CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Cancelarii germani si stransele lor relatii cu Moscova


 

Angela Merkel, a trait in RDG si a avut relatii cu Moscova. 

Predecesorul sau, fostul cancelar german Gerhard Schröder are  si el stranse relatii cu rusii.

Lucrurile acestea sunt  cunoscute  publicului  larg?

Angela Merkel si fostul cancelar german Gerhard Schröder

 

   Angela Dorothea Merkel, născută Kasner la 17 iulie 1954 la Hamburg,  in fosta Republca Federala Germania, este prima femeie cancelar din istoria Germaniei.

A fost aleasă în această funcţie la data de 22 noiembrie  2005 de către Bundestag, parlamentul german, şi realeasă la 28 octombrie 2009.

Tatăl lui Merkel este pastorul luteran Horst Kasner. Mama ei, Herlind Kasner, născută Jentzsch, este profesoară de latină şi engleză. Imediat după naşterea Angelei, familia s-a mutat de la Hamburg (RFG) în RDG, (foarte ciudat,intr-o vreme in care milioane de germani fugeau din raiul comunist in Germania de vest!).

 În 1978 Merkel şi-a încheiat studiul fizicii la Universitatea Karl Marx din Leipzig. În 1986 şi-a dat doctoratul în fizică, dobândind titlul „Dr. rer. nat.”.

În timpul şcolii şi al facultăţii a fost membră activă a organizaţiei de tineret socialisteFreie Deutsche Jugend (FDJ) (Tineretul  liber germsn), fără a deveni şi membră de partid.

 Merkel a trăit în RDG până la prăbuşirea acesteia şi Reunificarea Germaniei din 1989 – 1990.

Conform http://en.wikipedia.org/wiki/Angela_Merkel

Mama ei s-a nascut la Gdańsk ( Danzig) in 1928 si a fost membra a  Partidului Social Democrat din Germania.

De aceea Merkel spunea intr-un interviu din 2000 in Der Spiegel, ca este un sfert poloneza.

Merkel vorbeste fluent  limba rusa. In 2007 i s-a decernat un doctorat onorific de catre Hebrew University of Jerusalem din Israel.

In martie 2008 a mai primit de asemenea  premiul  organizatiei evreiesti B’nai B’rith Europe Award of Merit

http://www.bnaibritheurope.org/bbe/content/view/596/121/lang,en_GB/

http://www.haaretz.com/news/angela-merkel-named-recipient-of-highest-german-jewry-honor-1.228592

***Das Bild darf nur in Zusammenhang mit einer Berichterstattung über die Bücher verwendet werden.***

 

 

 

Viaţa dintîi a Angelei M.

 

Timpul trece, trecutul rămîne. Ascuns în arhive, păstrat în memorie, el face întotdeauna obiectul unor investigaţii acribice şi chiar tendenţioase cînd aparţine unui om politic, mai ales al unuia de talia Angelei Merkel.

Sefa guvernului de la Berlin ar fi fost mult mai adaptată sistemului comunist din fosta RDG decît se crede.
Da, Angela Merkel a fost secretară cu agitaţia şi propaganda la Institutul Academiei de Ştiinţe din Berlinul de Est, în perioada tinereţii ei.

Dar ea nu a fost nicidecum o persoană marginalizată şi apolitică în statul muncitorilor şi ţăranilor ci, dimpotrivă, o comunistă reformistă. Sunt doar două din „corecturile de imagine” a actualei şi probabil şi a viitoarei cancelare a Germaniei, pe care şi-au propus să le facă istoricul Ralf Georg Reuth şi jurnalistul Günther Lachmann în noua biografie a Angelei Merkel.

Autorii susţin a fi investigat cu acribie arhive şi documente secrete, dînd ascultare declaraţiilor unor martori ai vremii, citate în cuprinsul volumului.

Ei pornesc de la convingerea că scrierea lor, apărută la editura Piper, sub titlul „Das erste Leben der Angela M.”, ar impune o „reinterpretare” a biografiei celeia care trece drept cel mai puternic lider european, avînd în palmaresul superlativelor şi titlul de cea mai puternică femeie din lume.

Întrebată dacă într-adevăr a fost secretară cu propaganda şi agitaţia în academica perioadă a vieţii ei est germane, Angela Merkel nu pare a-şi aminti de aşa ceva, ci doar de faptul că în organizaţia comunistă de tineret, ar fi fost împuternicită cu activitatea culturală, menţionînd că nu are nimic de ascuns.

In 2004 deja răspunsul dat provocatoarei întrebări era dezarmant: ”Agitaţie şi propagandă? Nu-mi amintesc să fi produs agitaţie în vreun anume fel”.

Ceea ce, „într-un anume fel,” este cît se poate de plauzibil de vreme ce niciodată nu a pretins că ar fi opus rezistenţă sau că ar fi criticat regimul comunist cît timp a trăit în fosta RDG.

 

Schroder si Putin

 

In legatura cu celalalt cancelar german, care i-a precedat in functie Angelei Merkel, este de multa vreme stiut  ca gigantul rus Gazprom l-a angajat pe Gerhard Schröder  si ca  il plateste cu 1,5 milioane de euro pe an.

Acelasi Gerhard Schröder consiliaza si   banca de investitii Rothschild Group, in special in ceea ce priveste dezvoltarea activitatilor bancii in Europa de Est. 

Potrivit unui comunicat al bancii Rothschild, cea mai mare banca de investitii din lume, fostul sef al guvernului de la Berlin in perioada 1998-2005 s-a alaturat comitetului pentru Europa al bancii, pentru a-si oferi expertiza la dezvoltarea activitatilor in Europa de Est, Rusia, Turcia si Orientul Mijlociu, dar fara a fi implicat si in activitatile referitoare la Germania.

Ma bucur sa-mi aduc contributia la consilierea activitatilor Rothschild“, a declarat Schröder, citat in acelasi comunicat.
De la retragerea sa din viata politica, in luna noiembrie 2005, Gerhard Schröder, a dobandit mai multe posturi de consilier pentru o serie de companii, cum ar fi Ringier AG sau North European Gas Pipeline, consortiului insarcinat cu constructia gazoductului germano-rus din Marea Baltica.

Gerhard Schröder este membru al consiliului de supraveghere al Nord Stream, companiei care administreaza gazoductul ce leaga direct Rusia de Europa prin Marea Baltica din noiembrie 2011, filiala detinuta in proportie de 51 la suta de compania publica rusa Gazprom.

 

El si-a atras si numeroase critici pentru postul de consilier la North European Gas Pipeline, avand in vedere ca a sustinut asiduu proiectul gazoductului germano-rus, derulat de grupurile OAO Gazprom, E.ON Ruhrgas AG si BASF AG, in perioada cand era cancelar.

19/05/2013 - Posted by | POLITICA | , , , , , ,

Un comentariu »


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.