CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

GRAV INCIDENT DIPLOMATIC LA CHISINAU. DIPLOMATII MOLDOVENI,URMATI DE CEI AMERICANI SI EUROPENI AU PARASIT RECEPTIA ORGANIZATA DE AMBASADA RUSIEI LA CHISINAU CU OCAZIA SARBATORII NATIONALE ZIUA RUSIEI


Diplomaţii moldoveni, urmaţi de cei americani şi europeni, au părăsit recepţia organizată de Ambasada Rusiei la Chişinău.

Diplomaţii moldoveni s-au retras de la recepţia organizată de Ambasada Rusiei la Chişinău, după ce gazdele i-au dat cuvântul lui Vladimir Iastrebceak, prezentat drept ŞEF al diplomaţiei transnistrene. Recepţia a fost organizată cu ocazia sărbătorii naţionale Ziua Rusiei.

Jurnalişti prezenţi la eveniment au confirmat incidentul. Retragerea delegaţiei Ministerului de Externe al Moldovei a fost urmată de aceea a diplomaţilor Statelor Unite ale Americii şi ai Uniunii Europene. „Eu cred că este o gafă diplomatică impardonabilă. E un gest scandalos. Probabil Rusia a încercat prin acest fel să arate făţiş susţinerea pe care o acordă administraţiei de la Tiraspol”, a spus politicianul Iurie Roşca.

„Gestul diplomaţilor de a pleca de la recepţia, a fost unul corect. Ambasadorul trebuie să părăsească teritoriul Republicii Moldova. Prin acest gest a demonstrat că sprijină Transnistria. Un ambasador care nu respectă independenţa Moldovei nu are ce căuta în ţara noastră”, a declarat liderul PL, Mihai Ghimpu.

Responsabilul pentru comunicare al Ministerului de Externe, Oxana Iuteş, a confirmat incidentul şi a spus că MAE va veni cu o declaraţie în zilele ce urmează.

În opinia analiştilor politici, situaţia este fără precedent şi depăşeşte limitele diplomaţiei. Mai mult, ei cred ca incidentul va duce la tensionarea relaţiilor dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. „Este un fapt îngrijorător. Circumstanţele în cazul acesta pot fi foarte importante, dar oricum gestul diplomaţilor este foarte serios şi nu cred că este o iniţiativă proprie, mai degrabă este o exprimare a unei poziţii şi pe această cale care poate însemna ceva mult mai mult decât gestul în sine”, a declarat analistul politic, Viorel Cibotaru.

„Sper că această acţiune a fost admisă doar de diplomaţii ruşi de la Chişinău şi nu a fost coordonată cu centrala de la Moscova. Dacă însă această acţiune de la Ambasada rusă de la Chişinău a fost coordonată cu conducerea centrală această situaţie se agravează simţitor asistăm la o tensionare intenţionată a procesului de reglementare a procesului transnistrean”, a menţionat analistul politic, Anatol Ţăranu.

Sursa: www.publika.md

Premierul Vlad Filat a reacționat la declarația ambasadorului rus, Valerii Kuzmin, care a stârnit un conflict diplomatic.

„Este o jignire în adresa poporului moldovean. Voi cere explicații pe căi diplomatice”, se arată într-o declarație a Guvernului, semnată de premier.

„Nu vreau să cred că este o acţiune premeditată din partea Federaţiei Ruse şi fac apel la calm ţinând cont de faptul că avem în faţă o zi importantă, data de 21 iunie, când la Moscova urmează să reluăm negocierile în vederea reglementării conflictului transnistrean în formatul 5+ 2”, mai susține premierul.

Totodată, Vlad Filat a menţionat că reacţia diplomaților moldoveni, americani şi europeni, de a părăsi sala, a fost absolut firească.

Amintim că ieri seara, la o recepție organizată la Ambasada Federației Ruse în RM, cu prilejul zilei naționale a Rusiei (12 iunie), ambasadorul rus, Valerii Kuzmin, l-a prezentat pe pretinsul ministru de externe al autoproclamatei republici nistrene, Vladimir Iastrebceak, drept „șeful diplomației transnistrene”.

Acest lucru a determinat delegația diplomaților moldoveni să părăsească recepția Ambasadei Ruse. Mai mult de atât, diplomații RM au foost urmați și de cei ai SUA și ai UE.

Politicienii și analiștii politici califică acest incident drept unul serios și fără precedent. Ambasadorul rus trebuie să fie rechemat din funcție și să părăsească teritoriul RM, mai spun aceștia.

Ministerul de Externe al RM nu a venit deocamdată cu o reacție oficială. ( Jurnal md.)

11/06/2011 - Posted by | POLITICA | , , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: