CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost recunoscută joi de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol


 

 

 

Kremlinul ameninţă după obţinerea autocefaliei de către Biserica Ucrainei. Kievul răspunde că va acţiona dur în caz de „ostilităţi religioase“

Patriarhul Filaret al Ucraineni şi Patriarhul Kirill al Rusiei

Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol a acordat autocefalie Bisericii Ucrainei

Autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene a fost recunoscută joi, 11 octombrie, de către Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol la finalul unui Sfânt Sinod de două zile la Istanbul, informează AFP.Într-un comunicat publicat la finalul sinodului, Patriarhia a anunţat că „îşi reînnoieşte decizia deja luată şi conform căreia Patriarhia ecumenică va autoriza autocefalia Bisericii Ucrainei”.

Potrivit unui comunicat al Patriarhiei Egumenice, Sfântul Sinod al acesteia a discutat în particular chestiunea ecleziastică a Ucrainei, în prezența Arhiepiscopului Daniel din Pamfilon și a Episcopului Ilarion de Edmonton, Exarhi Patriarhali în Ucraina, și, în urma unor deliberări amănunțite, a decretat reînnoirea deciziei deja făcute ca Patriarhia Ecumenică să procedeze la acordarea Autocefaliei Bisericii Ucrainei.

Astfel, Patriarhul de la Kiev, Filaret și arhiepiscopul schismatic al Ucrainei, Makariy au fost restabiliți canonic la rangul lor ierarhic sau preoțesc, iar Biserica lor a fost restaurată în comuniune cu Biserica Mamă a Constantinopolului, se mai spune în comunicat.

După independenţa Ucrainei, în 1991, şi prăbuşirea Uniunii Sovietice, Filaret, fost ierarh al Patriarhiei Moscovei, a înfiinţat o Biserică Ortodoxă Ucraineană, autoproclamându-se patriarh al acesteia, ceea ce a dus la excomunicarea lui de către Moscova.

Biserica Ortodoxă Rusă va trebui să rupă relaţiile cu Constantinopolul, după ce Sinodul întrunit la Istanbul a recunoscut autocefalia Bisericii Ortodoxe Ucrainene, a declarat joi Alexandr Volkov, purtător de cuvânt al patriarhului rus Chiril.

Declaraţiile lui Volkov sunt citate de agenţia Interfax, preluată de agenţiile Reuters, Ria Novosti şiAFP.

„Patriarhia Constantinopolului a luat astăzi o decizie catastrofală. În primul rând pentru sine şi în general pentru întreaga ortodoxie”, a apreciat Volkov, mai scrie Agerpres.

Biserica Ortodoxă Rusă ameninţase iniţial că, după ce a rupt o parte dintre legăturile sale cu Patriarhatul Constantinopolului, cu care întreţine relaţii dificile, ar putea întrerupe total legăturile.

„Asistăm deja la confiscarea ilegală de biserici ortodoxe în Ucraina. Credincioşii sunt în defensivă”, a declarat miercuri mitropolitul Iilarion, responsabil cu diplomaţia la Patriarhia Moscovei, potrivit agenţiei Reuters.

 

 

 

12/10/2018 - Posted by | CREDINTA | , , , , , ,

Un comentariu »

  1. A republicat asta pe Octavpelin's Weblog.

    Apreciază

    Comentariu de octavpelin | 12/10/2018 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.