poate lumina asupra acestui război care se duce cu mijloace neconventionale:

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 07/03/2017 | Răspunde

      • Sunteti un om serios! Astea sunt povesti!

        Apreciază

        Comentariu de Radu | 07/03/2017

      • Eu sunt foarte serios. Dacă d-ta ştii că sunt poveşti, atunci e musai să şi probezi ce afirmi. Altfel, te afli în situaţia că eu îţi dau date concrete , iar d-ta spui că nu eşti de acord cu ele pentru că asa vrei tu. Nu asa se poartă o discutie în contradictoriu.

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 07/03/2017

      • In conditia in care am fost si voi fi acolo, dovediti-mi ca am fost manipulat!

        Apreciază

        Comentariu de Radu | 07/03/2017

      • Dacă ai fi analizat în profunzime mesajele vehiculate prin reteaua Twitter si Facebook, ai fi descoperit şi ceea ce se numeste „nodurile reţelei” PSYOPS, adica statele majore care coordonează mişcarea, angrenate în operaţiune. Ele sunt cele instruite cu privire la procedeele de control ale mulţimilor, în formularea mesajelor psihologice de tip acţional, menite sa creeze contagiunea indivizilor disparaţi.
        Specialiştii PSYOPS au difuzat prin canalele respective dar şi prin presa şi televiziunile cu care colaborează, dar şi prin grupuri special mobilizate pentru influenţare, mesaje mobilizatoare directe sau subliminale care au avut menirea să coaguleze mulţimile protestatare.
        Mulţi dintre cei care au aderat la mişcare nu au avut idee că în spatele acestor manifestaţii au stat forţe discrete instruite special pentru acest scop. Am spus şi repet că în cazul unor acţiuni la care participă mase atât de mari de oameni există întotdeaună organizatori.
        În cazul Pieţei Victoria şi a manifestaţiilor simultane care au avut loc în ţară, organizatorii s-au păstrat în umbră, ceea ce ar trebui să pună pe gânduri pe oricine…

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 08/03/2017

      • Stimate domn, citesc facebook si twiter, dar eu si foarte multi din prietenii mei am fost si mergem acolo din convingere. Ciuma rosie, urmasul comunistilor din Romania, trebuie distrusa. Repet: in momentul asta pe piata politica nu exista o solutie, PNL, USR sunt caz de targa! Ne trebuie o schimbare cu oameni adevarati, cu scoala facuta la timp, cu diplome luate pe bune, etc.

        Apreciază

        Comentariu de Radu | 08/03/2017

  2. Vasile Vasilescu un „analist militar” ce isi Ia solda de la Vocea Rusiei cu care colaboreaza mereu ne tine lectii despre manipulare???
    Un individ ce amesteca un ghiveci de informatii care nu au nici o legatura una cu alta incercand sa demonstreze ca negrul este alb si albul este negru.
    Ma intreb daca acest individ este incapabil sa inteleaga de ce au iesit 600.000 de romani in strada sau mai rau este un personaj ce incearca manipuleze cititorii in folosul banditilor de la guvernare si a Imperiului Raului de la Rasarit.

    Cum poti sa bagatelizezi lupta romanilor cu coruptia spunand: „aceste proteste din România anului 2017, fara un motiv clar si justificat”???

    Alegeti-va mai bine sursele pe care le postati pe site caci cu astfel de articole si de autori va pierdeti toata credibilitatea.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 06/03/2017 | Răspunde

    • D-ta ştii pentru ce au ieşit şi încă mai ies oamenii în Piaţa Victoriei? Îi organizează cineva, sau se adună spontan?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 06/03/2017 | Răspunde

      • Pe mine nu m-a „organizat” nimeni. Si nici pe prietenii mei!

        Apreciază

        Comentariu de Radu | 06/03/2017

      • Crede cineva că pot să apară manifestaţii cu zeci de mii de persoane fără ca acestea să fie organizate de cineva şi fără ca acestea să aibă un centru coordonator şi de comandă?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 07/03/2017

      • Da, atunci cand oamenii nu mai suporta hotia! Din 90 incoace, FSN, PSDR, PDL s.a ne fura sistematic. Trebuie eliminati!

        Apreciază

        Comentariu de Radu | 07/03/2017

      • Iata o soluţie care nu e soluţie…Cât despre manifestatiile împotriva hoţiilor, asta seamănă cu protestele împotriva anotimpului ploios !

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 07/03/2017

      • Repe, va respect prea mult ca sa intru intr-o polemica!

        Apreciază

        Comentariu de Radu | 07/03/2017

    • Eu am mers cu analiza atat de dparte, am spus doar ca cele scrise in articol sunt tampenii!

      Apreciază

      Comentariu de Radu | 06/03/2017 | Răspunde

  3. Cu tot respectful dar unii sunt incapabili sa inteleaga ca oamenii pot iesi sa protesteze si altfel decat stransi cu japca de un primar ce ameninta ca le taie ajutoarele sociale sau cumparati cu o punga de faina sau o galeata. Daca ai facut parte toata viata dintr-un astfel de sistem in care totul se cumpara cu o sticla de ulei sau cu 50 lei platiti la sfarsitul mitingului pur si simplu nu poti sa crezi sau sa intelegi ca unii oameni ar putea iesi in strada pentru apararea unor principii fara a fi platiti pentru asta.

    Mult mai mizerabila si mai nociva decat categoria de mai sus este cea a personajelor care inteleg exact ce se intampla dar pentru a castiga favorurile sistemului ticalosit recurg la minciuni, la manipulari la tot felul, la un ghiveci de teorii conspirationiste in scopul de a arunca cu noroi in cei care protesteaza impotriva talharilor ce au ajuns sa ne conduca.

    Iar apropos de dubiile privind motivele pentru care s-a iesit in strada: „Un om care a fost demoralizat nu este capabil sa evalueze informatia adevarata. Faptele reale nu ii spun nimic chiar daca l-as umple de informative, de dovezi adevarate de documente si fotografii.”

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 07/03/2017 | Răspunde

    • Nu a spus nimeni că protestatarii au fost strânşi cu japca. Tocmai aţi avut ocazia sa aflaţi că există organisme constituite pentru a face manipulări in masă. Specific acestor tehnici psihologice este faptul ca lasa subiectilor impresia liberei alegeri. Chestiile astea nu se întâmplă de azi de ieri. Încercaţi sa vă informati .Puteţi incepe cu lucrările lui Noah Chomskz despre manipularea maselor…

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 07/03/2017 | Răspunde

    • Adevarat! Lumea s-a saturat de hotia postcomunista!

      Apreciază

      Comentariu de Radu | 07/03/2017 | Răspunde

  4. „atunci e musai să şi probezi ce afirmi” – faptul ca se enumera niste institutii (care pot sau nu sa existe, care pot sau nu sa aiba rezultate) NU inseamna ca ati dovedit ca protestele contra guvernului au fost manipulate. Dovediti doar ca incercati sa ingropati adevarul in tot felul de teorii conspirationiste care incearca sa manjeasca cu noroi revolta romanilor.

    As vrea sa postati aici un singur mesaj subliminal care a determinat oamenii sa protesteze. Unul singur. Iar daca nu sunteti in stare sa faceti asta si recurgeti doar la generalizari, la saritul de la un subiect la altul, la o alta insiruire de teorii fantasmagorice ar trebui sa incetati cu manipularea.

    Ar trebui sa scrieti despre manipularea efectuata de mizeriile umane de la Antena3 si Romania TV. Posturi TV care manipuleaza pe fata, deformeaza si distorsioneaza adevarul in permanenta si prezinta negrul ca fiind alb si viceversa.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 08/03/2017 | Răspunde

  5. „Eu am trăit toată viața în corupție” mi-a spus tatăl meu cu câteva zile în urmă. I-am răspuns: „Copiilor mei nu vreau să le spun peste 30 de ani, resemnat, același lucru.” Cu acest gând am mers în fiecare zi la proteste, cu speranța că în sfârșit epoca hoților va apune. Am un vis: că vom trăi într-o țară liberă, în care nu ne va fi rușine să ne privim în ochi.

    Iar motivul protestelor sunt legile care legalizeaza hotia si care scot politicienii penali din inchisori.
    Nemernicii de la conducere sunt in stare sa dea foc la tara doar ca sa poata fura fara a putea fi pedepsiti.
    Cei care au pradat tara ca lacustele nu sunt ocultele mondiale si nici reptilienii ci politicienii romani in speta ciuma rosie. Iar cei care sustin hotii nu sunt niste biete victime ci sunt complicii lor.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 08/03/2017 | Răspunde

  6. Iar apropo de organizatii PSYOPS, de conspiratii si de nationalism desantat iti citez mai jos un fragment dintr-un interviu luat unui psiholog roman:
    “cand amesteci tot felul de teorii, prezumtii si informații de acest tip, mai ales despre conspirații, te face să te simți special. Tu știi ceva special. Îți întreține delirul personal – și mai vezi că și alții gândesc la fel… E ca o gratulare a ego-ului. Adică: eu am înțeles și am acces la informații, nu ca majoritatea banală și stupidă. Așa îmi gratulez ego-ul și îmi întrețin ego-ul.
    Plus că mai apare componenta naționalistă. Naționalismul produce emoții by default. Sunt mulți oameni care nu au reușite grozave în activitatea lor personală, și atunci ei nu se identifică cu jobul lor, cu meseria lor.

    Pentru că, dacă te identifici, ai o identitate slabă. Dacă ești un profesor slab și te identifici cu ce faci la școală, ai un ego care nu-ți convine. Dacă n-ai performanțe grozave, nu te identifici cu ceea ce faci.
    Și atunci ce faci? Te identifici cu ceva care este transcendent – vâna națională, dacii – și începi să susții chestiunea asta.
    Cine sunt eu? Profesorul care predă slab? Nu! Sunt susținătorul dacologiei și al naționalismului.
    Îmi construiesc o identitate mai bună decât cea pe care mi-ar da-o calitatea proastă a prestației mele într-un anumit domeniu.
    Din punct de vedere personal, e bine: decât să te uiți zilnic în oglindă și să vezi cât de decăzut și de slab ești, te uiți în oglinda care-ți dă o identitate ca fiind continuatorul unei tradiții milenare.

    Lupți pentru o cauză bună și ești cu mâna pe steag. Îți dă un echilibru. Individual, e OK. Social, e devastator. Grupurile acestea produc și efecte: subminează adevărul și-l relativizează. Subminează ideea unei identități naționale coerente și riguroase”.

    Apreciază

    Comentariu de Florin | 08/03/2017 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.