CER SI PAMANT ROMANESC

Cuvant despre noi, romanii

Gheorghe Leonida, unul dintre autorii celebrei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro, „Hristos Mântuitorul” (VIDEO)


Gălăţeni care au uimit lumea - Gheorghe Leonida

 

 

Știați că autorul chipului celebrei statui a lui Iisus din Rio de Janeiro este un român?

De celebra statuie a lui Iisus din Rio de Janeiro a auzit toată lumea, însă foarte puţini ştiu că autorul chipului Mântuitorului al faimoaseo statui din Rio de Janeiro, este sculptorul gălăţean Gheorghe Leonida.

Intr-adevar, umele lui Gheorghe Leonida a devenit celebru pentru contribuția sa la statuia „Cristo Redentor” („Hristos Mântuitorul”), din n Rio de Janeiro, o opera  clasificata în 2007, ca fiind una dintre cele șapte noi minuni ale lumii.

Provenit dintr-o familie care a dat României și alte mari personalități  (inventatorul Dimitrie Leonida și una dintre primele  femei  ingineri din lume Elisa Leonida), Gheorghe Leonida s-a născut în Galați, România în 1893.

Tatăl său, ofiţer de carieră, a fost nevoit să se mute cu familia din Galaţi, iar Gheorghe a absolvit liceul la Bucureşti, urmand Conservatorul de Arte Frumoase, secţia sculptură.

Şi-a făcut debutul în 1915, la un salon naţional din Bucureşti. După ce a luptat în Primul Război Mondial, şi-a continuat studiile de artă în Italia, la Roma, timp de trei ani,  unde a câștigat, de asemenea, un premiu cu sculptura sa intitulata  „Reveil” (Visul), expusă la Salonul Naţional de Artă,prima sa recunoaştere internaţională ca artist.

In 1925, s-a mutat în capitala Franţei, la Paris, unde urmează cursurile Şcolii Naţionale de Arte Frumoase. În 1927 primeşte o altă distincţie, Marele Premiu, conferit de astă dată pentru lucrarea „Diavolul”, prezentată la Salonul Naţional. Presa pariziană a scris în termenii cei mai elogioşi despre lucrarea sa.

Tot în capitala Franței, Gheorghe Leonida îl cunoaşte pe sculptorul francez de origine poloneză Paul Landowski, care îi apreciază calităţile de portretist şi îl cooptează în echipa care va realiza în nouă ani celebrul monument brazilian simbol al creştinismului, „Cristo Rodentor” („Cristos Mântuitorul”), care domină astazi muntele Corcovado din Rio de Janeiro.

Când sculptorul polonez Paul Landowsky a primit comanda pentru statuia Cristo Redentor (Cristos Mântuitorul),  Gheorghe Leonida a fost angajat de  acesta să  conceapa  chipul monumentalei statui a lui Iisus.

Începută în 1926,  lucrarea a  a devenit în timp, un adevărat simbol al Americii Latine.

Aparţinând stilului Art-Deco, statuia a fost inaugurată în octombrie 1931.

Cu o înălţime totală de 38 de metri (numai capul are 3,75 metri) şi o greutate de 1.145 de tone, Cristo Redentor este considerată una dintre minunile lumii moderne.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Hristos Mântuitorul” este o statuie a lui Isus Hristos, situata  la 700 de metri altitudine pe Muntele  Corcovado , cu vedere spre metropola  Rio de Janeiro si este considerata cea mai mare statuie Art Deco din lume și a 5-a cea mai mare statuie a lui Isus pe plan mondial.

  Monumentul a fost proiectat de inginerul  brazilian Heitor da Silva Costa si a fost  sculptata de către echipa sculptorului francez Paul Landowski și construit de către un grup de ingineri și tehnicieni specialisti in beton armat, după planurile lui Albert Caquot. 

Are  39.6 metri înălțime (numai capul are 3,75 metri) şi o greutate de 1.145 de tone si  este considerată una dintre minunile lumii moderne , fiind considerata acum mai mult decât un monument este un simbol al creștinismului în întreaga lume.

Soclul, înalt de opt metri, găzduiește în interior o capelă în care se pot ruga 150 de persoane.

 

 

 

 

 

 

Gigantica statuie „Hristos Mântuitorul” din Rio  a fost numita una dintre cele mai noi sapte minuni ale lumii într-o listă întocmită  New Open World Corporation în 2007 și este declarată monument protejat de Institutul National al Patrimoniului, în 2009.

Revenit în ţară, Gheorghe Leonida a continuat să sculpteze, însă a murit la numai 49 de ani, în primăvara lui 1942, căzând de pe acoperişul casei familiei sale din Bucureşti, în timp ce culegea flori de tei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Regimul comunist i-a minimalizat opera, din cauza faptului că fiind un propiat al casei regale a României, a sculptat mai multe busturi ale membrilor Casei Regale, dar mai ales pentru  lucrarea  sa intitulata „Bustul reginei Maria”, dedicat iubitei regine a  românilor, soția regelui Ferdinand.

Intr-adevar, Gheorghe Leonida a realizat în perioada interbelică şi portretele regilor Ferdinand, Carol al II-lea, Mihai, astfel că, odata cu venirea comunistilor la putere, faimoasa sa contribuţie la minunea din Rio a rămas uitată si Gheorghe Leonida nu a fost mediatizat în România  timp de mulți ani.

Autoritățile comuniste au mers pana acolo ca nu au permis prezentarea operelor lui în muzee sau in compendii de specialitate. Din fericire, câteva dintre sculpturile sale au fost recuperate după anii ’90.

Lucrările rămase de la el, se află astazi în colecţiile Muzeului Naţional de Artă al României, Muzeului Bran, Muzeului Naţional de Istorie, Muzeului Naţional Militar şi ale Muzeului Tehnicii din Bucureşti.

 Operele sale se află acum la Castelul Bran şi la Muzeul Naţional de Artă, dar pot fi admirate şi in alte mari muzee bucureştene.

 

 

 

 

 

viata-libera.ro, Wikipedia.ro, anothercoolro.wordpress.com

 

 

 

 

 

 

13/03/2014 - Posted by | MARI ROMANI | , , , , , , , , , ,

4 comentarii »

  1. Superb, what a blog it is! This web site gives useful facts to us, keep it up.

    Apreciază

    Comentariu de ugg outlet niles illinois | 19/11/2014 | Răspunde


Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.