CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Scurta istorie a orei de vara


 

 

Imagini pentru ora de vara photos

 

 

Schimbarea orei

  Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii Soarelui.

În lunile de vară, ora este dată înainte pentru ca principalele activități umane să se desfășoare cât mai mult posibil pe lumină naturală; în acest fel se economisește energia electrică necesară iluminatului.

Ideea orei de vară vine din anul 1784 si apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin, una dintre cele mai cunoscute personalitati din istoria Statelor Unite, diplomat, om de stiinta, inventator, filozof, profesor si om politic).

 

 

 

 

Imagini pentru benjamin franklin

 

Benjamin Franklin (n. 17 ianuarie 1706, Boston – d. 17 aprilie 1790), diplomat, om de știință, inventator, filozof, profesor și om politic, una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite.

 

 

Preocupat de modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea si fiind surprins, intr-o dimineata de vara, de cata lumina ii  „inunda” camera sa in care se afla la Paris, la ora 6, acesta a indemnat populatia sa se trezeasca mai devreme pentru a se folosi de lumina soarelui, economisind astfel uleiul utilizat la lampile de iluminat public, lumina naturală nefiind  valorificată în întregime..

Prin anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluata de William Willett (un constructor britanic), care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie.

In anul 1908, încercarea de a introduce această regula in Marea Britanie a esuat.

Propuneri similare au apărut şi ulterior, iar Primul Război Mondial a fost factorul decisiv care a dus la aplicarea acestora, cand introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale

Din cauza rezervelor tot mai scăzute de cărbune, nemţii au decis, începând cu 30 aprilie 1916, să dea ceasurile înainte cu o oră, pentru a profita mai mult timp de lumina naturală.

Au urmat britanicii ce au introdus ora de vara tot in 1916 (intre 21 mai – 16 octombrie).

Alte puteri ale Antantei au adoptat această reglementare un an mai târziu, în 1917.

Acest fapt a făcut ca și România să adopte pentru prima dată ora de vară în 1917. Referitor la acest aspect, regina Maria nota în jurnalul său, la 5/18 iulie 1917:

„De azi se schimbă ora – se dă înainte, ora șapte e deja ora opt și așa mai departe. A trebuit să o facem pentru că rușii așa procedează, ca să evităm confuziile – motivul e economia la electricitate. La început va pricinui totuși încurcături, fără îndoială.”

Alte tari care au introdus ora de vara au fost: Belgia, Denmarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania.

Pe 19 martie 1918 s-a introdus si in Statele Unite dar a fost folosita doar pana in 1919.

Din cauza opozitiei fermierilor s-a renuntat la ora de vara.

Cea mai mare confuzie s-a creeat in Statele Unite unde fiecare stat avea propria regula de introducere a orei de vara, situatie ce s-a mentinut pana in 1966 !

In tara noastra ora de vara a fost reintrodusa in 1932 (intre 22 mai – 2 octombrie).

Din 1933 si pana in 1940, cand s-a renuntat la ea, ora de vara era introdusa in prima duminica din aprilie, pana in prima duminica a lui octombrie.  Între 1 aprilie 1940, ora 00:00, și 2 noiembrie 1942, ora 03:00, ora de vară a fost în vigoare permanent în România. Din 1943, practica trecerii la ora de vară a fost suspendată.

Dupa 1941 in Romania  nu s-a mai folosit ora de vara, iar reintroducerea acesteia s-a produs  începând cu 1979.

Pana in 1996 (cu mici exceptii), ora de vara se introducea la sfarsitul lui martie, pana la sfarsitul lui septembrie.

Din 1997 s-a  trecut la ora de vara incepand cu ultima diminica din luna martie, pana in ultima duminica din luna octombrie.(Toate orele sunt ore locale ale României).

Ora de vara nu este folosita in tarile de la Ecuator si de la tropicul Capricornului. 

Doua tari importante, Japonia si China, nu folosesc ora de vara.

Ora de vara ar trebui sa conduca la o sanatate generala mai buna. Totusi, organismul are nevoie de o perioada de adaptare la ora de vară, iar medicii recomandă odihna si plimbari in aer liber in primele doua saptamani de la schimbarea orei.

Zilele in care se modifica ora de vara in urmatorii ani :

 

2016 (27 martie – 30 octombrie)
2017 (26 martie – 29 octombrie)
2018 (25 martie – 28 octombrie)
2019 (31 martie – 27 octombrie)
2020 (29 martie – 25 octombrie)

 

 

 

 

11/10/2016 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.