CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Lupta comună a românilor si secuilor împotriva ungurilor. Când a aparut steagul secuiesc


 

  Mihai Viteazu şi secuii.

 

 

Etnicii maghiari care vor să se rupă de România prin proclamarea autonomiei Ţinutului Secuiesc, au aruncat în lupta lor pentru independenţă un steag vechi de peste 400 de ani.

Ca o ironie a  istoriei, stindardul a fost conceput în timpul campaniei lui Mihai Viteazul împotriva ungurilor şi a fost folosit în lupta de la Şelimbăr, care a precedat… prima unire a tuturor românilor !

Steagul  a fost arborat pentru prima dată în timpul bătăliei de la Şelimbăr, alături de cele ale comandanţilor români ai lui Mihai Viteazul.

Pe data de 28 octombrie 1599 in batalia de la Şelimbăr secuii aliati cu Mihai Viteazul aflati sub acelasi steag secuiesc pe care il agitau de curand extremistii maghiari de la Targu Mures ii ucideau pe dusmanii maghiari .

 

Iată ce spune istoricul Pál Antal Sándor, membru al Academiei Maghiare: “Steagul a fost creat în 2004, din iniţiativa Consilului Naţional Secuiesc, şi a fost conceput ca formă de un muzeograf din Sfântu Gheorghe, Konya Adam.

A fost inspirat dintr-un steag din anul 1601, steagul de campanie militară a pedestraşilor secui conduşi de Moise Secuiul”. Acest Moise a condus secuii într-o răscoală împotriva nobilimii maghiare, care le luase drepturile… Pál Antal Sándor are dreptate, dar cu o eroare de doi ani.

În anul 1599, când Mihai Viteazul traversa defileul Oltului pentru a cuceri Transilvania, secuii au trecut imediat de partea armatei românilor şi au venit la Şelimbăr să-l sprijine pe voievodul muntean, care le promisese restituirea drepturilor furate de nobilii maghiari.

Ridicarea la arme a secuilor fusese una spontană, iar oamenii conduşi de Moise aveau nevoie de un stindard care să îi reprezinte în luptă.
Atunci a fost conceput steagul secuiesc, aşa cum apare şi astăzi.

Iar sub stindardul pe care corpul de armată al lui Moise Secuiul l-a purtat în oastea voievodului muntean a fost câştigată bătălia de la Şelimbăr, care a dus, după şase luni, la prima unire a tuturor românilor: cea sub Mihai Viteazul.

 

 Batalia de la Selimbar

La 5 octombrie 1599, Mihai pătrunde în Ardeal prin pasul Buzăului. În acelaşi timp, pe Olt, o altă armată munteană, condusă de fraţii Buzeşti şi Baba Novac, venea în ajutorul domnitorului. Joncţiunea s-a făcut la 16 octombrie în satul Şelimbăr, iar armata lui Mihai, în mare parte formată din secui, valahi şi haiduci balcanici, număra aproape 20.000 de oameni. Andrei Bathory îi opunea un număr egal de ostaşi.

Secuii au trecut imediat de partea armatei românilor şi au venit la Şelimbăr să-l sprijine pe voievodul muntean, care le promisese restituirea drepturilor furate de nobilii maghiari. Ridicarea la arme a secuilor fusese una spontană, iar oamenii conduşi de Moise aveau nevoie de un stindard care să îi reprezinte în luptă.

Atunci a fost inventat steagul secuiesc, aşa cum apare şi astăzi. Iar sub stindardul pe care corpul de armată al lui Moise Secuiul l-a purtat în oastea voievodului muntean, a fost câştigată bătălia de la Şelimbăr, care a dus, după şase luni, la prima Unire a tuturor românilor: cea sub Mihai Viteazul.

Primul atac a fost dat de neobositul Baba Novac, urmat imediat de un contraatac al armatei cardinalului. Valahii s-au repliat şi au atacat din nou, dar au fost respinşi pentru a doua oară şi se părea că vor pierde bătălia.
Este momentul în care Mihai, la fel ca în bătălia de la Călugăreni, intră personal în luptă, în fruntea propriei armate, moment care decide sorţii bătăliei, transformând înfrângerea iminentă într-o victorie răsunătoare.

Intrarea glorioasa a  lui  Mihai Viteazul in cetatea Alba Iulia,dupa victoria de la Selimbar

  Andrei Bathrory alege să fugă, dar este prins de secui şi decapitat, în coliba unui tăietor de lemne, iar capul său avea să fie adus lui Mihai .
La 1 noiembrie 1599, Mihai pătrundea în Alba Iulia asemenea unui mare învingător. Ardealul se afla la picioarele sale.
Nu mai rămânea decât Moldova, pentru ca Dacia să fie refăcuta.

Iata prin urmare, unde poate duce lipsa de cultura istorica : steagul secuiesc, simbolul luptei comune a secuilor si romanilor impotriva dusmanului comun – ungurii, a fost ‘resuscitat”in 2004, ca forma de lupta a ungurilor impotriva…hartii Romaniei.

 


Iar secuii, care nu mai stiu acum  nici cine sunt, nici cine i-a asuprit si nici cine le-a facut bine,accepta sa participe la scenariul rusinos al propriei lor manipulari.

Surse: Certitudinea.ro; Libertatea.ro, Descoperă.ro

 

P.S.


U
n grup de tineri romani patrioti a adus un omagiu la  troita inaltata in memoria romanilor si secuilor cazuti impreuna in lupta impotriva maghiarilor, in batalia de la Selimbar. 
Ar fi  frumos sa vedem organizat un asemenea eveniment, la care sa participe si reprezentanti ai secuilor…

06/04/2014 - Posted by | ISTORIE ROMÂNEASCĂ | , , , , , , ,

13 comentarii »

  1. Foarte buna si folositoare istoria steagului secuiesc. Sper sa deschida cat mai multe minti si inimi.

    Apreciază

    Comentariu de Ady | 06/04/2014 | Răspunde

  2. Semidoctismul si prolet-kultura sunt la mare voga printre cei de ma Ministerul Educatiei! Ori este prea-bine-stiut ca: Un norod nãrod, chiar dacã este multi, e prosti, si poate fi prostit pânã la Sfintii Apostoli..!!!!!!! Dar, apã multã a cusr si va mai curge, si pe Mures, si pe Olt, Prut, Nistru, Tisa si pe Dunãre!

    Apreciază

    Comentariu de mirceascalat1948 | 09/04/2014 | Răspunde

  3. Excrocii de unguri stau pe vestigii dacice si zic ca ei au fost in Transilvania excroci criminali mincinosi acesti tigani mongoli.

    Apreciază

    Comentariu de dacul | 25/08/2014 | Răspunde

    • dacule nus mongoli…..si da maghiarii au fost primii care pe vremea marilor migratii(300-1300) care s-au asezat in aceasta zona….doar campia panoniei era sub conducerea Moraviei care oricum se destramase din cauza printiilor…….drace noi romanii nu avem nici o legatura cu dacii la cate amestecuri de popoare au fost in aceste zone….si care mai avem cv legatura cu dacii suntem transilvanenii nu cei de dupa carpati care is traco-romani migratori de la sud de frica expansiunii otomane!

      Apreciază

      Comentariu de True Transylvanian | 10/09/2014 | Răspunde

      • Asadar, dupa mintea ta,”transilvanenii”nu sunt romani si au alti stramosi decat cei „de dupa Carpati”,care au stramosii traco-romani.
        Nu ne spui clar ce stramosi crezi tu (care semnezi True Transylvanian) ca au „transilvanenii” si ce diferenta crezi tu ca e intre „transilvaneni” si ceilalti locuitori ai Ardealului (unguri,secui,cehi,slovaci,tigani,sasi etc).
        Ce zici, te descurci sa dai un raspuns care sa nu ne starneasca rasul ?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 10/09/2014

      • Daca e sa fie True, atunci cam asta e> In 895/896, sub conducerea lui Árpád , unii maghiari au trecut Carpații și au intrat în Bazinul Carpatic . Tribul numit maghiar a fost cel mai mare trib din alianța maghiar care a cucerit centrul bazinului Carpatic< Dar e o vorba, despre celebrele colportari de semi-adevaruri ale

        Apreciază

        Comentariu de mirceascalat1948 | 12/09/2014

      • Ale cui colportari celebre ? Ale geografului german Eduard Robert Rösler care isi dadea cu parerea asupra istoriei noastre,pretinzand ca romanii au venit de la sud de Dunare,intr-o tara ocupata deja de unguri, care o gasisera vaz-doamne pustie ?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 12/09/2014

      • Măi, cersipamantromanesc, matale cu cine te certi? Inca nu sti sa citesti ori nu vezi ca cineva mai cenzureaza textele postate! E greu sa vezi si matale adevarul celor scrise ori iţi place să pui carul înaintea boilor. Nu vezi cu ce începe textul postării şi cu ce sfârşeşte? Nu înţelegi matale că în limba românescă „Dar” aşa cum este scris indică o nouă propoziţie (adevarat că e fără sfârşit, deoarece după „ale” urma slujbaşilor nemeşimii meghiare)?

        Apreciază

        Comentariu de mirceascalat1948 | 12/09/2014

      • Ai fi vrut sa ghicesc sfarsitul frazei ramase neterminate ? Am intrebat, nu am dat cu parul…Crezi ca cineva cenzureaza partial,sau alta e cauza textului trunchiat ?

        Apreciază

        Comentariu de cersipamantromanesc | 12/09/2014

  4. Pai ce sint niste huligani de la cuvintul huni adica popor migrator oameni fara tarafara nimic si vor sa fure de la alti …

    Apreciază

    Comentariu de Tesedan Gheorghe | 02/04/2015 | Răspunde

  5. deci secuii despre care sunt surse deja din secolul 15 ca ce organizati erau, abia pe la 1600 au avut si ei saracii steag prima oara, si asta de la un valach

    si istoria nu e falsificata….

    Apreciază

    Comentariu de kevehun | 29/09/2015 | Răspunde

    • Despre asta vorbim…Stii d-ta altceva,sau doar carcotesti putin,asa ca sa-ti treaca timpul…Poate ne lamuresti de ce spui „valach”,in loc sa scrii simplu – român ?!
      In ce secol traiesti si carui popor apartii d-ta? ?

      Apreciază

      Comentariu de cersipamantromanesc | 29/09/2015 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.