CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

ALEKSANDR BOGDANOV, „tovarășul de drum”al lui Lenin care s-a vrut nemuritor


Aleksandr Bogdanov a fost un medic, economist, filosof, om de știință, scriitor de science fiction, poet, profesor, politician și revoluționar comunist, precursor a ceea ce numim acum cibernetică și știință organizațională și fondator al primei instituții din lume dedicată în întregime domeniului transfuziei de sânge. Poate fi numit un adevărat spirit renascentist.

Personalitate controversată a inceputului de secol XX, el a fost unul dintre cei mai de seama „tovarăși de drum” ai lui Lenin, deși ulterior s-a indepărtat de viziunile acestuia privind instaurarea societății comuniste. 

Cu toate acestea, s-a bucurat de respectul lui Lenin și a avut o vreme și sprijinul noului conducător al partidului comunist, Stalin.

Bogdanov s-a opus despotismului „dictaturii proletariatului”, slogan sub care se dezvolta autocrația comunistă.

Cu toate acestea, a fost respectat de bolșevici ca filosof și om de știință.

Numele său real era Alexandr Malinovsky și s-a născut în data de 22 August 1873 la Sokółka, gubernia Grodno, în Imperiul Rus (azi în Belarus), în familia unui dascăl de țară.

Viitorul lider comunist a dovedit de mic o inteligență uluitoare, dublată de o memorie fabuloasă.

Pe când studia medicina la Universitatea Harkov, a inceput sa se implice in mișcarea revoluționară, trezind suspiciunile autorităților țariste, care l-au trimis la inchisoare când nu implinise încă 20 de ani.

La fel ca mulți revoluționari, Bogdanov a încercat să scape supravegherii poliției țarului folosind o varietate de pseudonime, printre care Riadavoy, Werner, Maximov și Bogdanov.

 Dupa eliberare, a absolvit in 1899 facultatea, dar a abandonat cariera medicală preferind lupta politică – luându-si pseudonimul de „Bogdanov” si alaturându-se factiunii bolșevice a Partidului Muncitoresc Social-Democrat Rus, in 1903. 

In urmatorii șase ani, a fost practic nedesparțit de Lenin (in imaginea alaturata cei doi joaca sah sub privirile scriitorului Maxim Gorki) si a publicat trei volume din tratatul filosofic Empiriomonism, in care a încercat sa imbine marxismul cu filosofia lui Ernst Mach, Wilhelm Ostwald si Richard Avenarius.

Dupa esecul Revolutiei ruse din 1905, a condus aripa radicala a bolsevicilor („ultimatiștii”), devenind practic rivalul lui Lenin. 

In replica, Lenin a publicat faimosul tratat filosofic, Materialism si empiriocriticism, în care îl acuza pe Bogdanov de „idealism filosofic”.

Invins de facțiunea lui Lenin, B ogdanov s-a autoexilat in Italia, unde a inceput sa predea cursuri politice pentru rușii veniti la muncă in aceasta țară – Lenin si aliatii sai au infiintat o scoala similara la Paris.

 După un timp, s-a despărtit si de „ultimatiști” si in 1911 a abandonat activitățile revoluționare. Reintorcându-se in Rusia dupa amnistia data de țar in 1913, s-a înrolat in armata rusa ca medic militar, și a rămas pe front pâna in 1917 si nu a participat deloc la Revolutia bolsevică din octombrie acel an, refuzând ofertele de a se reînscrie in partidul comunist bolșevic si acuzand regimul lui Lenin de „despotism”.

 El si-a dedicat toata energia crearii unei noi știinte – tectologia, dedicată organizrii universale a stiintei, anticipând astfel apariția, decenii mai tarziu, a ciberneticii.

In 1918 a devenit profesor la Universitatea din Moscova si director al nou inființatei Academii Socialiste de Stiinte Sociale.

 A fost unul dintre initiatorii si promotorii așa numitei „culturi proletare” – proletkultismul , a pledat pentru distrugerea totala a culturii „burgheze” și, desi inițial ideile sale au fost apreciate de conducerea bolșevică, in 1920 a intrat iarasi in conflict cu aceasta, retrâgandu-se din viata politica. 

In 1923, a fost arestat de politia secretă comunistă, sub banuiala ca ar fi inspirat infiintarea organizatiei clandestine „Adevarul Muncitorilor”, dar dupa cateva interogatorii a fost eliberat. Decis sa nu se mai implice niciodata în politică, s-a dedicat medicinei si a inceput sa efectueze chiar si pe el experimente cu transfuzii de sange, infiintand Institutul pentru Hematologie si Transfuzii care mai tarziu ii va purta numele.

 El era convins ca transferul de „sânge tanar” ar reprezenta cheia nemuririi, iar printre cei care s-au oferit voluntari la experimentele sale s-a numarat și sora lui Lenin, Maria Ulianova.

Dupa ce a efectuat 11 transfuzii, el a remarcat ca se simtea mult mai revigorat, vederea i se imbunatățise, incetase sa mai chelească si avea un moral excelent.

Chiar si colegii si prietenii lui au remarcat schimbarea si „intinerirea” lui Bogdanov. Dar tocmai cautarea nemuririi avea sa-i fie fatala:  in 1928, el a primit sângele unui student care avea malarie. 

Neștiind acest lucru, Bogdanov a ignorat simptomele dezvoltate si a murit inainte sa poata fi tratat , la 7 aprilie 1928, la Moscova. Ca o ironie a sortii, studentul respectiv a supravietuit bolii.

Unii sustin insă că de fapt moartea lui a fost o sinucidere – Bogdanov întelesese ca noul lider sovietic, Stalin, era decis sa-i lichideze pe toti foștii conducatori bolsevici si nu a vrut să-i ofere aceasta satisfacție…

Deși se încadra indiscutabil în categoria intelectualilor revoluționari ruși de la sfârșitul secolului al XIX-lea, Bogdanov se deosebea de majoritatea dintre ei prin faptul că nu era un diletant. Mai mult decât un simplu teoretician, a fost un om de știință activ.

El credea ferm că educația și îndoctrinarea pot modifica modurile de gândire și de a se comporta ale oamenilor și că umanitatea poate fi perfecționată în socialism.

SURSE:

Publicitate

26/04/2022 - Posted by | ISTORIE | , , , , , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: