CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

La 19 mai 1849 trupele maghiare asasinează la Abrud ostaticii români, inclusiv femeile şi copiii


 

Si totusi ce sarbatoresc cu adevarat maghiarii pe 15 martie?

 

 

 

La 6 mai 1849  Avram Iancu, în fruntea revoluționarilor români din Transilvania,  învingea trupele maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani.

La începutul lunii mai a anului 1849 a avut loc o confruntare armată între trupele  maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani și armata lui Avram Iancu, soldată cu o victorie decisivă a românilor.

Apelând la un șiretlic, catalogat până și de către contemporanii săi maghiari ca fiind iresponsabil, maiorul Imre Hatvani a încălcat armistițiul convenit în urma negocierilor purtate de Avram Iancu cu deputatul Ioan Dragoș, reprezentantul lui Lajos Kossuth șeful guvernului de la Budapesta, atacând orașul Abrud și ucigând mai mulți români dezorientați de falsul armistițiu.

Pe parcursul falsului armistițiu, maiorul Imre (Emerich) Hatvani, în fruntea unui detașament revoluționar maghiar de 1500 de oameni, profită  și atacă în forță orașul Abrud.

Revoltați de acest atac, considerat o încălcare a armistițiului, moții lui Avram Iancu   stăpâniți de o furie de nestăvilit, decideau la data de 19 mai 1849 să dea un atac general asupra Abrudului.  

Silit să se retragă în fața moților lui Avram Iancu, maiorul Hatvani descria astfel situația în după amiaza zilei de 19 mai 1949: 

„ Nici azi-dimineaţă n-a încetat focul de arme. Lupta a continuat încă cu succes pentru noi. Totuşi, chiar de atunci am constatat cu regret că enorma mulţime ar putea, în fine, după câteva zile şi nopţi să obosească puţintica noastră oştire, istovindu-i puterile. Cum straşnicul duşman mă silise să-mi expun toţi oamenii, am ordonat retragerea către Alba-Iulia.”

Înainte de a pleca din Abrud, maiorul Hatvani mai face încă o nouă atrocitate: decide executarea a 88 de prizonieri români, inclusiv femeile şi copiii, într-o încercare de răzbunare în urma înfrângerilor rușinoase suferite împotriva românilor, scrie

03/06/2020 - Posted by | ISTORIE ROMANEASCA | , , , , , , , ,

6 comentarii »

 1. Ministerul învățământului Românesc trebuie să scrie istoria reală a poporului Român , obligativitatea predării în școli, inclusiv cele Maghiare, cu obligativitatea promovării adica nu se lasă corigenți s-au repetenți la acest obiect , dar vor fi examinați până o învață. Aceasta este realitatea și adevărul, fiecare Român trebuie să gândească bine înainte de a pune votul, pentrucă ne costă pe toți punerea la putere a impostorilor, trădătorilor de țară, a vânzătorilor de neam, care se numesc COMUNIȘTI. ROMÂNI NU MAI VOTAȚI PARTIDELE DE SORGINTE COMUNISTĂ !

  Apreciază

  Comentariu de IANCU STEFAN | 09/06/2020 | Răspunde

 2. Stimata dna Farkash!
  am ramas surprins de cele prezentate. Din partea unui membru al comunitatii evreiesti din Ardeal, nu mi-as fi inchipuit
  sa puteti fi atit de partinic, cit sa prezentati astfel cele petrecute in Ardeal in timpul revolutiei maghiare din 1848.
  Poate nu stiti, sau nu vreti sa stiti despre progromurile savirsite de romani dupa 1919 din Ardeal, sau poate nici de progromurile din timpul razboiului 1940-(Odesa, Iasi, Bucuresti, si multe altele, motiv pentru care romanii nu au avut nevoie de trenuri spre Auschwitz, au rezolvat totul pe loc in abatoare si incindieri) sau nu stiti, sau nu vreti sa stiti ca pe vremea lui Horthy nu a fost deportare (a fost dupa ocupatia nemtilor si venirea la putere al lui Szálasy).
  Cat despre Abrud:
  Populatia maghiara a Abrudului a a fost total nimicita in timpul rascoalei lui Horia.
  Pe vremea revolutiei din 1848 in timpul luptelor noii asezati locuitori unguri ( romani meseriasi, deci urbanizati nu prea erau) au fost din nou nimiciti de catre hoardele lui Avram Iancu). Erau femei, copii si batrini, barbatii erau doar in armata.
  Diferenta consta tocmai, ca pe vreme ce victimele ungurilor au fost cei fara aparare (femei, copii, batrini), din parea romanilor au cazut in mare parte asa zisii revolutionari (violatori, tilhari).
  In final (Abrud, Aiud, Zlatna, Rosia Montana, Bistrita, etc… ) au fost „curatate” de unguri.
  Raportul de victime, cifre care se par corecte: 4.600 romani, 9.000 unguri documentati. (Nicidecum cei 40.000 romani ai lui Funar, pe placa de la Cluj).
  Hai sa va mai ginditi odata ce spuneti, daca chiar simtiti nevoia.

  Apreciază

  Comentariu de Licker-Fóris László | 09/06/2020 | Răspunde

  • În răspuns la Licker-Fóris László

   Stimate domn,
   Poate reușiți să specificați și sursele istorice serioase care vă îndreptățesc să fiți atât de radical în înfierarea ”hoardelor” de români care au ucis bieții unguri, despre care se știe că de-a lungul istoriei au lăsat în urmă numai amintiri frumoase în rândurile budos olah din Ardeal, dar și în rândul altor națiuni cu care s-au intersectat.

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 09/06/2020 | Răspunde

  • Daca santeti asa de bine documentat asupra nr de maghiari tragic omorati de catre romani dar treceti intr un general ambigu omorarea a foarte multi evrei in abator etc.Szálasya fost seful guvernului maghiar si conducatorul poporului raspunzator de deportarea spre moarte a sute de mii de evrei in lagarele mortii numai din Sighet peste 50 mii.Imi pare rau ca nu gasiti posibilitatea de a face pace intr un mod civilizat.Si inEvanghelie Isus spune ca Fericiti sant facatorii de pace .Poate ar fii util sa documentati prin acte din acel timp luate de la biserica catolica sau evanghelica daca chiar aveti intentii bune .Cu stima Adrisn Boieriu

   Apreciază

   Comentariu de Adrian Boieriu | 12/06/2020 | Răspunde

 3. am publicat aceasta pe ,,feisbuk” si a fost blocata postarea

  Apreciază

  Comentariu de ionel bold | 12/06/2020 | Răspunde

  • Pe fb se blochează într-o veselie toate articolele care nu sunt Political Correctness și mai ales cele care vorbesc despre patriotism sau scriu istorie adevărată. Sunt foarte apreciate părerile care promovează ”filosofia” LGBT…

   Apreciază

   Comentariu de cersipamantromanesc | 13/06/2020 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: