CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Un nou front de destabilizare a R. Moldova, deschis de Rusia : Etnicii bulgari se adună să ceară STATUT special pentru această regiunea în care locuiesc


 

 

 

 

 

Rusia deschide un nou front în destabilizarea R. Moldova: Etnicii bulgari se adună să ceară STATUT special pentru această regiunea în care locuiesc.

 

 

Adunarea republicană a etnicilor bulgari din R. Moldova anunță că se adună pe 24 mai curent pentru a discuta aprobarea de către Parlamentul de la Chișinău a legii cu privire la „statutul special național-cultural al raionului Taraclia”, scrie www.ziarulnational.md, preluat de Romanian Global News.

Raionul Taraclia se află la sudul Stepei Bugeacului, pe partea stângă a râului Lunguţa, la o distanţă de 161 km de Chişinău. Raionul se învecinează la nord cu UTA Găgăuzia, la est cu Ucraina şi la vest cu raionul Cahul.

Suprafaţa totală a raionului este de 673, 69 km². Raionul are o populaţie de 43.151 locuitori şi o densitate de 51,74 locuitori/km²,  care locuiesc in  26 localităţi dintre care: 1 oraş, 14 comune şi 11 sate.

Taraclia este unicul oraş din Moldova în care populaţia este majoritar bulgară (66%). În anul 2002, orasul  Taraclia s-a înfrăţit cu oraşul bulgar Novo-Zagora şi colaborează cu el în domeniul economic şi cultural.

Potrivit unui comunicat de presă al Adunării republicane a etnicilor bulgari, în cadrul ședinței se va discuta și despre dezvoltarea culturii, limbii, tradițiilor și păstrarea rădăcinilor etnice a bulgarilor basarabeni.Etnicii bulgari intenționează să aprobe și o adresare către conducerea R. Moldova, misiunile diplomatice și organizațiile internaționale cu privire la acordarea acestui statut special raionului Taraclia.

TaracliaDupă ședință, bulgarii vor sărbători Ziua culturii slave în Casa de cultură din Taraclia.

 Menționăm că, în aprilie 2014, la două luni de la referendumul ilegal organizat în Găgăuzia cu privire la determinarea vectorului extern al regiunii, bulgarii din Taraclia au mai cerut o dată Parlamentului de la Chișinău să adopte un document prin care unitatea administrativ-teritorială Taraclia să primească un statut special.

 Primarul de Taraclia, demis recent de judecată pentru că ar fi tăiat câțiva arbori, Serghei Filipov, admitea atunci că în Taraclia s-ar putea repeta situația din Găgăuzia, unde aleșii locali au organizat un referendum.

„Noi vom cere să fie restabilit adevărul istoric. Găgăuzii și bulgarii au locuit împreună zece secole în Balcani. Și în Moldova locuim împreună de 200 de ani.

De aceea, dacă Parlamentul R. Moldova va refuza să ne acorde un statut special, atunci vom cere alipirea la Găgăuzia”, atenționa primarul de Taraclia în 2014.

Anunțuri

20/05/2016 - Posted by | LUMEA ROMANEASCA | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: