CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Spectrul acordului secret Sykes-Picot. Turcia trebuie să fie pregătită pentru șocuri geopolitice


Foto: Harta de sus este un plan de redesenare a granițelor Orientului Mijlociu propus în 2006 de Ralph Peters, un locotenent colonel în retragere al Armatei Statelor Unite, autor și comentator al agenției de presă Fox News.

„Orientul Mijlociu va arde”: spectrul acordului secret Sykes-Picot planează asupra Turciei, scrie Elena Panina, Director al Institutului de studii politice și economice RUSSTRAT de la Moscova.
Au trecut 106 ani de la semnarea acordului Sykes-Picot privind împărțirea Imperiului Otoman. Nu este o dată aniversară rotundă, dar există permanent o reacție acută la acesta atât în Turcia, cât și în alte țări din Orientul Mijlociu și există motive serioase pentru aceasta.

În mai 1916, la apogeul Primului Război Mondial, diplomații britanici și francezi Mark Sykes și Georges Picot au semnat un acord secret de împărțire a posesiunilor Imperiului Otoman care nu s-a prăbușit încă.

Conform acestui Acord secret,Anglia câștiga controlul asupra zonelor care acoperă teritoriul Iordaniei și Irakului și asupra Egiptului, precum și asupra unei mici zone din jurul regiunii Haifa. Cea mai mare parte din sud-estul Turciei de astăzi, nordul Irakului, Siria și Libanul au revenit francezilor. Palestina trebuia să fie pusă sub control internațional.

Strâmtorile turcești, inclusiv Peninsula Gallipoli, precum și partea de est a Turciei actuale (Armenia de Vest) intrau sub controlul Rusiei. Unele dintre insulele din Marea Egee au fost cedate Italiei, precum și o sferă de influență din jurul Izmirului și sud-vestul Turciei actuale.

Acordul Sykes-Picot a stat la baza Tratatului de la Sevres din 1920, conform căruia urma să se formeze un stat armean în estul Turciei și un stat kurd în sud-est.

Dar după ce bolșevicii au ajuns la putere în Rusia, situația s-a schimbat dramatic. În noiembrie 1917, guvernul sovietic s-a opus tratatelor secrete. Textul acordului Sykes-Picot a fost publicat și descris ca o „ conspirație imperialistă ” pe spatele popoarelor și o manifestare a politicii de anexări și indemnizații. Rusia a renunțat la război și a încetat să mai fie parte la acordul puterilor Antantei.

Granițele Turciei moderne au fost proclamate prin „Jurământul Național” adoptat de Parlamentul turc în 1923.

La conferința de la Sanremo din aprilie 1920, Damascul și Mesopotamia au fost plasate sub un mandat, iar Palestina a rămas sub stăpânire britanică până în 1948. Același lucru s-a întâmplat și cu Irakul. Pe de altă parte, Franța și-a încheiat mandatul asupra Siriei abia în 1946.

S-ar părea că toate acestea sunt doar istorie, dar este o istorie care încă sângerează. Nu este o coincidență că Erdogan vorbește despre „ amenințarea unei noi redistribuiri a granițelor regiunii ” și „inadmisibilitatea adoptării unui nou acord Sykes-Picot privind împărțirea Orientului Mijlociu”.

Acest lucru se datorează faptului că Statele Unite, ca și alți parteneri occidentali ai Ankarei, nu ascund că elaborează un proiect de creare a unui stat kurd pe teritoriile Turciei, Irakului, Siriei și Iranului.

Nu este nici o coincidență faptul că experții americani din publicația Foreign Policy in Focus fac o prognoză despre potențiala împărțire a Irakului și Siriei și apariția a cel puțin șase noi micro-state, omogene ca compoziție etnică și religioasă.

Îngrijorarea lui Erdogan cu privire la această probabilitate sună destul de rezonabil. El se teme că Turcia ar putea fi adusă la punctul pe baza căruia orice joc poate fi jucat prin creșterea proceselor centrifuge în Orientul Mijlociu. În plus, Occidentul nu a abandonat proiectul geopolitic al Marelui Orientului Mijlociu.

Cu toate că americanilor nu le-au ieșit multe lucruri din ceea ce plănuiseră, cei mai apreciați experți turci îndeamnă Ankara să nu se amăgească cu acest lucru. Cunoscutul editorialist turc Yusuf Kanli de la ziarul Hürriyet ridică întrebarea:

„De ce revistele americane și site-urile web semi-oficiale publică o nouă hartă a Turciei, pe care în partea de est apare un stat kurd cu capitala la Diyarbakir ?”

În acest sens, este oportun să amintim harta viitorului Mare Orient Mijlociu , care a fost pregătită de un veteran al serviciilor secrete americane, colonelul Ralph Peters, iar în 2006 a fost publicată într-un articol pentru Armed Forces Journal cu titlul simbolic „ Frontiere de sânge”.

Peters nu face un secret din faptul că „la aproape o sută de ani de la semnarea acordului Sykes-Picot, Orientul Mijlociu va arde din nou , echilibrându-se în pragul redistribuirii sferelor de influență”. Dacă se va întâmpla așa, Turcia trebuie să fie pregătită. pentru șocuri geopolitice.

20/05/2022 - Posted by | analize | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: