CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Evghenia Guţul, bașkana GĂGĂUZIEI, va fi judecată pentru că ar fi acceptat bani de la un “grup criminal organizat”


Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, i se plânge lui Putin de ...

Foto: Bașcanul UTA Găgăuzia, Evghenia Guțul și Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri la care i s-a plâns liderului de la Kremlin, de „acțiunile ilegale” ale autorităților de la Chișinău, iar președintele Federației Ruse i-ar fi promis să ajute autonomia Găgăuză și poporul găgăuz în „apărarea drepturilor, împuternicirilor și poziției legitime a UTA Găgăuzia pe arena internațională”.

„L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre acțiunile ilegale ale autorităților moldovenești, care se răzbună pe noi pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne ia pas cu pas împuternicirile, ne limitează bugetul, ne încalcă drepturile legale, provoacă destabilizare în Găgăuzia și în toată țara”, a declarat ea.

Într-un comunicat, Procuratura Anticorupţie din Republica Moldova a anunţat miercuri că a finalizat urmărirea penală şi a trimis-o în judecată pe Evghenia Guţul, guvernatoarea Găgăuziei, pe motiv că ar fi acceptat cu bună ştiinţă bani din partea unui grup criminal organizat.

Într-o primă reacţie, başcana autonomiei găgăuze susţine că dosarul este fabricat şi ar fi fost demarat „la ordinul Maiei Sandu”, preşedinta ţării.

Publicațiile Ziare.com și Timpul.md informează că Guţul este acuzată că a canalizat fonduri din Rusia între 2019 şi 2022 pentru a finanţa partidul pro-rus ŞOR,în prezent interzis, înfiinţat de Ilan Şor, oligarhul prorus condamnat pentru fraudă în Republica Moldova care în prezent a fugit din ţară.

Procurorii au constatat că Evghenia Guţul, fiind secretară în cadrul unui departament al fostului partid ŞOR „a fost activ implicată în activitatea de introducere sistematică a mijloacelor financiare necontabilizate în Moldova, provenite din partea unui grup criminal organizat, preponderent din Federaţia Rusă”.

De asemenea, într-un alt cap de acuzare, procurorii o acuză pe Guţul, că a plătit mai multe persoane pentru a participa la protestele antiguvernamentale organizate de Partidul ŞOR în 2022. Procurorii au stabilit că în 2022, Guţul „a coordonat activitatea unor oficii teritoriale ale fostului partid ŞOR, fiind responsabilă inclusiv de remunerarea participanţilor la protestele organizate de partid, astfel acceptând finanţarea partidului politic din partea unui grup criminal organizat în sumă totală de 42 498 532,40 lei”.

„Astăzi, în judecată a ajuns un dosar penal fabricat împotriva mea. Materialele au fost transmise de Procuratura Anticorupţie, care luptă la ordinul lui Sandu doar cu cei care fac viaţa mai bună în ţara lor”, a reacţionat Guţul pe reţelele sociale.Başcana mai spune că a anticipat acţiunile organelor de drept şi este gata să continue „lupta pentru bunăstarea cetăţenilor”.

„Eu, spre deosebire de Sandu, sunt în locul meu nu întâmplător, ci datorită alegerii oneste a oamenilor. Şi voi rămâne cu oamenii”, a mai scris Guţul.

Cunoscută pentru opiniile sale puternic pro-ruse şi pentru că a cerut legături mai strânse cu Moscova, Evghenia Guţul riscă, dacă va fi găsită vinovată, între 2 şi 7 ani de închisoare, şi de asemenea, i se va interzice să deţină funcţii guvernamentale.

26/04/2024 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.