CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

CUM A ”FURAT” 8 luni din anul 1699, ȚARUL PETRU CEL MARE AL RUSIEI


Foto: Legion Media; Domeniu public

Anul 1699 a durat în Rusia doar 4 luni !

Nu veți putea găsi înregistrarea niciunui eveniment petrecut în Rusia în primăvara sau vara anului 1699, iar explicația este simplă…

Înainte de 1700, Anul Nou era sărbătorit în Rusia la 1 septembrie și anii erau numărați „de la crearea lumii” – așa-numita „Epocă a Constantinopolului”.

Conform acestui sistem, în Rusia, anul 7208 începea la 1 septembrie, în timp ce în Europa anul 1699 a început la 1 ianuarie, cu 9 luni înainte de Anul Nou 7208 în Rusia.

În 1698, cu doar un an înainte, Petru cel Mare se întorsese din Marea ambasadă o misiune diplomatică în vestul Europei în anii 1697/1698, constituită oficial din trei ambasadori, François Le Fort, Fiodor Alexeevici Golovin și Prokopi Voznițîn, alte 300 persoane și 35 voluntari, pe care Petru însuși a condus-o din umbră, activând în cadrul acesteia sub numele„Piotr Mihailovici”, un militar de rang inferior,

Petru știa că înaintea lui, un singur prinț rus și anume marele duce al Kievului, Iziaslav, cutezase în 1075 să călătorească dincolo de granițele țării la Mainz, ca oaspete al regelui Henric al IV-lea și mai știa și că, pentru rușii conservatori, trecerea granițelor însemna trădare, dar cu toatea acestea va ignora criticile boierimii și ale clerului, și va constitui “Marea Ambasadă” cu care va pleca într-o călătorie itinerantă la Copenhaga, Amsterdam, Berlin, Viena, Roma, Veneția și Londra.

Adevăratul scop a lui Petru era acela de a afla tot ce-i stătea în putință asupra noilor tehnologii occidentale în domeniul construcției de nave și al altor domenii ale tehnologiei avansate , necunoscute în Rusia.

Ajuns în Amsterdam, țarul a vizitat numeroase ateliere și fabrici, și-a însușit noțiuni despre fabricarea ceasurilor și despre gravura în cupru și a participat chiar și la disecții anatomice. Petru s-a înscris la cursurile de anatomie ale profesorului Ruysch, și-a cumpărat o trusă de chirurg și a luat parte la intervenții chirurgicale.

La Koppenbrugge a fost invitat la cină de prințesa electoare Sofia de Hanovra și de fiica acesteia, Sofia-Charlotta, prințesa electoare de Brandenburg.

A făcut o impresie proastă pentru că mănânca cu mâna, se murdărea cu sos și nu știa cum să folosească șervetul, consemnează https://dosaresecrete.ro/petru-cel-mare.

În timpul călătoriei țarul se oprea cu tot alaiul însoțitor atunci când dorea să măsoare un pod, să observe cum funcționează o moară de vânt sau să stea de vorbă cu oamenii. El a dorit să-i cunoască pe pescuitorii de balene care se întorceau din Groenlanda. s-a înscris la cursurile de anatomie ale profesorului Ruysch, a luat parte la intervenții chirurgicale și și-a cumpărat o trusă de chirurg.

La Londra, intrigat de sistemul parlamentar britanic, a asistat în mare secret la o ședință a Camerei Lorzilor, a vizitat Observatorul Regal de la Greenwich și Arsenalul Woolwich.

După ce a petrecut mai mult de un an în Europa, Petru a observat cât de greu era pentru comercianții europeni să facă afaceri cu Rusia în luna septembrie, când rușii sărbătoreau Anul Nou.

Sărbătorile nu durau de obicei mai puțin de două săptămâni și în acea perioadă afacerile trebuiau să aștepte, pentru că rușii, firesc, beau.

Țarul Petru a decis să ajusteze calendarul rus după cel european, dispunând printr-un decret din 19 decembrie 1699, ca ziua de 1 ianuarie să devină prima zi a noului an 1700, iar Anul Nou să fie sărbătorit la 1 ianuarie, în loc de 1 septembrie.

În consecință, anul 1699 a durat în Rusia doar 4 luni: septembrie, octombrie, noiembrie și decembrie.

Țarul a susținut că schimbarea a fost făcută pentru că „multe popoare creștine care sunt unite cu noi în mărturisirea credinței creștine răsăritene, își scriu anii de la nașterea lui Hristos”.

Totuși, decretul spunea că dacă cineva dorea să scrie ambele date de la Creație și de la Nașterea lui Hristos, se putea scrie pe ambele – dar data „nouă” trebuie folosită oricum.

Desigur, reforma a făcut furori în rândul clerului ortodox rus – mulți dintre ei fiind revoltați că Petru a„furat” cea mai mare parte a anului 1699, împreună cu multe sărbători și sărbători importante ale Bisericii Ortodoxe.

De asemenea, toate serviciile și instituțiile statului au trebuit să-și reediteze documentele și graficele pentru a le potrivi cu noua cronologie.

Pentru a îndulci pilula, Petru a emis un alt decret care a stabilit ca sărbătorirea noului an 1700 să fie asemănătoare celor vest- europene.

Toți cei care dețineau o armă sau un tun erau obligați să tragă în noaptea sărbătorii o triplă salvă de salut, iar oamenii erau încurajați să-și decoreze casele cu crengi copaci și ramuri de molid – ceva nemaivăzut până atunci în Rusia, unde ramurile de molid erau asociate cu ceremoniile funerare.

Publicitate

19/11/2022 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: