CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Președintele Volodimir Zelenski cere să fie confiscate fondurile Rusiei din străinătate pentru a fi utilizate la reconstruirea Ucrainei distruse de invazia rusească


Zelenski plănuiește să recompenseze distrugerile provocate de război în Ucraina cu banii Rusiei

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (foto), a apelat statele partenere să creeze un mecanism și să semneze un acord prin care bunurile şi fondurile ruseşti aflate sub jurisdicţia lor să poată fi confiscate pentru a fi folosite drept compensații celor afectaţi de invazia militară a Rusiei în Ucraina, scrie https://timpul.md.

„Îndemnăm ţările partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie făcută responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis”, a afirmat el.

Zelenski a adăugat că ” Rusia ar simţi adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras spre noi” .

El a adăugat că invadatorii ruși au lovit regiunile Harkov,Odesa, Poltava, Jitomîr, și că au continuat încercările de a ataca Donbas. „Au distrus complet Rubijne, Volnovaha, exact ca la Mariupol” şi înceară să facă la fel cu Sievierodoneţk şi alte oraşe.

„Toate acestea şi multe altele pe care armata rusă le-a făcut din 24 februarie şi din 2014 au nevoie de un răspuns corect.

În primul rând, eliberarea. Trebuie să luptăm până când curăţăm pământul nostru de ocupanţi şi garantăm securitatea Ucrainei.

În al doilea rând, acuzarea tuturor criminalilor de război ruşi. În instanţele din Ucraina, în tribunalul internaţional şi pe câmpul de luptă în timp ce războiul continuă.

În al treilea rând, facem demersuri ca să ne asigurăm că Rusia va compensa într-un fel sau altul pentru tot ce a distrus în Ucraina. Fiecare casă arsă. Fiecare şcoală distrusă, spital distrus. Fiecare casă de cultură care a explodat şi fiecare element de infrastructură. Fiecare întreprindere distrusă. Fiecare afacere închisă, fiecare hrivna pierdută de oameni, întreprinderi, comunităţi şi stat”, a subliniat Zelenski.

Volodimir Zelenski spune că banii ruseşti ar trebui să ajungă la fiecare persoană, familie sau afacere afectată din Ucraina.

„Desigur, statul rus nu va recunoaşte măcar că este agresor. Dar recunoaşterea sa nu este necesară. Îndemnăm ţările partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie făcută responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis. Acest lucru este important nu doar în contextul acestui război purtat de Rusia. Dar şi în contextul oricărei alte acţiuni agresive, fie că e din partea Rusiei sau a oricărui alt potenţial agresor. Răul trebuie să aibă o pedeapsă (…)”.

El a continuat afirmând că invită ţările partenere să semneze un acord multilateral şi să creeze un mecanism prin care fiecare care a suferit în urma acţiunilor Rusiei să poată primi compensaţii pentru toate pierderile.

În urma unui astfel de acord, fondurile şi proprietăţile ruseşti aflate sub jurisdicţia ţărilor partenere trebuie reţinute sau îngheţate şi apoi confiscate şi direcţionate către un fond creat special din care toate victimele agresiunii Rusiei să poată primi compensaţii adecvate. Asta ar fi corect. Şi Rusia ar simţi adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras spre noi”, a punctat preşedintele Ucrainei.

El a spus că invită partenerii să devină fondatorii unui astfel de fond şi membri ai unei comisii internaţionale care să aibă în vedere procese şi apeluri atât de la persoane, cât şi de la entităţi juridice, transmite news.ro.

„E clar că această sarcină nu va fi uşoară. Dar, de fapt, a început dezbaterea privind nevoia unei astfel de compensaţii, cu costul bunurilor ruseşti. Lumea deja vorbeşte despre asta. Aşa că trebuie să o facem. Şi începem acest dialog special cu partenerii noştri. Să facem agresorul să simtă că războiul e capabil să facă cel mai mult rău nu altcuiva decât celui care l-a pornit împotriva unui vecin. Lumea a văzut că organizaţiile şi instrumentele internaţionale existente nu pot face faţă tuturor încercărilor. De aceea, este necesar nu doar să folosim oportunităţile care deja există, dar să şi oferim unele noi. Va fi eficient, a afirmat președintele Ucrainei.

Președintele Ucrainei duce o adevărată cruciadă împotriva lui Putin la nivel internațional
Zelenski a menţionat că a discutat despre responsabilitatea Rusiei pentru acest război cu reprezentanţi ai Parlamentului Irlandei care s-au aflat la Kiev. El a mulţumit oamenirlor care nu încetează să lupte împotriva ocupaţiei, în special cei din teritoriile aflate temporar sub controlul armatei ruse. „Fiecare trebuie să arate că ocupanţii nu au niciun drept să decidă ceva pe pământul nostru. Aceasta este o componentă importantă a victoriei noastre”
, a arătat el.

În final, Zelenski a amintit că s-au împlinit trei ani de când a devenit preşedintele Ucrainei. „Vă mulţumesc pentru încredere. Sunt mândru să fiu preşedintele. Vă iubesc! Nu vă voi dezamăgi!”, a încheiat el.

21/05/2022 - Posted by | POLITICA | , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: